Autor Wątek: ekspress za ok 1100-1500  (Przeczytany 22184 razy)

Offline Oizo76

Odp: ekspress za ok 1100-1500
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Kwiecień 2015, 02:03:31 »
no niby jest gaggia classic,w linku do podales-220 funtow,czyli w moim zasiegu

czy ten ekspres jest lepszy od deluxe?ceny podobne w sumie.
Moze mnie ktos oswiecic w czym classic jest lepszy?wizualnie deluxe wyglada nieco dostojniej  :mrgreen:

Patrze na mlynki,ale raczej nie dam rady kupic w komplecie-moje tajne skarpetowe konto nie jest z gumy,a ekspres do kawy nie jest jedynym tajnym zakupem-alufelgi do samochodu czy nowa karta graficzna to nie sa rzeczy o ktorych cenie kobieta musi wiedziec,a dla mnie rownie istotne co zakup ekspresu heh

No ale wracajac do tematu.

Moze podacie mi jeszcze kilka ekspresow wartych zainteresowania mieszczacych sie w cenie 200-400 funtow,jak juz wspomnialem,mimo ze budzet mam ok 200funtow to w razie okazji moge go zwiekszyc,a ze czasu jeszcze sporo to i okazje moga sie trafic.

poki co bede polowal na RANCILIO SILVIA V4 2015 ,moze sie uda trafic okazje ,nowa kosztuje 355.

Offline Bogdan Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwiecień 2015, 09:47:24 »
Ja bym jednak mimo wszystko powrócił do tego co napisał Kodak400tx. Przy takim budżecie konieczny jest duuuuży kompromis jeżeli chcesz pozostać przy ekspresie ciśnieniowym, co oznaczy wprost marną jakość naparu bo bez młynka (dobrego do planowanego sposobu zaparzania) niewiele zrobisz. Idąc ścieżką, jaką wskazał Kodak żona wg. mnie (w sumie też raczej świeżaka) będzie dużo bardziej zadowolona z efektów kawowych.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 09:50:11 wysłana przez Bogdan »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Kwiecień 2015, 12:24:16 »
Eee Tam.
Bierz Silvie.
Żona sobie kawę zmiele w robocie na konkretnym młynku a z czasem jakiś jej kupisz.
Nowa gaggia classic jest do kitu.
Sitka z zaworkami, brak zaworu trójdrożnego, bojler taki jak w najtańszych modelach, (miałem identyczny w gaggii pure ),  być może brak opv (nie mam pewności)
Philips wprowadził swoje oszczędności.
Oni potrafią wszystko zepsuć.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 12:36:08 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Kwiecień 2015, 12:40:45 »
Patrze na mlynki,ale raczej nie dam rady kupic w komplecie
Kupowanie ekspresu bez żarnowego młynka nie ma sensu, to wyrzucone pieniądze.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 13:32:49 wysłana przez WS »

Offline Oizo76

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Kwiecień 2015, 14:54:21 »
Panowie, ja to rozumiem i młynek kupie, ale 3 miesiące po ekspresję - budżet mam taki a nie inny i nie dam rady kupić obu rzeczy naraz.tak jak pisalem stary ekspres ma 4 lata i rzezi jakby zaraz miał się rozpasc. ..dlatego pierwszy kupie ekspres.

Raf77 dziękuję za cenne informacje - o to właśnie chodzi.
Silva póki co poza zasięgiem, ale jest czas i będę polowal na okazje- nowa kosztuje 355, jak trafi się okazja za 250-270 funtów to ja kupie.
deluxe to już wyrób z czasów Philipsa?

Jeszcze jakieś propozycje?okazję się trafiają, musze tylko wiedzieć czego szukać.

W - mamy  młynek delonghi - przez te trzy miesiące da rade.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Kwiecień 2015, 17:19:45 »
Rozwiń temat młynka, jaki to konkretnie model?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwiecień 2015, 17:27:24 »

Panowie, ja to rozumiem i młynek kupie, ale 3 miesiące po ekspresję - budżet mam taki a nie inny i nie dam rady kupić obu rzeczy naraz.tak jak pisalem stary ekspres ma 4 lata i rzezi jakby zaraz miał się rozpasc. ..dlatego pierwszy kupie ekspres.

Przychodzisz tu po radę czy potwierdzenie własnych decyzji?
Każdy ci pisze MŁYNEK - jęczysz. Próbują doradzić ekspres -stękasz. Jesteś facet? Masz cochones? To decyduj się a nie kombinuj jak pensjonarka.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Kwiecień 2015, 17:40:16 »
Myślę, że 350 za nową Silvie, to dobra cena. Chyba że na używany będziesz polował, bo nowego taniej nie kupisz.

A jeśli używane wchodzą w grę, to masz ascaso steel uno prof z pidem na sąsiednim forum, za 1400zł.
I jest też jeden za £280 na eBay. Uk
Technicznie to samo co Silvia.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 17:54:50 wysłana przez raf77 »

Offline macias Mężczyzna

• Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Kwiecień 2015, 18:15:23 »
Myślę, że 350 za nową Silvie, to dobra cena. Chyba że na używany będziesz polował, bo nowego taniej nie kupisz.
Bardzo dobra. No za 270 na pewno nowego nie kupisz  :nienie: NO WAY! Nie oszukuj się.

Generalnie minimalny sensowny poziom (pieniądze nie wyrzucone w błoto) to Rancilio Silvia albo Ascaso Steel. Wszystko co poniżej to raczej loteria co do jakości, trwałości i możliwości przygotowania espresso. Część z tego taniego sprzętu ma tzw. "pressurized portafilter", które ma za zadanie Cię oszukać - ma wyglądać jak espresso niezależnie od tego jaką kawę sypiesz, czy zmieliłeś poprwanie czy tylko potłukłeś w moździerzu. Ale smaku oczywiście nie zmienia - równie ochydny.

Są dwa wyjścia - albo zwiększysz budżet na nowy ekspres (jako prezent) i używany młynek (jako niezbędnik do prezentu) albo pogodzisz się z możliwością kupienia używanego ekspresu i młynka.

Offline Oizo76

« Odpowiedź #24 dnia: 16 Kwiecień 2015, 21:31:14 »
Piomic,daruj sobie te teksty-jajca mam  a ze poruszam sie po nieznanym dla mnie ladzie,dlatego pytam.Nie podoba Ci sie,omijaj temat,dodaj mnie do ignorowanych czy co tam chcesz...express jaki mam ledwo zipie,jestem przekonany ze w kazdej chwili moze wyzionac ducha.Mam kupic mlynek,a jak ekspres padnie to co,bede mielic kawe i wciagac ja nochem?Moze lizac?

Maciek,mlynek ktory mam nie jest wart uwagi-to DeLonghi KG79-bedzie zmieniony jak najszybciej,ale te 3 miesiace od zakupu nowego ekspresu jeszcze musi byc.Trudno.

Tzn Panowie,RS o ktorym pisalem to model RANCILIO SILVIA V4 2015 Ed, i to on kosztuje dokladnie 355 funtow-nowy w sklepie na coffeitalia.co.uk-niestety nie moge dodawac linkow.

skoro nowy kosztuje 355,to moze sie trafic okazja ponizej 300 funtow,czasami jest to nieudany prezent itd-sam sprzedalem kilka nowych rzeczy grubo ponizej ceny sklepowej...jest troche czasu,zobaczymy.

Ceny ascaso zaczynaja sie od 450 funtow,a wiec jeszcze wyzej niz RS-tutaj ni elicze juz na okazje,ale przy okazji bede pamietal...czasami cuda sie zdarzaja ;)

Niestety,to prezent,wiec uzywka odpada-gdybysmy razem planowali zakup byc moze uzywka bylaby wzieta pod uwage...ale tym przypadku tylko nowy sprzet.

Czyli ponizej RS nic godnego uwagi nie ma mam rozumiec.
Gaggie odpadaja?ok.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Kwiecień 2015, 22:09:14 »
kupic mlynek,a jak ekspres padnie to co,bede mielic kawe i wciagac ja nochem?Moze lizac?
Zaparzać!
 :kawa:

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Kwiecień 2015, 22:19:00 »
Trzecią stronę mielisz temat a odpowiedź masz na pierwszej. Ekspres bez młynka jest bezużyteczny.
Wiem, będziesz tak mielił aż ktoś cię poprze, wtedy jak już się okaże że mieliśmy rację część winy za błędną decyzję spadnie na popieracza.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 16 Kwiecień 2015, 22:21:56 »
355 to cena promocyjna.
Normalna cena jest powyżej 400, sprawdź na amazonie, to zobaczysz.
Nikt nie sprzedaje nówki w kartonie za 300 bo był nieudany prezent, albo co.
Myślałem że ty polujesz na używaną za te 280:-)
 Jak siedzę w temacie kawy, 6 lat chyba, to nie widziałem, żeby ktoś za bezcen sprzedawał Silvie albo i nawet gaggie classic.
To są raczej przemyślane zakupy.
W ten sposób to możesz trafić jakiś tani ekspresik ale nie Silvie.

Przy okazji, stara gaggia kosztuje 320 a nowa 220:-)
Ciekawe dlaczego, ano dlatego, że ze starej, to tylko obudowa została :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 22:28:37 wysłana przez raf77 »

Offline Oizo76

« Odpowiedź #28 dnia: 16 Kwiecień 2015, 23:39:29 »
U mnie jest druga strona,ale to najmniej wazne.
Czytajac forum sporo sie juz dowiedzialem,a ten temat tez mi pomogl.
Oczekiwalem konkretnych propozycji w moim budzecie-jak widac to nierealne...takie zycie ;)
Choc i tak sie czegos interesujacego dowiedzialem np na temat gaggia.

Kurde,ta Silvia mi w glowie siedzi-ciekawe ile potrwa promocja,na dzien dzisiejszy mam tylko 230 funtow w tajnej skarpecie...

raf77-przejál philips to i nastaly korporacyjne rzady,ciecie kosztow...szkoda.

Jeszcze jedno-mlynek:najtanszy przyzwoity mlynek elektryczny ?wspomniany greaf?

edit

tak sobie patrze na wyprzedaze,czy np taki La Pavoni Buondì Red 2015 jest cos wart?Bo cena z 470 na 303,wiec ciekawa oferta.Czy to jakikolwiek konkurent dla Silvii?
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 23:49:54 wysłana przez Oizo76 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Kwiecień 2015, 23:51:07 »
Dostałeś dwie a nawet trzy konkretne propozycje na które warto wydać kasę w bliskim twojemu budżecie.
Stara gaggia classic, ascaso steel, rancilio Silvia.
To najbardziej popularne ekspresy
Można by szukać jeszcze u innych producentów ale po co...
Za dobry sprzęt wszędzie trzeba zapłacić.
Ja bym na twoim miejscu brał tego steela z sąsiedniego forum. Jeszcze na gwarancji jest.

La Pavoni, to zacna marka ale co tam siedzi w tym konkretnym modelu, to trzeba by sprawdzić.
Jaki bojler czy jest selenoid i opv?
Jak tak, to możesz brać.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2015, 23:59:47 wysłana przez raf77 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi