Autor Wątek: Zestaw mobilno-podróżny  (Przeczytany 24797 razy)

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Zestaw mobilno-podróżny
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Maj 2015, 21:00:24 »
Goran dobrze prawi ;) jedna płaska miarka aero to 14gram kawy
z drugiej strony 5 takich miarek i nitrogliceryna pod język...  :mrgreen:
If only closed minds came with closed mouths

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Maj 2015, 18:34:09 »
Może kiedyś będzie nam dane kupić taki mobilny ekspresik :)

Cytuj (zaznaczone)
Minipresso
This portable espresso machine gives you the luxury you have at home. It’s a great gadget for people who enjoy camping but still need a fresh cup of espresso. The Minipresso is very small which makes it easy to take with you.

a tu link do sklepu:
wacaco.com/products/minipresso-gr

« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2015, 18:36:47 wysłana przez SoyeR »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Maj 2015, 19:00:21 »
Co to za dziadostwo?

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Maj 2015, 08:22:31 »
Ciężko powiedzieć co to za dziadostwo bo w rękach nie miałem.

Ale z filmu i opisu wynika, że może być niezłą alternatywą, szczególnie na długie wycieczki. Wg producenta ciśnienie wody to ok. 8bar, więc całkiem nieźle, a do tego sam decydujesz ile wsypiesz kawy i jak mocno ją ubijesz (miarka robi jednocześnie za tamper). No i patrząc na rezultat, to wychodzi (przynajmniej z wyglądu) ładne esspresso z ładną crema

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Maj 2015, 10:52:03 »
Barów może mieć i 500, a cremy na 3cm. Wadą wszystkich ekspresików ciśnieniowych jest niestabilność temperatury i jej zbyt niska wartość. Jeśli komuś smakują napary z takiego ekspresiku, to ok, może się rozglądać za podobnymi wynalazkami.
Moim zdaniem w niskiej temperaturze można zaparzyć ewentualnie przelew, tym bardziej aeropress, nie wiem jak to robi, ale robi robotę phin. Zimne ciśnieniowe shociki nie, raczej nie :ohyda:

Oczywiście jest to opinia zaoczna. Będę miał okazję, na pewno spróbuję, ale żebym się specjalnie za tym rozglądał? :mhh:

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marzec 2016, 18:14:14 »
W temacie mobilnym zanabyłem z drugiej ręki grindrippera. Fajne toto jest tylko po dwóch dniach używania łapkę czuję, lewą od ściskania. Ten dripper w zestawie troszkę mniejszy niż zwykle robię (v60 przelewam 200ml) ale sympatycznie wychodzi a i tak docelowo ma z phinem współpracować.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Marzec 2016, 18:48:54 »
mój zestaw turystyczny ze względu na niewielką ilość miejsca na motocyklu stawia na skrajny minimalizm, mały Phin bez podstawki+kawa w woreczku zmielona przed wyjazdem. Przemiał można przewozić wewnątrz Phina. Całość zajmuje praktycznie tyle samo miejsca co sam woreczek z kawą a stalowy filterek jest na tyle wytrzymały, że nie trzeba na niego uważać w transporcie. Wrzątek z kuchenki benzynowej lub z jakiegoś baru po drodze.
W warunkach polowych da się zrobić całkiem intensywny i smaczny napar.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2016, 19:14:37 wysłana przez grex »

Offline Shushuda Kobieta

• Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Kwiecień 2017, 14:47:00 »
Wskrzeszam wątek, coby bałaganu nie robić nowym.

Dużo się zmieniło w sprawie młynków "tanich i podróżnych"? Właśnie wybyłam na święta i zmuszona byłam zostawić Nivonę w domu. Pierwszy od pół roku łyk rozpuszczalnej ściął mnie z nóg w najgorszym znaczeniu - jak ja mogłam to kiedyś pić?! Dlatego szukam teraz jakichś fajnych, nie-szklanych młynków, które nie pochłoną tyle budżetu co moja Nivona - w końcu to tylko na wyjazdy.
Wyczytałam o Hario, Rhinowares i Porlexie Tall oraz Mini. Coś się w sprawie tych młynków zmieniło od ostatniego posta? Który uważacie za najmniej problematyczny (bo widzę że co post to inne zdanie :D )? Czy może po roku pojawiły się jeszcze inne warte uwagi młynki budżetowo-mobilne?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Kwiecień 2017, 15:00:22 »
Spróbuj się załapać na dwupak Aergrinda, jest zakup grupowy na forum. Może się załapiesz na dwupak, wyjdzie 42,5 funta. Co prawda przyjdzie dopiero w sierpniu, ale jeśli konstrukcja jest taka, jak piszą, to będzie to naprawdę dobry młynek na nieduże(w tym przypadku) pieniądze.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Kwiecień 2017, 15:34:53 »
A na krótki wyjazd. Miel sobie do torebeczek strunowych. Wygodnie, praktycznie i niebo lepiej niż rozpuszczalska czy inny napój kawopodobny na stacjach benzynowych.
LMWDP #469

Offline Shushuda Kobieta

« Odpowiedź #55 dnia: 14 Kwiecień 2017, 15:48:45 »
A na krótki wyjazd.

Na jak krótki? Szykuję się na majówkę właśnie, 10 dni pewnie już nie da rady? Bo zwykle na taki okres wyjeżdżam, stąd myśli o młynku.

Spróbuj się załapać na dwupak Aergrinda

Kurczę, ciekawe. Zastanowię się, dzięki za informację. :D

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Kwiecień 2017, 15:51:51 »
5 dni daję radę. Dłużej nie próbowałem ale do majówki masz chwilkę. Zmiel dziś, przygotuj za 10 dni. Podziel się doświadczeniami.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Kwiecień 2017, 17:23:59 »
Na lekko zabieram połówkę grindrippera. Jakość przemiału może i bez rewelacji ale daje radę. No i niedrogo.

Offline Shushuda Kobieta

« Odpowiedź #58 dnia: 14 Kwiecień 2017, 18:31:17 »
Podziel się doświadczeniami.

Teraz nie mam jak, ale zmielę tak na całą majówkę, zobaczę jak długo kawa będzie smaczna poza domem i po powrocie zdam relację.

EDIT:

Jak zwykle musiałam zacząć przeglądać droższe rzeczy mimo napiętego budżetu, bo ja to ja, ehh... Na forum widzę Zassenhausa Panamę używkę za 280zł, warto dołożyć tę ponad stówkę+wysyłka jeśli chcę kręcić tylko poza domem?
Swoją drogą, jak się ma powyższy młynek do elektrycznej Nivony? Byłoby mi trochę głupio mieć lepszego ręczniaka od automatu, zwłaszcza że nie mam żadnej możliwości kręcić w domu (względy medyczne), heh.  [emoji39]
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2017, 20:27:20 wysłana przez Shushuda »

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Kwiecień 2017, 21:36:51 »
Kalita Kantan, waga, konewka, młynek i dobra kawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi