Witam,
Jako totalny amator potrzebuję Waszej pomocy – chodzę już od miesiąca i dumam nad zakupem😊
W skrócie jak w temacie - Gaggia czy AVX?

Miało być łatwo i przyjemnie – chciałem wymienić starą maszynę Delonghi ec 860m i młynek K89 na coś lepszego. Myślałem, że zakup będzie dość prosty – położę 2tys i kupię coś raz dwa. Jako że nie lubię kupować w ciemno postanowiłem troszkę zgłębić temat… no i się zaczęło 😊
Czytając różne wątki, zgodnie z opiniami postanowiłem zacząć od młynka – a może wymienię młynek i stary złomik zacznie robić dobrą kawę. W sumie byłem już prawie o jeden klik od Eureki M, ale coś mnie podkusiło na zakup używki. Kupiłem Mazzer electronic mini a. Jakie było moje zdziwienie jak pierwsza kawa po kilku próbach mielenia wyszła znacznie smaczniejsza niż z poprzedniego młynka, ciastko "prawie" wyleciało, a nie jak zwykłe było jedną wielką breją. Jednak sam ekspres nie daje już rady – chyba,że ja czegoś nie potrafię – albo leje się jak z kranu, albo zamiast do filiżanki woda cieknie bokiem… także czas na zmianę.
Do czego potrzebuję:
Z racji, że od około roku nie pijam mlecznych kaw, to potrzebuję ekspres do espresso i jego wszystkich wariacji. Zazwyczaj w ciągu dnia robię dwa razy po dwie kawy – 1 espresso + lungo lub americano – kwestia dnia. Mleczaki raczej tylko dla gości.
Z racji ograniczonego budżetu (tu już został znacznie przekroczony z racji nabycia młynka) wybór padł na dwa modele: Gaggia Classic Pro i AVX Hero X.
W czym problem – o G jest mnóstwo opinii, natomiast o AVX nie ma praktycznie nic 😊
Gaggia - sprawdzony ekspres, który wymaga delikatnych modów (zrobiłbym mod na 9bar) i mam coś z czym mogę zacząć pracę. Na minus jak dla mnie to dość mała przestrzeń na filiżankę oraz brak tego co posiada AVX w standardzie.
AVX – bardzo mało opinii – boję się, że jak coś zacznie się dziać z ekspresem, to serwis będzie znacznie utrudniony – chyba, że się mylę? Na plus, to to, że ma praktycznie wszystko co dla mnie, jako totalnego amatora może znacznie pomóc w nauce robienia espresso.
Czy jest coś na co jeszcze mam zwrócić uwagę? Jest może ktoś, kto przerabiał te dwa ekspresy i może wypowiedzieć się?
Z góry dziękuję za wszelkie doradztwo