Autor Wątek: Czy młynek żarnowy do zalewajki ma sens?  (Przeczytany 22108 razy)

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: Czy młynek żarnowy do zalewajki ma sens?
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipiec 2015, 20:20:24 »
... i cukru pudru [emoji14]

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipiec 2015, 20:37:14 »
Haha

Offline slowik

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipiec 2015, 22:22:43 »
Od ponad roku korzystam z Concept km5120 i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio widziałem go gdzieś w promocji za 299zł

Offline wulkanos

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lipiec 2015, 09:40:33 »
Także ten Concept mi się bardzo spodobał, ale niestety już nigdzie go nie ma.

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lipiec 2015, 14:02:51 »
Niestety, ciężko jest z jego dostępnością. Możesz poczekać jak się pojawi na forum używany, albo rzucą w jakimś sklepie. A najlepiej kup Severina. Trochę gorzej wygląda, ale konstrukcja taką sama.

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lipiec 2015, 14:12:19 »
po Waszych odpowiedziach mam całkowity mętlik w głowie
Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie jaki przemiał Cię interesuje to Twojego parzenia. Jeśli chcesz zalewać kawę w szklance i nie mieć kożucha z grubiej zmielonej kawy, to zostaw wszystko jak jest. Jeśli chcesz zmienić sposób parzenia, to dyskusja zaczyna się od nowa. Jaki to ma być sposób?

Offline wulkanos

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lipiec 2015, 15:55:54 »
po Waszych odpowiedziach mam całkowity mętlik w głowie
Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie jaki przemiał Cię interesuje to Twojego parzenia. Jeśli chcesz zalewać kawę w szklance i nie mieć kożucha z grubiej zmielonej kawy, to zostaw wszystko jak jest. Jeśli chcesz zmienić sposób parzenia, to dyskusja zaczyna się od nowa. Jaki to ma być sposób?
Donkiszot, chcę tak jak to ładnie opisałeś - gruby kożuch, tego mi ogromnie brakuje obecnie. W niedalekiej przyszłości planuje także zakup jakiegoś fajnego zaparzacza do french press bo ten sposób parzenia będzie dla mnie najprostszy (mam problemy ze sprawnością fizyczną) i pewnie najsmaczniejszy.

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lipiec 2015, 18:52:04 »
No to śmiało inwestuj w żarna. Teraz młynek do kożucha będzie świetny, a potem nada się do odkrywania następnych metod.

Offline wulkanos

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lipiec 2015, 19:31:09 »
Kupione :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lipiec 2015, 20:47:47 »
Donkiszot, chcę tak jak to ładnie opisałeś - gruby kożuch, tego mi ogromnie brakuje obecnie. W niedalekiej przyszłości planuje także zakup jakiegoś fajnego zaparzacza do french press bo ten sposób parzenia będzie dla mnie najprostszy (mam problemy ze sprawnością fizyczną) i pewnie najsmaczniejszy.
W takim razie zapomnij o ostrzach. Do french pressa Severin może okazać się za drobny nawet na swojej hipotetycznej 14-stce. Oprócz Concepta,  którego obecnie trudno spotkać,  możesz rozejrzeć się za Nivoną, Greafem, Baratzą.

Offline Pablo

• Ekspres: DeLonghi EC330S
  • Młynek: Severin KM3873, UD40 (prod. 1979)
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipiec 2015, 11:05:59 »
Cześć,

Na wstępie chciałbym się przywitać. Trafiłem na super forum, żeby nie zaśmiecać podpinam się do tematu, bo planuję kupić młynek, konkretnie model który ma donkiszot severin 3873.

Kawę pijam głównie zalewajkę, z ekspresu i rzadko z kawiarki bo smak jakiś nie ten (może coś źle robię lub kawiarka słaba).  Po przejrzeniu forum czuję, że wypróbuję kilka nowych metod tym bardziej że koszty niewielkie.

Odnośnie młynka mam kilka pytań.
1. Czy model severin 3873 będzie dobry do ekspresu ciśnieniowego jak np. DeLonghi EC330S
2. Jaki inny model młynka wybrać tak do 300 zł (może być ręczny) raczej nowy choć nie wykluczam używki.

Gdybyś donkiszot mógł odpisać jak ten młynek się sprawdza w jakich metodach parzenia. Przeczytałem kilka wątków na forum i mam podejrzenia, że to jednak nie jest młynek do mojego ekspresu. Jeśli tak to czy warto go zakupić (lub inny) do zalewajki oraz innych metod, które z chęcią wypróbuję.  Nożowy model który mam posiada tę wadę, że ciężko jest zmielić na optymalną grubość - z zalewajki trzeba sporo wyławiać grudek, a ekspres się zatyka (jeśli wyjdzie proszek) lub robi lurę (jeśli za grubo). Co do sposobu zaparzania w ekspresie biorę ten większy pojemniczek na kawę i przepuszczam dwa razy tak że wychodzi ok. 130 ml. Przy tej ilości jest w miarę optymalny smak, ilość i moc. Czasem nawet zdążę wypić nim wystygnie.

Do tej pory za idealny uważam stopień zmielenia taki jak w mielonej kawie lavazza espresso. Jeżeli są inne alternatywne, ciekawsze chętnie się dowiem jakie i do czego najlepiej się sprawdzają.

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lipiec 2015, 14:52:53 »
Severin się nie nada do espresso. Do zalewajki (jeśli nie chcesz zmielić na pył) będzie OK. Ogólnie to bardzo fajny młyn do metod alternatywnych. A mielenie młynkiem ostrzowym do ekspresu to już niezły kosmos :D

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:55:28 »
Zła wiadomość jest taka, że do ekspresu ten młyn nie nada*, dobra wiadomość jest taka, że ten ekspres i tak ma wątpliwe szanse zaparzyć coś przyzwoitego więc nie ma co brać go pod uwagę.

Zasadniczo to bardzo fajny młynek i w sumie jedyny na rynku za te cenę. Jeśli momentami nie jedyny, to więcej niż dwóch konkurentów nie miał. Jeśli więc chcesz pić kawę, chcesz popróbować innych metod, to kupuj ;)

Ale po kolei. Do kawiarki się nada, do aeropressu także, do wszelkich dripów małych rozmiarów również, do phina jak najbardziej, syfon też, duże dripy typu chemex, tu jesteśmy na granicy, french press, zależy jak grubo kto lubi, zaparzyć się uda na pewno.

Jeżeli najczęściej pijesz i sobie chwalisz zalewajkę, to wszelkie metody przelewowe i zalewowe są dla Ciebie, a to znaczy, że zabawa się dopiero zaczyna. Zapraszamy do odpowiednich wątków, już masz kilka nazw/drogowskazów.

*Istnieje możliwość ten młynek skręcić, bądź rozkręcić, tak aby żarna mieliły nieco drobniej niż w młynku wyjętym z pudełka lub nieco grubiej, gdyby ktoś chciał (ja chciałem). Nie jest to skomplikowana operacja, ale o ekspresie ciśnieniowym i tak bym zapomniał. Ustawień będziemy mieli co najwyżej 3, żadne z nich idealne nie będzie, młynek się będzie męczył, my jeszcze bardziej, a espresso z tego i tak będzie takie se. Jeśli po drugiej stronie dodamy równie wiele problemów jakich nam przysparza ekspres posiadanej przez Ciebie klasy, to mamy już pełnie nieszczęścia.
Co innego w grubą stronę, odpuszczamy najdrobniejsze mielenie, które czasem (wedle preferencji) mogło się przydać do aeropressu, kawiarki, phina, zalewajki, czego tam jeszcze, a zyskujemy żwir do frencha, swobodę do dużych przelewów (np. 1L) itp.

Obecnie od ręki chyba tylko Nivonę można dostać w podobnych pieniądzach. I zdaje się (nie miałem nigdy okazji) ma ona sama w sobie taki zakres jaki severin oferuje w swojej standardowej wersji + rozkręconej.

A, pamiętać należy, że severni nie 10, a 14 ma ustawień, za mało kropeczek narysowali ;)

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lipiec 2015, 21:41:06 »
Ostrzowy to chyba tylko do tygielka.
Albo do przypraw ;)
Albo do cukru pudru ;)

Offline Pablo

• Ekspres: DeLonghi EC330S
  • Młynek: Severin KM3873, UD40 (prod. 1979)
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lipiec 2015, 21:53:05 »
Dziękuję za odpowiedzi, swoim postem donkiszot w równej mierze mnie przygnębiłeś co narobiłeś smaka na te wszystkie metody. Chyba go kupię i będę śledził tematy na forum, kilka słów kluczy już mam :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi