Autor Wątek: Carimali Eta Beta - poważny życiowy dylemat :)  (Przeczytany 5211 razy)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Carimali Eta Beta - poważny życiowy dylemat :)
« dnia: 24 Czerwiec 2015, 20:00:32 »
Witajcie, mam do Was niezmierną prośbę – potrzebuję pomocy przy podjęciu decyzji :)
Nie wiem czy wybrałem dobre miejsce na tego typu dyskusję, jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu bez linczowania :)

Kilka faktów – jakieś trzy lata temu kolega zamykał interes i szukał nabywców na różne sprzęty. Mało obeznany w temacie, z chęcią pomocy koledze w tak ciężkim położeniu, zakupiłem od niego sprzęt w postaci ekspresu Carimali Eta Beta 1 + Młynek Carimali G1.

Sprzęt pod względem gabarytów nie zmieścił się tam gdzie miał stać, w kolejnym miejscu był problem z podłączeniem wody, później pochodził trochę i znów został przeniesiony... z tym, że do magazynu...

Metraż w mieszkaniu nie pozwalał na szaleństwa w postaci tak wielkiego sprzętu, więc grzecznie sobie czekał, do czasu kiedy teraz mam możliwość się nim zająć na poważnie..

Ale tutaj pojawiły się głosy rozsądku – 8 litrowy bojler do porannego espresso? Owszem jak goście się pojawiają to ja nie widzę problemu obsłużyć nawet 15 osób.

Ale... podłączenie do wody i brudów – trochę sporo pracy... i jeszcze kilka dylematów by się znalazło.

Zwlekałem z myślami szarpania się z kolbą, aż do czasu kiedy ujrzałem.....
Nuova Simonelli Musica Lux – mały zgrabny ekspres z ciekawymi parametrami i gustowną stylistyką.

Pytania do Was są takie – czy uważacie, że tak wielki ekspres jak Carimali do domowego użytku to pomysł tak chybiony jak młynek ręczny w palarni kawy?
Czy spokojnie popracować nad tym ekspresem, dopasować go do siebie i cieszyć się z małej czarnej, szlifując tym samym swoje podstawowe umiejętności obsługi kolby.
Druga opcja to wykonanie serwisu i sprzedaż giganta, tak aby kupujący był zadowolony z tej transakcji i zakup Simonelli?
Widziałem jeden temat na forum dotyczący tego ekspresu, więc jeśli zdecyduje się na tę opcję z przyjemnością poprowadzę tam dyskusję.
I ostatnie czy młynek Carimali G1 byłby Waszym zdaniem na jakiś czas wystarczającym do użytkowania w Simonelli?

Wiem, że to trochę dziwne porównanie, ale patrząc na to co się ma (czyt. Carimali), a na co jeszcze trzeba byłoby nieco zapracować (Simonelli) wolałbym stawiać bardziej rozważne kroki w tej materii.

Jestem pewien tylko tego - nie chcę już automatu w mieszkaniu, chcę kolbę! :)

Liczę na merytoryczne odpowiedzi, bo mi od rozważań tylko włosów na głowie ubywa :)
Pozdrawiam!

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Carimali Eta Beta - poważny życiowy dylemat :)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwiec 2015, 20:17:16 »
Niezły dylemat. Podłączenie wody to moim zdaniem plus.
Jeżeli ta maszyna ma na codzień robić ~4 filiżanek i codziennie się rozgrzewać to raczej mija się to z celem. Młynek jest OK ale coś z timerem będzie praktyczniejsze.
Ja bym raczej sprzedał komplet i kupił drugi komplet. Pytanie ile trzeba będzie dołożyć
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwiec 2015, 21:25:43 »
Ekspres z 8 l bojlerem zdecydowanie zmieniłbym na jakiś mniejszy. Młynka Carimali nie znam, ale nie powinno być z nim problemów jeśli chodzi o jakość przemiału.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwiec 2015, 21:57:41 »
Zastanawiam się na ile podłączenie wody jest korzystnym rozwiązaniem... Całkowita bezobsługowość? Czy uważacie, że filtry dedykowane do bezpośrednich połączeń są o wiele lepsze niż np. zwykły dzbanek z filtrem popularnej marki brita? A boiler w Carimali faktycznie nagrzewa się dość długo...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwiec 2015, 23:34:32 »

Zastanawiam się na ile podłączenie wody jest korzystnym rozwiązaniem...

Przestaniesz się zastanawiać jak Ci kilka razy ekstrakcję urwie bo się woda w zbiorniku skończy...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwiec 2015, 00:29:46 »
Sprzęt zacny ale może ciut za duży do domu. Hx rozgrzewa się całkiem szybko. Moja Epoca 4 litry, rozgrzewa się praktycznie tak samo szybko jak poprzednia Silvia.
A to dlatego że hx utrzymywany jest w temp pary a nie wody, jak pojedynczy bojler więc mimo większych rozmiarów grzeje się całkiem szybko.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwiec 2015, 06:36:54 »
Chyba jednak nie. To zależy od rodzaju grupy. Moja wielka WEGA po 5 minutach jest gotowa do pracy. Ale ma grzałki również w grupach, a te nie są z rodziny E61.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi