Autor Wątek: Nuova Simonelli Oscar II  (Przeczytany 159709 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Nuova Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #210 dnia: 05 Lipiec 2019, 12:30:12 »
Do standardowych sitek w NS używasz zwykłego tempera 58 mm.
Jeżeli chcesz iść w sitka precyzyjne VST albo IMS serii Competition, wtedy potrzebujesz temper 58,35-58,40 (stopka w kształcie walca) lub 58,50 jeżeli stopka ma kształt uciętego stożka (zwęża się do góry).
Warto decyzję odnośnie sitek podjąć od razu, żeby nie płacić za tamper dwa razy.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #211 dnia: 05 Lipiec 2019, 13:28:32 »
OK, ale czy do kitowego portafiltra z Oscara II będą w ogóle pasować sitka precyzyjne vst/ims czy też muszę się liczyć z późniejszym zakupem zestawu sitko/kolba/tamper?
Rozumiem, że jeśli na razie chciałbym korzystać z kitowego zestawu to pasujący do nich tamper nie będzie idealnie pasował do vst?
Co byście mi poradzili w tej sytuacji, żeby nie marnować niepotrzebnie kasy na akcesoria?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #212 dnia: 05 Lipiec 2019, 15:57:13 »
Oscar ma portafiltry w standardzie 58 mm, więc sitka 58 mm będą pasowały. Natomiast kwestia dobrania sitko-tamper, bo tu najlepiej, żeby pasowały precyzyjnie, tak jak napisał pj.w.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #213 dnia: 05 Lipiec 2019, 19:58:27 »
Co byście mi poradzili w tej sytuacji, żeby nie marnować niepotrzebnie kasy na akcesoria?

VST 18 bez rowka + tamper od Metiu/Kazaka.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #214 dnia: 15 Lipiec 2019, 19:15:30 »
Dziś odebrałem paczkę z Oscarem II i Zenithem 65e z elektros. Niestety na brzegu obudowy grupy jest małe uszkodzenie. Ewidentnie ktoś w to walnął (być może podczas instalacji OPV i Sirai). Skaza jest niewielka, ale jednak w dość widocznym miejscu. Wysłałem już zdjęcia do Elektros, ale Gianni mnie lekko zbył. Jak to oceniacie? Olać?

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #215 dnia: 15 Lipiec 2019, 21:47:54 »
OPV i Sirai są motnowane z usunięciem bocznych paneli. Tutaj ktoś przy testach nie trafił portafiltrem. Niestety ten przód jest z dosyć miękkiego materiału i musisz uważać, ew poproś o dosłanie całego nowego.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #216 dnia: 16 Lipiec 2019, 12:30:23 »
Nie będę raczej wywoływał burzy w szklance wody. To rzeczywiście drobiazg, widoczny jedynie z bliska. Bardziej dotknęła mnie ich sugestia, że raczej sam to musiałem zrobić, gdyż żaden z nich tego nie zauważył ani podczas instalacji OPV/Sirai, ani przy pakowaniu (chyba że to zwykła językowa niezręczność w wydaniu "italian english").

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #217 dnia: 23 Lipiec 2019, 08:47:22 »
Czy ktoś jeszcze zetknął się z problemem wskazania niskiego poziomu wody w Oscarze II pomimo pełnego zbiornika? Już 2. raz z rzędu mój ekspres nie włączył się rano właśnie z tego powodu. Musiałem wyjąć zbiornik, odlałem trochę wody i dopiero po włożeniu z powrotem pompa się włączyła i ekspres zaczął się nagrzewać. Urządzenie jest podłączone do timera i nie bardzo uśmiecha mi się jego ręczne uruchamianie, szczególnie z rana.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #218 dnia: 23 Lipiec 2019, 09:04:37 »
A to nie będzie jak w Bezzerach, gdzie czasami blaszki nie stykają się ze śrubkami zbiornika wody ?

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #219 dnia: 23 Lipiec 2019, 10:21:58 »
Nie wiem jak jest w Bezzerach. Ale u mnie pojawia się to w sytuacji, gdy zbiornik nie był wyjmowany. Wieczorem jsst wszystko OK, a gdy timer włącza ekspres rano to świeci się dioda braku wody i ekspres się nie grzeje pomimo tego, że zbiornik jest pełny.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #220 dnia: 23 Lipiec 2019, 10:36:35 »
Bo chyba nie styka czujnik poziomu wody. Coś jak poniżej. Ale pewności nie mam czy tak samo jest w Oskarze

Mam Bezzerę, ale bez rota. Wyjmij zbiornik i zobacz, że ma 2 śrubki po bokach. Te śrubki stykają się w blaszkami w środku. Gdy woda w zbiorniku jest ponad te śrubki to prąd przechodzi i zamykając obwód daje znać, że jest woda i można robić kawę. Gdy woda zejdzie poniżej śrubki obwód jest przerwany i sygnalizacja, że brak wody. A nieraz te blaszki się odginają i mimo wody ekspres się wyłącza. Trzeba je wtedy dogiąć.
Tak jest w Magica. Podejrzewam, że w rota też.[...]

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #221 dnia: 23 Lipiec 2019, 10:59:59 »
Jaką wodę lejesz do zbiornika - bardzo nisko mineralizowaną ? Może wsuń zbiornik mocniej bo od nagrzewania ekspresu luzują się styki i dlatego rano czujnik poziomu wody szwankuje.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #222 dnia: 23 Lipiec 2019, 11:10:09 »
Leję wodę z osmozy, wprawdzie mineralizowaną, ale jak wskazuje miernik tds - w niewielkim stopniu. Czy to może być przyczyną? To dlaczego problem pojawia się tylko rano?

Offline mich102 Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II
  • Młynek: Mignon Specialita
« Odpowiedź #223 dnia: 23 Lipiec 2019, 23:14:34 »
Może pływak odpowiadający za wskaźnik niskiego poziomu wody się blokuje lub ma słabą ruchomość i dopiero jak ruszysz zbiornikiem to się"odkleja".

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #224 dnia: 01 Sierpień 2019, 22:07:41 »
Czy ktoś się orientuje jaki termomanometr pasuje do standardowej kolby od Oscara II? Chciałbym od czasu do czasu je podpinać kontrolnie. Może ktoś używał lub używa i może polecić konkretny model?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi