Autor Wątek: Wskaźnik ciśnienia pompy w Bezzerach  (Przeczytany 27128 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Wskaźnik ciśnienia pompy w Bezzerach
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:42:00 »
Po co montuje w te swoje ekspresy zawór nazywany OPV?
To by Ci na pewno odpowiedział - żeby je regulować w zależności od pompy.
PS. W pompę rota OPV jest wbudowany, w wibracyjną - nie.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Czerwiec 2017, 14:14:56 »
Po co montuje w te swoje ekspresy zawór nazywany OPV?
To by Ci na pewno odpowiedział - żeby je regulować w zależności od pompy.

Gdyby mi takie coś powiedział, to bym go wyśmiał. :lol2:

PS. W pompę rota OPV jest wbudowany, w wibracyjną - nie.

To zależy jak nazywasz poszczególne zawory przypisane ściśle budowie ekspresu.
Wibracyjna, czy rotacyjna nie ma to znaczenia.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwiec 2017, 17:27:57 »
Problem jest związany z rodzajem pomp i zasadą wytwarzania ciśnienia.
Jak poczytałem niżej to wynika, że pompa wibracyjna wytwarza ciśnienie, które pokonuje opór kawy. Zatem kawa (mielenie, ilość oraz gęstość) ma wpływ na powstające ciśnienie na sitku. Podobnie działa ekspres kapsułkowy. Wtedy rzeczywiście ciśnienie musi być większe, a po przekroczeniu pewnej normy (12 bar) jest OPV i zwrot do kanału. A więc kontrola ciśnienia jest przez OPV.
Takiego problemu chyba nie ma przy pompie rotacyjnej, która wytwarza stałe ciśnienie niezależne od kawy.
Nie jestem technikiem, ale laikiem. :doh:
No ale z jakiejś racji wszystkie pompy wibracyjne mają 12 bar, a rotacyjne 9 bar. I efekt dają ten sam. Czyli na sitku winno być coś koło 9 bar. Nie wierzę, że wszyscy producenci ekspresików z pompami wibracyjnymi mylą się ustawiając je na 12 bar, a nieraz jak pompka mała na 15 bar. Taka pompka "nabzyczy" ciśnienia jak mała pompka do perfum. Jak już wytworzy owe 15 bar to one szybko "zejdą" na sitku do ok. 9-10 bar.

Cytat :
Pompa wibracyjna
działa na zasadzie takiej pompki, jaką możemy spotkać w domowym aplikatorze płynu do szyb lub perfumach. Jest tam taki mały tłoczek, sprężynka i kulka. Podczas naciskania wytwarzamy ciśnienie w układzie i płyn znajdujący się w tłoku usiłuje wypłynąć na zewnątrz lecz blokowany jest na wylocie przez metalową kuleczkę dociskaną przez sprężynkę. Jeżeli naciśniemy z siła większa niż generuje sprężynka, to ciecz wypłynie, sprężynka ponownie zatka wypływ, a wracający tłok stworzy podciśnienie, które zassa nową porcje płynu do tłoka. Jeśli uda nam się bardzo szybko naciskać to możemy wytworzyć w miarę ciągły wylot cieczy na zewnątrz. W uzyskaniu stałego w miarę regularnego wypływu wody w ekspresie pomaga nam opór jaki stawia parząca się kawa. Natomiast ciśnienie pompy regulowane jest przez nakrętkę, którą ściskamy bardziej lub luzujemy sprężynkę w tłoku. Ruchy tłoka powodowane są przez cewkę wewnątrz której zamontowany jest tłok. Jej specyfika to głośna praca i duże wibracje a dobra strona to taka, że nie jest tak wrażliwa na brak wody (nie zaciera się).

Pompa rotacyjna, zwana także wolumetryczną lub łopatkową.
Zasada działania przypomina silnik Wankla, czyli tłok jest okrągły, a w nim zamontowane są płaskie łopatki (troszkę jak koło w młynie). Tłok zamontowany jest w okrągłej obudowie. Podczas obrotu tłoka łopatki odpychane siłą odśrodkowa uszczelniają cały układ. Z jednej strony łopatki następuje zasysanie, a z drugiej wypychanie cieczy na zewnątrz. Ciśnienie wody regulowane jest za pomocą śruby regulacyjnej (zwanej bajpasem), a oznacza to, że nadmiar ciśnienia wytworzony przez pompę zwracany jest do sieci wodociągowej.
Zazwyczaj w pompie takiej znajdują się 4 łopatki co powoduje bardzo wydajny układ ze stałym wypływem cieczy nawet bez oporu jaki stawia zaparzająca się kawa. Cechy to: większa wydajność, wyższe ciśnienia, stałe parametry wydajności i ciśnienia, cicha praca, łatwa regulacja ciśnienia (bez rozbierania). Za słaby punkt trzeba przyjąć że pompa taka smarowana i studzona jest wodą, którą pompuje, wiec przy jej braku stosunkowo szybko następuje jej zatarcie.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2017, 17:31:19 wysłana przez hlary »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwiec 2017, 18:12:25 »
Problem jest związany z rodzajem pomp i zasadą wytwarzania ciśnienia
Kurczę, kolejny przypadek gdzie jedni wierzą, że pompy wibracyjna i rotacyjna dają różne ciśnienie, a drudzy, że takie samo.
Ustawiłem kiedyś na sitku 12 barów i bardzo mi kanałowało. Po obniżeniu do 9 barów - kanałowanie znacząco zmalało.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwiec 2017, 18:18:01 »
Problem jest związany z rodzajem pomp i zasadą wytwarzania ciśnienia.
Jak poczytałem niżej to wynika, że pompa wibracyjna wytwarza ciśnienie, które pokonuje opór kawy. Zatem kawa (mielenie, ilość oraz gęstość) ma wpływ na powstające ciśnienie na sitku. Podobnie działa ekspres kapsułkowy. Wtedy rzeczywiście ciśnienie musi być większe, a po przekroczeniu pewnej normy (12 bar) jest OPV i zwrot do kanału. A więc kontrola ciśnienia jest przez OPV.
Takiego problemu chyba nie ma przy pompie rotacyjnej, która wytwarza stałe ciśnienie niezależne od kawy.

Ten OPV nie kontroluje ciśnienia. Jest to zawór bezpieczeństwa dla układu.
Jest to w pewnym sensie przekręt wylansowany przez producentów.
Oczywiście nie musisz się ze mną zgadzać.
Pompa rotacyjna to coś innego tylko ze względu na wydajność. Jak wiesz jest znacznie większa od wibracyjnej.
Mając na uwadze tylko tą 1 rzecz, to samo montowanie OPV jest mocno wątpliwe.
No bo po co, coś [pompa wibracyjna} co ma mniejszą wydajność jeszcze  ograniczyć przez zastosowanie OPV.
Jest to całkowicie bez sensu. Oczywiście dla ekstrakcji.

Nie jestem technikiem, ale laikiem. :doh:

Ja też nie jestem technikiem. Lubię od czasu do czasu poczuć brud pod paznokciami.  :lol2:

No ale z jakiejś racji wszystkie pompy wibracyjne mają 12 bar, a rotacyjne 9 bar. I efekt dają ten sam. Czyli na sitku winno być coś koło 9 bar. Nie wierzę, że wszyscy producenci ekspresików z pompami wibracyjnymi mylą się ustawiając je na 12 bar, a nieraz jak pompka mała na 15 bar. Taka pompka "nabzyczy" ciśnienia jak mała pompka do perfum. Jak już wytworzy owe 15 bar to one szybko "zejdą" na sitku do ok. 9-10 bar.

Jak grupa np. e61 była stworzona pod działanie z pompami rotacyjnym, czyli z tymi o większej wydajności, droga jaką woda musi przepłynąć{opór i czas}przez grupę nie stanowiła dla tej pompy problemu.
W zastosowaniu wibracyjnej producenci mogą mówić, nakazywać ustawcie sobie 12 bar. Na tym ciśnieniu uda się wodę przepchnąć przez grupę, żeby można było przeprowadzić właściwą ekstrakcje.
Są to kombinacje, żeby nie ingerować w budowę grupy przez producentów.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwiec 2017, 21:21:12 »
No bo po co, coś [pompa wibracyjna} co ma mniejszą wydajność jeszcze  ograniczyć przez zastosowanie OPV.
Panowie! Nauczcie się, proszę, czytać dokumentację techniczną. Oto wykresy ciśnienie / przepływ dla dwu pomp:

Pompa wibracyjna ULKA EP5:                                    Pompa rotacyjna Fluid-o-Tech CO-50 (wykres A - ciągła linia):

Obie, przy ciśnieniu 9 barów, mają wydajność znacznie przekraczającą doppio w 25 sekund. Nadmiar wody trzeba gdzieś odprowadzić - jeśli nie przez ciastko kawowe, to przez OPV. I skończmy z tym opowiadaniem, że OPV jest zbędny. Jego brak da się obejść (np. jak w Ascaso Basic czy Gaggia classic) zaworkiem silikonowym z mocną sprężyną w grupie, tyle tylko, że wtedy ciśnienie w trakcie ekstrakcji będzie spadać o 3 bary albo i więcej.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2017, 21:23:52 wysłana przez Krakus »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwiec 2017, 22:50:48 »
Panowie! Nauczcie się, proszę, czytać dokumentację techniczną. Oto wykresy ciśnienie / przepływ dla dwu pomp:

Nadmiar wody trzeba gdzieś odprowadzić - jeśli nie przez ciastko kawowe, to przez OPV[/b]. I skończmy z tym opowiadaniem, że OPV jest zbędny. Jego brak da się obejść (np. jak w Ascaso Basic czy Gaggia classic) zaworkiem silikonowym z mocną sprężyną w grupie, tyle tylko, że wtedy ciśnienie w trakcie ekstrakcji będzie spadać o 3 bary albo i więcej.

Ekspres to nie jest gumowa prezerwatywa w którą możesz lać wodę do oporu. ;)  Argumenty podajesz takie,że bez OPV nie można zrobić espresso. {tak z tych słów Twoich wynika}

A jeśli chodzi o OPV, podałem, że jest on potrzebny, bo to jest zawór bezpieczeństwa.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwiec 2017, 23:07:20 »
bo to jest zawór bezpieczeństwa.
Tedi, błagam, daj spokój. Zawór bezpieczeństwa otwiera się tylko w sytuacjach wyjątkowych, OPV przy ekstrakcji otwiera się zawsze.

bez OPV nie można zrobić espresso.
Można, czego najlepszym dowodem są ekspresy Ascaso bez OPV (Basic, Arc, i Dream). Tyle, że z OPV lepiej.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2017, 23:09:22 wysłana przez Krakus »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwiec 2017, 00:08:21 »
Argumenty podajesz takie,że bez OPV nie można zrobić espresso.
Chyba jak zdarta płyta to już w różnych wątkach powtarzam. Jeżeli bardzo drobno zmielisz kawę to bez OPV zrobisz espresso pod max ciśnieniem jakie da pompa a z opv z max takim jakie będzie ustawione na OPV a min oczywiście zależy od oporu kawy.

Nie wiem co oznacza wg. ciebie bezpieczeństwo. W trakcie ekstrakcji cześć wody idzie mi do tacki ociekowej a cześć do filiżanki przez kawę. I dzieje się tak przy każdej ekstrakcji. Znaczy że ekspres musi być źle skonstruowany skoro coś co nazywasz zaworem bezpieczeństwa działa przy każdej ekstrakcji.

A ekspresów bez OPV jest cała masa oprócz w wspomnianych Ascaso jeszcze wiele Gaggi (tych małych pochodnych od Classica) czy choćby HX  stary Oscar. Jakoś nie słyszałem jak do tej pory o ich seryjnych  eksplozjach czy innych wypadkach. Bo jak rozumiem o ich zapobieganie chodzi jeżeli mamy stosować coś co się nazywa zawór bezpieczeństwa.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2017, 00:12:17 wysłana przez Bacek »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Czerwiec 2017, 07:25:10 »
Ekspres to nie jest gumowa prezerwatywa w którą możesz lać wodę do oporu.
To twierdzenie przemawia do mnie swoją poezją :). Zgadzam się.

Co do ekstrakcji, OPV, przepływu wody itp. Nie wiem jak to wygląda w przypadku małych ekspresów z pompą wibracyjną, ale w przypadku dużych z pompą rotacyjną nigdy nie widziałem, żeby cokolwiek wylewało się gdzieś bokiem w trakcie zaparzania espresso. Wydajność pompy rotacyjnej jest jaka jest, ale przecież układ hydrauliczny ekspresu tę wydajność ogranicza: np. w grupie E61 jest ogranicznik przepływu (tzw. giggler), podobnie w innych konstrukcjach. Pompa pracuje, a wody dostaniemy z prysznica tyle ile przepłynie przez najwęższe gardło. I nie ma to żadnego związku z OPV. Gdy zmienię ciśnienie pompy np. z 9bar na 12 bar, to przepływ będzie trochę większy, ale znowu nic tu do tego nie ma OPV (tak przynajmniej mi się wydaje).

W małych domowych maszynach z pompą wibracyjną OPV ma inną rolę, inną dolę i o tym tu piszecie ;).

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Czerwiec 2017, 09:09:42 »
Cytat: Tedi w 05 Czerwiec  2017, 22:50:48
bo to jest zawór bezpieczeństwa.
Tedi, błagam, daj spokój. Zawór bezpieczeństwa otwiera się tylko w sytuacjach wyjątkowych, OPV przy ekstrakcji otwiera się zawsze.

O czym my gadamy. Jak Ty niewiesz, że ekspres z HX jest kotłem.

bez OPV nie można zrobić espresso.
Można, czego najlepszym dowodem są ekspresy Ascaso bez OPV (Basic, Arc, i Dream). Tyle, że z OPV lepiej.

Dowód jest taki, że te ekspresy nie mają kotła. Jak nie mają kotła to zawór bezpieczeństwa jest zbędny.

Argumenty podajesz takie,że bez OPV nie można zrobić espresso.
Chyba jak zdarta płyta to już w różnych wątkach powtarzam. Jeżeli bardzo drobno zmielisz kawę to bez OPV zrobisz espresso pod max ciśnieniem jakie da pompa a z opv z max takim jakie będzie ustawione na OPV a min oczywiście zależy od oporu kawy.

Po pierwsze, jak za drobno zmielisz kawę, to prędzej zrobisz espresso bez OPV bo zrobisz je na wyższym ciśnieniu.
2. Na ekstrakcję ja mam wpływ {przemiał}a nie ten zawór bezpieczeństwa nazwany OPV. Czyli, OPV utrudnia nam ekstrakcję bo dzięki jemu nie mogę przeprowadzić ekstrakcji np. na 11 bar.
Nie wiem co oznacza wg. ciebie bezpieczeństwo. W trakcie ekstrakcji cześć wody idzie mi do tacki ociekowej a cześć do filiżanki przez kawę. I dzieje się tak przy każdej ekstrakcji. Znaczy że ekspres musi być źle skonstruowany skoro coś co nazywasz zaworem bezpieczeństwa działa przy każdej ekstrakcji.

A ekspresów bez OPV jest cała masa oprócz w wspomnianych Ascaso jeszcze wiele Gaggi (tych małych pochodnych od Classica) czy choćby HX  stary Oscar. Jakoś nie słyszałem jak do tej pory o ich seryjnych  eksplozjach czy innych wypadkach. Bo jak rozumiem o ich zapobieganie chodzi jeżeli mamy stosować coś co się nazywa zawór bezpieczeństwa.

Weź pierwszego z brzegu HX z wymiennikiem o sensowym rozmiarze. Mam na myśli, żeby było trochę wody w wymienniku.
Wywal z obiegu OPV. To miejsce  wkręć  manometr. Włącz ekspres i odczytaj wartości z manometra.
Na podstawie odczytu, będziesz wiedział, czy dany ekspres potrzebuje zaworu bezpieczeństwa nazywanym OPV.
Robisz wszystko na własną odpowiedzialność.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Czerwiec 2017, 09:22:18 »
OPV nie ma nic do kotła, nie jest jego zaworem bezpieczeństwa.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Czerwiec 2017, 09:25:13 »
Co do ekstrakcji, OPV, przepływu wody itp. Nie wiem jak to wygląda w przypadku małych ekspresów z pompą wibracyjną, ale w przypadku dużych z pompą rotacyjną nigdy nie widziałem, żeby cokolwiek wylewało się gdzieś bokiem w trakcie zaparzania espresso. Wydajność pompy rotacyjnej jest jaka jest, ale przecież układ hydrauliczny ekspresu tę wydajność ogranicza: np. w grupie E61 jest ogranicznik przepływu (tzw. giggler), podobnie w innych konstrukcjach. Pompa pracuje, a wody dostaniemy z prysznica tyle ile przepłynie przez najwęższe gardło. I nie ma to żadnego związku z OPV. Gdy zmienię ciśnienie pompy np. z 9bar na 12 bar, to przepływ będzie trochę większy, ale znowu nic tu do tego nie ma OPV (tak przynajmniej mi się wydaje).

Jest tak jak piszesz Antonio. Lecz tego nie bierze się za wzór mimo dowodów na tym forum w formie tabelek pokazujących, że pompa wibracyjna typu Ulka zapewni nam prawidłową ekstrakcję bez problemu.

W małych domowych maszynach z pompą wibracyjną OPV ma inną rolę, inną dolę i o tym tu piszecie .

A ja bym powiedział, że OPV montuje się po to, żeby Ulka nie kopnęła w kalendarz będąc jeszcze na gwarancji. :mhh:

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Czerwiec 2017, 09:28:57 »
OPV nie ma nic do kotła, nie jest jego zaworem bezpieczeństwa.

A jak wytworzy się ciśnienie na wskutek ogrzewania np. 12 bar, czy ten zawór OPV otworzy się?  :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwiec 2017, 09:48:00 »
Na skutek rozprężania się wody, pod wpływem ciepła...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi