Autor Wątek: Podstawowy sprzęt - jak się do tego zabrać  (Przeczytany 23123 razy)

Offline Kirigato

Odp: Podstawowy sprzęt - jak się do tego zabrać
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipiec 2015, 16:00:58 »
@Geralt, mimo wszystko nie podoba mi się owe nastawienie.
Tera zaczynasz mówić o młynku za 300zł. Wspomniałem, że to moja pierwsza przygoda z kawą. Czy Ty, jak zabierasz się za coś nowego, nie wiedząc, czy w ogóle spodoba Ci się to, wydajesz odrazu tysiące na "próbę"?
Dziękuję za informacje o syfonie :) Jakoś specjalnie go nie rozważałem, ale teraz wiem więcej! (że to laboratorium alchemika kawowego, tak przynajmniej to odebrałem :P)

@donkiszot - a chemex ma jakieś "przewagi" nad aero? Oczywiście poza świetnym sposobem parzenia kawy : )

Bo na razie mi się taka opinia ułożyła:
W chemexie robi się kawe w funcowszy sposób (moja opinia), ale jest ponad 2x droższy i nie wyjdzie tak dobra late jak w aero.

Coś jeszcze do dodania? :)
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2015, 16:04:23 wysłana przez Kirigato »

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lipiec 2015, 16:59:26 »
Kirigato co do sprzętu to tak.. jak to Twoja pierwsza przygoda z kawą to po tygodniu Ci się znudzi kręcenie 5min młynkiem i rzucisz to i zostawisz. Mlynek elektryczny daje Ci komfort i czas. Dlatego warto wydac te 300 albo wiecej złotych bo na tym nie stracisz. Za 10 lat dalej bedzie sprawne. Chemex..w porównaniu doaeropressu.. Jest wygodniejszy jeżeli chodzi o ilość naparu. Możesz zrobić 200ml a możesz zrobić 800 ml na raz. W aeropress wchodzi max 273 ml , próby zwiększenia choć o kolejne parę ml ilości naparu kończą się generalnym sprzątaniem kuchni. Smak jaki masz w chemexie możesz uzyskać w aeropressie bez problemu. Jeżeli w grę wchodzą kawy z mlekiem to siemano i po temacie, tylko aeropress da radę ( ew. kawiarka i frenchpress) .

Podsumowując: weź z konta przynajmniej 500zł i kup młynek + np. aeropress. Chyba, ze chcesz od razu grubo to możesz kupić młynek gastronomiczny, który jest wygodniejszy i daje lepszą jakość.. ale to już koszta.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lipiec 2015, 17:11:24 »
shaqks dzięki za odpowiedź :)

Nie wiem jak będzie z tym nudzeniem, bo nie wiem, czy bardziej mnie rajcuje kawa, czy sam proces jej przyrządzania  :mhh:
Załóżmy, że jednak nie chcąc ryzykować dużych wydatków, kupiłbym młynek ręczny do powiedzmy ~120zł. Ile mniej więcej to minut kręcenia? (wiem, że zależy od grubości, ziaren etc. ale bliżej 2, czy 15 minut? :P). Rozumiem, że jak będę chciał 2 kawy, to w sumie, kręcę 2 razy, bo młynki małe?

Chyba skuszę się na aeropress. Chemex zostanie takim cichym marzeniem, jak parzenie kawy mi się nie znudzi, to dokupię :)
Tera tylko dylemat młynka.
Jak już jesteśmy przy cenie i opłacalności, jak się zabrać za spieniacz do mleka?
Taki "tescowy" za 20zł da radę, czy może pokusić się o jakiś fachowy, który sam pieni i grzeje   :pycha:
Tutaj już są ogromne przedziały cenowe, od 10 do tysięcy złotych  :chory2:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lipiec 2015, 17:36:51 »
Chemex nad aero ma przewagi takie, że jest ładniejszy, służy od razu jako dzbanek, w którym nie wstyd podać kawę na stół, można zaparzyć dużo kawy na raz, ma fajne, grube filtry, które odcinają więcej goryczy, mówiłem już, że ładnie wygląda? ;)

Z tym, że w chemexie ciężko będzie zrobić bazę do latte. Mała mocna kawa + dużo mleka. Można zrobić mnóstwo czarnej kawy. Można też dodać do niej odrobinę mleka (zależy od kawy) i też będzie mleczna, ale nie będzie to latte.

Co do kręcenia to na jedno parzenie będzie coś około 100-200 obrotów. Pomijam bardzo drobne mielenie w młynkach o żarnach ceramicznych i podobnych, bo wtedy spokojnie do tych 15 minut dojdziemy, a i tak się wszystko zaklei w środku.

Co do spieniacza, takie co pienią, grzeją i cuda robią bym odpuścił bez możliwości gruntownego przetestowania. Może się okazać, że żadnego wpływu na stopień spienienia nie mamy, a jedyne co to potrafi to gęsta piana jak z płynu do mycia naczyń fuj :ohyda:
Albo jakiś tłoczek (są dedykowane, ale dość drogie jak na kawałek blachy z sitkiem) lub inny french press albo prosty bzyczek na baterie (~2-5s. spieniania i dużo polerowania).

Chemex kup jak Ci posmakuje dobra duża czarna kawa z aero i jak będziesz gotowy wydać kolejne ~200zł na konewkę ;). Jak Ci się wcześniej znudzi, w aero możesz zaparzyć i herbatę albo przecedzić to i owo, a lejek z zestawu przyda się i przy ładowaniu przetworów do słoików, a mieszadełko i miarka też znajdą zastosowanie przy pieczeniu czy jakoś tak.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:05:46 »
Grrr, przekonałeś mnie, na 80% zamówię dzisiaj aeropress.

Co do spieniacza, w jaki typ celować?
Czy taki automatyczny spieniacz, jak w załączniku, jest ok, czy lepiej samemu robić w miseczce?
To jest coś, na co bym chciał wydać do ~40zł na start.

Kawy już zmielone, są rozumiem grzechem i złem? :)
Gdybym skusił się na elektryczny, to musi być to taki za 300zł?

W sensie.. czym się różni młynek elektryczny za 100 a za 2000zł? W magiczny sposób nadaje smaku? Proszę o wyjaśnienie :(
np. taki Bosch MKM 6003 za 63zł, czemu jest zły? (bo na pewno znajdą sie osoby, które powiedzą, że zły i polecą jakiś za kilka stówek :P)

Jak szybko się zużywa taki młynek? Tzn. warto kupić coś lepszego, z 2010 roku, czy coś gorszego, ale nówkę?
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2015, 18:10:29 wysłana przez Kirigato »

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:18:47 »
Taki jest słaby, jak już to ręczny bzyczek, a najlepiej french press.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:39:31 »
czemu jest zły?
Bo ma ostrza zamiast żaren i nie masz żadnej władzy nad grubością mielenia, a grubość mielenia jest jednym z podstawowych parametrów wpływających na smak kawy.

Niestety, przez powszechne kawy mielone i rozpuszczalne rynek młynków praktycznie nie istnieje, to dlatego tak mało dostępnych modeli. Poniżej 500zł to praktycznie dwie, trzy opcje.

Zużycie w domowych warunkach jest ledwo zauważalne.

O spieniaczu już pisałem wyżej.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:48:18 »
A czym się różni żarnowy za 120zł (np. Severin KM3874) od takiego za 300zł?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipiec 2015, 18:54:45 »
Tym czym różnią się wszystkie sprzęty od siebie, te za 10zł ot tych za 1000zł. W tym wypadku żarnami, budową, tworzywami, kulturą pracy, łatwością konserwacji itd. itp.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipiec 2015, 20:47:38 »
Tera zaczynasz mówić o młynku za 300zł. Wspomniałem, że to moja pierwsza przygoda z kawą. Czy Ty, jak zabierasz się za coś nowego, nie wiedząc, czy w ogóle spodoba Ci się to, wydajesz odrazu tysiące na "próbę"?

Tera zaczynam, bo każdy chce się uczyć na swoich błędach zamiast na cudzych, nie wyłączając w tym mnie. Ja na początku wygrzebałem stary ręczny młynek i po tygodniu miałem dosyć.
Nie odbieraj moich wypowiedzi jako nakłaniania do wydania kupy pieniędzy, bo chcesz zrobić to samo, co każdy na początku i myślisz tak samo jak każdy, kto chce się wkręcić - nie chcesz wydać pieniędzy na rzeczy, które uważasz za bezsensowne.

shaqks, również Cię ostrzega ;)

A jak nie wypali, to ten młynek wykorzystasz sobie do pieprzu, innych przypraw.

A odnośnie wydawania tysięcy na próbę.
Czy jakbyś chciał się zająć, przykładowo, obróbką filmów, to kupisz komputer po taniości za 300 zł i do tego stary monitor? Nie, bo to by nie miało sensu. Również odsprzedaż takiego sprzętu miałaby mizerne skutki, ale już profesjonalny sprzęt, jeżeli by Ci się znudził, mógłbyś z dobrym skutkiem odsprzedać.

Offline bmalkow Mężczyzna

• Ekspres: i-STEEL UNO.13, Chemex, Kalita, Aeropress i inne
  • Młynek: i-STEEL UNO.13, Porlex Mini, Wilfa Svart
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lipiec 2015, 08:38:49 »
Ja radośnie do mojej Kality i Aeropressa kręcę co rano kawę Porlexem. Trochę gimnastyki nie zaszkodzi ;-)
Czas mielenia to mniej więcej czas potrzebny na zagotowanie wody w czajniku, a i tak musisz poczekać aż woda przestygnie. Tak więc możesz nastawić wodę i zacząć kręcić ;-)

Jak dla mnie, możesz kupić Porlex/Rhino + Aeropress. Zobaczysz czy Ci się nie znudzi. Owszem, nakręcisz się ręcznie, ale jakby co, to ten zestaw możesz zabrać ze sobą na wycieczkę i przygotować sobie kawę u teściowej/mamy/dziewczyny lub na wczasach.
Potem założysz PlanOszczędnościowy i po kilku miesiącach odkładania kupujesz młynek elektryczny.

A potem kupujesz kolejne zaparzacze, syfony, lepsze młynki, konewki, termometry, smart-wagi, ekspresy HX, itp. Żona nie wytrzymuje i wnosi o rozwód i zabiera Ci ulubioną konewkę. Ty się staczasz i kończysz pod mostem przytulając, ukryty przed komornikiem, Twój Pierwszy Aeropress™.

Teraz jak już znasz przyszłość, możesz wybierać ;-)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lipiec 2015, 08:41:21 »
W pracy mam Tiamo slima i obsługuje aeropresa, forumowy dripper i tygielek. Daje radę ;-)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lipiec 2015, 09:20:30 »
Ja chyba nie byłbym tak sceptyczny do budżetowych rozwiązań.
Kiedyś mało wiedząc pokusiło mnie o zakup młynka i ekspresu gastronomicznego... Raczej nie ma się czym chwalić w tym temacie...
Zgodzę się z bmalkow - Porlex na 'drugi' początek sprawił mi niezwykłą frajdę. Wystarczyło kupić kolejne filtry i forumowy dripper rzadko kiedy stoi na miejscu cieszącym oko. Częściej znajduje go na suszarce do naczyń. Jeśli złapiesz tego bakcyla to wydatek na ręczny młynek będziesz traktował z sentymentem a i czasem wrócisz do tej opcji.
Mam na specjalne okazje syfon przy którym chętnie kręcę ziarenka ręcznie, przy znajomych, każdy zgodnie twierdzi, że jest 'inaczej' - ciekawiej. Później tylko trzeba być przygotowanym na telefony od znajomych gdzie mają kupić dobrą kawę :)

Offline Kirigato

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Lipiec 2015, 15:11:01 »
@Geralt punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, równie dobrze mógłbym dać kontrprzykład. "Jak zaczynasz pstrykać zdjęcia, to kupujesz byle badziewie za 2000zł (tak to działa w fotografii), czy odrazu za 14000zł?, najwyżej sprzedasz te drugie!

Jeżeli, tak jak wspominałeś, używanego sprzętu do kawy łatwo się pozbyć, to równie dobrze mogę kupić powiedzmy młynek za 100zł, a najwyżej za miesiąc go sprzedam i wymienie?

ALE, tak jak skuszenie się na fachowy młynek będzie dla mnie ciężkie, dasz mi nazwę / link do tej "Taniej gaggi", bo szukałem, nie znalazłem? Zobaczę chociaż, z czym to się je.
Nie miej mnie za upartego osła. Senk w tym, że jak ktoś wychodzi z założenia "~no, tak 250zł i git", bo bardzo ciężko po godzinie zmienić nastawienie na ~800zł. Możliwe, że im więcej wiedzy zdobędę, tym bardziej będę skłonny wydać większe pieniążki!
 :buziak:

Załóżmy, że zwiększyłbym budżet na młynek do 200zł. Będzie w tej cenie jakiś przyzwoity elektryczny, czy lepiej już [mam nadzieję] porządny ręczny, jak wyżej wspomniany Porlex.

Na robienie kawy namówił mnie znajomy, jak zobaczył cuda które robiłem z rozpuszczalnych. Siedziałem w kuchni nawet do 10minut, mieszając różne kofeinowe z inkami, prowizorycznie ubijajac mleko, robiąc śmieszne posypki z cappuchino, myślę że kręcenie młynkiem nie będzie aż tak strasznie.

@flexooo - rozumiem że Porlex za ~170zł to budżetowe rozwiązanie. W sumie, jestem w stanie to przełknąć. Jak idzie kręcenie tym :) Dużo machania, żeby zrobić 1 łyżkę?
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2015, 15:20:15 wysłana przez Kirigato »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Lipiec 2015, 15:20:03 »
To, że nie czytasz innych tematów jestem jeszcze wstanie zrozumieć, ale że nie czytasz tego tematu jest ponad moje możliwości. Przecież już pisałem ile to kręcenia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi