Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62631 razy)

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« dnia: 29 Lipiec 2015, 16:10:14 »
Witajcie,
Zawsze byłam biernym użytkownikiem forum, ale otrzymałam w prezencie ekspres ciśnieniowy i wszystko nabrało innego wymiaru. W głowie pełnej informacji po przeczytaniu wątków z Gagiią Clasiic I zaczęłam się zastanawiać jako użytkowniczka Gagii II z 2015 roku czy ów zmiany, które dotyczyły pierwszej wersji zastosować można w wersji drugiej.

Czy są tutaj osoby, które użytkują nową wersję gagii i w jakiś sposób ją modyfikowały?

1. Na pewno warta wymiany jest dysza do spieniania mleka.

2. Na pewno tamper 58mm

Ale co jeszcze? PID? Kolba nowa, sitka?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipiec 2015, 16:21:09 »
A jaką masz teraz kolbę? Plastikową?

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipiec 2015, 16:46:16 »
Cytuj (zaznaczone)

2. Na pewno tamper 58mm

Ale co jeszcze? PID? Kolba nowa, sitka?

Punkt 1. Potwierdzam. Wymiania na dyszę od Rancilio Silvia v2 jest wskazana, efekt odczuwalny natychmiastowo po wymianie - dostaniesz taką u rogera.

Punkt 2. - niestety nie do końca. Deklaracje producentów co do rozmiarów tamperów są różne w zestawieniu z rzeczywistością. W większości przypadków do Gaggii pasuje tamper 58,55 m, ponieważ sitka mają zazwyczaj 59 mm. Niemniej jednak, należy sitka dokładnie mierzyć - przy użyciu suwmiarki bo może okazać się że 58 mm to za mało. Możliwe też że będzie pasował tamper 58,35 mm.
Polecam wymianę sitek na precyzyjne - IMS lub VST - tych nie trzeba mierzyć bo zawsze są równiutkie (VST dodatkowo certyfikowane).
O ile w przypadku zwykłych sitek wymiana nie jest konieczna, tak w przypadku plastikowych kolb lub rozwiązań typu super crema takie rozwiązanie jest konieczne jeśli chce się używać młynka żarnowego, świeżej kawy i bawić się w poprawne espresso.

Oprócz wymiany sitek polecam zmianę prysznica na IMS 200 - znacznie poprawia to dystrybucję wody i ciasto będzie równo nasączane wodą.

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipiec 2015, 16:49:29 »
Do nowszych modeli Classica dysza z Silvii ponoć już nie pasuje.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2015, 00:20:16 »
Czy mam kolbę plastikową? Chyba nie, posiadam tą, która jest widoczna tutaj. Wiem również, że mój egzemplarz został zamówiony ze strony coffeeitalia. co. uk :

1. Chciałabym zrobić jakieś małe zakupy na akcersoria baristy, ale nie za bardzo wiem co mam kupić ze względu na kompatybilność. Czy są tutaj użytkownicy, którzy mogliby potwierdzić informację na temat dyszly z Silvii do nowej Gaggi? Pasuje czy nie?

2. Powiedzcie, co to za rodzaj kolby i sitka? Zaintrygowało mnie to, kiedy wczoraj na to się natknęłam...

3. IMS lub VST - byłbyś tak uprzejmy i pozwolił zrozumieć różnice między tymi dwoma?

4. czy o taki prysznic chodzi, IMS - PRYSZNIC GRUPY 55MM 200µm (GAGGIA) ze strony akcesoria baristy np.?

5. A czy w nowej Gaggii zmiana PIDu jest konieczna?
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2015, 00:24:06 wysłana przez Magelenka »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2015, 01:09:04 »
A masz tam jakiś, żeby go zmieniać....
Ja bym polecił kupić zwykłe sitko podwójne i młynek, bo nic o tym nie piszesz, czy masz jakiś?
I używać ekspresu, kawę robić a nie modyfikacje o których się nie ma zielonego pojęcia.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipiec 2015, 11:23:26 »
Magdalenka pyta o modyfikację więc odpowiadam.  ;) Oczywiście raf 77 masz rację - młynek to podstawa.

Magdalenka - masz sitka typu super crema. Chcąc uzyskać poprawne espresso musisz mieć żarnowy młynek, świeżą kawę i zmienić te sitka na zwykłe lub precyzyjne (jak mówiłem IMS lub VST). Twoje sitka "sztucznie spieniają" kawę, to taki trick zastosowany przez producenta żeby ludzie widzieli "cremę" nawet gdy nasypią zwietrzałą mielonkę. Zwykłe sitko nie ma podwójnego dnia.
Sitka precyzyjne stają się standardem w kawiarniach pracujących na kawach speciality oraz na mistrzostwach świata (sitka VST). IMS i VST to producenci tych sitek. VST jest proste, cylindryczne i sprzedawane z certyfikatem jakości bo każde jest testowane po produkcji -  mi osobiście najwygodniej się na nim pracuje, natomiast IMS jest niecylindryczne i nieco tańsze. Oba sitka cechuje to, że mają równe dziurki, które nie są tłoczone jak w zwykłych sitkach na zasadzie "jak się dziurka wybije takiej wielkości będzie i takie będzie miała krawędzie". Dodatkową zaletą jest lepszy materiał z jakiego są wykonane, a także jedna i pewna ich średnica - sitka masowo produkowane, inne niż tych firm mimo deklaracji producentów o ich konkretnej średnicy w rzeczywistości bywają różne.
Zaobserwowałem, że ekstrakcje na VST są pełniejsze, espresso smaczniejsze, a gdy używam NPFa (takiej kolby służącej do obserwacji ekstrakcji bez wylewek) kawa nie tryska mi na boki.
Sitka jak i prysznic możesz zakupić u forumowego Rogera - akcesoriabaristy.pl lub w innym sklepie internetowym sprzedającym takie rzeczy. Niemniej jednak pamiętaj - najważniejszy jest młyn !  :) Nie wiem czy to dokładnie ma być ten prysznic (rozmiar), nich się wypowie ten kto ma Gaggię, ewentualnie Roger doradzi.  ;)

Offline tomekkup Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpień 2015, 08:30:15 »
Tez mam Classic 2. Co ich napadło zeby dać taka guwniana dysze do spieniacza? Porażka na całej linii. Ktoś poratuje ??

Offline tomekkup Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic i Zelmer 13Z015
  • Młynek: GRAEF CM 702
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2015, 08:39:24 »
To przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Nie używany jakis czas ekspres sam sie wyłącza. W instrukcji nic nie widzę na ten temat. Ma tryb oszczędzania czy jest walnięty i jakis termostat czy cos go wyłącza twierdząc ze jest przegrzany ??? Jak myślicie ?
P.s. Sprzęt nowy swiezynka

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpień 2015, 09:32:24 »
To takie udoskonalenie nowej wersji, nieużywany ekspres wyłącza się po kilku minutach.  Chyba w celu oszczędzania energii, tylko jak wtedy rozgrzać ekspres.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpień 2015, 13:38:36 »
Jeśli chodzi o prysznic to powinien pasować, tzn dotychczas nikt z kupujących nie zgłaszał że nie pasuje, chyba że coś zmieniono ...
Podobnie jest z dyszą, nawet jeśli nie pasuję "od razu" to w sieci (YT) są filmiki jak dostosować dyszę do Gaggi :)

Cytat: Metiu
VST jest proste, cylindryczne i sprzedawane z certyfikatem jakości bo każde jest testowane po produkcji -  mi osobiście najwygodniej się na nim pracuje, natomiast IMS jest niecylindryczne i nieco tańsze.
czy aby na pewno? >>klik<<
Pamiętajmy także że użytkowanie danego sprzętu lub wyposażenia dodatkowego na mistrzostwach świata, świadczy przede wszystkich o dużym budżecie reklamowym firmy która dany sprzęt udostępnia. Wszystko jest kwestią $$ a nie tego, że ten czy tamten sprzęt jest najlepszy na świecie :)

www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpień 2015, 21:12:04 »
Na pewno  ;)
To że jest napisane że to cylinder to nie znaczy że takim jest. Porównywalnie sitko VST znacznie niżej się zaokrąglają i zdecydowanie bardziej są cylindryczne niż IMS (co widać w linku który przesłałeś - klikając na strzałkę w lewo widac te sitka z profiu), ale nie będę dalej ciągnął wątku "cylindryczności". Podobnie jak informacja "BODY: Ø 60 mm for Ø 58 mm tamper" też nie jest do końca precyzyjna a to chyba ważne w sitkach określanych jako precyzyjne. Niemniej jednak często polecam te sitka, przy okazji polecając Ciebie/Twój sklep. Uważam że są OK. Są zdecydowanie lepsze niż seryjne ale moim zdaniem jeszcze lepsze są proste VST (wersja ridgeless). Natomiast idealnym rozwiązaniem jest prysznic IMS 200 i uważam że nie ma sobie równych. Moja ocena wystawiana jest na podstawie mojego doświadczenia i każdy ma prawo się z nią nie zgodzić.

Cytuj (zaznaczone)
Pamiętajmy także że użytkowanie danego sprzętu lub wyposażenia dodatkowego na mistrzostwach świata, świadczy przede wszystkich o dużym budżecie reklamowym firmy która dany sprzęt udostępnia. Wszystko jest kwestią $$ a nie tego, że ten czy tamten sprzęt jest najlepszy na świecie :)

Tak jak wyżej napisałem. Jestem zdecydowanie daleki od oceny produktu na podstawie tego czy był na mistrzostwach czy też nie. Przykład - mój sceptyzm co do EK43 i całej otoczki wokół niego.  ;)

Offline Magelenka

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpień 2015, 10:26:09 »
A masz tam jakiś, żeby go zmieniać....
Ja bym polecił kupić zwykłe sitko podwójne i młynek, bo nic o tym nie piszesz, czy masz jakiś?
I używać ekspresu, kawę robić a nie modyfikacje o których się nie ma zielonego pojęcia.

Może i jestem kobietą, w dodatku ciemną blondynką, ale uważam, że 'brak zielonego pojęcią' niewelugje się przez zgłębienie teorii i praktyki, co właśnie czynię. Wiesz, po przeczytaniu wątków o Calssicu zaszczepiła mi się endoggenna chęć dążenia do 'tej' kawy, upragnionej kawy, którą wszyscy się tak zachwycają. Piłam już zwykłą, czyli taką, która ekspres daje po wyciągnięciu z pudełka. Chcę sprawdzić jak będzie po zmianach, czy kawa będzie ewoluowała.

Wróciłam teraz do domu z wakacji, chcę więc zamówić młynek w przyszłym tygodniu. Póki co poszłam do palarni, zmielili mi kawę i trzymałam w próżniowym pudełku. Masz rację, młynek do podstawa, ale przed wakacjami nie chciałam robić zakupu.

Teraz odłożyłam 1000 zł i rozglądam się za czymś, choć jak patrzę i czytam to trochę mało jak na dobry żarnowy młynek...

Cytuj (zaznaczone)
Magdalenka pyta o modyfikację więc odpowiadam.  ;) Oczywiście raf 77 masz rację - młynek to podstawa.

Magdalenka - masz sitka typu super crema. Chcąc uzyskać poprawne espresso musisz mieć żarnowy młynek, świeżą kawę i zmienić te sitka na zwykłe lub precyzyjne (jak mówiłem IMS lub VST). Twoje sitka "sztucznie spieniają" kawę, to taki trick zastosowany przez producenta żeby ludzie widzieli "cremę" nawet gdy nasypią zwietrzałą mielonkę. Zwykłe sitko nie ma podwójnego dnia.
Sitka precyzyjne stają się standardem w kawiarniach pracujących na kawach speciality oraz na mistrzostwach świata (sitka VST). IMS i VST to producenci tych sitek. VST jest proste, cylindryczne i sprzedawane z certyfikatem jakości bo każde jest testowane po produkcji -  mi osobiście najwygodniej się na nim pracuje, natomiast IMS jest niecylindryczne i nieco tańsze. Oba sitka cechuje to, że mają równe dziurki, które nie są tłoczone jak w zwykłych sitkach na zasadzie "jak się dziurka wybije takiej wielkości będzie i takie będzie miała krawędzie". Dodatkową zaletą jest lepszy materiał z jakiego są wykonane, a także jedna i pewna ich średnica - sitka masowo produkowane, inne niż tych firm mimo deklaracji producentów o ich konkretnej średnicy w rzeczywistości bywają różne.
Zaobserwowałem, że ekstrakcje na VST są pełniejsze, espresso smaczniejsze, a gdy używam NPFa (takiej kolby służącej do obserwacji ekstrakcji bez wylewek) kawa nie tryska mi na boki.
Sitka jak i prysznic możesz zakupić u forumowego Rogera - akcesoriabaristy.pl lub w innym sklepie internetowym sprzedającym takie rzeczy. Niemniej jednak pamiętaj - najważniejszy jest młyn !  :) Nie wiem czy to dokładnie ma być ten prysznic (rozmiar), nich się wypowie ten kto ma Gaggię, ewentualnie Roger doradzi.  ;)

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem. To wybiore coś z IMS albo VST albo oba. Mógłbyś mi coś polecić, będę robiła zakupy na akcesoriabaristy albo gdzieś na angielskim ebayu albo na coffeeitalia co uk  bo tutaj kupywali mi ekspres. Ale waśnie, kluczowe pytanie, gdyż nie mam suwmiarki. Jaki rozmiar mam wziąć do tej kolby, czy każde sitko jest w jakims standardzie wielkości i pasuje do każdej kolby?

No własnie a co z tym prysznicem jeszcze? Bo kupię od razu wszystko: sitka, prysznic, może tą dyszę, temper no i może młynek jak znajdę coś do 1000zł... Co zazwyczaj użytkownicy Gaggi używają? Jaki młynek?

1. Prysznic: IMS - PRYSZNIC GRUPY 55MM 200µm (GAGGIA)  ze strony akcesoriabaristy:
2. IMS - PODWÓJNE SITKO - 12/18 GR czy 16/22?  na akcesoriabaristy nie ma VST, gdzie mogłabym dostać VST? Kurcze, patrzę na ceny w anglii to takie wszystko jest dwa razy droższe, kupię jednak w Polsce i sobie wyślę.

Znalazłam właśnie post na gaggiausersgroup o Gaggi 2 i podobno można zmienić dyszę od RS.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2015, 10:57:13 wysłana przez Magelenka »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpień 2015, 11:25:01 »
Kierunek masz dobry. Żarnowy młynek to podstawa, sitko IMS 12/18 g powinno pasować, prysznic jest mniej konieczny. Sitka VST może odpuść, bo są dwa razy droższe od IMS. Możesz też kupić standardowe i tańsze sitka od Gaggi i na nich się poduczyć. A co do dyszy, to przed zmianą, spróbuj spieniać fabryczną, po treningu powinno coś wychodzić.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpień 2015, 11:47:37 »
Magelenka, właśnie sprzedaję gastronomicznego Mazzera. Zapraszam do negocjacji ;)
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1909.0

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi