Autor Wątek: Wybór pierwszego ekspresu  (Przeczytany 10132 razy)

Offline Jackdud

Wybór pierwszego ekspresu
« dnia: 03 Maj 2015, 20:08:15 »
Cześć, to mój pierwszy post na forum, piszę tu ponieważ zdecydowałem się na zakup swojego pierwszego ekspresu do kawy, i chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze  :). Aktualnie do parzenia kawy korzystam z kawiarki Bialetti Brikka, ale nie ukrywam że marzy mi się prawdziwe espresso w domowym zaciszu. Zastanawiam się nad dwoma modelami ekspresów a mianowicie Saeco Poemia HD8423 oraz DeLonghi Dedica EC680. Czy możecie polecić któryś z tych modeli, czy proponujecie coś innego ? Nie chciałbym wydać na ekspres majątku dlatego szukam w ekspresach z niższej półki, ale mam nadzieje że któryś z nich nadaje się do użytku  :) będę wdzięczny za pomoc

DrUsagi - poprawiłem tytuł postu
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2015, 11:46:04 wysłana przez DrUsagi »

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Wybój pierwszego ekspresu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2015, 20:09:28 »
Pierwszy krok do "prawdziwego" espresso to "prawdziwy" młynek ;). Czym mielisz kawę?
Dysponując nawet drogim ekspresem z górnej półki bez dobrego młynka efekty będą mizerne.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2015, 20:13:59 wysłana przez intersekt »
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maj 2015, 20:13:48 »
Kilka wątków już było...
Dylematy zbliżone.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1673.0
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jackdud

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2015, 20:15:15 »
Mam młynek Hario Slim, pijam 1-2 filiżanki dziennie i narazie taki mały ręczny młynek mi wystarcza :)

• Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2015, 20:26:44 »
Czyli nie masz młynka ;). Pył ze slima zadławi te ekspresy zapewne.
Może to Cie ziechęci ale żeby ciezzyć się porządnym espresso trzeba miec sporo gotówki - tutaj nie ma kompromisów. Sam zbieram na porządny ekspres (niezły młynek już mam). Na razie pozostaje mi ćwiczyć na maszynach znajomych i w zaprzyjaźnionych kawiarniach. :)
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2015, 20:30:26 wysłana przez intersekt »
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2015, 20:27:23 »
Mam młynek Hario Slim, pijam 1-2 filiżanki dziennie i narazie taki mały ręczny młynek mi wystarcza :)
Skręć go na maksa, potem rozkręć o dwa kliki i zmiel 18g kawy. Razy dwa.

Offline Jackdud

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maj 2015, 20:54:42 »
intersekt, czy "prawdziwy młynek" o którym mówisz, to na przykład któryś z tych: Severin KM3873, Nivona 130, Graef CM 702 ? Na takie modele trafiłem przeglądając forum

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maj 2015, 21:06:43 »
intersekt, czy "prawdziwy młynek" o którym mówisz, to na przykład któryś z tych: Severin KM3873, Nivona 130, Graef CM 702 ? Na takie modele trafiłem przeglądając forum

A może zacznij od alternatyw typu drip lub areopress? Młynek, który masz wystarczy do tych metod zaparzania i nie zdrenujesz sobie portfela.

Młynki, które podałeś na pewno lepiej się sprawdzą niż hario slim ale gdy załapiesz o co chodzi, spróbujesz dobrego espresso w dobrej kawiarni lub u znajomego będziesz miał ochotę wyrzucić je przez okno. ;) Uwierz mi lub nie ale przerobiłem już wiele budżetowych rozwiązań, które miały mi dać upragnione espresso w domu i za każdym razem porażka.

Oczywiście pod alternatwy te młynki będą ok.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maj 2015, 21:16:21 »
czy "prawdziwy młynek" o którym mówisz
Wymieniłeś dopiero nazwy młynków, do prawdziwych młynków jeszcze parę kroków. ;)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maj 2015, 23:20:05 »
Ani ekspresy ani młynki wymienione się nie nadają.

Intersekt.
Autor już pije alternatywy, chce espresso, to po co o nich piszesz...
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Maj 2015, 23:23:10 »
Potrzebujesz około 1500zl żeby kupić zestaw młynek ekspres używany nadający się do espresso
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jackdud

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maj 2015, 00:37:06 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, teraz widzę, że to nie jest taka prosta sprawa jak myślałem na początku i że w ten temat trzeba się trochę bardziej zagłębić :) jeśli chodzi o metody alternatywne, to drip raczej mnie nie interesuje bo to zwykła przelewowa kawa, kawiarka uzyskuje przynajmniej jakąś namiastkę ciśnienia. Natomiast aeropres to wynalazek o którym pierwszy raz słyszę  :P

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maj 2015, 01:36:59 »
Ani ekspresy ani młynki wymienione się nie nadają.

Intersekt.
Autor już pije alternatywy, chce espresso, to po co o nich piszesz...

Niby gdzie autor wątku wspomniał, że pije alternatywy w postaci dripa lub AP, które mu zaproponowałem?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, teraz widzę, że to nie jest taka prosta sprawa jak myślałem na początku i że w ten temat trzeba się trochę bardziej zagłębić :) jeśli chodzi o metody alternatywne, to drip raczej mnie nie interesuje bo to zwykła przelewowa kawa, kawiarka uzyskuje przynajmniej jakąś namiastkę ciśnienia. Natomiast aeropres to wynalazek o którym pierwszy raz słyszę  :P
Rozumiem, że chcesz się cieszyć solidnym espresso ale jak już pisałem ja i jnni koledzy - nie ma półśrodków.

BTW, nazywanie kawy z dripa "zwykłą przelewową kawą", którą jak mniemam nieświadomie przyrównujesz do kawy z ekspresu przelewowego jest lekko mówiąc nieporozumieniem.
Owszem są to metody przelewowe, gdzie woda spływa sobie przez kawę i filtr grawitacyjnie ale na tym podobieństwa się kończą.
Kawa z dripa to zupełnie inna filozofia, gdzie na ostateczny rezultat wpływają nasze świadome działania, takie jak dobranie temperatury wody, czasu preinfuzji, sposobu przelewania, m.in. intensywność strumienia wody, przerwy pomiędzy zalaniami, itp.

Trochę to tak jakby przyrównać kawę z kawiarki i prawdziwe espresso. W opisach kawiarek możesz przeczytać, np. że ma pojemność 3 espresso lub, że za jej pomocą przygotujesz 3 filiżanki espresso. Niby i tu, i tu jest sitko nabite kawą, woda przechodzi przez to sitko pod ciśnieniem, a jednak gdybyś otrzymywał ze swojej kawiarki prawdziwe espresso, to byś nie zakładał wątku o kupnie ekspresu. :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2015, 10:42:31 »
BTW, nazywanie kawy z dripa "zwykłą przelewową kawą", którą jak mniemam nieświadomie przyrównujesz do kawy z ekspresu przelewowego jest lekko mówiąc nieporozumieniem.
BTW, przyrównywanie do ekspresu przelewowego jako czegoś gorszego jest lekko mówiąc nieporozumieniem. :blue:

Ekspresy przelewowe cieszą się złą sławą przez kawę jaka jest w nich zaparzana. Przejdź się do Cargo i zapytaj czy mają może coś w termosie z ekspresu przelewowego. :szampan:

Natomiast aeropres to wynalazek o którym pierwszy raz słyszę
Poczytaj jeszcze o phinie i o tygielku. Shoty z aero smaczne są, ale moim zdaniem mają inną charakterystykę. Najbardziej to co lubię w espresso odnajduję w phinie. A tygiel też tani i smaczny jest. Kolba w domu to zupełnie inna zabawa, nie każdemu się chce, mi się nie chce ;D

Offline Bogdan Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Wybór pierwszego ekspresu
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maj 2015, 11:52:45 »
nie każdemu się chce, mi się nie chc

niestety jak się nie chce , to się ma tyle ile się chce  :D Moja żona stwierdziła, że najlepszy był ekspres przelewowy i chyba go też postawimy. Ona lubi dużo kawy i bez całej tej zabawy. Nasypać kawy , nalać wody i pójść w tym czasie robić inne rzeczy nie myśląc o procesie przygotowywania kawy.

Sprzęt kupisz taki jaki masz budżet lub raczej na ile założony budżet da i chce się rozciągnąć  :hihihi:
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2015, 11:58:19 wysłana przez Bogdan »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi