Czesc
Nie bardzo wiem w ktorym dziale zapytac - jesli nie tu, to prosze o przeniesienie.
Pomyslalem nad upgradem mojego Aero do jakiegos podstawowego ale w miare przyzwoitego ekspresu ktory potrafilby zrobic espresso, jednak podstawowym warunkiem dla mnie jest to, zeby ta kawa byla co najmniej tak smaczna jak z Aeropressu (mowa w tym momencie o bardziej skoncentrowanym shocie, nie lubie kawy w stylu dripa).
Niestety tylko raz w zyciu udalo mi sie wypic prawdziwe espresso ktore mialo bogactwo smaku jakie udaje mi sie wytworzyc w domu w Aeropressie. Wszelkie automatyczne ekspresy z jakimi mialem do czynienia w biurach (nawet z takiego potwora jak Schaerer Coffee Celebration) wytwarzaja calkowicie czarna i rzadka kawe o smaku petow

To pewnie kwestia regulacji, ale boje sie tego. Jeden jedyny raz na pewnej konferencji mialem do czynienia z barista ktory potrafil zrobic oleiste, brazowe espresso ktore bylo jednoczesnie gorzkie, slodkie i kwasne, czyli to, o co mi chodzi w kawie. Aero jest fajne, ale:
- espresso w tym nie zrobie
- jest bardzo nieekonomiczne pod wzgledem wykorzystania kawy (musze sypac po dwie miarki na glowe zeby otrzymac lekko oleista konsystencje o sensownej objetosci) - w ten sposob zuzywam co najmniej 1kg kawy miesiecznie
Wracajac do tematu, mysle o budzecie do max 4000 zl za automat i okolo 3000 za kolbe + mlynek. Oczywiscie zastanawiam sie nad Silvia + mlynek klasy np. Rancilio Rocky, albo jakims automatem od Nivony (budzet rosnie do 4k zl, ale zakup musialby sie odbyc w pewnym sklepie na R, po prostu mam tam troche bonow firmowych do wykorzystania).
Czy to w ogole ma sens? Czy dam rade otrzymac w domu kawe ktora bedzie miala konsystencje espresso i bedzie rownie smaczna jak mocne shoty z Aero (nagrania na YT z Silvii wskazuja na to, ze to chyba mozliwe)? I w ktorym kierunku przy tych budzetach isc? Osobiscie troche sie boje automatow. Uzywany sprzet niestety odpada. Moge nawet pozostac przy Aero i jakims lepszym mlynku (Hario Skerton juz ma wyrobione mocowanie korbki) jesli to nie ma sensu. Ale moze ma?