Autor Wątek: Mleko do kawy- smak zależny od spienienia  (Przeczytany 3630 razy)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Mleko do kawy- smak zależny od spienienia
« dnia: 09 Styczeń 2026, 22:54:43 »
Hej,
lata lecą a i tak co roku się coś nowego odkryje.

U mnie w domu 95% kaw to flat white/latte. W ciągu ostatnich miesięcy/lat, używałem różnych dysz (i nie dysz) do spieniania mleka i zauważyłem bardzo dużą różnicę w smaku. Byłem przez długi czas przyzwyczajony do spieniania w dual boilerach (Bellezza Bellona i Lelit Elizabeth), potem przeszedłem na Morning Dream, a po jego awarii na Subminimal NanoFoamer V2.

I teraz do sedna- wszędzie było te same mleko i ta sama temperatura mleka, a smak różnił się ogromnie. Co ciekawe najlepszy wynik daje najtańszy Nanofaomer. Po tym jak używałem go przez kilka miesięcy, spróbowałem spienić kawę przy użyciu Bambino Plus (kupiony dla żony, żeby sama sobie kawki robiła) i smak całości był zdecydowanie mniej głęboki, mało intensywny, rozwodniony w porównaniu do flat white przygotowywanego z Nanofoamerem. Porównuję wszystko przy tej samej bazie espresso/ristretto.

Jedyne co mi przychodzi do głowy jako powód to dodatek wody z dyszy pary. Ale żeby aż taki wpływ to miało?
Patrząc z perspektywy czasu Lelit Elizabeth był jedyny, który dawał porównywalny smak do Nanofoamera, ale nie mam już jak tego sprawdzić. bo moje aktualne możliwości spieniania to Nanofoamer i Bambino plus.

No i teraz się zastanawiam co z tym zrobić, bo workflow z Nanofoamerem mi średnio pasuje. Zamówiłem nawet Flair Wizarda, bo wydawało mi się że po zgłębieniu wpisów ma mocną i suchą parę ale indukcja u mnie go nie wykrywa więc poszedł do zwrotu.
Jeśli moje przeczucie jest trafne, to wychodzi na to żę są dużo lepsze i gorsze jakościowo dysze pary. Sęk w tym że nie ma na to żadnych twardych parametrów producentów, więc to trochę szukanie w ciemno.

Jak z waszego doświadczenia to wygląda?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Mleko do kawy- smak zależny od spienienia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2026, 02:51:28 »
Dodatkowa woda w mleku jest konsekwencją sposobu spieniania - w tym przypadku użycia pary - która po ostygnięciu jest wodą (ależ mądre  :jezyk:).
Chodzi o to, że w zupełnie inny sposób podgrzewasz mleko więc ma to wpływ na jego końcowy skład - a co za tym idzie - smak.

Bojler cały czas magazynuje wodę, co w mojej ocenie nie ma najlepszego wpływu na nie tylko spienianie mleka, ale także ekstrakcję kawy (dlatego wolę termobloki, ale konsumentom nadal wmawia się, że przestarzałe technologie są stabilniejsze blablabla przez co producenci unikają termobloków w lepszych ekspresach). Myślę, że samo wykonanie bojlera też będzie miało wpływ (materiał z którego jest wykonany czy objętość).

Nie zdziwiłbym się, gdyby mleko spienione na ekspresie z WYDAJNĄ pompą i WYDAJNYM termoblokiem (czyli na pewno nie Sage) smakowało lepiej od np. Bianci gdzie woda się kisi w bojlerze.
Istotne jest też to, jaką wodę wlewasz do ekspresu. Spieniając nanofoamerem całkowicie pozbywasz się tej zmiennej, bo podgrzewasz sobie mleko bez użycia wody.

Już dawno udowodniono, że jakość wody (twardość/składniki mineralne itd.) ma wpływ na smak espresso, to samo więc tyczy się mleka. Nie chcę się tutaj rozpisywać na ten temat bo od tego jest osobny wątek, ale na pewno wiesz o co chodzi.

Dodam jeszcze - zauważyłem, że w mojej Biance lepsze mleko po spienianiu mam z końcówki dwuotworowej względem czterootworowej, która - mimo tego, że załatwia sprawę 3x szybciej, to znacznie słabiej wypada pod względem teksturowania. Kolejna zmienna, która ma wpływ na ostateczny wynik.

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2026, 08:27:50 »
Brzmi sensownie, przy czym Elizabeth to był akurat bojler, a morning dream i bambino to termobloki. Pytanie klucz- jak stwierdzić które są wydajne, a które nie?
Swoją drogą też nie przepadam za dużą ilością dziur w dyszy. I nie chodzi wcale o technikę, moc czy trudność spieniania. Po prostu pojedyncze dysze w moim odczuciu dają jakościowo trochę "fajniejsze" mleko.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Styczeń 2026, 09:21:35 »
Najpierw zobacz ile gramów wody doda ekspres. Zważ dzbanek przed i po spienianiu.
Porównaj, czy piana jest kremowa (mikrobąble), czy z większymi bąblami, to też ma wpływ na odczuwany smak.
Upewnij się, że nie przegrzewasz mleka.

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Styczeń 2026, 00:37:13 »
Brzmi sensownie, przy czym Elizabeth to był akurat bojler, a morning dream i bambino to termobloki. Pytanie klucz- jak stwierdzić które są wydajne, a które nie?
Swoją drogą też nie przepadam za dużą ilością dziur w dyszy. I nie chodzi wcale o technikę, moc czy trudność spieniania. Po prostu pojedyncze dysze w moim odczuciu dają jakościowo trochę "fajniejsze" mleko.

Elizabeth jest wydajnym bojlerem. Do wydajnych termobloków to bym zaliczył EM3801. Sage Bambino to mi się kojarzy z wolną pracą pompy i ogólnie niskim ciśnieniem pary, nie dziwię się że nie daje dobrych rezultatów. Morning Dream z tego co widziałem na filmach raczej bardzo dobrze sobie radzi. Po czym stwierdzić które są wydajne? Po tym jakie ciśnienie dają. Zauważyłem, że im szybciej pracuje pompa w trakcie spieniania (i chyba lepiej, by była to osobna dedykowana pompa, nie ta sama ulka do ekstrakcji), tym stabilniejsza para. Istotne jest też ustawienie temperatury termobloku pary i zazwyczaj nie masz wpływu na ten parametr w tańszych ekspresach, ale np. w WPM-ach/najdroższych Graefach już się da.

Co do otworów - pojedyncze dają "fajniejsze" mleko, bo po prostu są nieco wolniejsze przez co stabilniejsze w teksturowaniu mleka. To wszystko idzie w parze (hehe).

PS: ja na swoje dzbanki dałem takie naklejki-termometry, kończę spieniać na odczycie 55 stopni (jest to temperatura dzbanka, samo mleko pewnie jest nieco cieplejsze). Daje mi to powtarzalność za każdym razem. Zauważyłem, że jak przekroczę 60 stopni/dobiję do 65, to mleko robi się zdecydowanie mniej przyjemne.
https://pl.aliexpress.com/item/1005006063231898.html
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2026, 00:39:14 wysłana przez DoreK »

Offline vogga

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Styczeń 2026, 09:38:10 »
Ciekawy ten EM3801. Cena śmieszna za to wszystko co oferuje. Chociaż nigdy nie zamawiałem nic na alibabie to nie wiem jak to tam działa.
Morning Dream faktycznie na max ustawieniach miał moc ale to mleko nie było takie intensywne i pełne jak te spianiane bez użycia pary. Temperaturę przy spienianiu już czuję w rękach i potem tylko puszczam spód dzbanka odliczając w głowie kilka sekund w zależności od tego czym spieniam ;) Chcoiaż te paski na początek pewnie bardzo fajne

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Styczeń 2026, 11:49:06 »
Fajny, ale nie idealny - schrzanili jakość wykonania grupy, jest to tak naprawdę jedyny element do którego się mogłem przyczepić. Nadal jednak lepiej niż typowe Chińczyki w tej cenie. Chociaż teraz pojawia się coraz więcej ciekawszych konstrukcji, alibaba piękna sprawa...

Wracając do tematu, odczucie temperatury w dłoniach jest jednak mocno subiektywne i zależne od wielu warunków. Myślę że warto spróbować z tymi paskami, może w braku spójności tkwi część problemu?

Offline vogga

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Styczeń 2026, 12:38:54 »
Nie, nie - tu na pewno nie chodzi o temperaturę :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi