Autor Wątek: Bezzera Unica - jak to jest s tym PIDem  (Przeczytany 11208 razy)

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
Bezzera Unica - jak to jest s tym PIDem
« dnia: 22 Lipiec 2015, 11:37:06 »
Zgodnie z sugestią DrUsagi napiszę w osobnym watku jak to z tym PIDem w Unice jest.

Z ekspresem pracuję ok roku. Głównie bazowałem na temperaturach 90-93 dla espresso i 115 (1 latte) - 120 (2 latte). Dość szybko zauważyłem, że wskazania PIDa zatrzymują się na ustawionej temperaturze ale w rzeczywistości może ona być wyższa. Jeżeli po osiągnięciu zadanej temperatury szybko przełączymy maszynę w tryb pary PID pokaże faktyczną temperaturę jaką podają czujniki. Czyli np. po dużym zrzucie wody temperatura spada do 88 stopni, włącza się grzałka i zaczyna dogrzewanie. PID pokazuje kolejne stopnie aż do ustawionej temperatury 93st., grzanie się wyłącza, wyświetlacz zatrzymuje. W tym momencie przełączamy na tryb pary - nagle na wyświetlaczu pojawia się temperatura np. 97st co według mnie jest aktualną temperaturą jaką podają czujniki. Jest to nie tylko moja obserwacja, bodajże na cafeprego ktoś już o tym dawniej pisał.

Wydaje mi się, że fakt ten spowodowany jest niedużym bojlerem, gdzie trudniej utrzymać stabilną temperaturę niż w takim np. 2L. Jestem pewien, że w jakichś ustawieniach serwisowych da się zmienić skoki grzania (częstotliwość i długość załączania grzałki) ale jakoś udało mi się maszynę okiełznać i nie miałem potrzeby szukać, pytać i zmieniać.

Opisany przykład dotyczy nagrzanej maszyny i temperatury podawanej przez wyświetlacz z czujnika(ów). Niestety nie wiem ile ich jest i gdzie są umieszczone. Jaka jest temperatura na grupie - nie wiem, nie mam niestety termometra.

Sam ekspres naprawdę cieszy się moim ogromnym szacunkiem (sprawa kaw z mlekiem to inna historia ale taka konstrukcja ...) i robienie pysznych i powtarzalnych shotów to nie jest dzieło przypadku. Maszynę po prostu trzeba wyczuć i się jej nauczyć, odwdzięczy się za to przepysznym espresso, podczas robienia którego będzie do nas miło mruczeć i urzekać aparycją.

Nie powinienem, ale na koniec małe porównanie z nową Celinką; ograniczę się do wspomnianej aparycji: solidność wykonania, ogólne wrażenie i - nie wiem jak to nazwać - może "ergonomia pracy" niestety na plus dla Bezzery. Co do produktu końcowego czyli małej czarnej nie piszę, Celinę mam od 3 dni.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Odp: Bezzera Unica - jak to jest s tym PIDem
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2015, 12:04:12 »
w jakichś ustawieniach serwisowych da się zmienić skoki grzania (częstotliwość i długość załączania grzałki)
Te "skoki grzania" czyli właśnie parametry (mówiąc w uproszczeniu) P, I oraz D da się zmienić ręcznie. Mały bojler + masywna grupa + dobrze ustawiony PID daje tyle samo w kwestii stabilności co wielki bojler przy założeniu, że nie robisz pod rząd więcej niż 2-3 espressi. Jeśli podgrzejesz taką maszynę pod parę to oczywiście trzeba poczekać aż ostygnie bo PID nie chłodzi  ;) Ale jak już pewnie wiesz można ręcznie przepuścić trochę wody przez bojler i dyszę pary. Oczywiście by się temperatura ustabilizowała trzeba chwilę poczekać ale to jest tylko chwila bo bojler jest mały  :) a w tej sytuacji to zaleta.

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipiec 2015, 12:28:30 »
maro, ja nie miałem problemów ze stabilnością czy z przygotowaniem dobrego espresso. Nauczyłem się jak robić żeby było dobrze  :kawa: Opisałem tylko, że temperatura x pokazywana na wyświetlaczu nie musi (ale może) być równoznaczna z temperaturą rzeczywistą w bojlerze. A po przełączeniu w tryb pary grzałka nie podgrzeje wody o 5st w ułamku sekundy, z resztą jest kontrolka pracy grzałki i widać kiedy grzeje.

Te "skoki grzania" czyli właśnie parametry (mówiąc w uproszczeniu) P, I oraz D da się zmienić ręcznie.
nie mam pojęcia jak to zrobić ale napisz, ktoś może skorzysta.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipiec 2015, 19:06:18 »
Zależy gdzie jest czujnik temperatury, ja mam temperaturę niższą o 2 stopnie z prysznica względem tego co na PID. Mam Ascaso Steel.
Zdaje się, że ekspresy z PID nie podają rzeczywistej temperatury w bojlerze.
Dla mnie ona jest nie istotna, bardziej zależy mi na informacji jaka woda przepływa przez kawę !
Szkoda, że nie możesz sprawdzić temperatury wody z prysznica.

Offline dopeman

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marzec 2016, 21:43:51 »
Rocket R58 ma bojler kawowy 0,58L więc mniejszy niż bezzera. A to chyba top jeśli chodzi o markę Rocket.

Co pokazuje i jak mierzy temp. Unica jest dla mnie nadal tajemnicą.

Ostatnio zauważyłem że w trakcie ekstrakcji temp.spada o kilka stopni. Podczas gdy przed jej rozpoczęciem krótki zrzut wody pokazuje że leci wrzątek.
Rozpoczynam przy 92.C a kończąc pokazuje 87.

Mowa o rozgrzanej maszynie, użytej gdzieś w połowie dnia.

I bądź tu mądry.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2016, 13:04:16 »
przemek.frencel
zdecydowanie nie powino tak być , coś jest nie tak albo z ustawieniem albo cos szwankuje ,temp ustawiona przez Ciebie na grupie do parzenia powinna być utrzymywana z dokladnoscią do 1 st  a najlepiej do 0,5 st C, po to właśnie sa stosowane PIDy
widzialem test La Marzocco LM i tam woda była kilkakrotnie spuszczana i w roznym okresie po odstaniu, temp była zadziwiająco stabilna , no ale to jest LaMa. Sprobuj u siebie ustawic temp na PID i zmierzyc ile stopni  faktycznie  ma woda wypływająca z grupy.
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2016, 14:29:23 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marzec 2016, 14:23:09 »
Rocket R58 ma bojler kawowy 0,58L więc mniejszy niż bezzera

Bezzera Unica ma bojler 0,5 litra, więc trochę mniejszy niż R58

Ostatnio zauważyłem że w trakcie ekstrakcji temp.spada o kilka stopni. Podczas gdy przed jej rozpoczęciem krótki zrzut wody pokazuje że leci wrzątek.Rozpoczynam przy 92.C a kończąc pokazuje 87.

Temperatura może spada ale nie na grupie, po to jest te 4 kg żelaztwa aby było stabilniej.
Ja na Unice PID nastawiałem w przedziale 85-88 stopni, co dawało 88-92 na grupie podczas ekstrakcji (mierzone termometrem)
Są już wątki o działaniu PID-a Unicy, poczytaj też na CP.
Możesz zastosować jeden "MYK"
- rozgrzej maszynę
- ustaw np. 88st.
- poczekaj jak kropka na wyświetlaczu przestanie mrugać (sygnalizuje pracę grzałki)
- odczekaj kilka sekund i zmniejsz temp. PID-a o 1 st. (na 87)

Zobaczysz aktualną temp. U mnie rosła o ok. 5 stopni więcej niż nastawiona i stopniowo malała.

Ekspres fajny ale trzeba go troszkę poznać...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marzec 2016, 15:35:46 »
na Unice PID nastawiałem w przedziale 85-88 stopni, co dawało 88-92 na grupie podczas ekstrakcji

Temperatura na grupie wyższa niż w bojlerze :o .

Offline Zyniek Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marzec 2016, 16:44:16 »
Mierzona podczas ekstrakcji termometrem w grupie. Już dawno temu pisałem że Unica lubi
przegrzewać. Wyjaśniłem jak to działa 2 posty niżej.
Generalnie ustawiając np. 88 st. Termometr na grupie wskazywał nawet 95.
Nie ukrywam, że na początku zanim wkręciłem termometr miałem kłopot z temperaturami.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marzec 2016, 19:15:40 »
Już dawno temu pisałem że Unica lubi przegrzewać.

Może nie przegrzewa, tylko nie potrafi pokazać właściwej temperatury.

Offline Zyniek Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marzec 2016, 13:21:57 »
Nie potrafi, zgadzam się. "Przegrzewa" bo zawsze wyświetla za niską.

Offline dopeman

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marzec 2016, 23:13:31 »
Może mi opisać jaki sposób i jaki termometr zamontowałeś w grupie?

Wysłane z mojego BMW przy użyciu Walkie-Talkie

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marzec 2016, 01:23:43 »
Wątek o zakupie termometru forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2293.0 i strona z termometrem designcoffee.com/product/detail.html?product_no=520&cate_no=1&display_group=3
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2016, 01:27:27 wysłana przez WitekN »

Offline dopeman

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwiecień 2016, 11:40:18 »
Z ostatnich moich bojów z unicą i jej pidem odkryłem że po dłuższym czasie woda w bojlerze (sprawdzana jak zwykle poprzez chwilową zmianę nastawu pid na -1'C) ma temperaturę taką jak nastaw pida ew. +1-2'C i nie zmienia się to nawet gdy co jakiś czas dogrzewa wodę.

Piszę o tym bo z Kenii udało mi się wycisnąć słodko-kwaskowy(nie kwaśny!) syrop kwiatowy z ustawieniem pid 97'C i bardzo drobnym przemiałem.
W każdej innej konfiguracji - kwas niemiłosierny.

Zwłaszcza nie sprawdzała się tu konfiguracja omawiana wyżej - pid ustawiony na niską temperaturę żeby kompensować rzekome przegrzewanie wody w bezzerze.

Piszę rzekome - bo przestałem się tym kierować i ustawiam pid wysoko i otrzymuję lepsze, zdecydowanie pełniejsze i "doparzone" espresso. Traktuje pid jako temperaturę zaparzania.

Nigdzie nie wyczytałem że pid UNICA służy do nadania temperatury bojlera. Stąd to "przegrzewanie" może jest celowym zabiegiem by uzyskać na ciastku to co pokazuje pid.
Zwłaszcza że po czasie temperatury się stabilizują (jak wyżej: różnica 1-2'C)

Jedyne czego trzeba pilnować to krótki zrzut "tańczącej" wody zanim zaczniemy mielić i ew.sprawdzenie czy nadal tańczy tuż przed wpięciem kolby.
Prawie jak hx ;)

Jaśniejsze kawy - ktoś pisał na forum - nie mają tendencji do goryczy i np. W dripie lepiej smakują gdy wyższa temperatura je odpowiednio "otworzy".
Sprawdziłem na własnej skórze i działa. Również w espresso.

Być może będzie to wskazówka dla innych posiadaczy tego ekspresu którzy nie mogą dojść do ładu z jaśniej palonymi singlami/mieszankami.

Offline ph88

• Ekspres: Bezzera Unica PID, Saeco Nina Plus Cappuccino, Bialetti Moka Express (3 cups)
  • Młynek: Fiorenzato F4 E nano
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Październik 2016, 12:27:19 »
Od trzech dni posiadam Unicę PID i podczas niektórych testowych szotów zauważyłem, że pompa potrafi się nagle zatrzymać (po prostu przestaje pracować), np. po 10sek pracy. Kawa z wylewki spływa podczas ekstrakcji raczej normalnym spokojnym strumieniem - nie bardzo powoli, ale też nie szybko. Kawa jest zmielona raczej drobno. Woda w zbiorniku oczywiście jest. Cała procedura przed startem wykonana (przepuszczenie wody przez dyszę + trochę z grupy itd.).

Czy za takie wyłączenie pompy jest odpowiedzialny PID czy może jakieś zabezpieczenie pompy przed zbyt drobnym przemiałem czy może to jakiś inny problem? Jak zachowują się Bezzery, gdy zbyt drobno zmielimy kawę lub za mocno ją ubijemy? Pompa będzie działać cały czas?

Dodam, że na pewno nie jest wynik działania funkcji "Time-out", czyli wyłączenia ekspresu jeśli podczas pompowania wody do bojlera przez 120s nie osiągnie ona maksymalnego poziomu w tym czasie. W takim przypadku wyświetlacz PID zostaje całkowicie wyłączony i trzeba wyłączyć/włączyć ekspres, żeby go zresetować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi