Autor Wątek: Nuova Simonelli Oscar II  (Przeczytany 159681 razy)

essewissa

• Gość
Odp: Nuova Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Wrzesień 2016, 10:59:33 »
Też widziałem na Youtube, że w Oscar II regulują temperaturę i ciśnienie presostatem, zdjątko trzeba zrobić przed i po operacji, albo czymś zaznaczyć żeby móc powrócić do fabrycznych wartości. Szkoda, że presostat na UE nie jest sirai jak w USa, ale się dokupi i zrobi moda :), ten UE presostat ma"krótki skok" w odróżnieniu do sirai, mniej trzeba kręcić żeby dokonać zmian.
Mój Oscar II wjechał dzisiaj rano na kwadrat, testowanie wieczorem. Pierwsze wrażenie bardzo dobre, tylko ten śrubunek na prysznicu okrutnie wielgachny, ale się pojedzie do sklepiszcza i zakupi coś płaskiego. :)

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Wrzesień 2016, 11:09:13 »
Oscary 2 mniej buchają niż stare,  ale pary im nie brakuje.

@Essewissa kup tylko nierdzewke.  Kupiłem ocynk w Casto i po 3ch dniach czerniała.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Wrzesień 2016, 12:48:52 »
Nie żebym angielskiego nie znał, ale Polacy nie gęsi i swój język mają. Mieliście polską instrukcję do Oscara?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Wrzesień 2016, 13:10:35 »
Ponoć w oryginale było gęśli, znaczy język gęśli, znaczy właśnie nie gęśli lecz swój, swój mają, ten język znaczy. ;)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Wrzesień 2016, 13:32:05 »
Ponoć w oryginale było gęśli, znaczy język gęśli, znaczy właśnie nie gęśli lecz swój, swój mają, ten język znaczy
nie było tematu  :lol2:, po angielsku sobie poczytam  :P

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Wrzesień 2016, 22:24:32 »
Skoro chcesz na temat ;)

Generalnie polski dystrybutor powinien zapewnić Ci polską wersję instrukcji, więc jeśli nie dostałeś to zapytaj u sprzedawcy. Jeśli to nie pomoże, to można skrobnąć mail do Belforte del Chienti.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Październik 2016, 15:42:51 »
Sklep prześle mi polską imstrukcję obsługi za tydzień, tak powiedzieli. Wdrażam sie w nową maszynę i nie jest lekko. Myślałem, że po kilku latach z Gaggią Classic mam jakieś doświadczenie, ale się pomyliłem. :) Dobre dwa dni nie udało mi się uzyskać pijalnej kawy, nadal kawa nie odpowiada mi do końca, ale da sie pić.
     Mam trudności z opanowaniem flusha, Oscar inaczej nabija ciśnienie w żależności od tego jak długi jest flush, pisał o tym Sman, czytałem tez o tym na forach zagranicznych. Tez nie traktuję tego jako wadę, ale pewnie minie dłuższy czas zanim panowanie nad tym będzie dla mnie intuicyjne.
     Para i spienie jest świetne, wiadomo na początku zaskoczenie mocą, ale poćwiczyłem trochę na wodzie z płynem do mycia naczycń i widzę, że będzie dobrze.
     Muszę trochę zainwestować w akcesoria, sitko Vst 18 i tamper 58,5 w tym roki chciałbym jeszcze zmienić mlynek na Eurekę Zenith 65E, planuje również dokupić npf bo na Gaggi tak kawę robiłem wiele lat.
     Najważniejsze na koniec, Opv, muszę koniecznie zamontować, pogadam z Eletros.it, może sprzedażą mi kit, instrukcja montażu już jest, albo pomęczę Smana bo on u siebie już zamontował. W Gaggi miałem zmniejszone ciśnienie na 10bar i przyzwyczaiłem sie do smaku kawy i pracy z nią na takim ciśnieniu.
     Muchas gracias dla Smana za cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytanie dotyczące obsługi Oscara II  :poklon:
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2016, 16:06:04 wysłana przez essewissa »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Październik 2016, 16:44:52 »
Oscar inaczej nabija ciśnienie w żależności od tego jak długi jest flush

Do regulacji ciśnienia w bojlerze służy presostat, długość flusha nie ma na to wpływu.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 02 Październik 2016, 16:52:47 »
Ok. Źle się wyraziłem, ilośc wody w grupie, komorze? Chodzi mi o to ,'że przydługim flushu i odczekaniu nawet dłuższej chwili kawa na wylewkach pojawi się po 15s, przy krótkim flushu jest to 6s, orientacyjnie, ale różnica jest bardzo duża.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 04 Październik 2016, 19:43:21 »

Ktoś sobie do Oscarka II założył manometr.

Offline birut

• Ekspres: Delonghi 5600
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Czerwiec 2017, 13:28:51 »
Proszę mi napisać jak się ma Oscar 2 do Musica.
Zamierzam kupić pierwszą kolbę bo dorosłem do porządnego espresso ,a mój automat robi siki a nie dobrą kawę,niestety lura totalna mimo dobrej kawy,zero oleistości pianki jak kawa z przelewowa.
Osobiście preferuje z żoną espresso lub ewentualnie słabego flata.
Jakie są różnice między tymi dwoma modelami.
Widzę ,że Musica ma manometr.
Czy w Musica można regulować ciśnienie i temp a w Oscar 2 nie.
Czy dla laika który będzie kupował pierwszą kolbę semi pro będzie duża różnica.
Jestem na etapie czytania z zamiarem kupienia Oscara 2 lub Musica.
Pytanie czy wyczuję różnice w jakości kawy bo jednak różnica ceny jest spora(kawa będzie świeża z palarni od znajomego)
Jak wykonanie i komponenty (czy Musica będzie trwalsza,mniej awaryjna?) oraz samo odkamienianie.
Z góry dzięki za wyrozumiałość bo wiem ,że dla Was zapewne to banalne sprawy.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Czerwiec 2017, 23:00:59 »
Co to za dobra kawa?
Przestawiłeś co się dało? (duża doza, młynek skręcony)?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Czerwiec 2017, 08:49:39 »
A świeżej kawy z palarni od znajomego nie możesz spróbować teraz w automacie?
Ważne pytanie o jakim młynku myślisz do kompletu z ekspresem? 
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline birut

• Ekspres: Delonghi 5600
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Czerwiec 2017, 23:54:25 »
 :hihihi:W automacie probuje i jest noedobra.lurowata .Jak poje espresso w palarni jest geste oleiste wyczuwalne smaki ladna crema.Z mlynkiem i dza kombinowalem .Automat to nie kolba cydow nie oczekuje dlatego zamierzam zmienic na kolbe.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2017, 23:59:49 wysłana przez birut »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #119 dnia: 15 Czerwiec 2017, 07:13:24 »
:hihihi:W automacie probuje i jest noedobra.lurowata .Jak poje espresso w palarni jest geste oleiste wyczuwalne smaki ladna crema.Z mlynkiem i dza kombinowalem .Automat to nie kolba cydow nie oczekuje dlatego zamierzam zmienic na kolbe.
Czy to nie Ty grałeś żandarma w brytyjskim serialu "Allo allo"?
Dzińdybry.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi