Czołem,
To mój pierwszy wątek, za braki w wiedzy i być może powielanie pytania z góry przepraszam, spędziłem na forum już ładnych parę godzin i czym dalej w las tym ciężej:)
Co bym chciał: w domu chciałbym mieć możliwość przyrządzić 2-3x dziennie pyszne doppio dla siebie i 2x cappuccino dla Pani domu, poza tym lubię napar z kawiarki, który też chciałbym dalej celebrować w jak najlepszym wydaniu.
Co umiem: jeszcze nic, dobrą kawę( barista level) piję stosunkowo rzadko a chciałbym codziennie:), w mojej kawiarce na ogół ląduje kawa przywożona z Turcji, mielona tam na miejscu (sic!!!) , ostatnio pijam 3-5 małych kaw z tygielka( djezvaa)
Na co chcę zbierać PLN: Początkowo po tym co tu czytałem chciałem wybrać Silvię i dobrać do niej młynek. Teraz zaczynam się zastanawiać na zestawem promocyjnym w ofercie Janusza, czyli Ascaso UNO Prof+ i1 Steel.
Pytanie: Czy to dobry kierunek dla totalnego laika, który rozważa nawet kurs dla "home barista", byleby pić dobrą kawę w domu i dzielić się nią z przyjaciółmi. Czy może jednak inwestycja w Mazzera, Macapa lub Compak, pare miesięcy cieszenia się lepszą kawą z kawiarki i jakiejś "chińskiej kolby z Włoch"( chyba jakiś przelewowy wynalazek), którą też mam na stanie i dalsze zbieranie na ekspres. Minus tego ostatniego rozwiązania jest taki, że jak Pani domu usłyszy, że 1,5 tysiąca idzie na młynek to jej później to cappuccino nie będzie smakowało:)
Pomożecie?