Autor Wątek: Ekspres DE LONGHI ECZ 351  (Przeczytany 21208 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Ekspres DE LONGHI ECZ 351
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopad 2015, 23:03:03 »
To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Możesz kupić phin za 20zł albo aeropress za 100zł i będziesz miał smaczniejsze 150ml kawy niż z marketowej kolby, po pewnym czasie może przestaniesz dodawać do kawy cukier ;)

Większość opinii o tym ekspresie jest pozytywna
Znasz ludzi piszących te opinie? To w większości agencje PR/marketingowe/reklamowe. Na tym forum też się czasami pojawiają, tyle, że tu nie są w stanie zakrzyczeć innych.

ludzie piszą że nie widzą różnicy między kawą z takiego ekspresu a takiego za 2-3k.
Do puki nie wiemy co to za ekspres za 2-3k możemy tylko zgadywać. Ja obstawiam automat albo brak odpowiedniego młynka.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem wchodząc na forum o kawie, bo to trochę przypomina jakieś forum audiofilskie gdzie wszyscy piszą, że kable muszą kosztować 20 000zł inaczej nawet nie ma sensu podłączać sprzetu.
Porównanie wg mnie trochę na wyrost ale tak, jesteśmy kawofilami :mrgreen:

Reasumując: Jest wiele lepszych sposobów na 150ml kawy niż kolba z marketu. Chcesz ciśnienie - albo polowanie na używki albo koszty.

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopad 2015, 23:16:51 »
z aeropressem nie chcę mi się bawić, a z droższych ekspresów też piłem zazwyczaj zwykłą kawę z mlekiem i mi o wiele bardziej smakowała niż z kawiarki. Kupię jednak De longhi w przyszłym tygodniu i zdam relacje jak nie zapomnę

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopad 2015, 23:18:43 »
OK. Zrobisz jak chcesz :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopad 2015, 23:19:30 »
Ekspres służy do robienia espresso i pochodnych. Do zrobienia 150ml kawy są inne lepsze metody.  Do tego są znacznie tańsze.
Tak jak pisałem, ciężko będzie zrobić prawdziwe małe espresso, ale żeby zrobić 150 ml, będzie ok i myślę że będziesz z niego zadowolony.

W poprzedni weekend ktoś mnie uraczył takim 150 wyciągniętym na raz z wąskiego DeLonghi Dedica EC 680.M . Już jak widziałem jak to było robione to mnie język świerzbił ale się ugryzłem i nic nie powiedziałem żeby nie wyjść na zboczeńca. Jednak rezultat przeszedł moje najgorsze wyobrażenia. Kawa po turecku/polsku to przy tym delikates.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopad 2015, 23:32:44 »
@Bacek Nawet z najlepszej dźwigni słabym ziarnem cudów nie zdziałasz...

A kolega @kotdavinci już przed założeniem tematu wybrał ekspres...

Na początku zabaw z kolbą miałem większy bałagan dookoła niż mieląc ręcznym Porlexem i robiąc kawę w Aeropresie...

Ja nie widzę większego zachodu w przygotowywaniu kawy porównując kawiarkę, aeropress i kolbę. Gdzie leży problem w tym wszystkim?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopad 2015, 23:36:18 »
Porównanie było do zalewajek też z przypadkowych ziaren z półek sklepowych. 150 z kolby się na raz raczej nie ciągnie. Bo nawet jak by to miało jakiś sens to po chwili z tych małych ekspresów leci po prostu zimna woda.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Listopad 2015, 23:41:47 »
po chwili z tych małych ekspresów leci po prostu zimna woda.

I to jest właśnie główny problem tych zabawek.

@kotdavinci
Widzę, że jedyne co chcesz usłyszeć to potwierdzenie twojego chwalonego na ceneo wyboru. :picardpalm:
Jak już musisz sprawdzać na własnej skórze to kup jakiś używany za 100zł na allegro, zostanie Ci jeszcze 500 na aeropress i dobrą kawę...

Tyle ode mnie, zrobisz jak będziesz chciał

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Listopad 2015, 23:59:42 »
Wszystkie standardy marketingu szeptanego już przerobiliśmy powyżej -- święta idą, prezentowy czas, cóż zrobić -- więc może podsumuję co koledzy już napisali:

To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Nie, do picia kawy, potrzebna jest zmielona kawa, cała reszta to udogodnienia. Zapomnieć należy o ekspresikach pseudociśnieniowych.

ale żeby zrobić 150 ml, będzie ok i myślę że będziesz z niego zadowolony.
Ale żeby zrobić 150ml kawy nie trzeba wyrzucać ani 650zł ani nawet 350zł na żaden pseudoekspres. 150ml czarnej kawy, która znakomicie połączy się z 80ml mleka, można zaparzyć w sprzęcie od 0,40zł do 200zł (oczywiście dalej można szaleć...)

Te 350zł lepiej wydać na młynek, nieco lepszy niż De Longhi, który ma marne żarenka. Oczywiście, jeśli ktoś już ma taki, to lepiej taki mieć niż żaden, ale jeśli ktoś jest przed zakupem, to można znacznie lepiej ten pieniądz wydać.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopad 2015, 00:01:49 »
Pamiętaj, że kawę robi się z kawy, a nie z ekspresu!

(Dziwnie wyglądałem dziś w sklepie uśmiechając się do lodówki z mięsem i patrząc tępo na opakowanie wyrobu o nazwie "Pasztet z pieca" - tak mi się skojarzyło)

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Listopad 2015, 00:14:59 »
Te 350zł lepiej wydać na młynek, nieco lepszy niż De Longhi, który ma marne żarenka. Oczywiście, jeśli ktoś już ma taki, to lepiej taki mieć niż żaden, ale jeśli ktoś jest przed zakupem, to można znacznie lepiej ten pieniądz wydać.
Ten młynek dla mnie jest wystarczający, mieli kawe na grubo i na pył, równomiernie. Przez pół roku mielilem nim kawe do kawiarki i działał bardzo dobrze i nie wiem co lepszy młynek może jeszcze zrobić z tą kawą oprócz zmielenia, dlatego nie rozumiem po co bym miał zmieniać młynek

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Listopad 2015, 03:37:47 »
nie wiem co lepszy młynek może jeszcze zrobić z tą kawą oprócz zmielenia
Czyż nie po to zadałeś pytanie na forum aby się czegoś dowiedzieć? :szampan: ;)

Młynki z żarnami jak w Twoim działają i mają nawet swoje zalety (choć de longhi jednej brak), np. cenę (u konkurencji kosztuje niewiele ponad 100zł). Mają też dość fajną skalę, rzeczywiście można zmielić kawę dość drobno, a i całkiem grubo z drugiej strony. Niestety na smak kawy bardzo wpływa jakość tego mielenia. Nie wystarczy, że jest drobno, chodzi też o to jak równo (ilość cząstek o tej samej wielkości) jest zmielona kawa. Drobniejsze cząsteczki, szczególnie pył, parzą się szybciej niż większe drobiny. Pyłu zaś z takich konstrukcji jest całkiem sporo. Znaczenie ma też sposób w jaki żarna obchodzą się z kawą, czy drobiny są równe, czy nieregularnie, czy mocniej, czy mniej się nagrzały podczas mielenia itd. A żarna tych młynków są całkiem tępe, chyba nie muszę tłumaczyć jak wygląda pomidor zmęczony tępym nożem? ;)
Może się to wydawać audiofilską fanaberią, ale podczas parzenia, przekłada się to całkiem realnie na smak.

Czy mamy kawę, w której można cokolwiek prócz spalenizny wyczuć, to zupełnie inny temat.

Ostatnia rzecz, to estetyka pracy, te małe żarenka dają bardzo nieprzyjemny dźwięk, a ich rozmiar przekłada się na znacznie dłuższy czas mielenia.

Oczywiście, raz jeszcze zaznaczę, lepiej mieć taki młynek niż żaden.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Listopad 2015, 07:21:12 »
Tak jak czytam ten temat, to ten ekspres delonghi, to chyba jakiś przelewowy jest na 150ml kawy :-)
To wtedy, na taki przelewowy ekspres, to  ten młynek będzie dobry.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Listopad 2015, 07:56:05 »
ECZ351 to dziwniejszy brat ekspresow eco310 czy ecov311 Ma cięższą tace i trzęsie sie przy robieniu kawy :) Jego praca pozostawia wiele do zyczenia
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Listopad 2015, 08:22:12 »
Ja dalej uważam, że jak chcesz koniecznie de longhi to bież najtańszy model bo między nimi nie ma różnicy. Szkoda pieniędzy, nawet takich z bonu.
Oraz, Ja na przekór uważam, że po tuningu takiego ekspresiku da się zrobić espresso, z tym, że nie ma mowy o powtarzalności, wygodzi i trwałości (moje delonghi popsuło się po miesiącu. Co z tego, że ma gwarancje, jak potem leży ponad 3 tygodnie w serwisie...).
Tylko pytanie czego kolega oczekuje, i czy planuje wgryźć się w temat dobrej kawy, czy raczej zostać na poziomie Tchibo familly. Często ludzie nie są świadomi tego co piją, i że można inaczej/lepiej. To forum poniekąd rozszerza horyzonty. U mnie to zadziałało. Tylko trzeba chcieć :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Listopad 2015, 08:44:34 »
Nikt na tym forum nie powie ci że dobrze robisz gdy robisz źle. Wielu z nas miało podobny sprzęt jak Ty i niestety do espresso się on nie nadaje wcale. Czemu nie uczyć się na cudzych błędach.

Kawę skąd teraz masz?

Zrobisz jak uważasz ale równie dobrze te 650 pln możesz oddać na Caritas. Ktoś bardziej skorzysta.

Po co pytać się na forum o opinie skoro nie zamierza się słuchać? Z tego co piszesz to nie zamierzasz pić espresso (150ml). Po co więc się ładować w sprzęt który nie da ci tego co chcesz.
To zupełnie jak byś zakładał firmę zajmująca się przeprowadzkami i zastanawiał się czy lepszy będzie Opel Zafira czy może Meriva da radę.

Ty pytasz. My odpowiadamy. Ty wyciagasz wnioski i decydujesz. Finalnie to twoja kasa. Finalnie i tak będziesz zadowolony. Finalnie 150ml ekstrakcja z maszyny za 10000 pln z kawy zmielonej w młynku za 3000 będzie smakować tak samo jak z twojego sprzętu. Tak samo źle.

Głupotą wydają się nasze rady, ale co my wiemy o kawie. Każdy z nas się uczy tego tematu. Codziennie.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2015, 08:48:49 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi