Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62682 razy)

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:26:07 »
Gelalt.
Jak zrobi kanał, to poleci, regulacja ciśnienia jest konieczna.

Ale zepsuli taki fajny ekspres :-(
Ps Silvia v4 różni się od v3 tylko jedną rzeczą.
Grzałka jest stalowa, nie miedziana (niby trwalsza) i jest wkręcana, nie lutowana (łatwiejsza wymiana).

No chyba że jednak będzie Oscar :-)

Właśnie o tym przeczytałam :-). Plus Gaggi jest taki, że nagrzewa się błyskawicznie. A tutaj ludzie piszą, a propos Silvi, że 20 minut należy poczekać. To prawda, że tyle grzeje się?

No to niestety Ci trochę namieszał sprzedawca w głowie.
1)Pompa ma faktycznie 15bar, ale jest to maksymalne ciśnienie jakie może podać. Jak pracuje bez obciążenia (bez kawy) to podaje ciśnienie 1bara.

Espresso powstaje poprzez przeciskanie wody przez kawę pod ciśnieniem. Ale coś musi to ciśnienie wytworzyć. Nie jest to bynajmniej pompa, tylko właśnie zmielona kawa. Widzisz jak na Twoim filmiku ciśnienie rośnie stopniowo? Od zera do ciśnienia ponad skalę. I teraz wyobraź sobie, że zamiast zamkniętego układu z manometrem, masz kawę. Ciśnienie będzie rosnąć tylko do tego stopnia, na jaki pozwoli ubita kawa. Będzie zmielona grubo, to ciśnienie jakie będzie potrzebne do spenetrowania ciastka kawowego będzie niskie. Odwrotnie jeśli zmielisz na mocno, ciśnienie urośnie za bardzo i też to będzie niedobre dla efektu końcowego (nad-ekstrakcja). Ekstremalnym przypadkiem jest tak mocno zmielona kawa, że ciśnienie przekroczy 12bar, zawór awaryjny (OPV) się otworzy i kawa nie przeleci w ogóle. A taki zawór posiada nawet Twój ekspres, jest albo regulowany, albo nie i jest sztywno zestrojony np. na 12bar tak aby nie rozwalić pompy.
Tak więc ciśnienie 15bar jest tylko na papierze i to chwyt marketingowy.

2) Poczytaj dodatkowo jak działa ta super-crema (w google wpisz "Pressurized Portafilter").

W skrócie tworzy on "fałszywe" ciśnienie w kawie, która jest zmielona za grubo. Nie ma to nic wspólnego z tymi 15 barami.

Tak właśnie sobie to mniej więcej w główce wyobrażałam, ale tak mi wszystkie te informacje namieszały w głowie, że sama zaczęłam się zastanawiać co jest prawdą a co nie. Kupiłam IMS sitka gdyż marzy mi się naked portafilter, po porstu mogłabym wlepić oczy w wychodzącą z niego kawę bez końca :).

Ale zobacz, skoro zmieliłam drobno, naprawdę dobrono, mocno ubiłam, a kawa leci mi w 15-18 sekund to patowa sytuacja, bo bardziej nie zmiele, gdyż już teraz kawa przedostaje mi się przez sitko do filiżanki. Musialabym grubiej zmielić, ale wtedy to już w ogóle woda przeleciałaby jak wariatka..

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:27:10 »
Może być też tak jak mówi Raf77, kawa będzie zmielona na tyle drobno, że osiągnie się te graniczne ciśnienie 12-15bar, ale po drodze dojdzie do kanałowania i woda przeleci swobodnie, jednym miejscem. I z takim przypadkiem mamy do czynienia najprawdopodobniej u Ciebie.
Tak wiec rada teoretyka: Zwiększ przemiał i eksperymentuj dalej, może się akurat zdziwisz, jeśli czas ekstrakcji się zwiększy :) Jak masz możliwość to pożycz gołego portafiltra. Tam jak na dłoni będzie widać ewentualne kanały.

Jeśli faktycznie mielisz na pył i dochodzi do kanałowania to zmiana ekspresu na taki z OPV niewiele pomoże

Edit: Gaggie też powinnaś rozgrzewać ok 30 min. Grupa łapie wtedy temperaturę i jest bardziej stabilna (po prostu temperatura nie ucieka przez zimne elementy, bo wszystko zdąży się ładnie zagrzać). To, że boiler jest gotowy i ciepły po minucie, niestety nie znaczy, że całość też jest. To częsty błąd niweczący dobre efekty.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 22:43:25 wysłana przez slusar_o2 »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:37:58 »
Odkryłam, że do pojedyńczego shota z 7-8g muszę mieć inny temer i taką wsadkę do sikta aby to ładnie ubyć a ja durna męcze się 58mm temperem na pojedyczym sitku a kawa jeździ w sitku, w kuchni pełno kawy, armagedon...
Na początku korzystaj z podwójnego sitka.

Jeśli faktycznie mielisz na pył i dochodzi do kanałowania to zmiana ekspresu na taki z OPV niewiele pomoże
Przy zmieleniu na pył do niczego nie dochodzi.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:42:34 »
No takie uproszczenie, wiadomo, że chodzi o za drobne mielenie

Offline Magelenka

« Odpowiedź #64 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:51:03 »
A czy owe kanałowanie może być winą tego, iż prysznic źle puszcza wodę? Spójrzcie do załączników, zrobiłam screany najpierw poprawnego w moim damskim mniemaniu i  poźniej mojego prznica.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:52:27 »
Do pojedynczego sitka 7g? No to ja się nie dziwię, że robią się kanały lub coś podobnego. Możesz przesłać zdjęcia ciach kawowych po ekstrakcji? Musisz ustalić ile kawy ma wejść do sitka sama, żadne napisy 7g nie pomogą.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #66 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:06:14 »
Do pojedynczego sitka 7g? No to ja się nie dziwię, że robią się kanały lub coś podobnego. Możesz przesłać zdjęcia ciach kawowych po ekstrakcji? Musisz ustalić ile kawy ma wejść do sitka sama, żadne napisy 7g nie pomogą.

Nie, nie ja robiłam na podwójnym IMS 12-18 gram, zrobiłam raz na 7gr zwykłym sitku, ale wówczas chciałam podbić temp i włączyłam przycisk pary, wyłączyłam go, poźniej zrobiłam kawę to nic nie prociekło (za mocno ubijłam), nie spuściłam wody z dyszy i jak odkręciłam kolbę to cała kuchnia w kawie była hehehehe głupia ja! :) poczytałam i zorientowałam się, że potrzebuje innego tempera bo jak zasypujje kawę do sitka pojedyńczego, niby ma wyjść te 7 gram (choć nie wiem jak do cholery mam to zrobić) skoro jak patrze w sieci to w pojedyńczym sitku ma być tylko ten dziubek zapełniony kawą...  a temper, który mam ma 58mm i nie ubija mi dobrze bo brzegi sitka hamują go jeśli wiedzie o co mi chodzi.

Spójrzjcie rprosże na dołączone wyżej zdjęcia mojego prysznica jak daje wodę, od kiedy go odkręciłam to cieknie mi bokami jak na zdjęciu drugim. Za mocno dokręciłam? Może to być winą kanałowania?

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:12:26 »
Bo do pojedynczego sitka da się nasypać nawet 10g i w zależności od producenta właśnie tyle kawy może być dobrą ilością, wtedy nic tampera nie zahamuje.

Wątpię, żeby to miało decydujący wpływ na kanałowanie. Dawaj do sitek więcej kawy, wtedy będziesz mogła ustawić grubszy przemiał i prześlij jeszcze zdjęcie ciach kawowych po ekstrakcji.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:16:21 »
Miel tyle do sitka, żeby po wyrównaniu było równo z rantem. To stara, dobra zasada.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:19:24 »
może warto sprawdzić, co to za kawa (ziarna) i ew. zmienić na świeższą?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Magelenka

« Odpowiedź #70 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:22:10 »
Dobrze, jutro cykne kilka prób i zrobię zdjęcia. Zrobiłabym teraz ale wszystcy już spią xD

A spójrzcie proszę na ten prysznic, bo nie daje mi to spokoju, zobaczcie na drugim zdjęciu jak wychodzi bokami zamiast środkiem prysznica - mogłam przekręcić za mocno i prysznic mi się spłaszczył przez to rozszczelnił się na bokach?

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:31:00 »
tak, jak koledzy wcześniej wspominali ciastko kawowe da odpowiedź, m.in. czy prysznic może w tej postaci wpłynąć na kanały (jeśli się pojawią); nie wydaje mi się, że na obecnym etapie, kluczowy problem, to nierówno podający wodę prysznic, ale ja się nie znam ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Sierpień 2015, 23:32:00 »
A może za słabo dokręciłaś?
Nie wiem jak pozmieniali budowę grupy w stosunku do starej wersji.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Sierpień 2015, 05:51:44 »

A spójrzcie proszę na ten prysznic, bo nie daje mi to spokoju, zobaczcie na drugim zdjęciu jak wychodzi bokami zamiast środkiem prysznica - mogłam przekręcić za mocno i prysznic mi się spłaszczył przez to rozszczelnił się na bokach?
A zanim dokręciłaś nie ciekło? W basicu miałem taki montaż sitka i nic się nie wyginało a dokręcanie było do wyczuwalnego oporu. Może coś zmienili w grupie i sitko od starej nie pasuje do nowej?

Offline tomekkup Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Sierpień 2015, 07:58:57 »
Ludzie. Nie dajcie sie zwariować. Bez urazy, w pewien sposób wzbudzanie u mnie naprawdę spory respect ale kurczę warto mieć az takiego fioła? Tez tak kiedyś podchodziłem do sprawy w wielu tematach ale wrzuciliśmy na luz bo czasem nie da sie trwałe uzyskać perfekcyjności. Grunt to zrozumieć ekspres. Nauczyć sie ile kawy, jaki przemiał, jaki docisk itp. Jest miałbym debatować to chciałbym wiedzieć co kierowało konstruktorami Gaggi , ze dali taki ciulowy spieniacz ? Po prostu dali ciała...

P.s. Z termometrem to sie zgadzam. Warto kontrolować temperaturę. Natomiast o pdgrzewaniu 30minut ekspresu to nie ma szans bo wcześniej wyłączy sie sam.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi