Przy wodzie z sieci tez nie poleci, trzeba jeszcze delikatnie podnieść dzwigienke do góry.
Mam już podłączone do wody z sieci i masz rację, po przekręceniu dzwigienki w pierwsze położenie też nie leci, trzeba jeszcze trochę, aby zaczęło leciutko lecieć.
Ta kawa kosztuje 150zł/kg? 
Trochę nie tędy droga... To co dla koncernów jest sufitem, jest daleko poniżej gruntu dla "małych" palarni i sklepów polecanych na forum, do tego prawie połowę taniej...
Spróbuj, na pewno nie będziesz żałował ![[emoji106]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/ok.gif)
w piatek spotkałem się z kolegą, który jest baristą i brał udział w ogólnopolskich konkursach i poprosiłem go, aby wpadł do mnie i ocenił mój sprzet i ewentualnie poduczył mnie jak z takiego sprzetu "wydobyć" dobrą kawę, bo tak jak pisaliście sam sprzęt dobrej kawy nie zrobi.
w skrócie mogę powiedzieć, że potwierdził iż sprzęt do domowego użytku czy nawet malej gastronomii jest super i to zarówno ekspres jak i młynek.
(nawiasem mówiąc ustawiłem młynek tak jak radziliści i stweirdził, że młynek jest bardzo dobrze ustawiony

)
dysza spienia mleko rewelacyjnie i z uwagi, że zbiornik nie ma pojemności 6-8L tylko 2L, więc moc pary na początku nie jest aż tak ogromna, to nawet mało doświadczona osoba jeśli tylko zna podstawy jak spieniać mleko to bez problemu sobie poradzi.
no i najważniejsze, to kawa. sam się mogłem przekonać, że Maciek ma 100% rację, bo z mojej kawy za 150zł/1Kg espresso nie było wcale lepsze niż z poprzedniego ekspresu z Jury. mój kolega od razu po pierwszym espresso stwierdził, że kawa jest do d..y i była dawno temu palona, co widać chociażby po kolorze na początku ekstrakcji, który był super czarny, a dopiero później zmienił się kolor.
przypomniałem sobie jednak, że wraz z ekspresem, firma gdzie go kupowałem przysłała mi 250g kawy na próbe do degustacji.
po zastosowaniu tej kawy (która nawiasem mówić kosztuje płowę ceny mojej dotychczasowej), smak i wygląd espresso okazał się jak z innej galaktyki
krema zaraz po ekstrakcji zajmowała prawię połowę espresso, kolor idealny brązowy jak orzech, no i smak w końcu nie kwaśny.
więc teraz muszę poszukać na rynku właściwej mieszanki, ale pewno zacznę od porad o mieszankach na tym forum