Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62647 razy)

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Sierpień 2015, 17:15:42 »
O tak, przed chwilą zmierzyłam właśnie ciśnienie. Jest sporo za duże i najgorsze jest to, że nie ma w nowej Gaggi zaworu OPV abym mogła to wyregulować... xD

! No longer available

Przepraszam @Spinacz, ale zamykam link w url ale nie pozwala mi wyslac posta :(

i co teraz? Cholera zastanawiam się czy nie wymienić tego na Silve V4...
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 18:20:25 wysłana przez fux »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Sierpień 2015, 18:21:14 »
Wywalili zawór OPV?
No ciśnienie powinno wynosić na wibracyjnej pompce do 11 bar, a nie ponad...

Prysznic wygląda mi normalnie, nie doszukiwałbym się tam awarii.

A próbowałaś już kawę robić?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Sierpień 2015, 18:24:51 »
Co teraz? Nic. Jak będziesz mieć odpowiednio zmieloną kawę, to ciastko da taki opór, że ciśnienie samo wyjdzie dobre. OPV ma za zadanie pomóc Ci, np kiedy chcesz zrobić ristretto. Wtedy mielisz drobniej, co w rezultacie skutkuje większym oporem kawy, wiec i większym ciśnieniem (a nie podręcznikowymi 9 barami). W przypadku espresso, bez OPV da się żyć.

A na pustym sitku masz maks ciśnienie, wiec fabrycznie wyregulowane na 12bar. Nic nadzwyczajnego, że Ci poza skale uciekło.
A zawór bezpieczeństwa musi być bo można by przecież pompę rozwalić. Jest pewnie tylko jakiś dziadowy, bez regulacji.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 18:27:48 wysłana przez slusar_o2 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Sierpień 2015, 19:19:22 »
Widzę że lubisz mieć wszystko na tip top, to bierz tą Silvie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

« Odpowiedź #49 dnia: 17 Sierpień 2015, 20:00:42 »
A mi się wydaje, że nie ma co popadać w paranoje. Tutaj z góry założono, że nowy classic jest złym ekspresem. Jest na pewno gorszy od oryginału, ale czy to czyni go bezużytecznym? Ciągle jest lepszy np od mojego zabawkowego de'longhi, który po samej zmienie sitek potrafi nieraz zaskoczyć (zarówno pozytywnie jak negatywnie heh). Warto jednak znać dokładnie zasady działania oraz ograniczenia takich tanich ekspresów. Wtedy nie ma rozczarowania. Jak pisałem wyżej, OPV to fajny bajer, kolejna zmienna, którą można się pobawić, który ma wpływ na efekt w filiżance, ale nie jest niezbędny. W końcu w przypadku idealnego mielenia i ubicia, nawet się nie włączy :)

Dziewczyna ma widać zacięcie do sprawdzania co, jak i dlaczego się dzieje, to może warto jeszcze się trochę nim pobawić? Można zmierzyć np temperaturę zaparzania, zobaczyć jak się zmienia jej profil w czasie ekstrakcji, próbować "surfować" w celu osiągnięcia jeszcze lepszych efektów.
Teraz zmieni na Silvie, a z pół roku okaże się, że zamienił stryjek, siekierkę na kijek, bo bez HX'a robienie kilku kaw mlecznych jest wyjątkowo upierdliwe.
Taki głos rozsądku z mojej strony

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:10:47 »
Stwierdzi, że potrzebuje hx, to kupi hx.
Proste.
Gaggie ma teraz nowkę, to dobrze sprzeda i na Sylvii będzie miała, dużo lepsze pole do eksperymentów.
Też przechodziłem taką drogę i wcale nie żałuje że nie kupiłem odrazu hx.
Tania gaggia, Silvia, plus PID , rancilio epoca.
Praktycznie, jak by nie kawy mleczne dla żony, to Silvia z PID, była by nadal u mnie. Dawała tak samo dobre espresso jak epoca.
Plus łatwa możliwość zmiany temperatury.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 21:16:05 wysłana przez raf77 »

Offline Magelenka

« Odpowiedź #51 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:25:32 »
Wywalili zawór OPV?
No ciśnienie powinno wynosić na wibracyjnej pompce do 11 bar, a nie ponad...

Prysznic wygląda mi normalnie, nie doszukiwałbym się tam awarii.

A próbowałaś już kawę robić?

Tak, w nowej Gaggi nie ma zaworu OPV xD

Kawę oczywiśćie, że robiłam i to tyle, że o 2-3 w nocy nie mogę spać, gdyż szkoda mi utylizować ją do zlewu :P. Zmieliłam bardzo drobno, ale przy sitku IMS 12-18g i naprawde mocnym nacisku, to woda przelatuje przez tą kawę. Kawa jest tak drobno zmielona, że przedostaje się przez sitko do filiżanki :(. Gash!

Widzę że lubisz mieć wszystko na tip top, to bierz tą Silvie.

To prawda, kawowa pedantka się ze mnie robix :]

A mi się wydaje, że nie ma co popadać w paranoje. Tutaj z góry założono, że nowy classic jest złym ekspresem. Jest na pewno gorszy od oryginału, ale czy to czyni go bezużytecznym? Ciągle jest lepszy np od mojego zabawkowego de'longhi, który po samej zmienie sitek potrafi nieraz zaskoczyć (zarówno pozytywnie jak negatywnie heh). Warto jednak znać dokładnie zasady działania oraz ograniczenia takich tanich ekspresów. Wtedy nie ma rozczarowania. Jak pisałem wyżej, OPV to fajny bajer, kolejna zmienna, którą można się pobawić, który ma wpływ na efekt w filiżance, ale nie jest niezbędny. W końcu w przypadku idealnego mielenia i ubicia, nawet się nie włączy 

Dziewczyna ma widać zacięcie do sprawdzania co, jak i dlaczego się dzieje, to może warto jeszcze się trochę nim pobawić? Można zmierzyć np temperaturę zaparzania, zobaczyć jak się zmienia jej profil w czasie ekstrakcji, próbować "surfować" w celu osiągnięcia jeszcze lepszych efektów.
Teraz zmieni na Silvie, a z pół roku okaże się, że zamienił stryjek, siekierkę na kijek, bo bez HX'a robienie kilku kaw mlecznych jest wyjątkowo upierdliwe.
Taki głos rozsądku z mojej strony

To prawda, nie martwiłabym się gdym mogła brak OPV regulować mieleniem i ubiciem, ale zmieliłam tak drobno, że kawa przedostaje się przez sitko i ląduje w filiżance w czasie dalekim od tych 25 sekund, więć kawa dobrze nie zdąży się już zaparzyć i ląduje w filiżance. Tutaj leży mój niepokój.

Temeraturą już się bawiłam - kupiłam nawet termometr z sondą typu K :P I na początku temp pokazuje poniżej 79, ale jak rozgrzeje i przepuscze parę razy wodę idzie w góre. Odkryłam nawet trik, że jak włącze przycisk pary, pozniej wyłącze i włącze robienie kawy to temperatura wzrasta nawet do 95*C :).

Zobaczcie co mi napisali ze sklepu coffeitalica kiedy napisałam, że mam temp 79... "The temperature is perfect, in fact during the brewing it should be between 74 and 79 degrees" ...

Powiedziałam jednak, że nie jestem usatysfakcjonowana i czy za dopłatą mogłabym kupić RANCILIO SILVIA ale to wersja V4 2015 i nie wiem czy nie będzie z nią takich numerów jak z Gaggią edycja 2015. Jeśli tylko do tej V4 można wsadzić PID, regulować ciśnienie to będę szczęśliwa jak małe dziecko, gdyż wkręciłam się w ten świat, że ho ho. A myślę, że na pewno będzie łatwiej mi zrobić te 2,3 mleczne kawki w RS niżeli w Gaggi ;>

Nawet nową dyszę z RS wpasowałam do swojej nowej Gaggi - ciekawe jak ja tera wyciągnę :P będę musiała wyciągać bojler - cholera! ... :P
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 21:33:04 wysłana przez Magelenka »

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:31:15 »
A to jaki młyn pracował nad przemiałem?

« Odpowiedź #53 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:34:36 »
Też przechodziłem taką drogę i wcale nie żałuje że nie kupiłem odrazu hx.
Tania gaggia, Silvia, plus PID , rancilio epoca.
Ja nie twierdze, że to zła droga (sam śnię po nocach o RS), tylko poddaje pod wątpliwość szybkość zmian, która jak mi się wydaje jest podyktowana błędnym założeniem co do jakości tego tego ekspresu. Jak oczekujemy, że coś jest złe to wszystkie wady uwypuklają się i często zapominamy o zaletach.

To prawda, nie martwiłabym się gdym mogła brak OPV regulować mieleniem i ubiciem, ale zmieliłam tak drobno, że kawa przedostaje się przez sitko i ląduje w filiżance w czasie dalekim od tych 25 sekund
Tylko to działa odwrotnie. Drobniejsze mielenie, to większy opór kawy, która "parzy" się dłużej. Jak Ci przelatuje za szybko pomimo, ubicia i drobnego mielenia, to znaczy że niestety z kawą jest coś nie tak (zwietrzała?). Wtedy nawet OPV Ci niewiele pomoże, bo z tego co piszesz to masz na ciastku właśnie za małe ciśnienie.

No chyba, że się coś źle rozumiemy, bo w końcu czas daleki od 25 sek to może być zarówno 10, jak i 50 sekund :P
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 21:41:52 wysłana przez slusar_o2 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #54 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:37:48 »
To w UK raczej idą na rękę i jak powiedziałaś, że chcesz lepszy ekspres za dopłatą, to raczej się zgodzą.
Tak do Silvii można założyć PID i regulować ciśnienie.

A to jest najtańszy hx na rynku.

http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.php?prod=nuova_simonelli_oscar_black

Offline Magelenka

« Odpowiedź #55 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:42:37 »
A to jaki młyn pracował nad przemiałem?

fiorenzato F4 nano, ale pożyczony na wyjazd znajomych :) eksploatuje go zacnie, ale za duży jest dla mnie, widziałam w sklepie M2M i wielkościowo jest dla mnie idealny, tylko ma żarna 50mm i mam kolejną mega zagwozdkę świata xD 

Cytuj (zaznaczone)
Tylko to działa odwrotnie. Drobniejsze mielenie, to większy opór kawy, która "parzy" się dłużej. Jak Ci przelatuje za szybko pomimo, ubicia i drobnego mielenia, to znaczy że niestety z kawą jest coś nie tak (zwietrzała?). Wtedy nawet OPV Ci niewiele pomoże, bo z tego co piszesz to masz na ciastku właśnie za małe ciśnienie.

No chyba, że się coś źle rozumiemy, bo w końcu czas daleki od 25 sek to może być zarówno 10, jak i 50 sekund

Tzn kawy 4 różne próbowałam, kupywałam w whittard. Wiesz, serdeczny Pan powiedział mi, że nowa gaggia ma 15 bar bo dostosowana jest do sitek super creme, ktore maja jedna dziurke, przez ktore to cisnienie musi przechac wode, zas na IMS, w ktorych jest wiecej otworow woda przeleci bo jest cienienie za duze, tak mi wyjasnil.

Cytuj (zaznaczone)
To w UK raczej idą na rękę i jak powiedziałaś, że chcesz lepszy ekspres za dopłatą, to raczej się zgodzą.
Tak do Silvii można założyć PID i regulować ciśnienie.

A to jest najtańszy hx na rynku.

Wiesz, mam nadzieje, że mnie dobrze zrobumiał, że ekspres przyszedl do mnie 5 lipca, kiedy bylam na wakacjach a przyjechałam tydzien temu i testuje go :P Wiec minal juz jakby nie patrzec miesiąc, choc uzytkuje go kilka dni xd jutro dzwonie i licze na pozytywny bieg zdarzeń :)

ładny ten HXik, wówczas kupiłabym chyba krówkę i ćwiczyłabym art latte :P
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 21:50:28 wysłana przez Magelenka »

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Sierpień 2015, 21:54:37 »
Przecież F4 Nano musi zapchać Gaggię, tak że i przy 20 barach nic nie poleci.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #57 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:02:54 »
Przecież F4 Nano musi zapchać Gaggię, tak że i przy 20 barach nic nie poleci.

No tak, jak powiesiłam się na tamperze to z grupy mi zaczęło cieknąć. Ale wówczas jak coś leci ekstrakt kawy to razem z fusami xD

Odkryłam, że do pojedyńczego shota z 7-8g muszę mieć inny temer i taką wsadkę do sikta aby to ładnie ubyć a ja durna męcze się 58mm temperem na pojedyczym sitku a kawa jeździ w sitku, w kuchni pełno kawy, armagedon...

Wiec co, jeśli nawet mam te 15 a nie 10 barów to muszę mocniej ubić i po ptokach? nie będzie to miało wpływu na smak kawy? Gdzieś wyczytałam, że przy wzroście ciśnienia automatycznie temp która działana na cistko kawowe rośnie... to akurat wyczytałam z triku jak podnieśc temp w ekspresach jednobojlerowych xD

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:03:50 »
Gelalt.
Jak zrobi kanał, to poleci, regulacja ciśnienia jest konieczna.

Ale zepsuli taki fajny ekspres :-(
Ps Silvia v4 różni się od v3 tylko jedną rzeczą.
Grzałka jest stalowa, nie miedziana (niby trwalsza) i jest wkręcana, nie lutowana (łatwiejsza wymiana).

No chyba że jednak będzie Oscar :-)

« Odpowiedź #59 dnia: 17 Sierpień 2015, 22:10:08 »
No to niestety Ci trochę namieszał sprzedawca w głowie.
1)Pompa ma faktycznie 15bar, ale jest to maksymalne ciśnienie jakie może podać. Jak pracuje bez obciążenia (bez kawy) to podaje ciśnienie 1bara.

Espresso powstaje poprzez przeciskanie wody przez kawę pod ciśnieniem. Ale coś musi to ciśnienie wytworzyć. Nie jest to bynajmniej pompa, tylko właśnie zmielona kawa. Widzisz jak na Twoim filmiku ciśnienie rośnie stopniowo? Od zera do ciśnienia ponad skalę. I teraz wyobraź sobie, że zamiast zamkniętego układu z manometrem, masz kawę. Ciśnienie będzie rosnąć tylko do tego stopnia, na jaki pozwoli ubita kawa. Będzie zmielona grubo, to ciśnienie jakie będzie potrzebne do spenetrowania ciastka kawowego będzie niskie. Odwrotnie jeśli zmielisz na mocno, ciśnienie urośnie za bardzo i też to będzie niedobre dla efektu końcowego (nad-ekstrakcja). Ekstremalnym przypadkiem jest tak mocno zmielona kawa, że ciśnienie przekroczy 12bar, zawór awaryjny (OPV) się otworzy i kawa nie przeleci w ogóle. A taki zawór posiada nawet Twój ekspres, tylko u Ciebie jest sztywno zestrojony np. na 12bar tak aby nie rozwalić pompy.
Tak więc ciśnienie 15bar jest tylko na papierze i to chwyt marketingowy.

2) Poczytaj dodatkowo jak działa ta super-crema (w google wpisz "Pressurized Portafilter"). Np tu: http://guide2coffee.com/guide-2-coffee-1/2012/06/23/pressurised-vs-non-pressurised-baskets

W skrócie tworzy on "fałszywy" opór w kawie, która jest zmielona za grubo/jest stara/zwietrzała. On otwiera się przy odpowiednim ciśnieniu udając poprawną ekstrakcję. Wystarczy spróbować uruchomić ekspres z takim sitkiem raz z kawą, a raz bez kawy w portafiltrze. Przepływ wody powinien być zbliżony, jeśli nie identyczny.

« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2015, 22:20:36 wysłana przez slusar_o2 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi