Autor Wątek: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade  (Przeczytany 36523 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Czerwiec 2018, 00:50:28 »
Fajnie by było aby się Raf77 wypowiedział jako codzienny użytkownik tego sprzętu, który zresztą z tego co można wyczytać, bardzo sobie chwali, nie mniej każda opinia jest cenna, ale ....?
Ooo, nie widziałem że jest więcej postów.
Jak go tak tylko włączyć to będzie 40-45 min do nagrzania.
Ale jak by przelać po 30min, tak ze trzy razy po 50ml wody, to w 30min jest gotowy do użycia.
Oczywiście możesz go później wyłączyć i popołudniu włączyć znowu.

To że ekspres zaprojektowany jest na 100 kaw dziennie, to co.... 3 dobrych nie zrobi, popsuje się, czy co......
Dziwne argumenty.

Za 2tys jak nie weźmiesz, to daj namiary na pocztę, ja kupię rodzicom. Akurat za 2tyg jadę do Polski, to bym nawet mógł podjechać i odebrać osobiście.

Jak jednak kupisz, to ci parę rzeczy podpowiem, co jak ustawić pod espresso głównie.
Bo właśnie fabrycznie jest ustawiony bardziej do pracy barowej z kawami mlecznymi.

Głównie chodzi o ciśnienie w bojlerze, do espresso i do domu, jest stanowczo za wysoko ustawione fabrycznie.
Jeśli, nie było regulowane, to ciśnienie na kolbie też jest fabrycznie, za wysokie.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 01:14:41 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Czerwiec 2018, 07:31:20 »
Używam w domu HX z bojlerem 5L i faktycznie 30-45 min to czas potrzebny do rozgrzania, bojler szybko jest gotowy do pracy ale grupa i cała reszta musi mieć czas na nagrzanie. Kompletnie nie widzę z tym problemu, nie widzę też żeby w porównaniu z poprzednią gaggia wzrosły opłaty za prąd. Sam ekspres po pierwszym rozgrzaniu trzyma ciepło wiec kolejna kawa nawet jeśli był wyłączony jest już szybciej. Mam w domu dobry i nazwijmy to półprofesjonalny ekspres i nawet jeśli to miała by być jedna kawa dziennie to czemu mam sobie żałować ? 
Pamiętał bym tylko że do takiej maszyny warto dopasować dobry młynek. A argumenty o ochronie planety i deficycie wody na świecie zostawił bym do oceny wedle własnego sumienia każdego użytkownika.

Offline sverige2

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: TCM, Rancilio Rocky Doser, Baratza Virtuosso, Wilfa WSCG-2
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Czerwiec 2018, 07:51:12 »
Dzięki Ci Raf77 coraz bardziej zaczynam być przekonany, te gabaryty tylko takie troszkę ponad przeciętne, mieści się na blacie swobodnie, to fakt, ale maleństwo to jednak nie jest, nie mniej przecież coś za coś, a ja jako że jeżeli już coś zaczynam, to jestem takim drobiazgowym, nieco upierdliwym perfekcjonistą. Kawę piję całe życie, swoje lata mam, ale nigdy jakoś espresso nie było moim faworytem. Teraz niejako z przypadku, że zostałem uszczęśliwiony Gaggią Classic, prawie "nówka", ale kolby brak, to rozpoczęło się moje zainteresowanie tym rodzajem ukochanego napoju.Tak znalazłem to wspaniałe forum i "uczę się"  na razie :D . Jeżeli jednak już ma być espresso, to tylko w najlepszym, powtarzalnym wydaniu, bez zbędnego tracenia czasu na drogę przez "mękę" jak to niektórzy określają. Nie chcę najzwyczajniej uczyć się etapami na zasadzie zaczynania od "słabego sprzętu", aby następnie przechodzić na wyższą półkę, bo jeżeli mam odkrywać uroki i smaki espresso krok po kroku, to jednak preferuję tylko sprzęt z tej "wyższej półki" jednak, zrozumiałe że bez cenowego przesadyzmu, jednak tylko sprzęt wysokiej klasy. Zabawki i półśrodki odpadają w moim przypadku całkowicie. Krezusem nie jestem, ale też nie lubię jak mówią"wyrzuconych pieniędzy", Gaggia wyląduje w przyczepie, a w domu sprzęt typu profesjonalnego do domowego użytku (halvprofi), w racjonalnych pieniądzach oczywista oczywistość  :-D. Dzięki więc Ci Raf77 za ważne wskazówki  :-).
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 09:25:33 wysłana przez sverige2 »
Pozdrawiam Jarek

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Czerwiec 2018, 09:24:44 »
Jeżeli jednak już ma być espresso, to tylko w najlepszym, powtarzalnym wydaniu, bez zbędnego tracenia czasu na drogę przez "mękę" jak to niektórzy określają.

Masz 100% rację. Byle miejsce było na blacie, a kasa jak się kupi ekspres używany jak widać jest cena znośna. Za to efekt odwdzięczy się czystym smakiem.
Jak to poczujemy na języku to zrozumiemy czym jest np. słodycz w pierwszym planie. Niby tylko słodycz, co ciekawe  :mhh: nigdy w żadnej kawiarni jej nie poczułem w pierwszym planie.

W dużych ekspresach z bojlerem 5-10 l  jakie mam najdłużej rozgrzewa się on do temperatury 50 C, później idzie wszystko stosunkowo szybko.
Można powiedzieć robię teraz espresso i wyłączam ekspres. Po 2  godzinach od ponownego załączenia czekam ok.15 min. i mogę robić kolejne espresso.
Dla przykładu.
1/Bojler 10 l / 3000 Wat czas 30-35 min.
2/Bojler  5  l / 3000 Wat była to Gaggia - czas ok. 20 min.
3/Bojler 3,5 l / 1400 Wat czas ok. 22 min.

Pozycja 1 i 2 grupy ogrzewane elektrycznie, pozycja nr 3 grupa ogrzewana cyrkulacją wody jak E61 Legend.

Koszt ekspresu wyremontowanego gastro z bojlerem np. 5 l ok. 3 tys. Do kosztów należy doliczyć prąd, co widać wyżej wcale tak dużo nie pobiera.
Kolejny najważniejszy, o czym wspomniałem wcześniej, mieć miejsce na blacie. Jak ono jest to mamy praktycznie same zalety.

Dla przykładu. Co mi z ziarna powiedzmy topowego za np. 200 zł jak przy ekspresie który nie trzyma temperatury lub z stabilnością temperatury nieustannie walczymy, on i tak nie zrobi czystego smaku.
Na czysty smak wpływa dużo czynników z czego sama budowa ekspresu i jego ustawienie ma bardzo dużo do powiedzenia.
Wrzucanie wszystkich ekspresów do jednego worka jako, że generują taki sam smak, przedstawia taką samą wartość merytoryczną jak: kawa świeżo mielona jest identyczna w smaku do tej zmielonej pół roku temu.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Czerwiec 2018, 09:33:33 »
O smaku kawy nie powinna wypowiadać się osoba, która pija kawy o których wiadomo tyle co o tej za 30 zł z lidla - 100% arabica. Taka jest wartość merytoryczna wypowiedzi o smaku: kawa ziarnista 100% arabica za 30 zł jest tak samo dobra jak single speciality z renomowanych palarni.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 09:35:45 wysłana przez siewcu »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #110 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:24:09 »
O smaku kawy nie powinna wypowiadać się osoba, która pija kawy o których wiadomo tyle co o tej za 30 zł z lidla - 100% arabica. Taka jest wartość merytoryczna wypowiedzi o smaku: kawa ziarnista 100% arabica za 30 zł jest tak samo dobra jak single speciality z renomowanych palarni.

Siewcu zastanawiam się, jaki masz cel, żeby z prawie wszystkich tematów na tym forum robić jedne wielkie wysypisko śmieci.
W każdym temacie Ciebie jest pełno, piszesz wypowiedzi szybciej niż piesek Reksio przybija pieczątki.
Da dodatek wmawiasz wszystkim, że Twój punkt widzenia jest jedynym z słusznych.

Chyba warto zastanowić się czy warto na tym forum cokolwiek pisać.

Do Administracji, regulamin.

3.10. Razem budujemy bazę wiedzy o kawie, urządzeniach i sposobach jej parzenia poprzez tworzenie społeczności. Każdy użytkownik zobowiązany jest do wnoszenia własnego wkładu w jej rozwój poprzez aktywne uczestnictwo w życiu Forum, w tym również dzielenie się subiektywnymi opiniami o w/w sprzęcie lub spożywanej kawie.

Użytkownik Siewcu notorycznie robi wszystko, żeby tematy były niezrozumiałe.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:27:13 »
No dobra wiec mój bojler nie ma 5L więc nakłamałem  :ups:
Siewcu, Tedi dajcie już proszę  :picardpalm:

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #112 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:52:05 »
@Mlopus. Ja za wyrażanie własnych zweryfikowanych opinii dostałem 2 razy BANA. Nawet gdy miałem rację w temacie. Wniosek jest jeden, obrażanie mnie i pisanie o rzeczach których nie raczyło się sprawdzić jest bezpieczne.
Szkoda tylko tych osób co chcą wydając swoje ciężko zarobione pieniądze, którzy chcą poczuć coś więcej w smaku pijąc kawę.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:55:27 »
@Tedi - dość. Nie odpowiada ci to forum, nie zmuszamy cię do uczestnictwa. Jesteś akurat ostatnią osobą która powinna się wypowiwadać w temacie meteorytyki i robienia śmietnika. To że uważasz że masz racje nie stanowi o tym, że ją masz.

@siewcu, @Tedi - chcecie sobie powbijać szpilki - róbcie to na PW.

A teraz zapraszam z powrotem do pisania w temacie - kolejny post nie w temacie będzie skutkował ostrzeżeniem, co może skutkować blokadą konta.
LMWDP #469

Offline sverige2

« Odpowiedź #114 dnia: 29 Czerwiec 2018, 17:44:12 »
Noooo i jest, dzięki pomocy kolegów zostałem skutecznie "zarażony" tematem wykonywania i delektowania się mistrzowskim espresso w domowych pieleszach, że postanowiłem nie przepuścić okazji i Rancilio Epoca, dwie kolby z małym i dużym sitkiem, pudełko z kwasówki na grążki kawowe, z odbijaczem, jak też w komplecie młynek Rancilio Rocky Doser, zdobią już blat w mojej kuchni. Co mogę na chwilę obecną powiedzieć o sprzęcie ? Jeżeli lekko używany sprzęt można określić "jak nowy", to tak też jest w tym przypadku. Sprzęt został można określić nomenklaturą samochodową, zaledwie po dotarciu. To prawie zupełnie nowy ekspres oraz młynek plus dodatki. Zostały zakupione nowe w 2015 roku, i po bardzo krótkim używaniu stały w domowym zaciszu u właściciela do dziś. Kiedy to zobaczyłem "naocznie", aż przysiadłem z wrażenia i prawie mi mowę w gębie odjęło, cieszę się jak głupi,  :-D a za chwilę będę uczył się mego nowego sprzętu. Serdeczne wam dzięki koledzy za wszelką pomoc i rady, które to spowodowały że zaczynam właśnie zabawę z moim kolejnym, nowym dla mnie na tę chwilę hobby, miejmy nadzieję że "dam radę"  :-) dzięki wielkie za pomoc raz jeszcze.
Liczę na Raf77 że zechce mi pomóc nieco przy rozruchu i nauce :-)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 17:48:52 wysłana przez sverige2 »
Pozdrawiam Jarek

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Czerwiec 2018, 19:29:30 »
Pomożemy 😀
Gratuluję zakupu!
 To faktycznie trafiła Ci się świetna okazja. Jak byś o podobnej słyszał, to daj znać 😀
Wrzuć jakieś fotki, jak już to postawisz na blacie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline sverige2

« Odpowiedź #116 dnia: 29 Czerwiec 2018, 20:55:38 »
Nie wiem co jest, ale nie mogę załączyć pliku, informacja że jest za duży  :-D
Raf77, manometr pokazuje minimalnie poniżej 10 atm. podczas parzenia espresso, czy tak jest OK ?
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 21:00:47 wysłana przez sverige2 »
Pozdrawiam Jarek

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #117 dnia: 29 Czerwiec 2018, 21:08:07 »
Ekspres duży to i plik duży, musisz zmniejszyć do max 500MB w Paint np

Offline sverige2

« Odpowiedź #118 dnia: 29 Czerwiec 2018, 21:12:53 »
Nie wiem jak, nie potrafię tego sam zrobić, ale to są najzwyklejsze normalne fotki z mojego albumu, takie jak bezproblemowo zamieszczam na innym forum tematycznym, więc nie bardzo rozumiem o co biega ?
Pozdrawiam Jarek

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Czerwiec 2018, 21:34:05 »
wrzuć na imgur.com albo jakiś inny hosting i zlinkuj do zdjęcia ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi