Autor Wątek: Młynki żarnowe a dystrybucja frakcji przemiału  (Przeczytany 2132 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Młynki żarnowe a dystrybucja frakcji przemiału
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Listopad 2025, 09:59:48 »
Zapytaj się małżonki to Ci lepiej ode mnie odpowie na to pytanie. :evil:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Listopad 2025, 10:22:38 »
No widzisz: sam nie wiesz, co do mnie nie dociera, ale łatwo przychodzi Ci opis mojego stanu świadomości w młynkowym świecie :). To szczerze i prosto, raz jeszcze: uderzyło mnie to, że na postawiony problem, pytanie o "jednorodność" młynkowych przemiałów, jedynym i najważniejszym wyjaśnieniem miało być stwierdzenie: "stożki = bimodalny; płaskie = unimodalny" (w różnych materiałach). Ale to za bardzo ogólnikowe, w zasadzie nic nie wyjaśnia w odniesieniu do porównania "jednorodności" drobin. Nie wiedziałem przedtem, nie zdawałem sobie sprawy z tego, że młynki stożkowe dają bimodalny rozkład -- jestem Ci wdzięczny, że trochę podyskutowaliśmy na ten temat :).
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2025, 10:31:02 wysłana przez Antonio »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #47 dnia: 22 Listopad 2025, 11:12:48 »
Ciężko to zatem pogodzić ze zdawkowym opisem rzeczy w różnych artykułach, na które się powołujesz (Konesso, Mahlkonig itp.): stożki --> bimodalny rozkład, dużo pyłu; płaskie -->> unimodalny rozkład, mało pyłu
Pisałem też o tym, jak że jak zaczniemy zagłębiać się w różne geometrie, prędkości obrotów i dystans między żarnami to dystrybucja drobinek będzie się różnić, albo jak ten przykład z Fiorenzato gdzie żarna były opracowane pod specyficzną aplikację do młynka pod wszystkie przemiały i zauważ że to było możliwe dzięki innej geometrii a nie przez typowe żarna które już wcześniej mieli na stanie z innych młynków. Jak to się mówi wyjątek potwierdza regułę.😉 Nigdy nie było moją intencją stwierdzenie że to jest reguła która zawsze się sprawdza i nie ma innej opcji.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2025, 11:17:51 wysłana przez Artisz »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Listopad 2025, 14:32:10 »
To ja rzucę ciekawostką. Widziałem taki wykres, z tej pioruńsko drogiej maszyny, wykonany dla próbki z młynka stożkowego. I, uwaga, przemiał był jednorodny(wiadomo, coś drobniejszego i coś grubszego się znalazło, w końcu ziarna kawy są kruche - ale to były niewielkie ilości). Chodziło o porównanie młynków stożkowych, więc nic z żaren płaskich tam nie było mierzone(albo nie pokazali), ale mam też inną ciekawostkę. W laboratoriach używa się młynków stożkowych, z żarnami ceramicznymi. Problem jest taki, że za cenę jednej sztuki można by kupić całkiem fajny zestaw do parzenia kawy, i to raczej wybierając pierwsze pozycje przy sortowaniu od najdroższych ;) Konkretnych cen nie pamiętam, ale to strasznie drogi sprzęt, od którego równie dużo się oczekuje. Porównując z naszymi, to taka liga mistrzów konkurująca z 3 ligą. Bardzo byłem zdziwiony jak się zapytałem co w laboratorium stoi, no ale cóż zrobić. Ale to tylko ciekawostka, że ceramiczne stożki są używane nie tylko w tanich młynkach.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 22 Listopad 2025, 15:07:26 »
ceramiczne stożki są używane nie tylko w tanich młynkach
Masz może jakieś namiary gdzie o tych młynkach i żarnach można więcej poczytać?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 22 Listopad 2025, 20:37:12 »
Obawiam się, że nie, bo pytałem laboranta czego używają - ale nie o modele ani producentów. Musiałbyś szukać info o sprzęcie laboratoryjnym, specjalistycznym... Może być ciężko. Ja miałem duży problem znaleźć informacje o sprzęcie pomiarowym, którym dałoby się zmierzyć porządnie frakcje przemiału - jedno takie urządzenie znalazłem. Ale wtedy nie było AI, może to coś pomoże.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Listopad 2025, 20:51:39 »
. W laboratoriach używa się młynków stożkowych, z żarnami ceramicznymi.
W jakich laboratoriach i do czego te młynki? Ja widziałem tylko młynki kulowe, które to w obudowie stożkowej mielą.
https://www.labtron.com/conical-ball-mill/lcbm-a12

Ewentualnie śmigiełka rozcierające o stożkowe sitko.
https://www.hanningfield.com/trial-rd-conical-mill/
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2025, 21:02:46 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Listopad 2025, 15:45:24 »
Ja widziałem tylko młynki kulowe
To chyba tylko do ucierania na miazgę np. kakaową.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #53 dnia: 24 Listopad 2025, 10:34:35 »
Ja nikogo na siłę przekonywać nie będę. Takie mam info od człowieka z laboratorium chemicznego, tyle. Nie pytałem do czego konkretnie tego używają, a i tak nie wiem czy bym taką informację otrzymał(NDA i inne takie). Sprzęt niemożebnie nieprzyjemny do wyszukiwania w necie, także niestety nic więcej nie powiem.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Listopad 2025, 12:18:46 »
Jeżeli chodzi o laboratoryjne młynki, są one bardzo drogie, ale to ze względu na specjalizacje procesu i badania materiałów. Tu można zobaczyć takie młynki, do czego służą i sposób mielenia.

https://tiny.pl/rnqnxmf5

To co nas bardziej interesuje, to analiza przemiału z konkretnego młynka i porównanie przemiałów. Do tego służą urządzenie laserowe jak np. Shimadzu laser diffraction particle-size analyzer.

O procesach Dynamic Image Analysis, Laser Diffraction and Sieving można przeczytać tu: https://www.microtrac.com/applications/coffee-powder/

a o Coffee Particle-Size Distributions Using Laser Diffraction, tu: https://coffeegrindlab.com/

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Listopad 2025, 10:51:27 »
To co nas bardziej interesuje, to analiza przemiału z konkretnego młynka i porównanie przemiałów. Do tego służą urządzenie laserowe jak np. Shimadzu laser diffraction particle-size analyzer.
Zgadzam się z tym.
Rok temu jak wymieniałem młynek to kierowałem się przy wyborze m.in. rozkładem wielkości cząstek. Ceado dla każdego egzemplarza E37Z-Hero wykonuje takie testy. A wyniki testów przeprowadzonych przez Ceado Lab dotyczących rozkładu wielkości cząstek dwóch różnych kaw w E37Z-Hero dołącza do młynka w postaci "swoistego certyfikatu".
Do testów wykorzystują Malvern Mastersizer 3000, najnowszą generację najpopularniejszego na świecie urządzenia do pomiaru wielkości cząstek z gwarantowaną powtarzalnością i odtwarzalnością na poziomie ±1 %. Jest to analizator wielkości cząstek wykorzystujący dyfrakcję laserową umożliwia szybkie i dokładne pomiary rozkładu wielkości cząstek w suchych dyspersjach, mierząc zakres wielkości cząstek od nanometrów do milimetrów.
Dzięki czemu każdy użytkownik E37Z ma pełną świadomość charakterystyki mielenia.
Wielkość cząstek (oraz jednorodność, spójność) ma wpływ na osiąganie TDS w tym samym czasie ekstrakcji. Mniejsze cząstki dają wyższy TDS a większe mniejszy. Z informacji do których udało mi się dotrzeć optymalna wielkość cząstek pod espresso powinna wynosić mniej więcej 240 μm ±30 μm, a całkowita tolerancja wynosi od 180 μm do 300 μm (chodzi o osiągnięcie 20%TDS). Wielkość cząstek wpływa również na czas parzenia przy założonym TDS. Mniejsze cząstki skracają a większe wydłużają czas. Ma to wpływ na smak, bo on nie zależy tylko od ilości wody, ale i od czasu ekspozycji na wodę / temperaturę.
Tych zależności jest trochę i dobrze jest móc na nie świadomie wpływać za pomocą młynka.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 28 Listopad 2025, 11:10:56 »
Malvern Mastersizer 3000
Znalazłem gdzie takie coś stoi, po różnych znajomych próbowałem się do tego dobrać, żeby chociaż dwa młynki porównać, po jednej porcji - nie udało mi się. Ale wykresy z tego widziałem, porównanie różnych stożków - to właśnie jeden(ten dobry) miał wykres jak zielona linia na wykresie wyżej, a te tanie ceramiczne miały jeszcze większe fale niż pomarańczowa ;)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Listopad 2025, 11:50:26 »
Ceado dla każdego egzemplarza E37Z-Hero wykonuje takie testy.

Jak to się ma do zalecanego przez wielu "sezonowania" żaren? Domyślam się, że badają na nowych (?). Pytanie: czy i jak się zmieni rozkład po kilkunastu/kilkudziesięciu kg kawy?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Listopad 2025, 11:51:57 »
Tam są żarna super-trwałe z jakimiś specjalnymi powłokami. Pojęcie "sezonowania" w takim wypadku nie ma sensu.

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Listopad 2025, 13:38:21 »
Pytanie: czy i jak się zmieni rozkład po kilkunastu/kilkudziesięciu kg kawy?
Antonio Ci odpowiedział...
A ze strony Ceado:
"ø 83 mm blind flat burrs in DLC-coated K110
83 mm flat burrs in K110 steel with DLC (Diamond-Like Carbon) coating to minimize the coefficient of friction.
Designed without exposed screws to provide a homogeneous grinding surface and reduce ground coffee retention.
The special three-phase geometry (breaking, slicing, and compressing) maximizes flavor expression from filter to espresso.
The long exit terminals cause additional fragmentation by compression, allowing for increased TDS in the cup.
Asymmetric geometry between the upper and lower burr optimizes coffee flow in
single-dose use.
Lifespan up to 10 tons."
... żeby to zobrazować jeśli miesięcznie mieliłbym 1,5kg kawy przy podwójnej dozie -18gr. czyli średnio dzienie 2,7 - 5 filiżanek espresso to te żarna powinny wystarczyć na 555 tys. lat...

Swoją drogą warto się zapoznać z wynikami rozkładu cząstek dla tego młynka. Ceado nie bez kozery tak testuje każdy egzemplarz i tym się chwali.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2025, 13:43:22 wysłana przez Orinoco Eco Camp »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi