Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 369169 razy)

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1020 dnia: 27 Lipiec 2024, 18:47:08 »
@GostRado ma prawdopodobnie rację i masz za małe ciśnienie na taką ilość mleka. Nie widzę jak to robisz ale spróbuj króciutko napowietrzać (maks 2 sek) i potem do końca utrzymywać wir już bez wstrzykiwania powietrza. Na początku będziesz miał wrażenie że za mało powietrza ale na w trakcie wirowania objętość mleka zacznie rosnąć i powinno być ok. Takie moje zgadywanki bez filmu

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1021 dnia: 27 Lipiec 2024, 19:03:42 »
@GostRado sugerujesz zmniejszyć ilość mleka ?
Ja bym spróbował z mniejszym kubkiem około 350ml, ale zaraz koledzy,  którzy mają lub mieli Matrixa udzielą Ci wskazówek, jak optymalnie wykorzystać bojler parowy w Twoim ekspresie. 
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1022 dnia: 28 Lipiec 2024, 12:34:15 »
Mleko nie powinno przekraczać 60 stopni. Aby zrobić odpowiedni wir to dyszę należy zanurzyć w odpowiednim miejscu dzbanka, od samego dzbanka i jego budowy też trochę zależy, jak mleko wiruje.

dysza.jpg

Kolejna sprawa to czas od spienienia do tworzenia wzoru. Mleko się rozwarstwia dość szybko, więc natychmiast po spienieniu i przeczyszczeniu dyszy należy robić wzór, dodatkowo można lekko zakręcić mlekiem w dzbanku, aby wyrównać warstwy.

I jeszcze jedna kwestia, zwiększenie objętości mleka po spienieniu nie powinno być duże, maksymalnie do 30% w przypadku cappuccino. Konsystencja ma być "jogurtowa", płynna.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2024, 13:01:01 wysłana przez Ramkan »

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #1023 dnia: 29 Lipiec 2024, 13:36:04 »
Kupiłem dzisiaj mleko i spróbowałem trzy razy, raz na dużym kubku 500 ml gdzie wlałem tym razem 220 ml mleka, Efekt widać na pierwszym filmie, mleko nie zwiększa objętości a pod koniec wydaje już dziwne dźwięki, ciśnienie spada na koniec do 1 bara. Tutaj zdecydowanie coś robię nie tak bo mleko nie rośnie.

youtube.com/shorts/GcSeh98XTIE

Drugi film to kubek 300 ml gdzie wlałem 200 ml mleka i tu zdecydowanie objętość się zwiększyła, pod koniec już odpuściłem bo mleko by się przelało. EEfekt tego spieniania widać na zdjęciach.

youtube.com/shorts/6agIi_0CkK0

Trzęsącymi rękoma proszę się nie przejmować, neurologicznie tak mam po chorobie i czasami w stresie nie do opanowania  [emoji38]
IMG_5813.jpg
IMG_5819.jpg

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1024 dnia: 29 Lipiec 2024, 13:48:57 »
Zauważyłem, że podczas spieniania chyba nie opuszczasz dzbanka w dół (aby końcówka dyszy była zanurzona cały czas na podobnej głębokości). Gdy mleko nabiera objętości staraj się tak manipulować dzbankiem w pionie, żeby tylko końcówka dyszy była zanurzona (podczas polerowania mleka, czyli bez napowietrzania). Oczywiście utrzymuj odpowiedni punkt kontaktu dyszy z powierzchnią mleka, czyli na średnicy, w połowie między środkiem a ścianą.

Na początku napowietrzaj mleko (dysza utrzymywana cały czas bardzo delikatnie nad powierzchnią mleka, tolerancja to tylko około 2mm), a potem, gdy uznasz, że wystarczy, zanurz końcówkę duszy i staraj się, aby głębokość jej zanurzenia podczas polerowania mleka była ciągle taka sama (czyli manipuluj dzbankiem góra-dół).

I jeszcze jedna sprawa, gdy spieniasz, to drugą rękę podtrzymuj dno dzbanka (najlepiej płaską częścią dłoni obejmij dno, to powinien być stabilny chwyt), nie trzymaj ręki na zaworze. Mając rękę pod dzbankiem odpowiednio nim manipulujesz.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2024, 14:14:25 wysłana przez Ramkan »

Offline anderson

« Odpowiedź #1025 dnia: 29 Lipiec 2024, 14:25:54 »
No właśnie oglądając trochę filmów na yt jedni zaczynają głębie spieniać i wychodzą płycej a inni odwrotnie i trochę zgłupiałem jak zaczynać.

Dodatkowo czy ciśnienie spadające do 1 albo 0.5 na koniec spieniania, wtedy zazwyczaj pojawiają się dźwięki to normalne ?

W dużym kubku w ogóle nie udaje mi się zwiększyć objętości mleka, w mały z tych 200 ml dochodzę do 300 na miarce w środku i pod koniec mam temperaturę ok 60 stopni. Może to już jest ok konsystencja tylko wzoru nie potrafię zrobić ?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1026 dnia: 29 Lipiec 2024, 14:48:11 »
Na początku zawsze dysza pod powierzchnią mleka, włączasz parę i delikatnie podnosisz dyszę (a raczej opuszczasz dzbanek). Ma być dźwięk syczenia (takie krótkie tsss tsss). Gdy uznasz, że wystarczy, to delikatnie zanurzasz dyszę i starasz się utrzymywać końcówkę pod powierzchnią, ale nie zanurzaj dyszy głęboko. Cały czas kontroluj zanurzenie.

A co do tworzenia wzorów, to wrzuciłem dzisiaj na forum link do szkolenia. Polecam.

Ten film obrazuje, jaki ma być dźwięk oraz co się dzieje pod powierzchnią.

« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2024, 15:11:07 wysłana przez Ramkan »

Offline kfiatos

« Odpowiedź #1027 dnia: 29 Lipiec 2024, 15:11:49 »
@Ramkan wszystko super ale na przykład dla LM Micra to nie ma zastosowania bo mocy jest za dużo abyś miał czas na tss tss tss. Na wszystko jest 10 sek i koniec. Jeden błąd i nie wyjdzie. @anderson w pierwszym filmie stanowczo za mało powietrza wprowadzone i dlatego objętość ci nie wzrasta. Wydaje mi się też że dysza wsadzona w ten sposób do dzbanka też nie pomaga (ale to zależy do maszyny i nie zawsze na odległość widać). Ten dźwięk na koniec też już oznaczał że za długo. Ogólnie przy spienianiu ma nie być tego wycia wcale. Jak jest wycie to za mało powietrza przeważnie albo nie wiruje tak jak trzeba. Nagram poźniej film jak możesz to zrobić lepiej (co prawda na LM Micra 4 otworki ale zasada jest ta sama). W drugim filmie 3cie syknięcie to już był maks powietrza i wszystko ponad to to już za dużo. Tak jak wcześniej mówiłem, lepiej mniej niż za dużo. Lepiej mniej powietrza i lepiej wymieszane niż za dużo i słabo. Wywaliłbym ten termometr też bo tylko Ci przeszkadza. Zrób sobie kilka prób żebyś wiedział jaka to temperatura 50 - 55 st i że trzeba już kończyć i tyle. Ile tego mleka faktycznie potrzebujesz spieniać? Dobrze by było jakbyś ćwiczył zawsze na tej samej ilości żeby uzyskać powtarzalność nawet jeśli to będzie oznaczało że musisz spieniać 2 razy na 2 kawy. Ja spieniam 160ml w dzbanku 350 a nalewam z dzbanka 500ml (przelewam do niego i potem maluję).

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1028 dnia: 29 Lipiec 2024, 15:30:49 »
Ramkan wszystko super ale na przykład dla LM Micra to nie ma zastosowania bo mocy jest za dużo abyś miał czas na tss tss tss. Na wszystko jest 10 sek i koniec.

Oczywiście, że ma zastosowanie, nie wiem, czy my się dobrze rozumiemy. Dźwięk zasysania powietrza do mleka ma to być właśnie delikatne tss tss, a nie bulgotanie przy zbytniej przerwie między dyszą, a powierzchnią mleka.

Offline kfiatos

« Odpowiedź #1029 dnia: 29 Lipiec 2024, 15:38:05 »
Rozumiemy się. Przy takiej ilości mleka może faktycznie tak to wyglądać ale przy <200ml to jest 3 sek tss tss i koniec. Potem już tylko wir i nalewanko  :pycha:

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1030 dnia: 29 Lipiec 2024, 15:43:08 »
Może być i 3 sekundy.  Ale napowietrzanie mleka to zawsze strzelający, syczący dźwięk, w przeciwnym wypadku albo mamy bryzganie, albo brak napowietrzenia.

Offline anderson

« Odpowiedź #1031 dnia: 29 Lipiec 2024, 15:47:21 »
Dziękuje ! faktycznie odpuściłem spienianie przy pierwszym dźwięku gwizdania, temperatura wynosiła 50 stopni ale urosła do 60 już po wyjęciu dyszy także prawidłowo. Te dźwięki to już było przegrzanie mleka bo czekałem do 60 na termometrze co pewnie powodowały, że finalnie było więcej.

Po Waszych wskazówkach górna warstwa mleka w dzbanku coraz bardziej przypomina taflę szkła a udało się zrobić w filiżance coś takiego.

Zastosowałem się również do tego, że zaczynam niżej, wychodzę wyżej, napowietrzam, jak objętość się zwiększy zanurzam i czekam aż temperatura jest ok.
Także muszę po prostu to praktykować aż wyjdzie :D

IMG_5832 (1).jpg

Offline kfiatos

« Odpowiedź #1032 dnia: 29 Lipiec 2024, 19:08:00 »
https://youtu.be/D05F0enAQO4?si=BHPbjA0_g4b_X6_1

Tak to wygląda u mnie na owsianym. 160ml w dzbanku 350ml. Temp ok 60st.
Efekt jak widać. Bez szału ale owsiane nie wybacza

Offline anderson

« Odpowiedź #1033 dnia: 29 Lipiec 2024, 19:36:30 »
Dzięki @kfiatos , jutro postaram się odtworzyć  :D wleję też 160 ml bo do tej pory najmniej miałem 200.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1034 dnia: 29 Lipiec 2024, 20:02:41 »
Pozwolisz że spytam? dzbanek/dzbanki trzymasz w lodowce albo zamrażarce.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi