Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62669 razy)

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Sierpień 2015, 13:43:00 »
Kierunek masz dobry. Żarnowy młynek to podstawa, sitko IMS 12/18 g powinno pasować, prysznic jest mniej konieczny. Sitka VST może odpuść, bo są dwa razy droższe od IMS. Możesz też kupić standardowe i tańsze sitka od Gaggi i na nich się poduczyć. A co do dyszy, to przed zmianą, spróbuj spieniać fabryczną, po treningu powinno coś wychodzić.

Co do dyszy spieniającej to próbowałam spieniać, ale piana jest zbyt napchana dużymi bomblami powietrza, efekt jest podobny do tego jak bym nalała gorącego mleka i ubiła je ubijaczem... daleka jest to piana od tzw. jogurtowej konsystencji.

Wiesz, zauważyłam, ze ten obecny prysznic jest bardzo nierównomierny, więc pomyślałam, że możnaby to zmienić skoro już będę zakupy robiła.

Natomiast jeśli chodzi o sitko to zastanawiam się nad tym większym gdyż 16-22g a nie na 12-18g, ponieważ gdy wsadze kolbe do ekspresu i zrobieniu kawy, kawa odbija mi się właśnie na prysznicu... a dotykać nie powinna, prawda? Chociaż teraz mam sitka dołączone w komplecie więc to może też dlatego ...

@Geralt0073 bardzo dziękuję za propozycję, ale wiesz... my kobiety mamy tak, że wolimy nowe rzeczy :P

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Sierpień 2015, 14:12:15 »
Też lubię nowe, ale to mimo używania jest niezawodne i ma praktycznie nowe żarna. ;)

Tak czy inaczej cieszę się, że jesteś gotowa na poszukiwania dobrego espresso.

Co do dyszy: zdjęłaś tę zewnętrzną platykową nasadkę?

Prysznic w Gaggii rzeczywiście do dobrych nie należy, ale nie wsadzałbym do tego ekspresu prysznica za 100zł

Ile kawy wsypujesz do tego sitka, że odbija Ci się prysznic?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Sierpień 2015, 15:23:56 »
Młynek to podstawa. Dlatego zrezygnowałbym z zakupu prysznica i droższego sitka, żeby dołożyć do młynka.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #18 dnia: 08 Sierpień 2015, 15:39:15 »
Wiesz, nie zdejmowałam jeszcze dyszy, ponieważ nie mam odpowiedniego śrubokręta trox'a (właśnie dowiedziałam się jak śrubokręt gwiazdkowy nazywa się :D ) . Po zdęciu górnej pokrywki widzę, że ta dysza jest osadzona właśnie w tym plastiku, ale będę próbowała jak tylko znajdę gdzieś taki śrubokręt.

Masz na myśli, że wsadzanie lepszego prysznica do tego ekspresu nic nie pomoże, czy szkoda po prostu?

Wiesz... tak trochę ponad połowę, mówie o tym sitku większym - ale kupię sobie chyba wagę, albo znajdę młynek który będzie nauczony mielić odpowiednią ilość :)

Cytuj (zaznaczone)
Młynek to podstawa. Dlatego zrezygnowałbym z zakupu prysznica i droższego sitka, żeby dołożyć do młynka
@WS droższy i lepszy to według Ciebie jaki byłby? Masz coś konretnego na myśli, z nowych młynków? Jeśli mówisz, że zamiast sitka i prysznica dołożyłbyś do młynka to wyszłoby na to, że mam jakieś około 1100 zł.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2015, 15:42:14 wysłana przez Magelenka »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Sierpień 2015, 15:44:49 »
Plastykowa końcówka w Gaggii składa się z dwóch części: plastyku nasadzonego na metalową rurkę i nasadki nałożonej na ten pierwszy element. Chodzi mi właśnie o tę drugą nasadkę, zdejmij ją i spróbuj.
Prysznic przydałby się, ale dokładać tyle do tego ekspresu nie ma sensu. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na młyn, da dużo więcej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Sierpień 2015, 16:00:36 »
mam jakieś około 1100 zł.
Za tyle z forumowym rabatem masz Macapa M2, także Rocky Rancilio.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sierpień 2015, 18:33:53 »
Nie chciałem Cię obrazić.
Fajnie że masz tyle zapału ale uważam, że czas na te wszystkie modyfikacje będzie, kiedy się trochę lepiej zaprzyjaznisz z ekspresem i mlynkiem.
Na dziś młynek i sitko, jak już chcesz to lepsze może być, raczej 12-18.
I działaj.
Później może być dysza, jeśli się da.
Podejrzewam jednak, że jak się tak wkrecisz, to będzie zaraz wymiana ekspresu :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Magelenka

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sierpień 2015, 02:52:24 »
Plastykowa końcówka w Gaggii składa się z dwóch części: plastyku nasadzonego na metalową rurkę i nasadki nałożonej na ten pierwszy element. Chodzi mi właśnie o tę drugą nasadkę, zdejmij ją i spróbuj.
Już po pierwszym spienieniu ogołociłam dyszę i było lepiej, ale w mleku jest za dużo powietrza, daleko mu do jogurtowej konsystencji, którą mogłabym uzyć do art latte. Rozumiem, że technika, spieniłam zaledwie 10 litrów mleka, ale napradę mam wrażenie jakby było za bardzo napowietrzone.

Za tyle z forumowym rabatem masz Macapa M2, także Rocky Rancilio.
A jak ów forumowy rabat nabyć i do jakiego sklepu ? :) Chętnie skorzystam

Nie chciałem Cię obrazić.
Fajnie że masz tyle zapału ale uważam, że czas na te wszystkie modyfikacje będzie, kiedy się trochę lepiej zaprzyjaznisz z ekspresem i mlynkiem.
Na dziś młynek i sitko, jak już chcesz to lepsze może być, raczej 12-18.
I działaj.
Później może być dysza, jeśli się da.
Podejrzewam jednak, że jak się tak wkrecisz, to będzie zaraz wymiana ekspresu

Nie martw się, nie zrozumiałam tego źle :). Tak, masz rację sitko i młynek zamówię jak tylko znajdę jakiś młynek - (małymi literami napisane: no i dyszę hihi - okazało się, że jest podobna sprawa jak w Gaggi Baby :) więc się da jupi!).

Dziękuję @WS za propozycję Macapa M2, także Rocky Rancilio.
Macp m2 jest na akcesoriabaristy, ale właściwie to są trzy wersje M2M, M2D i M2. O której mówisz? w bużdzecie mieszcze się w M2M -1199zł

Zaś Rocky Rancilio jest na brytyjskiej coffeeitalia NEW Rancilio Rocky Doserless Coffee Grinder 2015 Ed za 222 GBP - mógłbyś sprawdzć czy to ten? Kolejna nowa edycja - oby nie było tak jak z Classiciem, ze nowa wersja z 2015 jest gorsza... chciałabym też aby do młynka była części - bo to ważne, tak?

W ogóle jestem tak podekscytowana, że nie mogę spać i czytam i czytam... :) dziękuję za zaangażowanie wszystkim :)

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Sierpień 2015, 08:02:47 »
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=800.0

Oba te młynki będą dobre.
Ja bym też między tymi dwoma wybierał w tym budżecie za nowy.

Choć osobiście wybrał bym używany i większy. Żarna 64mm. Przemyśl :-)
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2015, 08:51:17 wysłana przez raf77 »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Sierpień 2015, 10:31:55 »
A jak ów forumowy rabat nabyć i do jakiego sklepu ?  Chętnie skorzystam
Forumowe rabaty powinnaś mieć po rejestracji w sklepach Akcesoriabaristy.pl i Swiezopalona.pl. A Rancilio Rocky masz tutaj. No i jest jeszcze Ascaso i-1 Steel z 54 mm żarnami, widziałem je poniżej 1000 zł.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Sierpień 2015, 01:13:59 »
No dobrze, ale o jakim Macap mowa, bo właściwie to są trzy wersje M2M, M2D i M2. Rozumiem, że tej tańszej, czyli m2m?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Sierpień 2015, 07:18:51 »
Polecam wersje z timerem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Sierpień 2015, 09:40:04 »
No dobrze, ale o jakim Macap mowa, bo właściwie to są trzy wersje M2M, M2D i M2. Rozumiem, że tej tańszej, czyli m2m?
Przy takim budżecie M2M.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpień 2015, 02:30:31 »
Nie moge znalezc nic w kwestii rabatów, pomoze ktos?

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Sierpień 2015, 09:13:18 »
Ten, na który wystarczy funduszy.
Każdy mieli tak samo, wieksza cena, to więcej udogodnień mających wpływ na wygodę obsługi ale nie na jakość przemiału.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi