Autor Wątek: Nuova Simonelli Oscar II  (Przeczytany 160271 razy)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Nuova Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #195 dnia: 25 Listopad 2018, 17:03:41 »
Jeśli Ci tam założą OPV to ok. Jeśli nie, to cena jest identyczna we wspomnianym Elektros (678 euro), wysyłka pewnie podobny koszt, ale tu Ci od ręki założą OPV i gwarancja naturalnie też jest.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #196 dnia: 25 Listopad 2018, 17:14:06 »
Dobra cena za 1.
W tym samym sklepie który polecaliśmy kupisz opv kit do Oscara 1, do samodzielnego montażu.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #197 dnia: 25 Listopad 2018, 18:08:51 »
Można zapytać w BeanBrothers, serwis mają, może założą od razu OPV?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #198 dnia: 25 Listopad 2018, 18:52:03 »
Czy ja dobrze kojarzę, że Oscar II nie ma przepływomierza?

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #199 dnia: 25 Listopad 2018, 21:28:45 »
Nie ma, jest programator czasowy.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #200 dnia: 25 Listopad 2018, 22:32:39 »
jest programator czasowy
Buuu...
To ilość kawy w filiżance jest tylko mniej więcej.

Offline Krajcok

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #201 dnia: 06 Grudzień 2018, 22:35:23 »
Cześć Wszystkim,

Niniejszym chciałbym przywitać Szanowne Grono. Wychodzę z ukrycia i nasłuchu, prosząc o pomoc bardziej doświadczonych :)

Nie do końca zadowolony z jakości kawy z dotychczasowego ekspresu (automat Delonghi Magica S), naczytawszy się na forum, sprawiłem sobie zestaw Mazzer SJ + Nuova Simonelli Oscar II + kilka kaw palarni Coffee Proficiency. Rozpocząłem walkę z espresso doppio. Jak wiadomo w maszynie NS jest do doppio przycisk, tyle tylko, że po jego naciśnięciu ekspres 'wali' wodą jak szalony, powodując albo a) powstanie lury 70g+ przy czasie ekstrakcji ok 25s lub b) przy właściwych 35-40g zbyt (wg mnie) krótkim czasie ekstrakcji - ok 13 sekund.

Kawa zmielona najdrobniej, ok 18g, sitko do doppio, ubita tamperem, ale bez przesady tutaj (przy silniejszym ubiciu miałem już akcje typu brak ekstrakcji i upuszczenie zwrotne ciśnienia przez jakiś zawór bezpieczeństwa zapewne), ekspres dobrze nagrzany (>2h pracy).

Czy u Was w NS też tak jest? Na razie poradziłem sobie tak, że robię doppio na pojedynczym espresso (lewy klawisz) i tu czas wychodzi ok 25s liczone od pojawienia się pierwszej kropli (od momentu wciśnięcia przycisku będzie ok 33-35s).

Napiszę też, że jestem rozczarowany smakiem espresso. Zrobiłem próbę porównawczą 2 strzałów z NS + Mazzer i z automatu Delonghi i różnicę bardzo trudno wyczuć.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2018, 22:41:41 wysłana przez Krajcok »

Offline Grappa Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
« Odpowiedź #202 dnia: 06 Grudzień 2018, 22:59:47 »
Te przyciski są programowalne. Czy w swoim NS Ocsacr II posiadasz OPV? Co znaczy najdrobniej? Czy masz wagę? I czy używasz dodatkowo stopera, a nie tylko ufasz przyciskom?

Offline Krajcok

« Odpowiedź #203 dnia: 06 Grudzień 2018, 23:10:39 »
 Ekspres jest nowy, niczego nie dokładałem i nie mam zamiaru dokładać, co angażowałoby utratę gwarancji.

Wiem, że są programowalne, ale to programowanie czasowe, więc rozumiem, że ten sam efekt da wciśnięcie przycisku na znak 'stop', kiedy w filiżance stwierdzę odpowiednią ilość kawy.

Czasy mierzone stoperem, kawa ważona na dobrej wadze, zresztą oryginalna łyżka z wyposażenia ekspresu to właśnie ok 9g, czyli do doppio 2x9=18g. Mazzer ustawiony na najdrobniejszy przemiał.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2018, 23:14:56 wysłana przez Krajcok »

Offline Grappa Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
« Odpowiedź #204 dnia: 06 Grudzień 2018, 23:59:07 »
Hmm, przy na maksa skręconym młynku powinieneś dostać mąkę kawową i zatkać całkowicie przepływ. Zrób zdjęcie na białej kartce przemiału. Rozumiem że podczas parzenia filiżanka leży na wadze?

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #205 dnia: 07 Grudzień 2018, 06:56:47 »
Czy młyn też masz nowy? ustawiałeś punkt zero w młynku?
tutaj masz filmik na którym jest pokazane jak to zrobić od 2:30

Zrób taką kalibrację i spróbuj zmielić drobno, najdrobniej tak jak pisze Grappa powinno zatkać ekspres.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Krajcok

« Odpowiedź #206 dnia: 08 Grudzień 2018, 21:51:37 »
Cześć,

Jestem po małej przerwie. Dziś była mała impreza rodzinna, miałem okazję testować różne nastawy młynka. Dodatkowo wczoraj zmieniłem profilaktycznie żarna na nowe, oryginały Mazzera. Ustawiłem pkt '0', blisko niego kawa jest zmielona na mąkę. Pogrubiając mielenie doszedłem w końcu do ustawienia, przy którym ekspres nie zatyka się - jest to obrót o około 90 st od pkt '0'. Obrót mniejszy, o np 45 st powoduje, że doppio muszę robić na 3 razy: włączam pierwszy raz, wylatuje kilka kropel, włącza się zawór bezpieczeństwa, koniec ekstrakcji (a kto mówił, że NS nie ma opcji preinfuzji? :) ). Naciskam jeszcze raz, uzyskuję ok 10g naparu i znów stop. Trzeci strzał tu już idzie strużka aż do końca - do 40g doppio. Po takim parzeniu ciastko jest dość zwarte, ale mokrawe.

Poniżej wklejam makro kawy zmielonej najdrobniej jak się da, ale żeby nie zatkać ekspresu - 90 st obrotu od punktu '0'. Wg mnie trochę za grubo, no ale cóż... Równość przemiału też wg mnie słaba, ale mało widziałem. Co sądzicie?IMG_8131.JPG

Nie zauważyłem wpływu siły tampingu na zjawisko odcianania ekspresu.

Offline TomekS

• Ekspres: LELIT BIANCA PL162T
  • Młynek: Rancilio Rocky
« Odpowiedź #207 dnia: 02 Styczeń 2019, 21:55:49 »
Mam pytanie do posiadaczy Oscara II. Interesuje mnie dokładny wymiar, a konkretnie głębokość ekspresu. Głębokość jaką znalazłem w kilku miejscach to 400mm lub 408mm. Robię akurat specjalny blat pod ekspres i zastanawiam się czy jego szerokość (41-42cm) będzie ok.

Nóżki ekspresu są nieco wewnątrz bryły, więc wydaje się, że 40cm wystarczy, ale może jest coś, czego nie biorę pod uwagę (np. wystający z tyłu ekspresu moduł zasilania lub coś w tym stylu).
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2019, 21:59:01 wysłana przez TomekS »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #208 dnia: 03 Styczeń 2019, 08:14:31 »
Z mojego doświadczenia fajnie jest mieć przed ekspresem co najmniej te 15 cm miejsca, żeby postawić filiżanki czy dzbanek do spieniania mleka podczas przygotowania kawy.

U siebie w kuchni też nie miałem miejsca na normalny szeroki blat i wstawiłem 40 cm przy parapecie. Przez to ekspres częściowo stoi na parapecie i mam miejsce przed ekspresem.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #209 dnia: 05 Lipiec 2019, 09:37:37 »
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich szacownych kawoszy! :-)
Zamówiłem właśnie na Elektros zestaw Oscar II (OPV+Sirai) + Eureka Zenith 65E.
I od razu pytanko, gdyż nie znalazłem odpowiedzi w tym i innych wątkach. Czy możecie polecić jakiś solidny tamper pasujący do kitowego portafiltra? Wiem, że nawet milimetry różnicy mogą wpłynąć na wygodę użytkowania. I czy sitka w kitowym zestawie mają tę samą średnicę co np. sitka vst, które prawdopodobnie niebawem również nabędę? Wolałbym nie gromadzić beterii tamperów na kuchennym blacie...

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi