Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 369518 razy)

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1035 dnia: 29 Lipiec 2024, 20:08:30 »
@Jka57 tylko mleko. Dzbanki w temp pokojowej. Warto również trzymać dzbanek w lodówce ?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1036 dnia: 29 Lipiec 2024, 20:21:19 »
Warto również trzymać dzbanek w lodówce ?

Nie wiem w lokalach widzę ze często trzymają na ekspresach ale u mnie w mieście kawy w lokalach są nie pijalne :'(
Mnie poradzono by trzymać w lodowce/zamrażarce i tak robię czy to coś dało też nie wiem w moim ekspresie trochę inaczej spienia się mleko.
Może bardziej doświadczeni podpowiedzą co do tego trzymania w zimnym

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1037 dnia: 29 Lipiec 2024, 20:33:21 »
Mleka do spieniania nie trzeba wcale używać zimnego, to nie daje mu żadnych dodatkowych "właściwości" polepszających spienianie. Zimne mleko stosuje się dlatego, że daje trochę więcej czasu podczas spieniania, trochę dłużej trwa nagrzewanie do 60 stopni, mamy trochę więcej czasu na napowietrzanie i polerowanie.

Samych dzbanków się nie chłodzi.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #1038 dnia: 29 Lipiec 2024, 20:34:39 »
Jak robiłem na Gaggii Classic to nalewałem mleka i wstawiałem do lodówki na kilka minut. Bo przy słabej parze mleko szybciej się grzeje niż spienia. Ale teraz już tego nie robię - na BDB i LE nie zauważyłem różnicy - spienia się wystarczająco dobrze nalane do dzbanka z szafki (ale mleko z lodówki).

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1039 dnia: 20 Wrzesień 2024, 22:03:10 »
Właśnie widziałem w Lidlu
8g białka na 100ml mleka. Ciekawe jak się spienia.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1040 dnia: 21 Wrzesień 2024, 08:36:42 »
A one jest świeże, bo to jest kluczowe przy spienianiu?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1041 dnia: 21 Wrzesień 2024, 16:08:16 »
Ciekawe, na jakiej podstawie tak uważasz ? Niektórzy na zawodach używają UHT i im nie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2024, 16:10:33 wysłana przez krystians »

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #1042 dnia: 21 Wrzesień 2024, 17:26:49 »
Czyżby znowu czekała nas kolejna polemika na ten sam temat: mleko świeże czy UHT?  :-D

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1043 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:08:06 »
Ciekawe, na jakiej podstawie tak uważasz ? Niektórzy na zawodach używają UHT i im nie przeszkadza.

Bo często te różnice są pomijalne.

- Mleko UHT poddawane jest bardzo krótkiemu (sekundy) podgrzewaniu do około 140 stopni.

- W mleku 80% białek to frakcja kazein, które są wyjątkowo stabilne w takich temperaturach:
https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1008,bialka-mleka-bialko-wzorcowe

- To kazeina odpowiada za ogólną zdolność do spieniania
https://kafejeto.pl/blog/jak-spienic-mleko-do-kawy/

Używam naprzemiennie mleka pasteryzowanego i UHT i nie widzę różnicy podczas spieniania.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1044 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:33:26 »
Różnica jest w smaku na korzyść świeżego.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1045 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:52:15 »
A to zawsze smaczniejsze jest mleko świeże, niż nieświeże, ale takiego się raczej nie sprzedaje.
Natomiast co do wyższości smaku mleka pasteryzowanego nad UHT, to zdania są podzielone.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1046 dnia: 21 Wrzesień 2024, 23:02:11 »
Najlepiej samemu się przekonać przygotowując identycznie zrobione dwie kawy.
》tertium non datur《

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1047 dnia: 22 Wrzesień 2024, 00:04:56 »
A to zawsze smaczniejsze jest mleko świeże, niż nieświeże, ale takiego się raczej nie sprzedaje.
Natomiast co do wyższości smaku mleka pasteryzowanego nad UHT, to zdania są podzielone.

Świeże to nazwa handlowa mleka pasteryzowanego. A co do wyższości smaku, to najlepiej sam spróbuj. Zapytaj też o mleko w kawiarniach z rozgarniętą obsługą, w których liczy się smak, a nie przerób hektolitrów.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1048 dnia: 22 Wrzesień 2024, 00:47:45 »
Świeże to nazwa handlowa mleka pasteryzowanego

Mleko poddane pasteryzacji VHT <100*C nie zawiera laktoperoksydazy, a nie jest to jeszcze UHT.

Napisałem, że używam naprzemiennie i wiem doskonale, że zdania co do wyższości smaku są podzielone. Tak samo znam dobre załogi kawiarniane, które używają mleka UHT i liczy się dla nich smak. Takie mówienie, że dla tych, co "liczy się smak" UHT jest gorsze, to po prostu nieprawda.

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #1049 dnia: 23 Wrzesień 2024, 10:49:21 »
Najlepiej samemu się przekonać przygotowując identycznie zrobione dwie kawy.
W domu jest mleko UHT i bywa "świeże", z posmakiem/ze smakiem takiego mleka od krowy. Ja co prawda pijam tylko espresso ale małżonka się mleczy i tu jednoznacznie werdykt "za" jest na korzyść UHT. Czasem próbuję, żeby się zorientować, jak poszczególne kawy smakują z mlekiem i też zdecydowanie wybieram wersję UHT.
Dodam tylko, że z aromatem obory jestem za panbrat (i lubię), dzieciństwo to mleko (prosto z udoju) z chlebem na śniadanie, obiad i kolację (czasy komuny więc jak ktoś pamięta jak wtedy smakował chleb to wie, że można go było jeść na okrągło) ale jego obecność w kawie po prostu mi nie pasuje i przeszkadza.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi