Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 469999 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1500 dnia: 10 Wrzesień 2024, 09:16:34 »
Zasadnicze pytanie brzmi, po takim przelaniu filtrem, jaką masz zawartość wapnia i magnezu w wodzie?
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1501 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:17:25 »
Według danych podawanych przez wodociągi miejskie dla mojego regionu TDS, Wodorowęglany - są znacząco wyższe od "sugerowanych". Zwykłe filtry zmniejszają TDS nieznacznie (coś koło 40mg/L, choć wiadomo, że TDS niewiele mówi), więc jeżeli chciałbym mieć odczuwalny wpływ na twardość węglanową, to jedynie takie filtry (AGD+, Maxtra Pro itp.) dzbankowe wchodzą w grę. Też nie łudzę się, że "wyjałowią" one wodę do cna, więc jest szansa na wartości korzystniejsze niż mam obecnie. Smakowo już niedługo się przekonam.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1502 dnia: 28 Wrzesień 2024, 09:54:43 »
Hej, jakby ktoś szukał  jest nowy Look ;) Resized_20240928_093254_1727509857310.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1503 dnia: 28 Wrzesień 2024, 10:31:34 »
Ostatnio widziałem, jak jacyś ludzie z YT testowali sobie wody do kawy (tu przelew), i butelkowane odpadły w pierwszej rundzie porównań. :) Chyba właśnie Żywiecki Krzyształ i Primavera.
Tak że to wcale nie jest tak prosto. :)

Film od 17:03

https://youtu.be/-gN8Dn9Scjw?feature=shared&t=1023

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #1504 dnia: 28 Wrzesień 2024, 11:19:19 »
ŻK ma niski poziom minerałów - minimalnie gorszy smak ale za to lepiej dla ekspresu. A pod przelew to można sobie lać co się chce bo co najwyżej czajnik się zakamieni..

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1505 dnia: 28 Wrzesień 2024, 12:12:00 »
Mineralizacja ma znaczenie przy ekstrakcji, czy to z ciśnieniowego, czy to z przelewowego. Ale to nie jest tak, że jak sie zakłąda idealny, teoretyczny poziom minerałów, to będzie to komuś smakować, raz że gusta, a dwa, że sama kawa.

Natomiast samego kamienia w ekspresie tak bym się nie bał. Ekspresy są do tego przystosowane, mają programy odkamieniające, są odpowiednie środki, ekspresy same przypominają. Kamień kotłowy utrzymywany w ryzach nie jest niczym strasznym.

Offline maciejszypula Mężczyzna

• Ekspres: V60, next level pulsar, chemex, aeropress
  • Młynek: C40
« Odpowiedź #1506 dnia: 28 Wrzesień 2024, 15:13:20 »
Ostatnio widziałem, jak jacyś ludzie z YT testowali sobie wody do kawy (tu przelew), i butelkowane odpadły w pierwszej rundzie porównań. :) Chyba właśnie Żywiecki Krzyształ i Primavera.
Tak że to wcale nie jest tak prosto. :)

Film od 17:03

Kurde akurat obie których używam, choć ostatnio żywiec zniknął z pobliskiego Lewiatana nie mogę namierzyć :)

Piłem parę kawek od nich. Chyba brazylia-fazenda-barinas-lot-442 najbardziej mi przypasowała

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1507 dnia: 28 Wrzesień 2024, 16:07:03 »
Kurde akurat obie których używam

Używaj tego, co Ci smakuje. Ale śmieszne ogólnie jest to, jak się dąży do idealnej proporcji minerałów, a potem jest jak na poniższym filmiku, gdzie gość wybiera kranówę, bo mu najbardziej smakuje :D

Od 27:56.
https://youtu.be/1KxrTThc5HI?feature=shared&t=1676

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1508 dnia: 29 Wrzesień 2024, 09:50:43 »
Parametry wody, ujęcie i producent ten sam na etykiecie.

Resized_20240929_094928_1727596185088.jpeg

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline KrisRock

• Ekspres: Flair58X
« Odpowiedź #1509 dnia: 05 Październik 2024, 21:35:54 »
Czy macie może skład mineralny Żywieckiego Kryształu? Myślałem nad "doprawieniem" siarczanem magnezu lub sodą, zgodnie z kalkulatorem od Barista Hustle, ale nie wiem od czego startuję poza informacją że suma składników to 76,63 mg/l.

Offline zielonkawa11 Kobieta

• Ekspres: Origami, Kalita Wave, Aiden, Clever, Aeropress, MiiR Pourigami
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
« Odpowiedź #1510 dnia: 16 Październik 2024, 10:52:06 »
To jakie inne mineralizatory chcesz montować, jeśli nie mogą być liniowe? Od razu napisz z jakiego powodu będą lepsze.

Niestety na dwóch mineralizatorach (L-VITA oraz  L-MIN) mam TDS 30. pH też spadło nieco za dużo bo poniżej 6.5, ale może miernik szwankuje - wymienię na nowy. Wygląda na to, że nawet przy 4 mineralizatorach będzie wciąż za słabe uzdatnienie. Mogę jeszcze spróbować dokupić po sztuce każdego mineralizatora i sprawdzić znów parametry. Rozumiem, że L-MIN powinien być lepszy? (wapń o magnez). L-VITA to już pakiet 14 rodzajów pierwiastków śladowych i 15 pierwiastków ziem rzadkich.

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #1511 dnia: 31 Październik 2024, 17:07:23 »
Z powodu baraku ŻK w mojej okolicy, kupiłem wodę o nazwie "Bystra"
Mimo dużej ilości minerałów 793,6 mg/l wychodzi z niej smaczna kawa, a sama woda do picia też bardzo dobra.
Używam w biurze na Ascaso Dream PiD

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1512 dnia: 01 Listopad 2024, 08:19:47 »
793,6 mg/l wychodzi z niej smaczna kawa
Pytanie nieco filozoficzne - jak długo będzie wychodzić? Bo przy takim zmineralizowaniu i cienkich rurkach systemu ogrzewania wody poprzez termo-blok, możemy dość szybko zapchać tego sympatycznego, rozmarzonego maluszka. Z popularnych wód o niskiej mineralizacji jest dość powszechna Primavera lub Żywiec Zdrój.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 08:43:11 wysłana przez krystians »

Offline Derdi

« Odpowiedź #1513 dnia: 01 Listopad 2024, 12:33:52 »
Napiszę w tym wątku, proszę o informacje od użytkowników zmiękczaczy wody. Dojrzałem do zakupu, ponieważ skrajnie wysoka twardość wody z wodociągu doprowadza mnie do szału. Czy Waszym zdaniem warto kupować sprzęt konkretnej (lepszej) firmy, dopłacić czy jest to bezcelowe? Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia.

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #1514 dnia: 03 Listopad 2024, 23:16:47 »
793,6 mg/l wychodzi z niej smaczna kawa
Pytanie nieco filozoficzne - jak długo będzie wychodzić? Bo przy takim zmineralizowaniu i cienkich rurkach systemu ogrzewania wody poprzez termo-blok, możemy dość szybko zapchać tego sympatycznego, rozmarzonego maluszka. Z popularnych wód o niskiej mineralizacji jest dość powszechna Primavera lub Żywiec Zdrój.

Wiem że to nie jest dobre na dłuższą metę, ale używam w zbiorniku takiego trójkątnego pampersa zmiękczającego wodę
i systematycznie odkamieniam ekspres.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi