Autor Wątek: Poszukuję... kawy do automatu z MOCNYM aromatem  (Przeczytany 23160 razy)

Offline Julianna

• Ekspres: Kenwood ES 020
  • Młynek: Clatronic KSW 3306
Odp: Poszukuję... kawy do automatu z MOCNYM aromatem
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpień 2015, 10:55:13 »
Zdecydowanie India Monsooned Malaba :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpień 2015, 14:59:40 »
Caffen Vesuvio- potem to już tylko węgiel  :mrgreen:

Offline Julianna

• Ekspres: Kenwood ES 020
  • Młynek: Clatronic KSW 3306
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Wrzesień 2015, 14:07:28 »
Caffen Vesuvio- potem to już tylko węgiel  :mrgreen:
Też piłam - konkret :)

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Wrzesień 2015, 09:39:22 »
Przylaczę się do polecających Malabara, z mieszanek powinna podpasować Bourbon Jungle od Johan & Nystrom.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:48:40 »
Mocne aromatu zapewnia Goranowa Extra-Select

Dawno nie piłem Antoniowego Mefisto ale też powinno być konkretnie.

A przy okazji dużo taniej niż Johany. ;) I zapewne świeżej.
LMWDP #469

Offline Huk

• Ekspres: Nivona 877
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Październik 2015, 00:25:20 »
Witam wszystkich, czas trochę odświeżyć temat - zakupiłem w końcu (z palarni xCafe) kawy:

• Arabica Indie Monsooned Malabar AA
  • Indie Parchment Peaberry
  • Arabica Etiopia Sidamo Mocca
  • Indonesja Bali Tri Karana organic

Na chwilę obecną otwarłem i piję dwie pierwsze i wrażenia:

Arabica Indie Monsooned Malabar AA - smaczna nie powiem, i naprawdę 0 kwasu i wyrazisty smak ale... albo mi moje zamiłowanie do tabasco wypaliło kubki smakowe (a możliwe to jest - i butelka starcza na 3-4 pizze :P ), albo goryczka co najwyżej średnia :) - nadal muszę robić filiżankę z 22g kawy (czyli dwa mielenia Nivony przy ustawianiu na maksymalną moc kawy) żeby naprawdę poczuć gorycz.

Indie Parchment Peaberry (Robusta) - pierwszy raz piłem robustę 100% i smak dziwny ale nie jakiś odpychając (no i podobnie jak wyżej - 0 kwasu), po zmieszaniu z pierwsza pozycją (w proporcji 30% robusta 70% inna) dodaje nieco goryczki, ale na mnie nadal za mało.

Nie zrozumcie mnie źle - obie kawy są naprawdę smaczne (dzisiaj nawet zrobiłem sobie czystą robustę double shot i wypiłem ze smakiem) więc podejrzewam że to moja gęba jakaś nieskalibrowana :) - będę stopniowo testować następne a potem poszukam kolejnych które wymieniliście (ale to pewnie dopiero styczeń-luty), jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie co może być mocniejsze, dajcie proszę znać.

W ramach ciekawostki dodam że moja matka kupiła "Tchibo" i chciała mnie przekonać że nie warto przepłacać... hmmm mimo podwójnego mielenia smaku tego "czegoś" nie potrafiłem wyczuć :P

Pozdrawiam.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Październik 2015, 03:17:10 »
żeby naprawdę poczuć gorycz
:o :wow2: :o Czemu chcesz wszystko zabić i czuć tylko to co najgorsze, trujące, zamykające horyzonty? Moc doznań, to przyjemna mnogość delikatnych odczuć. Gorycz jest wrażeniowo skrajna, jak prześwietlenie w fotografii. Najwięcej dzieje się w półtonach.

Wiem, przyzwyczajenia i utarte skojarzenia, niemniej: zawróć, nie idź tą drogą.

Jeśli jednak chcesz iść tą drogą, to kup coś spalonego i po problemie. Węgiel ma w sobie tyle goryczy ile potrzebujesz.

Co do tabasco: szkoda języka. Tą drogą również nie idź :) Zamień pionowość doznań, na spektrum.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Październik 2015, 08:32:31 »
nadal muszę robić filiżankę z 22g
Ile kawy masz w tej filiżance?

Offline Huk

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Październik 2015, 15:10:20 »
Moi drodzy - ja jestem taki kawowy "heretyk" :P zasad się nie trzymam, więc to co napiszę może się wydać dziwne, ale po kolei:

@WS:

Standardowo ustawiam ekspres na: 300 ml w tym 50% kawa, 50% mleko, czasami pijam też "Lungo" - 240 ml czystej kawy bez mleka.

@donkiszot:

Hmm może troszkę źle się wyrażam pisząc o "goryczy" - nie chodzi mi oczywiście o gorycz, w stylu "Tchibo", bardziej o intensywność smaku. Standardowo pijam to co podałem wyżej - i tak jak pisałem poprzednio, wymienione kawy smakują dobrze ale dla mnie to jakoś za mało :) możliwe że daję za dużo mleka, ale z tego co pamiętam testowałem z mniejszą ilością i mimo to było to dla mnie za "słabe" ale przy najbliższej okazji spróbuję jeszcze raz.

Pozdrawiam

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Październik 2015, 15:37:45 »
Spróbuj zrobić 50ml z 22g, bez mleka, wtedy uzyskasz coś bardziej zbliżonego do twoich wymagań

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Październik 2015, 15:45:02 »
150ml kawy, 240ml, to ty powinieneś raczej w alternatywę pójść.
U mnie ekspres jest ustawiony na niecałe 50ml kawy najmocniejszej. A i tak potrafię zrezygnować z porannej kawy w domu aby napić się w pracy kawy z automatu quickmill, gdzie kawa jest bardziej zbliżona do espresso.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Październik 2015, 19:48:51 »
żeby naprawdę poczuć gorycz
Zmniejsz ilość mleka i wody, to ją poczujesz.

Offline Ukasz

• xCafe - palarnia kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso Duo Steel, DeLonghi esam 4200
  • Młynek: i-steel
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Październik 2015, 08:39:16 »
A może chodzi Ci o "ostrość" w kawie?

Offline Huk

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Październik 2015, 20:34:48 »
@Maciek && @gromog && @WS:

Moi drodzy - moja droga do picia dobrej kawy wyglądała tak:

-7 lat temu w ogóle nie pijałem czarnego naparu, nie smakowało mi to ni cholery (teraz rozumiem czemu: matka pijała (i pija nadal!) tylko najtańsze "Tchibo")
-Na studiach, jak trzeba było dłużej posiedzieć, zacząłem się "wdrażać" do "małej czarnej" (realnie kubka 300 ml kawy z mlekiem) - ale nadal tylko kiedy było to niezbędne
-Pierwszą dobrą kawę z ekspresu wypiłem 4 lata temu i od tamtej pory zacząłem się przekonywać
-Dopiero 2 lata temu kupiłem pierwszą własną kolbę (EEA111) i szybko przekonałem się do Lavazzy (którą nadal - mimo krytyki na wielu forach kawowych, uważam za całkiem niezłą kawę) a potem próbowałem po kolei inne wynalazki

W ten sposób wyrobiłem sobie własny "style" i dlatego lubię konkretnie przygotowany napar - zwykle niezgodny z tym co poleca się na różnych forach :) i tak np. powiem szczerze, do "czystego" espresso, nie potrafię się przekonać (za pierwszym razem jak ekspres wypluł te 50 ml, pomyślałem sobie "WTF? Tylko tyle?! Co to ma być?" :P ) poszedłem nawet specjalnie do kawiarni żeby porównać smak bo myślałem że może to co wychodzi z Nivony jest jakieś trefne, ale mimo różnicy w smaku, espresso mi nie podeszło :) ja muszę mieć spory kubek jak najbardziej aromatycznego mocnego naparu który:

1. Jest na tyle duży, że można w nim moczyć ciastka deserowe (wiem, wiem - kolejna "herezja" :) )
2. Wypicie pojedynczymi "hlipami" musi zajmować 4-5 minut
3. Napar ma być na tyle wyraźny że każdy "hlip" (jakieś 25 ml) jest na tyle mocne że mówi się "wow" i po 5 sekundach chce się kolejny, ale nie na tyle mocny żeby wykręcał twarz :)

Na chwilę obecną najbardziej zbliżone do powyższego wychodzi kawa o której pisałem, ale faktycznie zmniejszając ilość mleka smak się nieco podkręcił - będę testował dalej :)

@Ukasz:

Być może, jak możesz polecić coś "ostrego" proszę tutaj napisać, dodam na listę do testów - niestety nie potrafię wyrazić czy o to mi chodzi dopóki nie spróbuję :) na razie to co od Was zakupiłem starczy na kilka miesięcy, a potem się zobaczy.

Swoją drogą, @gromog  o jakich alternatywach mówisz? Aeropress i tym podobne?

Pozdrawiam.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Październik 2015, 20:40:40 »
Aeropress i tym podobne?
Tylko nie próbuj w kawiarniach. Jeśli takie są Twoje preferencje, to w kawiarniach nikt Ci takiej proporcji nie zaparzy, i na pewno nie z takich ziaren jak lubisz. Co nie znaczy, że z tych sprzętów nie naparzysz znacznie lepiej niż nivona.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi