Autor Wątek: Nuova Simonelli Oscar II  (Przeczytany 159683 razy)

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Nuova Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #225 dnia: 26 Sierpień 2019, 22:46:26 »
Hej, hej,

Chciałbym do Oscara II kupić sitko VST 15g do (double espresso). A może 18g?
Jak zdążyłem wyczytać to chyba lepsze jest ridgeless.
Pomoglibyscie proszę, które dokładnie powinienem kupić aby pasowało do Oscara II?
I gdzie najlepiej kupić?
Gianni już mi odpisał w sprawie ekspresu wiec od razu chciałbym tez zakupić dodatki.
Jak już zamówię sitko to napisze do @Metiu w sprawie tampera. Tylko chciałbym najpierw sitko zamówić ale nie wiem które  ;)
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline disaster3

« Odpowiedź #226 dnia: 28 Sierpień 2019, 09:17:27 »
hello, sory za post pod postem.

Informacyjnie (może takim laikom jak mi się przyda) pogrzebałem trochę i dowiedziałem się ze sitka VST pasują do Oscara II tak samo jak IMS z serii B70, wczoraj jeszcze mi to potwierdził Gianni z elektros.it.

Tamto może było trywialne pytanie ale to może będzie bardziej ambitne i doświadczeni może się wypowiedzą (bardzo liczę na to :) )

W opisie dotyczącym instalacji OPV + Sirai KIT'a jest coś takiego:

The overpressure valve, known as OPV, makes a constant pressure of extraction of coffee to 10 Bars rather than to 15 Bar
To make it even more reliable Oscar II we install the pressuresta professional SIRAI P302-6

Oscar II nie ma manometru. Z tego co wyczytałem bez OPV ciśnienie tam dochodziło do 15 bar'ów. Czy ja dobrze rozumiem, ze po zainstalowaniu w/w KIT'a ciśnienie bedzie w miare stabilne i dochodziło do tych 10 bar'ów  a nie wiecej?
Czy ja coś musze jeszcze ustawiać czy to już po instalacji tego ustrojstwa bedzie ustawione i nie będzie wymagało ode mnie żadnej ingerencji?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #227 dnia: 28 Sierpień 2019, 09:26:12 »
Jeśli to jest zawór OPV regulowany to powinieneś go ustawić na pożądaną wartość ciśnienia. Jeśli Oscar II nie ma manometru to aby ustawić OPV trzeba takowy założyć na portafilter.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #228 dnia: 28 Sierpień 2019, 09:31:08 »
Dostaniesz ekspres z OPV ustawionym 10 bar, co powinno dawać Ci książkowe 9 bar na ciastku.
Już nic nie musisz robić. Ja chcesz samemu regulować i zmienić na inną wartość, to musisz tak jak Janusz pisze, zakpić PF z manometrem.
P-stat będzie regulował ciśnienie w bojlerze, czyli pośrednio temperaturę w wody przepływającą przez układ HX.

Oscar, korzysta z tych samych PF co w maszynach komercyjnych, także wybór sitek nieograniczony, polecam na początek VST 18g ridgeless. Większe pojemności, mogą już wymagać NPF (portafiltra z otwartym dnem).

Offline disaster3

« Odpowiedź #229 dnia: 28 Sierpień 2019, 09:35:01 »
@Janusz dzięki za informacje.

to jest coś takiego
https://www.elektros.it/it/en/elektros/installazione_kit_opv_Sirai_OSCAR_II.html

niestety nie znam się i jedyne co wiem to które zdjęcie przedstawa OPV a które Sirai.
Czy po nich można wywnioskować czy to jest regulowane czy nie to nie mam pojecia bo się nie znam. Może patrząc na zdjęcia Ty jesteś w stanie to stwierdzić? Bo ja mam za małą wiedzą a w zasadzie żadną :)

edit: dzięki @pj.w z potwierdzenie

tak wezmę 18 gram ridgeless, dodatkowo już sprawdziłem i od razu (aby zamówić za jednym zamachem i nie płacić kilka razy za wysyłkę) kupię

NPF - https://www.elektros.it/de/en/naked_bottomless_filter_holder/bottomless_filter_holder_smooth.html
i prysznic IMS (pewnie lepszy niż fabryczny) https://www.elektros.it/de/en/doccia-ims-si-200-nt.html

no i czekam na odzew od @Metiu i jadę z tamperem pod VST.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #230 dnia: 28 Sierpień 2019, 10:00:16 »
@disaster3 - zastanów się nad tym npf, czy rzeczywiście go chcesz już od samego początku. Z tego co czytam to już niejeden z tutaj obecnych "poległ" na zabawie z tym wynalazkiem. Oscar II z opv i sirai oraz standardową wylewką zapewnia stabilne shoty i masę spokoju na długo bez stresowania się tym czy tym razem poleci do filiżanki czy będzie pryskać na boki. A z npf każdy, nawet mały błąd od razu psuje efekt i trzeba zaczynać od nowa. Ja na razie zrezygnowałem, bo najważniejsza jest dla mnie po prostu szybka, smaczna, powtarzalna kawa niż opanowywanie sztuki espresso do perfekcji.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2019, 10:02:46 wysłana przez avzi »

Offline disaster3

« Odpowiedź #231 dnia: 28 Sierpień 2019, 10:26:10 »
@avzi prędzej czy później się skończy na NPF'ie (znając siebie) więc zamówię od razu ;)

Mi też zależy głównie na piciu kawy ale decydując się od razu na porządne sitko i tamper w razie porażki będę wiedział, że to nie wina sprzetu tylko "kierownik" dupa. Dopieszcze najpierw grubość przemiału, dystrybucję w sitku a później tamperowanie. Jak dojde do etapu, gdzie to ogarne i bedzie ładnie schodziło do filiżanki bez pryskania na boki, wtedy może zacznę kombinować. Na razie i tak pije tylko 2 rodzaje kaw więc na nich będę się uczył.
Są to:
1. Ariadna od @Antonio
2. Muejers od @ranGo

teoretycznie kawy podstawowe, wybaczające błędy dobre do nauki.
Już swoją "pralkę" ogarnąłem pod te kawy. Z "gównianym" sitkiem na 14gr + Kazak Tura 3 + Tamper 52mm Motta w czasie 25sek dostaje uzysk z ratio miedzy 1:2,2-2,5.

Na razie przekonałem małżonkę do dobrego ekspresu. Jak Tura3 okaże się "wąskim" gardłem to wtedy bede pracował nad "żoną" aby postawić obok dobry młynek (w planach Ceado e6p)

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #232 dnia: 28 Sierpień 2019, 11:07:16 »
Z tym ciśnieniem przy pompie wibracyjnej to nie do końca jest tak że opv ustawione na 10 daje 9. Dla pewności warto zaznaczyć sobie też na zaworze ustawienia dla 9 i 9.5. zawsze możesz skorygować ustawienie i zobaczysz jaka różnica jest w smaku.

Offline disaster3

« Odpowiedź #233 dnia: 02 Wrzesień 2019, 15:02:57 »
Hejka,

czy ktoś z użytkownika NS OSCAR II robił już backflush?
Trochę jest niepokojący fakt, że podobno pompa się zawiesza czy zawór?

Znalazłem też trochę informacji na zagranicznych forach i nie jest to jednostkowy przypadek. Zastanawiam się czy Oscar II z  KIT'em OPV i Sirai też ma takie problemy.

Będę wdzięczny za info użytkowników Oscara II lub osób mających z nim styczność i robiących backflush....

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #234 dnia: 02 Wrzesień 2019, 18:25:20 »
Nie ma żadnego problemu. Robisz backflush zgodnie z zaleceniami, tj. włączasz pompę kilka razy na ok 10s z kilkusekundowymi przerwami. Najpierw z cafizą, a potem samą wodą. Wystarczy raz na tydzień. Ale ja robię jeszcze dodatkowo co 2 dni taki daily backflush bez cafizy, na koniec dnia. 2 minuty zabawy i załatwione.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #235 dnia: 02 Wrzesień 2019, 18:29:33 »
Dodam jeszcze że miesiąc temu pytałem o to samo Gianniego z Elektros i wysłałem mu link do tego samego filmu, który wrzuciłeś. Gdy go obejrzał po prostu umarł ze śmiechu. A autora tego filmu nazwał "geniuszem".

Offline kubajasiolek Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola pre-millenium
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #236 dnia: 03 Wrzesień 2019, 11:30:45 »
Prawda jest taka, że tak może się stać. Miałem kiedyś do czynienia z czymś takim w ekspresio ascaso bar, który (wydaje mi się) nie miał zaworu opv.
Pompa dobiła maksymalne ciśnienie, a sprężyna zaworu trójdrożnego nie była w stanie tego ciśnienia pokonać i otworzyć zaworu trójdrożnego.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #237 dnia: 03 Wrzesień 2019, 11:56:03 »
Pewnie wszystko może się stać, ale to świadczyłoby o nieprawidłowym działaniu ekspresu. Przy sprawnym sprzęcie regularny backflush nie tyle jest bezpieczny, co wręcz konieczny.

Offline disaster3

« Odpowiedź #238 dnia: 03 Wrzesień 2019, 15:58:13 »
@avzi

Ale Ty jak i ja bralismy montaż OPV i Sirai wiec może to wszystko jest problemem fabrycznego Oscara II bez tych dodatków. Bo kilka osób się na to jednak skarżyło na zagranicznych forach.

A Tymczasem .... siedzę w pracy i nie mogę się doczekać powrotu do domu ;) aby rozpakować paczkę i sprawdzić czy nie ma .... cegieł :P

Offline avzi Mężczyzna

• nie
« Odpowiedź #239 dnia: 03 Wrzesień 2019, 16:06:42 »
@disaster3 - każdy ekspres powinien pozwalać na bezpieczne wykonywanie backflusha. To właśnie montaż opv i sirai w moim egzemplarzu wzbudził we mnie pewne wątpliwości i wolałem się upewnić, że te podzespoły nie utrudnią wykonywania tej procedury bez zakłóceń. I Gianni zapewnił mnie że żadnego zagrożenia nie ma, niezależnie od tego czy opv/sirai są czy też ich nie ma. Opisał mi nawet krótko zasadę działania backflusha, aby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości i zniechęcić do oglądania tego typu "genialnych" materiałów video.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi