Autor Wątek: Pierwszy zestaw Ascaso UNO+i1 Steel  (Przeczytany 9302 razy)

Offline Kodak400tx Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, Hario Woodneck, palarka Gene Cafe CBR 101
  • Młynek: Nivona 130
Pierwszy zestaw Ascaso UNO+i1 Steel
« dnia: 09 Kwiecień 2015, 00:55:58 »
Czołem,

To mój pierwszy wątek, za braki w wiedzy i być może powielanie pytania z góry przepraszam, spędziłem na forum już ładnych parę godzin i czym dalej w las tym ciężej:)

Co bym chciał: w domu chciałbym mieć możliwość przyrządzić 2-3x dziennie pyszne doppio dla siebie i 2x cappuccino dla Pani domu, poza tym lubię napar z kawiarki, który też chciałbym dalej celebrować w jak najlepszym wydaniu.

Co umiem: jeszcze nic, dobrą kawę( barista level) piję stosunkowo rzadko a chciałbym codziennie:), w mojej kawiarce na ogół ląduje kawa przywożona z Turcji, mielona tam na miejscu (sic!!!) , ostatnio pijam 3-5 małych kaw z tygielka( djezvaa)

Na co chcę zbierać PLN: Początkowo po tym co tu czytałem chciałem wybrać Silvię i dobrać do niej młynek. Teraz zaczynam się zastanawiać na zestawem promocyjnym w ofercie Janusza, czyli Ascaso UNO Prof+ i1 Steel.

Pytanie: Czy to dobry kierunek dla totalnego laika, który rozważa nawet kurs dla "home barista", byleby pić dobrą kawę w domu i dzielić się nią z przyjaciółmi. Czy może jednak inwestycja w Mazzera, Macapa lub Compak, pare miesięcy cieszenia się lepszą kawą z kawiarki i jakiejś "chińskiej kolby z Włoch"( chyba jakiś przelewowy wynalazek), którą też mam na stanie i dalsze zbieranie na ekspres. Minus tego ostatniego rozwiązania jest taki, że jak Pani domu usłyszy, że 1,5 tysiąca idzie na młynek to jej  później to cappuccino nie będzie smakowało:)

Pomożecie?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pierwszy zestaw Ascaso UNO+i1 Steel
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2015, 03:12:18 »
Widzę, że lekcje odrobiłeś, sporo poczytałeś.
Kup od razu dobry młynek, chyba że kupisz zestaw teraz a  isteel zostawisz sobie później do alternatyw a potem kupisz większy młynek.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2015, 03:24:58 »
Hej,

To forum uzależnia, siedzę dalej i czytam i konkluzja nad ranem jest taka:

MŁYNEK: Mahlkonig Vario- kusi mnie ogromną wszechstronnością. Czuję, że będzie mnie pociągać zabawa w dripy i inne alternatywy, plus kawiarka. Jeśli chodzi o serwowanie kawy z mlekiem dla Pani domu to po prostu zacznę się douczać jak to najlepiej robić bez użycia spieniacza ekspresowego.
Myślę, że zanim ogarnę się z tematem ekspresu to sporo kawowej radości mógłbym mieć właśnie z takiego rozwiązania.

PYTANIE: Czy jest coś co przemawia na korzyść wyboru innego młynka, zakładając, że nie będę mógł przeznaczyć później więcej niż 2,5 k na ekspres, tym samym będę ograniczony do tego co dają urządzenia typu Silvia, Ascaso etc. Miejmy ciągle na uwadze, że lubię wypić kawę z kawiarki i łatwość pracy z Vario może być tutaj atutem.

Dzięki!

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2015, 05:34:15 »
Musisz wyłączyć zdrowy rozsądek pieniężny. Najważniejszy w tym całym cyrku kawowym jest młynek. Im lepszy kupisz tym lepsza kawę a raczej napar będziesz pił. Jestem w stanie stwierdzić że na bardzo dobrym mlynku i dziadowskim ekspresie można zrobić poprawną kawę. Na odwrót nie ma bata wyjdą popłuczyny. Prędzej czy później każdy kawowy maczo zakupi wszystkie gadżety kawowe.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 05:39:13 wysłana przez manfred »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwiecień 2015, 06:33:53 »

Musisz wyłączyć zdrowy rozsądek pieniężny.

Z tym muszę się zgodzić. W miarę czytania poziom wydatków niebezpiecznie rośnie.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwiecień 2015, 08:16:47 »
Kodak400tx,
jaki jest Twój stosunek do używanych maszyn?

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwiecień 2015, 11:36:49 »
Witam imiennika,

Używany sprzęt też biorę pod uwagę.

PYTANIE: Czy młynek Mahlkonig Vario będzie dobrym wyborem dla kawosza, który poza espresso chce jeszcze pobawić się dipperami, chemexem, aeropressem etc? Czy ten młynek pozwoli w pełni cieszyć się późniejszymi eksperymentami przy nauce obsługi Silivi/Ascaso lub czegoś podobnego? Sorrki, że się powtarzam. Zastanawiam się po prostu czy używany Macap M4 lub Compak k6 będzie lepszym wyborem czy jednak nowy Mahlkonig.

Dzięki!

P.s Nauka to do potęgi klucz! Po lekturze forum moja mokka została zalana ciepłą wodą zamiast zimną, pod zawór zamiast ponad, jest po prostu pyszniej!:)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwiecień 2015, 11:52:28 »
Tylko na espresso wybrałbym Compaka K6. Ale do częstej zmiany grubości mielenia wolałbym Mahlköniga Vario. Z reguły, po jakimś czasie, i tak obok siebie stoją dwa młynki :).

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:25:05 »
Kolega forumowy podpowiedział mi, żebym rozważył młynek Concept do alternatyw. A do espresso dobry młynek do espresso.

PYTANIE: Czy Mahlkonig VARIO lub Baratza VARIO nie spełnią zadania 1 młynek do alternatyw oraz do ekspresu, który kupię jak uzbieram środki. ? Rozumiem, że w pierwszej fazie przygody kawowej CONCEPT za 330PLN może działać tak samo dobrze jak VARIO za 1800, bo ograniczeniem będzie metoda przygotowania napoju (drip,French Press, AeroPress) A potem przyjdzie dzień, że stanie u mnie na blacie ekspres i będę musiał kupić jeszcze jeden młynek. Czy ten VARIO aż tak mocno będzie odbiegać od Macapa, Mazzera lub Concepta, że ktoś kto nigdy nie pracował na ekspresie i dopiero zacznie naukę będzie musiał się przejmować różnicą pomiędzy młynkami VARIO/ MACAP-MAZZER-CONCEPT?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:27:51 »
Vario to dobry młynek, raczej chodziło o wygodę - zwykle kupuje się drugi młynek żeby ciągle nie zmieniać ustawień.

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwiecień 2015, 14:15:11 »
Zrobiłem następującą kalkulację i chyba przybliżyło mnie to do decyzji:

Młynek do alternatyw na początek, żeby mieć zabawę z różnymi smakami i metodami. CONCEPT za 330PLN

Kiedy przyjdzie czas na ekspres kupię używanego Mazzera/Macapa lub Compak K6- 1000PLN

Tym samym będę mieć dwa młynki w zależności od wybranej metody. Zmieszczę się w 1400PLN

Vario kosztuje 1800PLN, kusi czystością i wygodą, ale czuję że kiedyś stanąłbym przed ścianą zmiany na coś typu K6.

Dobrze kombinuję?:) Za zaoszczędzone 500PLN na Vario moglbym kupic Drippera i AeroPress, ziarna albo dołożyć w przyszłości do ekspresu. Zamęczam Was:)))

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwiecień 2015, 14:18:28 »
Rozsądny wybór.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwiecień 2015, 14:18:55 »
Za jakiś czas nie zmieniałbyś Vario tylko dokupiłbyś do niego coś - albo pod alternatywy albo do espresso  ;)
Czyli  - jw WS  :)

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwiecień 2015, 14:22:11 »
Od półtora miesiąca stoję przed podobnym dylematem i co chwilę rodzi się w mojej głowie nowy pomyśł ;)
Aktualny plan to Concept. W Czechach można go dostać poniżej 200zł i tam być może go kupię.
Jak się uporam z bieżącymi wydatkami to kupię ekspres i jakiś większy używany młynek z żarnami >= 58mm
W sumie oba młynki razem wzięte powinny kosztować mniej niż Vario. Taki mam plan.

A póki co kawę mielę ręcznym młynkiem Rhinowares i przeciskam przez AeroPress i jest pysznie  :kawa:

EDIT:
Widzę że odkąd zacząłem pisać móją odpowiedż Tri-X zdążył napisać post, w którym doszedł do podobnych wniosków ;)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 14:25:06 wysłana przez byrzydal »

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwiecień 2015, 18:50:10 »
Nowemu wiatr w oczy....

Młynek CONCEPT nigdzie nie jest dostępny, do Czech z Gdanska mam ciut daleko, z kawą chciałbym wystartować jak najszybciej. Co może być alternatywą do tego rozwiązania? SEVERIN? Jeśli tak to jaki model? Na pierwszy ogien pójdzie mokka, dripp, AeroPress. Jeśli chodzi o French Press to chyba sobie na razie odpuszczę. Postaram się więcej nie zadawać pytań:) :-D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi