Autor Wątek: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł  (Przeczytany 58956 razy)

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Październik 2015, 12:29:46 »
Generalnie przy użytku domowym, to w niczym.
Ale fajnie jak podkładasz kolbę i bzz, gotowe, a nie bzzzzzzz:-)
Ale to i tak miły dźwięk w porównaniu do jazgotu, który i-mini wydaje :-)

Dolloo, poszukaj w necie wymiarów małego Hoopera do Mazzera SJ, porównaj średnicę nasady Mazzera i Fiorenzato i będziesz wiedział, czy spasuje.
Albo inaczej, ja ci mogę podać średnicę nasady f64 a SJ niech poda ktoś, kto posiada takowy.

raf77, a jaki masz wymiar od dołu młynka do hoppera, bo wszędzie są tylko wymiary całego młynka, a nie jest pokazane ile ma bez hopper'a?

i mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jaki masz kolor tego młynka, bo ekspres będę miał w chromie, a młynków F64 nie ma w chromie tylko szare, dlatego zastanawiam się czy będzie pasować?

« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2015, 12:32:02 wysłana przez doll00 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Październik 2015, 12:48:24 »
Kolorów jest kilka, nie tylko szare.
Ja mam czarny.
Jest na forum kolega, który ma biały.
Będę po 19tej w domu to pomierzę ale wydaje mi się że na stronie fiorenzato jest broszura w PDF i tam są wszystkie wymiary.
Kolory:
http://www.fiorenzato.it/en/tipologia/macinacaffe/
Plust, nowość wersja GT z tytanowymi żarnami w kolorze metal mat.

No jednak wymiarów bez Hoopera nie ma.
Podam Ci jak będę w domu.
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2015, 12:59:16 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Październik 2015, 14:29:28 »
Wysokość bez hopera to 370 mm. Średnica nasady hopera to 66 mm. Na elektros.it. masz fajne ceny, dwa kolory dla f64 Evo i chyba trzy dla f64.
W młynie: ziarna

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #93 dnia: 04 Październik 2015, 21:22:12 »
Wysokość bez hopera to 370 mm. Średnica nasady hopera to 66 mm. Na elektros.it. masz fajne ceny, dwa kolory dla f64 Evo i chyba trzy dla f64.

dzięki. poszukałem jeszcze w intermnecie i znalazłem to co koledzy pisali wcześniej czyli hopper na 320g w elektros.it co skraca wysokość młynka do 50cm.
być może wtedy nie będzie wyglądał pieknie i symetrycznie, ale to akurat nie ma takiego znaczenia.
niestety muszę kupić w Polsce bo potzrebuję FA więc dla mnie cena to ok. 3 tyś zł, czyli ok. 700zł więcej niż MACAP M5D (dostałęm specjalną ofertę na zakup wraz z ekspresem), czy Waszym zdaniem warto ?

a który kolor Waszym zdaniem najbardziej pasuje do chromowanego ekspresu, chyba tylko ten szary RAL 9006?

raf77 - a który miałeś na myśli kolor metal mat, ten czarny z RAL 9017 czy właśnie ten szary RAL 9006?

« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2015, 21:29:45 wysłana przez doll00 »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Październik 2015, 21:29:02 »
Ten młynek moim zdaniem nie ma porównania do Macapa, jest lepszy i tyle. Kolor raczej dobierane do wystroju kuchni a nie do ekspresu;-) Teraz nawet obudowa wyświetlacza jest w kolorze korpusu.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #95 dnia: 04 Październik 2015, 22:49:00 »
Ja mam ral 9017 czarny, według mnie czarny pasuje do wszystkiego (ekspres mam czerwony).
Chyba zasugerowałem się zdjęciami f64 Evo GT. W specyfikacji nie ma mowy o kolorze matowym.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #96 dnia: 17 Październik 2015, 14:36:00 »
młynek Fiorenzato F64EVO dotarł i jest piękny  :-)
dodatkowo doszedł mi też z elektros.it mniejszy hopper i teraz pasuje mi pod półką idealnie (zostało nawet 5cm miejsca, więc łatwo się go przesuwa)
w następny weekend powinienem też już mieć ekspres więc wtedy dopiero "zacznie się konkretna jazda" (albo problemy  [emoji38])

w międzyczasie ustawiam młynek i mam pytanie do dotychczasowych użytkowników.
jak macie ustawiony stopień zmielenia, na jaki numerek, aby nie zbrylał i aby zmielona kawa miała właściwą grubość?

dodatkowo w instrukcji (angielskiej bo nie było polskiej) przeczytałem, że co jakiś czas wymienia się "grinding mills" czyli młyny lub w tym przypadku chyba żarna i że młynek to pokazuje. zobaczyłęm że na obecną chwilę to jest ustawione na 63 godziny, czyli rozumiem, że po 63 godzinach mielenia powinno sie je wymienić? pytanie może idiotyczne bo pewno nigdy nie dojadę tym młynkiem do 63 godzin, ale pytam z ciekawości ....  :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Październik 2015, 15:05:26 »
jak macie ustawiony stopień zmielenia, na jaki numerek, aby nie zbrylał i aby zmielona kawa miała właściwą grubość?
Tak aby z odpowiedniej dozy odpowiednią ilość naparu uzyskać w odpowiednim czasie, nie ma innej metody, a wszystko zależy głównie od kawy którą zasypiesz, więc nie ma co na sucho, nie ma co na marnym ziarnie.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #98 dnia: 17 Październik 2015, 15:17:27 »
Ja mam 8 na środku klipsa blokady ale to chyba mało miarodajne.
Po prostu skręć do końca i cofnij o jakieś 30°
Dalej to już ustawiaj na kawie.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Październik 2015, 15:41:47 »
Ja mam aktualnie od punktu "0" jakieś 7-8 minut cofnięte. 5 minut liczę jako odległość pomiędzy dwoma cyframi na skali.

Offline ratatuj

• Ekspres: Conti 100cc lever
  • Młynek: Wega
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Październik 2015, 11:22:56 »
Witam, forumowiczów, podłączam się pod wątek też szukam ekspresu i mam kilka pytań: oto moi faworyci
ROCKET Cellini V3 PID cena ok.5100
ECM Technika IV cena 5900
Profitec PRO 500 cena 5990

Quickmill ANDREJA PREMIUM lekko używany cena 4990

Nie zależy mi na pompie rotacyjnej jeżeli różnica jest tylko w natężeniu dzwięków wydawanych przy ekstrakcji.
Czytałem że Profitec ma bojler stalowy a pozostałe ekspresy z miedzi co jest lepsze?
Zależy mi na dobrej esencjonalnej kawie i capucino, no i oczywiście jak najdłuższa bezawaryjna pracy i wykonanie jak najlepsze .
Proszę o porady i ewentualne sugestie.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #101 dnia: 28 Październik 2015, 10:59:08 »
No więc jest, ekspres i wszystko pozostałe dotarło.
Poniżej komplet, który kupiłem za Waszą poradą  :)

cały wczorajszy wieczór spędziłem na ustawieniu wszystkiegio no i teraz zaczęły się schody i mnóstwo pytań.
nie wiem czy to jest własciwy temat, aby zadać te wszystkie pytania, ale jako, że zacząłem ten temat to może wszystko tu skończymy.

1. Nie wiem jak dokładnie ustawić młynek, robiłem to tak jak kolega powyżej radził, czyli ustwiłem taki stopień zmielenia, który później pozwolił uzyskać pojedyncze espresso z ciągu ok. 20-22s. Waga jednej porcji to 8g kawy, ustawienia na młynku ok cyfry 10 (w sumie nie wiem po co jest skala poniżej 9, gdyż jak spróbowałem ustawić 8,5 to ekspres w ogóle nie był w stanie przecisnąć wody w trakcie ekstrakcji)

2. Temperatury na PID nie zmieniałem i zostawiłem nastawy fabryczne, bo chyba producent to wypróbował, czy też powinienem sam próbowac?
Obecnie mam temperaturę do espresso ok 92-83 stopnie, a boiler z wodą 123-124 stopnie.

3. Po zrobieniu espresso tzw. coffee cake jest dosyć mokry i nie wypada w całości tylko w drobnych kawałkach  :(
zawsze mi się wydawało, że powinien być bardziej suchy i zwarty, bo tak miałem np. w automatycznych ekspresach.
czy to znaczy, że mam cos źle ustawione?

4. Speniałem wczoraj sporo mleka, ale jakos mi to nie do końca wychodzi bo piana jest mocno napowietrzona i taka lekka.
Jak pije kawę mleczną w wielu restauracjach to pianka (mleko) jest zbite, dlatego pytanie co robię źle?
czy musi być jakis specjalny rodzaj mleka np. ile % tłuszczu czy to nie ma znaczenia?
wylewka do pary wydaje się, że ma sporą moc i posiada 4 dziurki z których idzie para.

z góry dziękuję za pomoc  :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Październik 2015, 11:17:57 »
Wszystkie odpowiedzi na Twoje już zadane, i te które zaraz zadasz, pytania są już na forum :P

Ad. 3
Za mało kawy. Ale jak dasz więcej, to przestaw młynek nieco grubiej.

Ad. 4
Sporo mleka upłynie, ale na dziś znacznie skróć czas napowietrzania, 2-4s. wystarczy, reszta czasu to rozbijanie powietrza na coraz to mniejsze cząsteczki. Mleko się kręci i już.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #103 dnia: 28 Październik 2015, 11:21:00 »
1.
Skala jest tylko orientacyjna.

2.
Temperatury są ok.

3.
Radził bym jednak sitko podwójne, szczególnie na początku.

4.
Mleko jak najtłuściejsze, to raz, dwa pewnie za długo napowietrzasz, za krótko polerujesz.

Ps.
Piękny zestaw.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Październik 2015, 11:23:36 »
Mleko jak najtłuściejsze
Eee, bez przesady, jeśli już, to na białko można zwrócić uwagę, ale ogólnie nie ma to większego znaczenia.
Tłuszcz wpływa na smak i trochę na trwałość piany, ale nie na łatwość spieniania, tym bardziej, że tu mamy sytuację nadmiernego spienienia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi