Autor Wątek: Młynki żarnowe a dystrybucja frakcji przemiału  (Przeczytany 2105 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Młynki żarnowe a dystrybucja frakcji przemiału
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Listopad 2025, 11:55:28 »
Nie wiem co o tym myśleć. Po stronie żarnowych młynków są fajne i znane z solidnego wykonania młynki, typu Ceado E37S, Mahlkonig, Rocket, a po stronie stożków jakieś Delonghi, Sage, Lelit itp. z czego najbardziej znanym i cenionym jest niewielki Niche. Ceado, Mazzer produkują też stożkowe młynki i raczej drożej je z jakiegoś powodu sprzedają.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Listopad 2025, 12:58:56 »
Znajdziesz pewnie i inne które Cię interesują, trzeba tylko trochę poszukać.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 13:10:32 wysłana przez Artisz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Listopad 2025, 15:38:39 »
Kiedyś, dawno, dawno temu pewien znajomy Włoch z branży uświadamiał nas, że żarna stożkowe są lepsze ponieważ mielenie odbywa się na zasadzie ścinania kawy warstwa po warstwie. Dzięki temu kawa jest bardziej równomiernie mielona. I dlatego też młynki profesjonalne ze stożkowymi żarnami są droższe od podobnych młynków z żarnami płaskimi (nie dotyczy to tanich młynków z żarnami stożkowymi w których często występuje bicie osiowe).
Żarna płaskie natomiast podczas mielenia miażdżą ziarenka kawy i kawa nie jest wówczas równomiernie zmielona. Powstają większe i mniejsze drobinki. Ale...z drugiej strony to właśnie nierównomiernie zmielone drobinki kawy lepiej wiążą się ze sobą tworząc ciastko kawowe i w efekcie espresso wychodzi lepsze z płaskich żaren.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #33 dnia: 21 Listopad 2025, 17:42:39 »
Chyba na odwrót. :taktak: Stożki produkują więcej miału i większych drobinek dlatego nazywa się przemiałem bimodalnym a płaskie równomierniej czyli unimodalny, i wiele osób preferuje przemiał z dobrych młynków z dużymi stożkami na klasyczne espresso.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 18:13:55 wysłana przez Artisz »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Listopad 2025, 20:26:23 »
To jest ciekawa kwestia, bo tak naprawdę jest trochę inaczej niż by się zdawało. Później rozwinę jak będę miał chwilę, żeby usiąść do komputera.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Listopad 2025, 20:33:26 »
Stożki produkują więcej miału

HM jakby to napisać masz własne sprawdzone udokumentowane doświadczenie, porównanie, na swoim własnym sprężcie, i jesteś w stanie to udokumentować, własnymi  danymi a nie tymi z sieci.
Bo ja mając taki i taki sprzęt bawiąc się w  to i trochę tamto :lol2: tego nie potwierdzę.
By nie było ze są to trze słowa, prozę o wypowiedz kolegę krystians będąc u mnie w domu, miał okazję pobawić się "stożkiem" i płaskim" w tym samym rozmiarze.
I niech Krystian napisze jak mu to wychodziło.
Bo jako posiadacz tych sprzętów, nie zgadam się z tym, że stożki produkują więcej "miału"

Ja mam takie i takie sprzęty, używam ich codziennie, mając jakieś tam rozeznanie w temacie, pozwoliłem sobie napisać to co napisałem,
Jka
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 20:38:32 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Listopad 2025, 20:51:53 »
Więcej miału == przy tej samej medianie percentyl D10 powinien być mniejszy. Niezależnie od rodzaju rozkładu.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 21 Listopad 2025, 21:21:09 »
HM jakby to napisać masz własne sprawdzone udokumentowane doświadczenie, porównanie, na swoim własnym sprężcie, i jesteś w stanie to udokumentować, własnymi  danymi a nie tymi z sieci
Ja wierzę ogólnie przyjętej wiedzy, producentom żaren, ich opisom i histogramom a Ty co możesz samemu udokumentować? Taki sprzęt laboratoryjny do pomiarów kosztuje fortunę więc nikt w domu takiego mieć nie będzie bo i po co? Masz młynki z dwoma rodzajami żaren w tym ze stożkowymi ręczny który pracuje na dużo wolniejszych obrotach od elektrycznych, ja mam obydwa elektryczne i kto ma lepszą wiedzę, gdzie według Ciebie posiadanie czegoś dowodzi że się lepiej wie od kogoś, co za banał.Przywołany przez  Ciebie Krystians, nie obrażając go, to dla mnie to żaden autorytet ani wyrocznia yak jak ja dla niego, mam inne źródła do zdobywania informacji.
Zresztą jak już pisałem od początku nie opisywaliśmy konkretnych młynków ani żaren tylko uogólnione charakterystyki ich przemiału. To Antonio przywołał stronę producenta młynków gdzie okazało się że jest napisane to samo, więc wtedy zażyczył sobie żebym najlepiej zrobił o tym pracę naukową popartą badaniami, wykresami i Bóg wie czym jeszcze bo to jest za mało. Dajmy spokój już bo to się nudne zrobiło, nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani nic udowadniać, każdy wie swoje i niech tak zostanie. :doh:
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 21:59:57 wysłana przez Artisz »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Listopad 2025, 22:38:40 »
Nie mam za złe :) , również nie czuję się wyrocznią w tej kwestii, bo nie robię w tym zakresie badań, ani nawet nie mam do tego sprzętu.

Generalnie, tak to jest, że różne urządzenia z danymi żarnami, będą miały różną specyfikę. Każdy może mieć rację mając odmienne w tej kwestii zdanie, biorąc pod uwagę własne doświadczenia.

Ostatnio natrafiłem na ciekawy tekst, który tłumaczy pewne zależności. Dziś już za późno żeby to odszukać. Do niedzieli powinno się udać, wydzielę też omawiany ostatnio temat, bo jest ciekawy, ale trochę odbiegł od tytułowego wątku.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Listopad 2025, 23:05:04 »
Taki sprzęt laboratoryjny do pomiarów kosztuje fortunę więc nikt w domu takiego mieć nie będzie bo i po co?

W sumie wystarcza zestaw sitek ( poniżej 1 kPLN) + waga i można samemu robić takie pomiary ;)
np.
https://www.greenplantation.pl/a/kruve-mikrometrycznie-precyzyjne-szlifowanie
https://barista-espresso.pl/collections/kruve

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Listopad 2025, 23:32:09 »
To Antonio przywołał stronę producenta młynków gdzie okazało się że jest napisane to samo, więc wtedy zażyczył sobie żebym najlepiej zrobił o tym pracę naukową popartą badaniami, wykresami i Bóg wie czym jeszcze bo to jest za mało. Dajmy spokój już bo to się nudne zrobiło, nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani nic udowadniać, każdy wie swoje i niech tak zostanie. :doh:

Ależ jesteś obrażalski. Nikt Cię do niczego nie zmusza, na pewno nie ja. Nie chcesz, nie czytaj, nie pisz. Nie musisz niczego udowadniać. Rozmawiamy tutaj tylko i wymieniamy się argumentami, dzielimy wiedzą, w dobrej wierze, szukamy odpowiedzi na pytania i rozwiązujemy problemy. Mam podobne doświadczenie jak @Janusz i o tym napisałem. Spotkałem się kiedyś z opinią o tym, że młynki stożkowe dają bardziej jednorodny produkt. Nie wiem czy tak jest ani nie znalazłem w dyskusji z Tobą dowodu na to, że jest inaczej. Wiemy, że różne rodzaje młynków mają różne histogramy i że producenci wybierają z jakiegoś powodu młynki z żarnami płaskimi. Spoglądając na różne histogramy, możemy je porównać. Im bardziej zwarte, strome rozkłady rozmiarów drobin, tym bardziej te drobiny czyli ich rozmiary są jednorodne. Im bardziej szeroki, rozłożysty ich rozkład, tym bardziej niejednorodny jest wynik pracy młynka.

Jednorodność w przypadku młynków może jednak mieć związek z kształtem, jakością drobin...

Tutaj dość krytyczny komentarz na temat młynkowych domniemań i histogramów:
-->> https://ryanjhill.com/posts/conical-vs-flat-burrs
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 23:41:47 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Listopad 2025, 09:00:54 »
Tylko wstęp do tego artykuliku jeszcze przetłumaczę:

Cytuj (zaznaczone)
Prawie każdy artykuł, porównujący młynki z żarnami stożkowymi versus młynki z żarnami płaskimi, jaki znajdziemy w sieci, kwituje że żarna stożkowe dają bimodalny rozkład zmielonych ziaren a żarna płaskie mają rozkład unimodalny. Pomimo powszechności tego stwierdzenia, trudno znaleźć dowody na to, czy jest ono prawdziwe, a wyjaśnienia naukowe stojące za tym w ogóle nie istnieją.

To brzmi dość ostro...

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #42 dnia: 22 Listopad 2025, 09:18:12 »
Spotkałem się kiedyś z opinią o tym, że młynki stożkowe dają bardziej jednorodny produkt. Nie wiem czy tak jest ani nie znalazłem w dyskusji z Tobą dowodu na to, że jest inaczej.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie przetłumaczony opis który wrzuciłem wcześniej z przytoczonej przez Ciebie strony Mahlkoning którą to sam przytoczyłeś jako znanego i cenionego producenta młynków bo z Konesso nie było wystarczająco. Jak sam później przyznaleś pewnie mają swoje laboratorium z odpowiednim sprzętem do analizy przemiałów przydatnej przy projektowaniu żaren, więc chyba to jest lepszy autorytet niż ktoś co kiedyś Ci coś tam powiedział. Zresztą wystarczy poszukać w necie i znajdzie się więcej informacji to potwierdzających, nawet zapytaj AI jak chcesz.
Specjalnie pisałem żebyśmy nie brnęli w konkretne geometrie, różne prędkości obrotów, różne odstępy między żarnami itd. bo wtedy wyjdzie że nic nie jest pewne i ja to dobrze wiem, ale nie o to w tym chodziło.
Nie obrażam się i lubię dyskutować na forum bo od tego jest ale nie będe w kółko się powtarzał jak widzę że nie dociera, bo to po prostu zrobiło się nudne.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 22 Listopad 2025, 09:21:42 »
Prawie każdy artykuł, porównujący młynki z żarnami stożkowymi versus młynki z żarnami płaskimi, jaki znajdziemy w sieci, kwituje że żarna stożkowe dają bimodalny rozkład zmielonych ziaren a żarna płaskie mają rozkład unimodalny. Pomimo powszechności tego stwierdzenia, trudno znaleźć dowody na to, czy jest ono prawdziwe, a wyjaśnienia naukowe stojące za tym w ogóle nie istnieją.
Przecież od tego są histagramy przemiału na których jak byk widać dwa szczyty lub jeden. Po co producenci by wykorzystywali tak drogi sprzęt w swoich laboratoriach, jakby nic nie pokazywał i im nie pomagał w opracowywaniu nowych żaren?
Tutaj masz wizytę w Fiorenzato gdzie omawiają i pokazują na histagramie jak projektowali geometrię nowych żaren do młynków allground które miały mielić pod różne rodzaje kaw:
https://youtu.be/rmSgIhLu6zY?si=O8cto14Y_tZZ9pGd
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2025, 10:05:55 wysłana przez Artisz »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Listopad 2025, 09:52:18 »
widzę że nie dociera
OK, wyjaśnij mi proszę, co do mnie nie dociera? ;)

Ciekawy ten materiał z Fiorenzato. Szczególnie rozmowa o żarnach All-ground. Wynika z niej, że żarna w tymże młynku mają rozkład szeroki i bimodalny w zakresie espresso. W miarę zwiększania się dystansu między żarnami, rozkład produkowanych przez nie drobin staje się coraz bardziej smukły i unimodalny z jednym wyraźnym maksimum. Ciężko to zatem pogodzić ze zdawkowym opisem rzeczy w różnych artykułach, na które się powołujesz (Konesso, Mahlkonig itp.): stożki --> bimodalny rozkład, dużo pyłu; płaskie -->> unimodalny rozkład, mało pyłu. Dla tego młynka mamy obie sytuacje: rozkład taki i owaki, pył i bez pyłu.

Do tego teraz trzeba wziąć doświadczenie na percepcji, w sumie najważniejszą rzecz w tym wszystkim: jak dana kawa smakuje z takiego czy innego młynka?
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2025, 10:12:24 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi