Autor Wątek: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł  (Przeczytany 58975 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Październik 2015, 11:30:45 »
Tłusciejsze dłużej utrzymuje fajną konsystencję i ładniejsze jest po polerce.

Na poziom trudności, nie ma wpływu, to fakt.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Październik 2015, 12:23:51 »
Wszystkie odpowiedzi na Twoje już zadane, i te które zaraz zadasz, pytania są już na forum

wiem, wiem dlatego nawet pisałem, że nie wiem czy to własciwe miejsce aby pytać, ale może ktoś inny przeczyta od początku do końca mój wątek wtedy wiele będzie już wiedział ...  :)

Ad. 3
Za mało kawy. Ale jak dasz więcej, to przestaw młynek nieco grubiej.

co znaczy za mało kawy? wg wagi mam dokładnie 8 gram.
jak ustawię na grubsze mielenie to wtedy ekstrakcja trwała nie 22s, ale 10-12s  :(

Ad. 4
Sporo mleka upłynie, ale na dziś znacznie skróć czas napowietrzania, 2-4s. wystarczy, reszta czasu to rozbijanie powietrza na coraz to mniejsze cząsteczki. Mleko się kręci i już.

ja na początku dyszę wkładam tylko tyle aby zasłonić dół, gdzie wychodzi para, a po kilku sekundach daję głębiej. to właściwie?
czy w ogóle z tego ekspresu można uzyskać taką gęstą pianę?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Październik 2015, 12:35:28 »
8 gram.
Czasem 8 gramów to za mało. Wszystko zależy od kawy, sitak i ekspresu. Trzeba zgrać wszystkie trzy zmienne.
Jeśli dasz np. 11 gramów to to również wpłynie na czas ekstrakcji.

ja na początku dyszę wkładam tylko tyle aby zasłonić dół, gdzie wychodzi para, a po kilku sekundach daję głębiej. to właściwie?czy w ogóle z tego ekspresu można uzyskać taką gęstą pianę?
Da się na pewno.

Generalnie opis działań jest słuszny. Zanurzenie ~1 - 3 cm. Dysza nie pionowo w dół. Niesymetrycznie w dzbanku, aby mleko złapało wir. Nie przy samej ściance dzbanka. Tak naprawdę trzeba robić mniej niż więcej.

http://youtu.be/aY_ucwpiLdQ?list=UUuU3HMgFnm1cvJygBroI4TA

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #108 dnia: 28 Październik 2015, 22:14:58 »
dziękuję za wszelkie porady.

zmarnowałem 8L mleka, ale spienianie idzie mi coraz lepiej, chociaż do naprawdę dobrej piany to pewno mi jeszcze baaaardzo daleko.
w cappuccino jeszcze ta piana jest ok, ale jak przeleję do szklanki na latte machiato to niestety mam 4/5 mleka i tylko 1/5 piany  :-\

co do samego espresso to ustawiłem tak młynek, że w ciągu 3s mieli 9 gram kawy i wtedy ekstrakcja pod espresso trwa ok. 20s.
niestety sam smak espresso nie powala i jest dla mnie zbyt kwaśne, a co dziwne z tego samego gatunku kawy na automacie  z Jury nie było tak kwaśne
może to właśnie kwestia zbyt dużej ilości kawy, bo w Jurze było chyba ustawione 7 gram.

jak znowu ustawię mniej kawy to wydaje się jakby portafilter był w połowie pusty, więc nie wiem jak lepiej.......  :sciana:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Październik 2015, 22:32:34 »
sam smak espresso nie powala i jest dla mnie zbyt kwaśne, a co dziwne z tego samego gatunku kawy na automacie  z Jury nie było tak kwaśne
może to właśnie kwestia zbyt dużej ilości kawy, bo w Jurze było chyba ustawione 7 gram.
Jeżeli espresso jest kwaśne, to podnieś temperaturę parzenia i/lub przedłuż ekstrakcję. A do standardowego pojedynczego sitka wchodzi więcej kawy niż 7 g. Nawet takiego opisanego jako 6 g.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Październik 2015, 22:35:47 »
tak jak pisał raf w podwójnym sitku może okazać się na początek łatwiej,
niezależnie od sitek musisz dać tyle kawy, aby sitko miało z kawą minimalną przestrzeń do prysznica i po ~25sek uzyskać pożądana ilość "naparu"; często ilość kawy w sitku jest potrzebna większa, niż się początkowo nam wydawało ;)
widzę, że WS Ci już to napisał
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #111 dnia: 28 Październik 2015, 22:55:28 »
czyli podsumowując, aby espresso było mniej kwaśne powinienem podnieś temperaturę z 92 stopni na np. 95 stopni?
oraz aby wydłużyć ekstrakcję i uzyskać 30ml, to jedynie co mogę zrobić to trochę drobniej zmielić kawę bo dawać więcej niż mam teraz czyli więcej niż 9 gramów, aby ekstrakcja trwała dłużej to chyba było by za dużo.

tak jak pisał raf w podwójnym sitku może okazać się na początek łatwiej,

szczerze mówiąc tego za bardzo nie rozumiem  :(
co macie na myśli pisząc o podwójnym sitku? czy to chodzi o porta filter z dwoma wylewkami czy coś innego?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Październik 2015, 22:59:36 »
mam 4/5 mleka i tylko 1/5 piany
I bardzo dobrze, albo nawet za dużo. :) To się piję, nie je ;) Mleko ma być delikatnie spienione, ma mieć kremową konsystencję, ale też momentalnie się rozwarstwia, piana idzie do góry, reszta na dół. 1cm piany to dość :) Zerknij na mistrzostwa świata, jak sędziowie odgarniają łyżeczką pianę aby sprawdzić konsystencje i jakość spienionego mleka.

i wtedy ekstrakcja pod espresso trwa ok. 20s.
Znaczy drobniej trzeba, albo jeszcze o gram więcej, albo jedno i drugie. I trzecie, z temperaturą znaczy, ale to już inna historia.

Wydłużyć czas, niekoniecznie mililitry. ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Październik 2015, 23:00:36 »
Sitko, nie PF.
To większe.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Październik 2015, 23:03:24 »
Ale tam są dwa PF z różnymi sitkami każdy, czyli w tej sytuacji wszyscy mówią o tym samym. :D

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Październik 2015, 23:17:38 »
Podwójne sitko w pojedynczym PFie. The best.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Październik 2015, 23:19:28 »
Myślę że część tego tematu nadaje się do przeniesienia do dyskusji o espresso.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #117 dnia: 28 Październik 2015, 23:26:40 »
Ale tam są dwa PF z różnymi sitkami każdy, czyli w tej sytuacji wszyscy mówią o tym samym. :D

w komplecie z ekspresem były 2 portafiltry:

- jeden z pojedynczą wylewką na pojedyncze espresso i mniejszym sitkiem
- jeden z podwójną wylewką na dwa espresso z sitkiem na większą ilośc kawy.

czyli w sumie co mam zrobić z tymi sitkami?  teraz używam tego pojedynczego portafiltra z mniejszym sitkiem, ale jak dam 8 gram kawy to ta kawa zajmuje ok. połowy sitka (okolice takiego załamania lub zweżenia jakie jest w sitku)

tak "na oko" wydaje się, że to sitko jest za duże, ale pewno po prostu sie nie znam i tyle  :-(

Myślę że część tego tematu nadaje się do przeniesienia do dyskusji o espresso.

myślę, że masz rację, ale nie wiem czy ma sens bo chyba już wiele więcej na ten temat nie będziemy pisać, chyba że chodzi o to aby inni to w przyszłosci łatwiej znaleźli jak będą mieli podobny problem.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Październik 2015, 06:23:08 »
To wszystko potwierdza, że nawet najlepszy sprzęt nie zrobi sam kawy gdy użytkownik się dopiero uczy. Dużo w tych odpowiedziach informacji ale szczerze jak bym dopiero zaczynał to tez bym się nie połapał.  Zacznij od właściwego ustawienia punktu 0 na młynie,  wcześniej rozkreconym i wyczyszczonym. Opis znajdziesz na forum nawet dla tego młyna.  Schowaj pojedyncze sitko do szuflady i ucz się na podwójnym.  Zamiast mleka do nauki spieniania używaj wody z kropelka płynu do naczyń.  Czytaj forum. Ten zestaw zrobi niebawem cuda.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2015, 06:35:22 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Październik 2015, 06:53:37 »
Doll to zacznę od początku bardzo upraszczając i generalizując  :)
PF (portafilter) składa się zasadniczo z 4 części:
1. uchwytu/rączki (to ta część za którą trzymasz - zwykle z drewna lub plastiku)
2. uchwytu sitka (to ta część w której umieszczone jest sitko)
3. sitka ("miseczka z dziurkami" do której sypiesz kawę)
4. wylewki (pojeduncza lub podwójna - to te "dinksy" pod spodem przez które wycieka zaparzona kawa)

Na początek najlepiej wziąć sitko podwójne - to większe i bardziej cylindryczne, jest po prostu łatwiejsze w opanowaniu i więcej wybacza błędów dystrybucji.
Robisz tak:
- mielisz kawę do sitka "z górką" nie patrząc na żadne wagi
- rozgarniasz palcem/łyżeczką/patykiem czy czym tam chcesz kawę z sitku tak, aby równomiernie wypełniła całą objętość sitka a jej górna powierzchnia licowała się z rantem sitka (którko pisząc - sitko ma być pełne). Podczas tej czynności nic nie ugniataj - tylko rozgarnij
- teraz czas na tamping - naciskasz pionowo tamperem tak, aby równomiernie zagłębił się w zmielonej kawie - siła jakiej musisz użyć zależy od kawy, jej ilości, ekspresu i jeszcze wielu czynników - powiedzmy że na początek zrób tak, aby tamper zagłębił się na jakieś 5-6mm.
- spróbuj zrobić espresso - jeśli woda przeleje się zbyt szybko - zmiel bardziej miałko, jeśli zbyt wolno lub wcale miel grubiej.
I to mniej więcej tyle, póki co sugeruj się objętością a nie wagą - czas na ważenie jeszcze przyjdzie i pozwoli Ci na powtarzalność kolejnych strzałów.
Jak już mniej więcej dojdziesz do tych 25ml (dla pojedynczego sitka) lub 50 ml (dla podwójnego sitka) w 25 s popracujemy nad smakiem i bardziej precyzyjnym doborem ilości kawy w sitku.  ;)
Powodzenia  :)
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2015, 09:52:59 wysłana przez Spinacz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi