Autor Wątek: Proszę o pomoc w wyborze ekspresu do kawy do 4000-4500zł  (Przeczytany 16420 razy)

Offline eredin

• Ekspres: Jura F9
  • Młynek: Zassenhaus
Odp: WItam, Proszę o pomoc w wyborze ekspresu do kawy do 4000-4500zł
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwiec 2015, 11:26:02 »
Dokładnie tak jak piszesz. Starałem się w taki sposób porównać wynik z obu ekspresów. Ustawiłem najdrobniejsze mielenie i największą moc kawy. Ilość wody 40 ml. Oba ekspresy zasypane tą samą kawą. I oceniłem to co wyszło - wg mnie napar z Jury był lepszy.
Nie mam w promowaniu Jury żadnego osobistego interesu, nie sprzedaję jej, nie serwisuję ani nie mam udziałów w firmie :). Nie sprzedaję również kawy. Moja opinia to jedynie subiektywna ocena tego co widziałem i co udało mi się przetestować. Piszę je tylko dlatego,  ktoś, kto założył ten wątek szuka odpowiedzi na nurtujące pytanie - co kupić? Jako że całkiem niedawno sam stałem przed takim wyborem, podzieliłem się swoimi doświadczeniami oraz odczuciami. Czy mój wybór jest słuszny? Na pewno trudno to jednoznacznie ocenić po kilku dniach użytkowania ekspresu. Ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne.  I mam nadzieję że dalej to będzie już tylko lepiej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Czerwiec 2015, 11:49:06 »
Bynajmniej nie krytykuję wyboru i nie wiem czy A jest lepsze od B. Tylko zwracam uwagę na to jak trudno w warunkach polowych porównać dwie zdawało by się tak samo działające maszyny.

Ustawiłem najdrobniejsze mielenie i największą moc kawy
:P pytanie czy w obu maszynach było to takie same mielenie - tui by się sitka od @maro przydały :) bo dobrze wiemy że grubość przemiału też na smak kawy wpływa. I czy kawy w obu było tyle samo :)
Najważniejsze, że efekt w filiżance smakuje :)

Powiedzmy że twoje podejście to test konsumencki pod twoje parametry :kwiat: Ktoś kto woli słabsze napoje dokonał by może innego wyboru. Dlatego chyba warto aby wszyscy szukający maszyn dla siebie udali się gdzieś gdzie przed zakupem można daną maszynę obmacać i przetestować - kpić możecie przecież gdziekolwiek.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwiec 2015, 11:57:57 »
W sumie to aby porównać dwa czy więcej automatów to trzeba by zrobić małe laboratorium.[...]

Wolałbym zupełnie inny test. Po co sprowadzać wszystkie maszyny do jednego? Wolałbym aby każda maszyna mogła zaprezentować się z najlepszej strony na jaką ją stać. Z doborem kawy włącznie. Dobór kawy do automatu, to moim zdaniem najważniejsza sprawa, chyba kolega WS pisał niedawno, że tym się to właśnie różni, na manualu można wycisnąć z wszystkiego to co najlepsze, do automatu trzeba się dostosować.

Nie interesuje mnie jak która maszyna poradzi sobie z tą czy tamtą kawą. Albo gdzie ma punkt zero. Interesuje mnie czy da się z danej maszyny napić poprawnej kawy. Na drugim miejscu dopiero interesuje mnie na ile różnych kaw mogę sobie pozwolić i jak uciążliwe jest dobieranie parametrów, jakie mam możliwości na horyzoncie.

Myślę, że test taki jest o tyle trudniejszy, że wymaga od oceniających dużego doświadczenia, dystansu i obiektywizmu.

Offline eredin

Odp: Proszę o pomoc w wyborze ekspresu do kawy do 4000-4500zł
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwiec 2015, 12:34:59 »
W sumie to aby porównać dwa czy więcej automatów to trzeba by zrobić małe laboratorium.[...]

Wolałbym zupełnie inny test.

Te dwa wpisy pokazują jak bardzo trudno porównać różne urządzenia. Przy wyborze starałem się porównać jabłko do jabłka czyli parametry "na maxa". Dlaczego? Dlatego by sprawdzić ile jestem w stanie wycisnąć z obu ekspresów. Ale to oczywiście może być mylące. Maksymalna ilość kawy w gramach dla Juy to 16 g a dla Nivony 11 g (dane z internetu, proszę mnie poprawić w razie co), różne młynki i różna ilość stopi mielenia także pokazują że urządzenia się od siebie różnią. W oparciu o te same produkty (kawa, woda). i przy tej samej ilości wody (40 ml) uzyskałem jakieś efekty które mogłem porównać. I na tym się oparłem. Nie testowałem kilkunastu rodzajów kaw (to dopiero przede mną), nie kombinowałem z różnymi ustawieniami mielenia, bo to każdy dopasuje pod siebie. Po prostu spróbowałem zrobić dwa espresso z różnych urządzeń po to, by je zdegustować.  I wybrać to, które bardziej mi odpowiada.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwiec 2015, 12:36:19 »
Cytat: gromog
Roger, może powinieneś na forum zaprezentować ekspresy Nivona,  bo jak na razie nie cieszą się tu popularnością.
Może kiedyś tak zrobię :) mi nie chodziło o konkretnie modele np Nivony, tylko o łatwość twierdzenia że tą lub tamtą firmę odradzam ....
I dotyczy to się każdego sprzętu, każdej firmy itp

Cytat: eredin
Roger, jeśli chodzi o ustawienia spieniacza to dokładnie ich nie pamiętam
te ustawienia mogą mieć znaczny wpływ na to co uzyskujesz w filiżance, każdy z tych parametrów jest ustawiany: ilość łączna napoju, ilość mleka oraz ilość pianki (podawane procentowo oraz w ml)

Cytat: eredin
Różnica półtorej sekundy nie ma wpływy na czas przygotowania napoju ale jednak jest.
nie wnikając już jak był wykonany ten pomiar że wyłapaliście 1,5 sekndy. Czy to ma wpływ na kawę? nie wiem (nie sądze).

Tak czy inaczej gratuluję wyboru - Jura to bardzo dobry sprzęt!  :kawa:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline eredin

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwiec 2015, 14:27:14 »
Dziękuję. Ale jestem dopiero na początku drogi.

Offline LuckyLuc

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Czerwiec 2015, 14:58:19 »
Witam,

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Oczywiście marki Quick Mill oraz WMF są mi dobrze znane, ale to niestety zupełnie inny przedział cenowy chyba nieosiągalny..

Ekspres ma być głownie dla rodziców i ich gości, którzy uwielbiają kawę (Tata czarna - Mama mleczne), ja będę korzystał z niego podczas odwiedzin.

Pozdrawiam.

Offline eredin

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Czerwiec 2015, 18:24:58 »
Zatem albo spytaj Rogera o Nivonę, albo przejrzyj niemiecki sklep stoll espresso (Jura, QM i inne)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Czerwiec 2015, 09:47:10 »
... też sporo dobrego słyszałem o QuickMill...

dorzucę swoje 3 grosze,
mając dylematy, jak powyżej koledzy, wybrałem QM do biura i powoli zaczynam żałować; w tym miesiącu chyba mija rok, jak go posiadamy i co najmniej 5 razy musiał trafić do serwisu (niestety w Wa-wie, a nie "pod moim nosem"), obecnie ponoć dystrybutor odesłał mój egzemplarz do producenta w sprawie naprawy (zawsze psuje się to samo; obecnie pierwszy raz dostałem sprzęt zastępczy), zakup na firmę, więc 12 miesięcy gwarancji, po zwrocie z naprawy już będzie po gwarancji; w firmie stoją (znaczy się są użytkowane) jeszcze co najmniej 4 automaty (marek "raczej niepolecanych" - wszystkie znacznie starsze od QM i działają bezawaryjnie; nadmienię, że w stosunku do QM troskliwość jest do przesady - filtrowana woda, filtr dodatkowy w zbiorniku na wodę; świeża kawa; sekretarka codziennie go czyści; oczywiście ma się to nijak do smaku kawy). Smaku kawy w zasadzie z QM trudno sobie przypomnieć, bo jest rzadkim gościem w firmie  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Czerwiec 2015, 10:18:07 »
A to ciekawe.
Co się tak często psuje?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Czerwiec 2015, 11:02:34 »
nadmierne ciśnienie - chyba - rozrywa uszczelkę na tłoku w bloku zaparzającym
co dziwne dzieje się to tylko w miejscu użytkowania ekspresu, ponoć w serwisie zawsze jest OK
ostatnio wymieniany był już cały tłok, po wymianie dosłownie na drugi dzień ponownie rozerwało uszczelkę
rozerwanie uszczelki, dodam, wiąże się czyszczeniem sufitu i praniem odzieży osoby, która stała przy ekspresie (wszystkimi szczelinami i otworami wentylacyjnymi następuje wyrzucenie kawy z wodą pod ciśnieniem - można się wystraszyć robienia kawy - strzał i gorąca kawa "tryska" w ułamku sekundy wszędzie)
w ciągu roku dokupiłem bodaj 8 uszczelek, niektóre wytrzymywały kilka godzin, inne kilka tygodni, do tej pory QM zrobił ~2000 kaw
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Czerwiec 2015, 12:31:56 »
po zwrocie z naprawy już będzie po gwarancji

Wydaje mi się, że gwarancja nie płynie, kiedy sprzęt stoi w serwisie? I po 4 naprawie wymiana sprzętu na nowy?
Nie jestem pewny, czy to nie działa tylko w przypadku nie firmowych zakupów...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Czerwiec 2015, 14:59:32 »
Trafił ci się wyjątkowy egzemplarz.
Producent powinien  go w końcu wymienić.  Może jakieś pismo skrobnąć do nich.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Czerwiec 2015, 15:09:36 »
Swoją drogą - jakie musi być ciśnienie żeby zerwać uszczelkę  :o
Zastanawiałbym się czy to aby ciśnienie jest przyczyną, już raczej postawiłbym na jakiś detal w cylindrze w który wchodzi tłok, może krawędź. Może tam coś jest ostrego co uszkadza uszczelkę. Albo pod uszczelką na tłoku.
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Czerwiec 2015, 16:09:57 »
Ja stawiam na to że sekretarka jest ostra.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi