Autor Wątek: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade  (Przeczytany 36497 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade
« dnia: 19 Październik 2015, 18:10:03 »
Czesc

Nie bardzo wiem w ktorym dziale zapytac - jesli nie tu, to prosze o przeniesienie.

Pomyslalem nad upgradem mojego Aero do jakiegos podstawowego ale w miare przyzwoitego ekspresu ktory potrafilby zrobic espresso, jednak podstawowym warunkiem dla mnie jest to, zeby ta kawa byla co najmniej tak smaczna jak z Aeropressu (mowa w tym momencie o bardziej skoncentrowanym shocie, nie lubie kawy w stylu dripa).

Niestety tylko raz w zyciu udalo mi sie wypic prawdziwe espresso ktore mialo bogactwo smaku jakie udaje mi sie wytworzyc w domu w Aeropressie. Wszelkie automatyczne ekspresy z jakimi mialem do czynienia w biurach (nawet z takiego potwora jak Schaerer Coffee Celebration) wytwarzaja calkowicie czarna i rzadka kawe o smaku petow :( To pewnie kwestia regulacji, ale boje sie tego. Jeden jedyny raz na pewnej konferencji mialem do czynienia z barista ktory potrafil zrobic oleiste, brazowe espresso ktore bylo jednoczesnie gorzkie, slodkie i kwasne, czyli to, o co mi chodzi w kawie. Aero jest fajne, ale:

- espresso w tym nie zrobie
- jest bardzo nieekonomiczne pod wzgledem wykorzystania kawy (musze sypac po dwie miarki na glowe zeby otrzymac lekko oleista konsystencje o sensownej objetosci) - w ten sposob zuzywam co najmniej 1kg kawy miesiecznie

Wracajac do tematu, mysle o budzecie do max 4000 zl za automat i okolo 3000 za kolbe + mlynek. Oczywiscie zastanawiam sie nad Silvia + mlynek klasy np. Rancilio Rocky, albo jakims automatem od Nivony (budzet rosnie do 4k zl, ale zakup musialby sie odbyc w pewnym sklepie na R, po prostu mam tam troche bonow firmowych do wykorzystania).

Czy to w ogole ma sens? Czy dam rade otrzymac w domu kawe ktora bedzie miala konsystencje espresso i bedzie rownie smaczna jak mocne shoty z Aero (nagrania na YT z Silvii wskazuja na to, ze to chyba mozliwe)? I w ktorym kierunku przy tych budzetach isc? Osobiscie troche sie boje automatow. Uzywany sprzet niestety odpada. Moge nawet pozostac przy Aero i jakims lepszym mlynku (Hario Skerton juz ma wyrobione mocowanie korbki) jesli to nie ma sensu. Ale moze ma?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2015, 18:57:38 »

Czy dam rade otrzymac w domu kawe ktora bedzie miala konsystencje espresso i bedzie rownie smaczna jak mocne shoty z Aero
Oczywiście. Bez problemu - ale raczej nie z automatu. A kilo kawy miesięcznie to nie jest dużo...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2015, 19:30:14 »
o sensownej objetosci

Oczywiście wiesz, że espresso to ~25ml?

1kg miesięcznie to nie jest jakoś dużo ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Październik 2015, 19:37:36 »
i na doppio będzie Ci szło circa 20g kawy, wiec wcale nie bardziej ekonomicznie.

Offline mathu

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Październik 2015, 20:14:11 »
To jest jasne, ale przy zbliżonej objętości dostanę znacznie więcej smaku. Dlatego aero nie do końca uważam za rozwiazanie ekonomiczne.

Zostawmy jednak ten argument - który z tych dwoch kierunków wybrać? Z automatu w tej cenie espresso nie wyjdzie lepsze niż z moich ekspresów biurowych?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Październik 2015, 21:28:20 »
przez ostatnich 7 lat miałem okazję (raczej zmuszony - "te wielbiciel, ja mam dobry ekspres sam zobacz jaką kawę jednym guziczkiem....") próbować kaw z automatów, najdroższy to coś z 7 tyś w prywatnym imporcie oraz jakiś niemiecki wbudowany w mebel firmy &$%*^#*%# - ale zakładam, że właściciel lekko minął się z prawdą przy podawaniu ceny (w/g niego prawie 15 tys w przeliczeniu z euro) i w żadnym przypadku kawa nie była nawet zbliżona do tego co uzyskiwałem z relatywnie taniego Ascaso ARC. Oczywiście ziarno też odgrywa wielką rolę w tym procesie, ale żaden z naparów z automatu nigdy nie miał konsystencji porządnego espresso. Może topowe Jury, ale one nowe nie kosztują 4 tys.

Offline mathu

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Październik 2015, 21:52:16 »
Schaerer którego mam w pracy kosztuje ponad 25k zł (jak sprawdzałem rok temu, teraz chyba jeszcze drożej ze względu na kurs CHF) i z 4 egzemplarzy które testowałem tylko jeden robił kawę o której można powiedzieć, że jest smaczna (ale nijak nie przypomina espresso). Pozostałe robią wywar z petów. Choć tu: (tu miał być link z YT ale się zablokował :( ) wygląda to znacznie lepiej (nie jakoś szczególnie dobrze, ale znacznie lepiej niż te które testowałem). Więc to może kwestia serwisowania i regulacji.

Czy z Silvii naprawdę zrobię coś znacznie lepszego?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Październik 2015, 22:07:58 »
z wielu kolb (i młynków) możesz zrobić dobre espresso, tu większość zależy od Ciebie, a nie od fantazji konstruktora czy księgowego, który uważa że plastikowe elementy potrafią się tak samo mocno nagrzać jak te wykonane z metalu (a o stabilność temperaturową każdy z tu obecnych walczy).

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Październik 2015, 06:46:40 »
Dobrą drogą idziesz.
Sylvia i Rocky może Ci dać, to czego chcesz od kawy.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2015, 09:44:29 »
Może tańszym rozwiązaniem będzie jakaś dźwignia.... :-D

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Październik 2015, 09:49:48 »
wiele ekspresów ciśnieniowych (nie tylko przegrzewająca Sylvia  :diabelek:) poradzi sobie z tematem

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Październik 2015, 09:50:51 »
Najtańszym rozwiązaniem jest pozostawienie przy tym co masz a przeznaczenie tych 3kPLN budżetu na kawę  ;) Nie licz na jakieś oszczędności w ilości kawy jeśli będziesz miał ekspres, pojawi się więcej chętnych osób do picia, będziecie więcej pić Ty a do sitka nie wchodzi tej kawy znowu aż tak mało. Jedyne co się zmieni na + to fakt, że będziesz robił espresso  :)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Październik 2015, 10:08:15 »
ekonomicznosc espresso LOL
doppio standardowe to 18-20g, potrzebujesz swiezej kawy  i lepszy mlynek. Porlex to tragedia w espresso.

30*20->600g 1 kawa dziennie!

Dolicz jeszcze prad.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Październik 2015, 11:05:54 »
Jakie 18-20.
Ja mam sitko w które wchodzi 15g na podwójne a oryginalne sitko Rancilio mieści 13g na podwójne w porywach do 14g.

Jak wsadziłeś jakiegoś kolosa, to teraz musisz sypać po 20g. Twój wybór.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Październik 2015, 11:24:28 »
Ja do vst 15 g sypię 17-17,5 g. Czy dobrze nie wiem ale osiągam w ten sposób ok 35-40 g naparu. Najważniejsze że mi smakuje. Jedno mogę Ci powiedzieć że najważniejszy jest młynek bo nawet na takim bździochu jak ascaso w domu osiągam bardzo dobre rezultaty. Stało się tak że jak patrzę na maszyny w knajpach i co z nich dostaję to płakać mi się chce.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi