Autor Wątek: STARSEEKER E55Pro Obecnie za 770 dostawa PL i pytanie.  (Przeczytany 3015 razy)

Offline Juri007 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
STARSEEKER E55Pro Obecnie za 770 dostawa PL i pytanie.
« dnia: 10 Luty 2026, 12:03:47 »
STARSEEKER E55Pro czyli jak w temacie. Szukam na szybko młynka pod espresso.
Pytanie do osób które mają taki młynek, czy kupiliby drugi raz, czy warty jest tej ceny, czy podczas użytkowania zauważyli jakieś istotne wady.
Początkowo chciałem kupić coś za ok 2000zł ale przy moich max 2 kawach dziennie nie chce wydawać tyle pieniędzy.
Z góry dziękuję za każdy komentarz. Pozdrawiam

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: STARSEEKER E55Pro Obecnie za 770 dostawa PL i pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Luty 2026, 12:14:29 »
Kupiłem poprzednią wersję ze zwykłymi żarnami. Teraz można dostać ulepszoną z żarnami tytanowymi. Jest to bardzo fajny i bardzo dobry młynek do metody Single-Dose.

• Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2026, 12:23:39 »
Kupiłem poprzednią wersję ze zwykłymi żarnami. Teraz można dostać ulepszoną z żarnami tytanowymi. Jest to bardzo fajny i bardzo dobry młynek do metody Single-Dose.
Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej dopłacic i kupić DF64 drugiej generacji.
Kolejna rzecz która mnie zastanawia to ile max gram kawy można w nim jednorazowo zmieścić. Wystarczy na 2 podwójne espresso czy ciągle trzeba dosypywać?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2026, 12:26:10 »
Skoro jest to młynek SD, to używa się go w takim trybie i wrzuca tyle kawy, ile trzeba do wypełnienia podwójnego sitka.

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2026, 12:29:28 »
ypełnienia podwójnego s
ypełnienia podwójnego s
Tak wiem ale... Dla mnie to nie problem lecz moja żona nie będzie odmierzać ilości ziaren, stąd moje pytanie czy zmieści się tam wiecej kawy.
Widziałem że nie da się dokupić zbiorniczka na kawę więc prawdopodobnie odpuszczę i będę szukał czegoś ze zbiorniczkiem

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Luty 2026, 12:48:37 »
Miałem DF64, miałem ZF64W( czyli młynek z wagą) obecnie mam E55 pro i jak dla mnie rewelacja, mały, cichy i co ciekawe młynek mieli tak równomiernie, że nie ma kanałowania, nie używam nawet wdt, tylko uderzam w kolbę lewo, prawo do wyrównania kawy w sitku, tamper i już bez potrzeby dodatkowych narzędzi.

Ale skoro żona nie chce odmierzać kawy to wiadomo, odpuść wszelkie młynki sd, chociaż to fajna sprawa możliwość testowania różnych kaw w ciągu dnia niż picie jednej tej samej.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2026, 13:01:58 »
że nie ma kanałowania, nie używam nawet wdt, tylko uderzam w kolbę lewo, prawo do wyrównania kawy w sitku, tamper i już bez potrzeby dodatkowych narzędzi.
Też tak mam :)

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Luty 2026, 15:27:16 »
Miałem DF64, miałem ZF64W( czyli młynek z wagą) obecnie mam E55 pro i jak dla mnie rewelacja, mały, cichy i co ciekawe młynek mieli tak równomiernie, że nie ma kanałowania, nie używam nawet wdt, tylko uderzam w kolbę lewo, prawo do wyrównania kawy w sitku, tamper i już bez potrzeby dodatkowych narzędzi.

Ale skoro żona nie chce odmierzać kawy to wiadomo, odpuść wszelkie młynki sd, chociaż to fajna sprawa możliwość testowania różnych kaw w ciągu dnia niż picie jednej tej samej.

Polecasz coś z pojemniczkiem na kawę?

Offline chlebu

• Ekspres: Rocket appartamento TCA
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Luty 2026, 08:42:10 »
Kupiłem i nie wiem co dalej bo jestem zielony. Czy jest jakaś uniwersalna zasada co do grubości zmielenia kawy do espresso? Jaką wartość należy ustawić na młynku Starseeker E55 Pro? To jest stałe czy bardziej zależy od indywidualnych preferencji i metody prób i błędów?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2026, 10:22:46 »
Oczywiście że nie ma i nigdy nie będzie stałej wartości do mielenia espresso. Do każdej kawy musisz na nowo ustawiać młynek i to jest nieuniknione. Nawet po paru dniach od otwarcia torebki, zwłaszcza jeśli nie korzystasz z jakichś próżniowych pojemników, konieczne będą poprawki.

Zacznij od 35 od "całkowitego" zera i sprawdzaj jak wygląda ekstrakcja. Jeśli osiągasz 9 bar, ratio załóżmy 1:2 i czas ok. 30 sekund to jesteś w całkiem dobrym przedziale, możesz bawić się zmiennymi typu doza, ratio, przepływ/ciśnienie (jeśli masz kontrolę przepływu/opv), preinfuzja (jeśli masz konfigurowalną) czy łączny czas ekstrakcji (dostosowując poziom mielenia).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Luty 2026, 11:30:05 »
@chlebu Cześć, widzę że zaczynasz przygodę z espresso. Czeka cię wiele przygód i wyzwań, bo każda kawa jest inna. Nawet ta sama kawa w kolejnym wypale może się nieco różnić.
Do tego dochodzą zmienne jak wilgotność otoczenia, czas od wypalenia kawy, spoób jej przechowywania  itd.

Zacznij od ustalenia dozy. Jeśli nie masz w instrukcji napisane jaką pojemność ma Twoje sitko to nasyp ziaren kawy, której używasz do sitka i zważ ile się mieści na równi z rantem. Najprawdopodbniej będziesz potrzebować o 1 gram więcej.  Na ogół jest to zakres ok. 18-20 g jeślii po zaparzeniu delikatnie odbija Ci się śrubka/sitko na ciastku kawowym to jest ok.

Używaj cały czas tej samej dozy. Ubijaj zawsze z tą samą siłą i tak żeby mieć idealnie poziome ciastko. 
Jeśli masz PID to ustaw sobie w okolice 94 stopni jeśli masz średnie palenie lub 90 jak masz ciemne palenie kawy.

Próbuj uzyskać napar o wadze dwukrotnie większej niż ilość zmielonego ziarna, w czasie około 25-30 sekund.
Następnie reguluj już smakiem jak za gorzkie, to zmiel trochę grubiej albo wcześniej skończ zaparzanie (mniejsze ratio). Jeśli za kwaśne zmiel trochę drobniej lub przepuść więcej wody (większe ratio)
Gorycz/kwasowość możesz też regulować temperaturą zaparzania.

Zawsze reguluj tylko jedną zmienną na raz jak kalibrujesz przemiał do espresso.

Tu masz kursy online przygotowywania espresso
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2026, 11:58:43 wysłana przez krystians »

Offline chlebu

• Ekspres: Rocket appartamento TCA
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Luty 2026, 12:21:52 »
@chlebu Cześć, widzę że zaczynasz przygodę z espresso. Czeka cię wiele przygód i wyzwań, bo każda kawa jest inna. Nawet ta sama kawa w kolejnym wypale może się nieco różnić.
Do tego dochodzą zmienne jak wilgotność otoczenia, czas od wypalenia kawy, spoób jej przechowywania  itd.

Zacznij od ustalenia dozy. Jeśli nie masz w instrukcji napisane jaką pojemność ma Twoje sitko to nasyp ziaren kawy, której używasz do sitka i zważ ile się mieści na równi z rantem. Najprawdopodbniej będziesz potrzebować o 1 gram więcej.  Na ogół jest to zakres ok. 18-20 g jeślii po zaparzeniu delikatnie odbija Ci się śrubka/sitko na ciastku kawowym to jest ok.

Używaj cały czas tej samej dozy. Ubijaj zawsze z tą samą siłą i tak żeby mieć idealnie poziome ciastko. 
Jeśli masz PID to ustaw sobie w okolice 94 stopni jeśli masz średnie palenie lub 90 jak masz ciemne palenie kawy.

Próbuj uzyskać napar o wadze dwukrotnie większej niż ilość zmielonego ziarna, w czasie około 25-30 sekund.
Następnie reguluj już smakiem jak za gorzkie, to zmiel trochę grubiej albo wcześniej skończ zaparzanie (mniejsze ratio). Jeśli za kwaśne zmiel trochę drobniej lub przepuść więcej wody (większe ratio)
Gorycz/kwasowość możesz też regulować temperaturą zaparzania.

Zawsze reguluj tylko jedną zmienną na raz jak kalibrujesz przemiał do espresso.

Tu masz kursy online przygotowywania espresso
Wielkie dzięki za radę. W sumie to dalej nie wiem ile nastawić na młynku. Kolega DoreK napisał 35 na podziałce, a w necie ustawiają na ok 41. Czyli można powiedzieć, że zarówno 35 jak 41 to dobre ustawienie młynka?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Luty 2026, 13:50:47 »
O rety, wygląda na to, że się dopiero co urodziłeś ;). Ja ustawiam na 45-47 dla jasnych kaw a 50-54 dla średnio palonych.
Ustaw jakkolwiek, zrób espresso, a potem zdecyduj w którą stronę należy zrobić korektę, przekręć śrubą tak jak zdecydowałeś i zrób kolejne espresso. I tak dalej. Z czasem poznasz swój młynek i od razu będziesz wiedział jakie ustawienia są właściwe dla danej kawy.

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Luty 2026, 19:03:10 »

Wielkie dzięki za radę. W sumie to dalej nie wiem ile nastawić na młynku. Kolega DoreK napisał 35 na podziałce, a w necie ustawiają na ok 41. Czyli można powiedzieć, że zarówno 35 jak 41 to dobre ustawienie młynka?

Ustaw tek, żeby z 16g kawy dostać 32g naparu w czasie ~30 sekund. Nie ma uniwersalnego ustawienia, mało tego, jak rozbierzesz młynek celem wyczyszczenia i złożysz go ponownie, to najprawdopodobnej będziesz mielił na innej wartośći na podziałce.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi