Autor Wątek: Młynek DC63 SD  (Przeczytany 3476 razy)

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
Młynek DC63 SD
« dnia: 17 Styczeń 2026, 09:37:28 »
Czy ktoś miał  już z nim styczność ? Piję głównie espresso w neapolitańskim stylu + kawy mleczne, najczęściej używam ciemno palonych Passalacqua, Caffen, czasem Kimbo.
Recenzenci podkreślają, że w tych typach kaw stożek 63mm sprawdza się idealnie.
No i jest to SD do którego w końcu dorosłem :)
Można go dostać w PL ? W Europie widziałem w sklepach internetowych w Belgii i Niderlandach za 369,- plus dostawa

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Młynek DC63 SD
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2026, 11:10:34 »
Fajny młynek na papierze ale irytuje mnie to że w tej cenie ma silnik szczotkowy. Chyba wolałbym już dopłacić do DF64V gen3 (czekam na dostawę) który ma kilka fajnych usprawnień, chociażby plazmę na zewnątrz która nie powinna zapychać się po dwóch mieleniach.
Ewentualnie wziąć E55 Pro, może mniejszy stożek ale za to o wiele tańszy i nie wydaje mi się by tak znacząco różnił się w przemiale...:)

PS: z Alibaby pewnie byś miał jeszcze taniej tylko wtedy trzeba trochę czekać i być zdatnym na łaskawego chińczyka jeśli coś się zepsuje (mała szansa).

Offline fotohobby

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2026, 13:34:21 »
Ewentualnie wziąć E55 Pro, może mniejszy stożek ale za to o wiele tańszy i nie wydaje mi się by tak znacząco różnił się w przemiale...

W każdym teście E55 podkreślona jest dobra klarowność i lekkie. do średniego body, kwasowość większa, niż przy ręcznym K4, porównywalna do DF64 gen2 (tu zależy od żaren) a nie o to ni chodzi...
DC63 jest jeszcze bardziej "neapolitańskie", niż Niche Zero...
Na Alibabie nie widzę jakieś znaczącej rónicy w cenie

Offline fotohobby

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2026, 20:31:38 »
Zdecydowałem się na tego DC63, zakup w HomeBarista.be, 1690zł z przesyłką.
Dotarł dzisiaj, a że wcześniej swoją dawkę kawy przyjąłem, to dziś tylko dwa shoty, jedno espresso, jedno cappuccino
Stopień mielenia ustawiłem w górnym zakresie, proponowanym przez producenta dla ekspresów ciśnieniowych (30)
Kawa 100% Arabica, Italan Roast z palarni Etno (miesiąc od daty palenia)

Pierwszy shot pod espresso 16.5g, 32g naparu, 45sekund, 92C.
Prawie, że się wstrzeliłem.

Wizualnie b. ładnie, crema bardziej obfita, niż Lelit William, z ładnym tygryskiem.
Espresso z większym body, intensywniejsze, bardziej goryczkowe.
Ta mieszanka jest dla mnie OK, ale jednak preferuję 20-30% robusty, w kolejce czekają Passalacqua, oraz Bourbone

Co mi się podoba ?
Niewielka głośność, dobrze działająca plazma (choć to tylko dwa shoty, ale póki co brak elektrostatyczności), automatyczne wyłączanie po 6 sekundach po zmieleniu ostatnich ziaren.
Wady - na razie nie stwierdzono, zobaczymy, co pokaże czas.

Czy w nowym młynku żarna muszą się w jakiś sposób "dotrzeć" i czy dopiero po tym czasie można wyciągać wnioski ?  ?
Gdzieś o tym czytałem...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2026, 21:17:38 »
Co za historia. Nie wiedziałem, że można być koneserem bardzo ciemnego palenia i w tej sferze kawy cokolwiek poza gorzkim smakiem docenić? Tym bardziej rozróżnić espresso z tego czy owego młynka. Będę wdzięczny za kolejne refleksje, bo na tym polu poruszam się po omacku.

Młynek się dotrze po kilku-kilkunastu dniach używania. Nie ma to żadnego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2026, 21:20:15 wysłana przez Antonio »

Offline fotohobby

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2026, 22:03:51 »
Co za historia. Nie wiedziałem, że można być koneserem bardzo ciemnego palenia i w tej sferze kawy cokolwiek poza gorzkim smakiem docenić? Tym bardziej rozróżnić espresso z tego czy owego młynka.

Wyobraź sobie, że można być koneserem mocno chmielonego piwa z IBU powyżej 80 i też można ocenić goryczkę, która może być paląca, wysuszająca, zalegająca.
Tak w espresso może być jak popiół, może być jak czekolada 85%
Stożek vs flat nie do odróżnienia ? Co za historia...

Nie rozumiem zasadności pierwszej części Twojego komentarza. Wypalasz, handlujesz kawą gdzieś max do City+.
OK, twój biznes, Twój wybór.
Dla mnie espresso zawiera się między Neapolem a Palermo, nie między Mediolanem a Wiedniem.
Taka historia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Luty 2026, 22:52:23 »
Nic złośliwego. Dlatego jestem ciekaw Twoich refleksji. Dolcezza amarissima? Najbardziej gorzka słodycz -- jest to dla mnie wyzwanie. Po prostu.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Luty 2026, 00:20:54 »
Co do żaren, opowiem ciekawą historię z moim świeżym zakupem jakim jest DF64V gen 3.
Pierwsze shoty były naprawdę słabe, cierpkie - takie miałem spostrzeżenia w porównaniu z E55 Pro oraz DF64V gen 2 z Hyperburrs Espresso, który miałem wcześniej.
Dopiero po kilku dniach kawa zaczęła mi smakować. Zawsze miałem wrażenie, że "sezonowanie" żaren to mit. Na własnej skórze przekonałem się, że jednak coś w tym jest. Ale przyczyną tego wrażenia mogła być pozostałość smaru na żarnach z fabryki. Ogólnie ta fabryka wręcz zalewa młynki smarem, choć w E55 Pro też mało go nie było.

Wydaje mi się, że potrzeba właśnie kilku dni na pierwsze "starcie". Chociaż czy w stożkach to ma aż takie znaczenie, to sam nie wiem. Wydaje mi się że mój E55 Pro nie zmienił się jakoś bardzo przez ten czas :)

Co do DC63 - nie irytuje Cię dźwięk silnika? Na każdych filmach które widziałem brzmiał wręcz okrutnie.
Plazma - zawsze uważam to za fajny dodatek, ale i upierdliwy - bo jak nie będziesz regularnie czyścić wylotu kawy (i plazmy) to szybko się zatyka i po prostu przestaje działać. Chociaż i tak według mnie najwięcej statyczności jest w komorze mielenia i tu RDT jest niezbędny, żadna plazma nie pomoże.

Offline fotohobby

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2026, 08:31:52 »
Dźwięk jest dużo niższy, niż na filmach.
Co do czyszczenia plazmy - pewnie tak, pędzelek z miękkim włosiem jest dołączony.
Póki co to dopiero parę shotów, ale kawa w kubeczku układa się w stożek, na jego ściankach jest jej niewiele, poza kubkiem nic

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Luty 2026, 21:59:07 »
Co za historia. Nie wiedziałem, że można być koneserem bardzo ciemnego palenia i w tej sferze kawy cokolwiek poza gorzkim smakiem docenić? Tym bardziej rozróżnić espresso z tego czy owego młynka.
Ej ja też tak mam. Lubię te ciemne palenia i odczuwam w tym m.in. różnice w body, teksturze, balansie między słodyczą a goryczą i mieszające się nuty kakao/orzechy/toffi <3 a na koniec zostaje jeszcze ocenić finisz.

Offline ikpara

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Luty 2026, 22:21:56 »
Zawsze miałem wrażenie, że "sezonowanie" żaren to mit.
Tak jak w większości przypadków (są wyjątki) prawidłowo wykonanego ostrza - ostrze przechodzi z 1-ej fazy naostrzenia w 2-gą fazę(trochę się stępia, trochę wygładza, trochę czyści) czyli nominalną ostrość pracy i do takiej właśnie zostało zaprojektowane i zoptymalizowanie i ta faza powinna trwać jak najdłużej.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Luty 2026, 10:54:54 »
Można go dostać w PL ? W Europie widziałem w sklepach internetowych w Belgii i Niderlandach za 369,- plus dostawa

Może trochę za późno ale dostępny jest :)

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-dc63-red-burrs-czarny/

Offline fotohobby

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2026, 19:48:13 »
Dobra cena  :ok:

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2026, 09:51:15 »
Zamówiony, zobaczymy :)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2026, 11:38:51 »
Wolno kręcące się duże stożki - będzie pięknie i smacznie coś czuję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi