Autor Wątek: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł  (Przeczytany 58950 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Październik 2015, 06:56:57 »

Ale tam są dwa PF z różnymi sitkami każdy, czyli w tej sytuacji wszyscy mówią o tym samym. :D
- jeden z pojedynczą wylewką na pojedyncze espresso i mniejszym sitkiem
- jeden z podwójną wylewką na dwa espresso z sitkiem na większą ilośc kawy.
A te sitka, one się nie wyjmują?
Ilość wylewek dopasowujesz do ilości filiżanek, sitka - do ilości kawy. Czyli do doppio dajesz duże sitko do PF z pojedynczą wylewką (crema lepiej wygląda).

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Październik 2015, 08:38:03 »
Doll to zacznę od początku bardzo upraszczając i generalizując  :)
PF (portafilter) składa się zasadniczo z 4 części:
1. uchwytu/rączki (to ta część za którą trzymasz - zwykle z drewna lub plastiku)
2. uchwytu sitka (to ta część w której umieszczone jest sitko)
3. sitka ("miseczka z dziurkami" do której sypiesz kawę)
4. wylewki (pojeduncza lub podwójna - to te "dinksy" pod spodem przez które wycieka zaparzona kawa)

Na początek najlepiej wziąć sitko podwójne - to większe i bardziej cylindryczne, jest po prostu łatwiejsze w opanowaniu i więcej wybacza błędów dystrybucji.
Robisz tak:
- mielisz kawę do sitka "z górką" nie patrząc na żadne wagi
- rozgarniasz palcem/łyżeczką/patykiem czy czym tam chcesz kawę z sitku tak, aby równomiernie wypełniła całą objętość sitka a jej górna powierzchnia licowała się z rantem sitka (którko pisząc - sitko ma być pełne). Podczas tej czynności nic nie ugniataj - tylko rozgarnij
- teraz czas na tamping - naciskasz pionowo tamperem tak, aby równomiernie zagłębił się w zmielonej kawie - siła jakiej musisz użyć zależy od kawy, jej ilości, ekspresu i jeszcze wielu czynników - powiedzmy że na początek zrób tak, aby tamper zagłębił się na jakieś 5-6mm.
- spróbuj zrobić espresso - jeśli woda przeleje się zbyt szybko - zmiel bardziej miałko, jeśli zbyt wolno lub wcale miel grubiej.
I to mniej więcej tyle, póki co sugeruj się objętością a nie wagą - czas na ważenie jeszcze przyjdzie i pozwoli Ci na powtarzalność kolejnych strzałów.
Jak już mniej więcej dojdziesz do tych 25ml w 25 s popracujemy nad smakiem i bardziej precyzyjnym doborem ilości kawy w sitku.  ;)
Powodzenia  :)

bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis "początku drogi".
dzisiaj wieczorem tak zrobię i dam znać jakie są efekty  :-).

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Październik 2015, 08:51:51 »
Powodzenia 
:brawa: W sumie można by to przykleić w wademekum.

A te sitka, one się nie wyjmują?
Wiem, że to śmiesznie zabrzmi w kontekście takiej prostej rzeczy, ale to o czym mówisz, to wyższa szkoła jazdy. Oczywiście, że i tak można, ale nie na pierwszej lekcji. ;) Zamieszania więcej niż pożytku.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #123 dnia: 29 Październik 2015, 08:52:02 »
Spinacz - gratki. Ten post śmiało można gdzieś przypiąć  :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #124 dnia: 29 Październik 2015, 09:10:39 »
Dopowiedział bym tylko, że 25/25 dotyczy małego sitka. Z podwójnego chcemy mieć 50ml/25s

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #125 dnia: 29 Październik 2015, 09:52:04 »
No właśnie przed chwilą skojarzyłem ten fakt. Zaraz poprawię mój wpis.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #126 dnia: 29 Październik 2015, 21:25:41 »
Doll to zacznę od początku bardzo upraszczając i generalizując  :)
PF (portafilter) składa się zasadniczo z 4 części:
1. uchwytu/rączki (to ta część za którą trzymasz - zwykle z drewna lub plastiku)
2. uchwytu sitka (to ta część w której umieszczone jest sitko)
3. sitka ("miseczka z dziurkami" do której sypiesz kawę)
4. wylewki (pojeduncza lub podwójna - to te "dinksy" pod spodem przez które wycieka zaparzona kawa)

Na początek najlepiej wziąć sitko podwójne - to większe i bardziej cylindryczne, jest po prostu łatwiejsze w opanowaniu i więcej wybacza błędów dystrybucji.
Robisz tak:
- mielisz kawę do sitka "z górką" nie patrząc na żadne wagi
- rozgarniasz palcem/łyżeczką/patykiem czy czym tam chcesz kawę z sitku tak, aby równomiernie wypełniła całą objętość sitka a jej górna powierzchnia licowała się z rantem sitka (którko pisząc - sitko ma być pełne). Podczas tej czynności nic nie ugniataj - tylko rozgarnij
- teraz czas na tamping - naciskasz pionowo tamperem tak, aby równomiernie zagłębił się w zmielonej kawie - siła jakiej musisz użyć zależy od kawy, jej ilości, ekspresu i jeszcze wielu czynników - powiedzmy że na początek zrób tak, aby tamper zagłębił się na jakieś 5-6mm.
- spróbuj zrobić espresso - jeśli woda przeleje się zbyt szybko - zmiel bardziej miałko, jeśli zbyt wolno lub wcale miel grubiej.
I to mniej więcej tyle, póki co sugeruj się objętością a nie wagą - czas na ważenie jeszcze przyjdzie i pozwoli Ci na powtarzalność kolejnych strzałów.
Jak już mniej więcej dojdziesz do tych 25ml (dla pojedynczego sitka) lub 50 ml (dla podwójnego sitka) w 25 s popracujemy nad smakiem i bardziej precyzyjnym doborem ilości kawy w sitku.  ;)
Powodzenia  :)

więc zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś i ogólnie wydaje się, że wyszło całkiem dobrze  :)
uzyskałem w ciągu 25s podwójne espresso czyli 50 ml, o fajnym brązowym kolorze kremy na górze oraz już calkiem fajnym "coffee cake".
później spróbowałem w pojedynczym sitku i też wyszło o niebo lepiej niż wcześniej.
nawet czasu nie zmieniałem, a mam ustawione 3s na pojedyncze espresso i dokładnie po 25s miałem 25ml.
później zważyłem ile młynek wtedy mieli i jest to ok. 9 gram kawy.
w pojedynczym sitku "coffee cake" nie jest już taki ładny, bo jest bardziej mokry, ale to chyba z uwagi na mniejszą ilość kawy.
gdybym chciał napełnić pojedyncze sitko w całości kawą to myślę, że by jej tam weszło z 12 gram  :P
czemu ono jest aż tak duże?

co do smaku to espresso jest zdecydowanie lepsze niż wczoraj, gdyż jest mniej kwaśne, chociaż jeszcze trochę "kwasu" da się wyczuć.
kolor kremy w pojedynczym espresso jest trochę jaśniejszy niż w podwójnym, ale dalej brązowy.

kawa jakiej używam to Alfredo Espresso Primus Omnium z czystej arabiki, czyli najlepsze ziarna jakie ta firma robi.
z opisu wynika, że ta kawa ma bardzo mało kwasowatości więc jest chyba dobra do mojego ekspresu i to nie z jej powodu dalej jest wyczuwany lekki "kwas" w espresso, chociaż zdecydowanie mniejszy niż wczoraj.

P.S.
A po co w moim ekspresie są 2 stopnie (skoki) przy rączce do ekstrakcji kawy?
Wcześniej myślałem, że pierwszy stopień to wstępne parzenie kawy, ale z tego co widzę po przekręceniu rączki na pierwszy stopień nic się nie dzieje bo rączka nawet nie naciska na czpień, który uruchamia wodę i woda się nie leje.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #127 dnia: 29 Październik 2015, 21:32:54 »
Spróbuj bez PF-a czy nic nie cieknie z grupy. Powinno kapać z grupy bo zwykle ten "pierwszy stopień" służy do preinfzji czyli wstepnego namoczenia kawy m.in. po to aby mogła się ona rozwinąć i wyrównać opór hydrauliczny.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2015, 21:35:15 wysłana przez Spinacz »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #128 dnia: 29 Październik 2015, 21:41:54 »
kawa jakiej używam to Alfredo Espresso Primus Omnium z czystej arabiki, czyli najlepsze ziarna jakie ta firma robi.

Ta kawa kosztuje 150zł/kg? :picardpalm:
Trochę nie tędy droga... To co dla koncernów jest sufitem, jest daleko poniżej gruntu dla "małych" palarni i sklepów polecanych na forum, do tego prawie połowę taniej...
Spróbuj, na pewno nie będziesz żałował [emoji106]

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Październik 2015, 22:45:58 »
A po co w moim ekspresie są 2 stopnie (skoki) przy rączce do ekstrakcji kawy?
Wcześniej myślałem, że pierwszy stopień to wstępne parzenie kawy, ale z tego co widzę po przekręceniu rączki na pierwszy stopień nic się nie dzieje bo rączka nawet nie naciska na czpień, który uruchamia wodę i woda się nie leje.

Zakładając, że pisząc "czpień" miałeś na myśli trzpień włącznika pompy: najpierw otwierasz zawór (fizycznie otwierasz drogę przepływu), woda płynie pod ciśnieniem z sieci; wciśnięcie trzpienia załącza zasilanie pompy.

ps. Błagam, nie cytuj całych postów...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Październik 2015, 23:52:55 »
Ale kolega, ciągnie ze zbiornika pewnie, no i na pierwszym stopniu samo nie poleci, bo skąd....
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Październik 2015, 06:29:00 »
Przy wodzie z sieci tez nie poleci, trzeba jeszcze delikatnie podnieść dzwigienke do góry.
W młynie: ziarna

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #132 dnia: 01 Listopad 2015, 12:21:26 »
Przy wodzie z sieci tez nie poleci, trzeba jeszcze delikatnie podnieść dzwigienke do góry.

Mam już podłączone do wody z sieci i masz rację, po przekręceniu dzwigienki w pierwsze położenie też nie leci, trzeba jeszcze trochę, aby zaczęło leciutko lecieć.

Ta kawa kosztuje 150zł/kg? :picardpalm:
Trochę nie tędy droga... To co dla koncernów jest sufitem, jest daleko poniżej gruntu dla "małych" palarni i sklepów polecanych na forum, do tego prawie połowę taniej...
Spróbuj, na pewno nie będziesz żałował [emoji106]

w piatek spotkałem się z kolegą, który jest baristą i brał udział w ogólnopolskich konkursach i poprosiłem go, aby wpadł do mnie i ocenił mój sprzet i ewentualnie poduczył mnie jak z takiego sprzetu "wydobyć" dobrą kawę, bo tak jak pisaliście sam sprzęt dobrej kawy nie zrobi.

w skrócie mogę powiedzieć, że potwierdził iż sprzęt do domowego użytku czy nawet malej gastronomii jest super i to zarówno ekspres jak i młynek.
(nawiasem mówiąc ustawiłem młynek tak jak radziliści i stweirdził, że młynek jest bardzo dobrze ustawiony :D)
dysza spienia mleko rewelacyjnie i z uwagi, że zbiornik nie ma pojemności 6-8L tylko 2L, więc moc pary na początku nie jest aż tak ogromna, to nawet mało doświadczona osoba jeśli tylko zna podstawy jak spieniać mleko to bez problemu sobie poradzi.

no i najważniejsze, to kawa. sam się mogłem przekonać, że Maciek ma 100% rację, bo z mojej kawy za 150zł/1Kg espresso nie było wcale lepsze niż z poprzedniego ekspresu z Jury. mój kolega od razu po pierwszym espresso stwierdził, że kawa jest do d..y i była dawno temu palona, co widać chociażby po kolorze na początku ekstrakcji, który był super czarny, a dopiero później zmienił się kolor. 
przypomniałem sobie jednak, że wraz z ekspresem, firma gdzie go kupowałem przysłała mi 250g kawy na próbe do degustacji.
po zastosowaniu tej kawy (która nawiasem mówić kosztuje płowę ceny mojej dotychczasowej), smak i wygląd espresso okazał się jak z innej galaktyki
krema zaraz po ekstrakcji zajmowała prawię połowę espresso, kolor idealny brązowy jak orzech, no i smak w końcu nie kwaśny.

więc teraz muszę poszukać na rynku właściwej mieszanki, ale pewno zacznę od porad o mieszankach na tym forum  :)

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #133 dnia: 05 Listopad 2015, 21:06:57 »
Panowie,

Podsumowując moje pierwsze 10 dni z nowymi maszynami, muszę powiedzieć że zarówno ekspres jak i młynek są super  :).
Ekspres pracuje super,  jest cichy, nagrzewa się też szybciej niż myślałem (ok.10-12 minut), dodatkowo mleko spienia idealnie.
Podwójne espresso czyli z podwójnej wylewki wychodzi super, leje się równomiernie, kolor brązowy i to taki sam przez cały okres ekstrakcji.
Ilość kawy jaka wchodzi do sitka, aby był pełny to ok, 16,5-17 gram i wtedy w ciągu 25s leje prawie idealnie 60 ml.

Jedynie z czego nie jestem zadowolony to pojedyncze espresso, lane z portafiltra z pojedynczym wypływem.
Aby sitko zakryło się przynajmniej do pierwszego załamania, to muszę zmielić ponad 10g kawy, bo jak zmielę mniej to po ubiciu tamperem widać to załamanie. Nawet jak namielę 10 gram kawy do sitka, to po ubiciu sitko jest wypełnione mniej więcej w połowie czyli ok. 10-12mm od górnego rantu.
Jednak nawet jak jest 10g kawy to w trakcie ekstrakcji leje się nierównomiernie i chociaż na początku kolor jest właściwy czyli orzechowy, to po 15s jest już mocno jasny i na końcu espresso ma calkowicie inny kolor niż 2 espressa robione z podwójnej wylewki.
Dodatkowo wydaje mi się, że ponad 10g kawy to za dużo na pojedyncze espresso.

w związku z tym, ktoś może doradzić w czym leży problem?

może to sitko jest po prostu zbyt duże i powinienem kupić inne, które mieści mniej kawy, ale w sitku jest jej grubiej czyli sitko bardziej cylindryczne?

kawa jakiej używam to niedawno palona mieszanka dla espresso od Antonia ...

« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2015, 21:46:08 wysłana przez doll00 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #134 dnia: 05 Listopad 2015, 22:40:29 »
A po co sobie głowę zawracać pojedynczym....
Bynajmniej ja zawsze piję po dwa podwójne, żona cappuccino, też z podwójnego.
No ale jak chcesz, to kombinuj, aż się uda :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi