Autor Wątek: Pomoc Gaggia Classic Pro a AVX Hero X  (Przeczytany 2425 razy)

Offline Kawalla33

Pomoc Gaggia Classic Pro a AVX Hero X
« dnia: 19 Listopad 2025, 10:25:10 »
Witam,

Jako totalny amator potrzebuję Waszej pomocy – chodzę już od miesiąca i dumam nad zakupem😊

W skrócie jak w temacie - Gaggia czy AVX? :)

Miało być łatwo i przyjemnie – chciałem wymienić starą maszynę Delonghi ec 860m i młynek K89 na coś lepszego. Myślałem, że zakup będzie dość prosty – położę 2tys i kupię coś raz dwa. Jako że nie lubię kupować w ciemno postanowiłem troszkę zgłębić temat… no i się zaczęło 😊

Czytając różne wątki, zgodnie z opiniami postanowiłem zacząć od młynka – a może wymienię młynek i stary złomik zacznie robić dobrą kawę. W sumie byłem już prawie o jeden klik od Eureki M, ale coś mnie podkusiło na zakup używki. Kupiłem Mazzer electronic mini a. Jakie było moje zdziwienie jak pierwsza kawa po kilku próbach mielenia wyszła znacznie smaczniejsza niż z poprzedniego młynka, ciastko "prawie" wyleciało, a nie jak zwykłe było jedną wielką breją. Jednak sam ekspres nie daje już rady – chyba,że ja czegoś nie potrafię – albo leje się jak z kranu, albo zamiast do filiżanki woda cieknie bokiem… także czas na zmianę.

Do czego potrzebuję:
Z racji, że od około roku nie pijam mlecznych kaw, to potrzebuję ekspres do espresso i jego wszystkich wariacji. Zazwyczaj w ciągu dnia robię dwa razy po dwie kawy  – 1 espresso + lungo lub americano – kwestia dnia. Mleczaki raczej tylko dla gości.

Z racji ograniczonego budżetu (tu już został znacznie przekroczony z racji nabycia młynka) wybór padł na dwa modele: Gaggia Classic Pro i AVX Hero X.

W czym problem – o G jest mnóstwo opinii, natomiast o AVX nie ma praktycznie nic 😊

Gaggia - sprawdzony ekspres, który wymaga delikatnych modów (zrobiłbym mod na 9bar) i mam coś z czym mogę zacząć pracę. Na minus jak dla mnie to dość mała przestrzeń na filiżankę oraz brak tego co posiada AVX w standardzie.

AVX – bardzo mało opinii – boję się, że jak coś zacznie się dziać z ekspresem, to serwis będzie znacznie utrudniony – chyba, że się mylę? Na plus, to to, że ma praktycznie wszystko co dla mnie, jako totalnego amatora może znacznie pomóc w nauce robienia espresso.

Czy jest coś na co jeszcze mam zwrócić uwagę? Jest może ktoś, kto przerabiał te dwa ekspresy i może wypowiedzieć się?

Z góry dziękuję za wszelkie doradztwo :)

Offline Staszko

• Ekspres: DeLonghi Dedica (do zmiany)
  • Młynek: DF54 czerwony
Odp: Pomoc Gaggia Classic Pro a AVX Hero X
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopad 2025, 08:52:31 »
Ja bym się chętnie podpiął pod temat, jako że  szukam ekspresu o podobnuch parametrach i potrzebach - tylko espresso, nie zależy mi na spieniaczu, a do wydania mam ok. 2k, przesiadam się z Delonghi Dedica. Jedyna różnica, to że nie chciałbym już bawić się w modyfikacje.

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopad 2025, 15:50:30 »
Jeżeli chcesz coś z tych dwóch, to przeszukałem mnóstwo wątków na necie... moje wnioski:

Ten AVX - ma w sumie wszystko co potrzebujesz po rozpakowaniu :) GCP E24 nie ma tych wszystkich bajerów, za to jest urządzeniem prostszym, a więc mniej awaryjnym.

Z racji tego, że AVX to chińczyk Gemilai 3007z w przebrniu dystrybutora na dany region można znaleźć kilka opinii w necie szukając po nazwie dystrybutora na dany region. Znalazłem fajną recenzję na yt jak wpiszesz lance hedrick turin legato

Rozmawiałem z osobą, która zamieniła GCP wersja z 2022 na AVX i jest zadowolona.

Ja skłaniam się w stronę G e24. Na plus: jego prostota i wygląd (tu rzecz gustu), minusy - brak tego co ma AVX, ale jak będę potrzebował, to z czasem mogę zrobić mody.

Znajomy posiada G i jedyne co zmienił, to sprężynkę na 9barową i jest zadowolony.

A nie wiem jaki masz młynek, ale jak coś takiego jak ja posiadałem - delonghi k89, to polecam zmianę, uważam, że lepszy młynek robi róźnicę :)

Offline Staszko

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopad 2025, 16:03:27 »
Mój młynek to DF54, więc na nic lepszego się nie będę porywał. Co do ekspresów to noe zamykam się tylko na te 2, ale szukam czegoś do ok. 2k. Jeśli chodzi o AVX to fajnie o tyle, że można go kupić za 1400 teraz.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopad 2025, 17:17:56 »
Napiszę moje przemyślenia. Za znanymi markami zachodnimi stoi długa tradycja, wielka baza wiedzy serwisowej i części zamiennych. I trwałość. Do tego mnóstwo filmów, recenzji itd. Za chińskimi markami stoi... cena za bogatą funkcjonalność i użyteczność(?). Tyle tylko, że szukając testów, rozbebeszania maszynek itd. znajdziemy niewiele, niemal nic. Mam dziwne wrażenie, że takie ekspresy jak AVX itd., tak szybko znikną z rynku, jak szybko się pojawiły (+ jakiś okres serwisowy). I części do nich też. Jeśli jednak przyjmie się, że kupujemy coś na krótko i pogodzimy się z tym, że za 2-3 lata wywalimy takie urządzenie na szrot i kupimy coś nowszego - to nie bałbym się zakupu "chińczyka". Tak, oni robią coraz lepsze urządzenia, odrabiają lekcje, ale średnio przejmują się przetrwaniem marki. Tego zadania jeszcze nie odrobili. Koncerny typu XIAOMI są tu wyjątkiem, zresztą takie koncerny i tak produkują urządzenia pod różnymi markami, które za chwilę znikną lub już zniknęły.
Chciałem poczytać coś o budowie wszystkich AVXów, a tu dupa. Nic nigdzie nie ma. Któryś z tańszych modeli ma grupę z tworzywa, czy tak samo jest z droższymi? Jak rozwiązali grzanie wody i stabilność temp. - ale nie na pięknych rysunkach od Chińczyków, tylko jakieś zdjęcia rozbebeszenia itd. Nie ma... itd.
Reasumując: postawiłbym na coś sprawdzonego, solidnego - jakieś Ascaso, Gaggia, Lelit itd. - nawet prostsze, bez PIDów i zegarków. Albo na najtańszy AVX, który niby ma wszystko i parzy espresso poprawnie.

Offline Staszko

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2025, 08:12:48 »
Ok, też właśnie trochę nie byłem przekonany do chińczyka, nie ukrywam, że kusiła mnie oferta za 1400 tego AVX i design 😉
Po zrewidowaniu poglądów teraz biorę pod uwagę gaggia classic pro/evo i lelit anna z pid.

Z tego co czytałem to lelit ma wszystkie bajery potrzebne do espresso, ale minusy to mniejsza trwałość i "serwisonwalnosc" niż gaggia + grupa 57mm. Jak Wasze opinie między tymi dwoma?

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopad 2025, 09:58:49 »
Napiszę moje przemyślenia. Za znanymi markami zachodnimi stoi długa tradycja, wielka baza wiedzy serwisowej i części zamiennych. I trwałość. Do tego mnóstwo filmów, recenzji itd. Za chińskimi markami stoi... cena za bogatą funkcjonalność i użyteczność(?). Tyle tylko, że szukając testów, rozbebeszania maszynek itd. znajdziemy niewiele, niemal nic. Mam dziwne wrażenie, że takie ekspresy jak AVX itd., tak szybko znikną z rynku, jak szybko się pojawiły (+ jakiś okres serwisowy). I części do nich też. Jeśli jednak przyjmie się, że kupujemy coś na krótko i pogodzimy się z tym, że za 2-3 lata wywalimy takie urządzenie na szrot i kupimy coś nowszego - to nie bałbym się zakupu "chińczyka". Tak, oni robią coraz lepsze urządzenia, odrabiają lekcje, ale średnio przejmują się przetrwaniem marki. Tego zadania jeszcze nie odrobili. Koncerny typu XIAOMI są tu wyjątkiem, zresztą takie koncerny i tak produkują urządzenia pod różnymi markami, które za chwilę znikną lub już zniknęły.
Chciałem poczytać coś o budowie wszystkich AVXów, a tu dupa. Nic nigdzie nie ma. Któryś z tańszych modeli ma grupę z tworzywa, czy tak samo jest z droższymi? Jak rozwiązali grzanie wody i stabilność temp. - ale nie na pięknych rysunkach od Chińczyków, tylko jakieś zdjęcia rozbebeszenia itd. Nie ma... itd.
Reasumując: postawiłbym na coś sprawdzonego, solidnego - jakieś Ascaso, Gaggia, Lelit itd. - nawet prostsze, bez PIDów i zegarków. Albo na najtańszy AVX, który niby ma wszystko i parzy espresso poprawnie.

super to opisałeś - mam takie same odczucia - bajerancki ekspres, ale za 2/3 lata może być do wyrzucenia (może nie:) Ten Lance zagląda do środa i w sumie po tym filmiku odpuściłem ten ekspres. AVX chwali się, że współpracują z Chinczykiem i coś tam poprawili - pytanie czy zależy im na rozwoju tej marki czy za 2/3 lata ta marka zniknie z rynku jak zaczną się problemy z ekspres. Natomiast jeśli chodzi o Gaggie jest mnóstwo filmików dzięki którym można coś samemu podziałać z naprawą.

Mam już zamówiony GCP e24 :)

teraz tylko poszukiwanie reszty - tamper, dystrybutor i sitko (tu chyba wybiore IMS 16-20 g B682TH24.5M)

Offline Staszko

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopad 2025, 10:20:50 »
Napiszę moje przemyślenia. Za znanymi markami zachodnimi stoi długa tradycja, wielka baza wiedzy serwisowej i części zamiennych. I trwałość. Do tego mnóstwo filmów, recenzji itd. Za chińskimi markami stoi... cena za bogatą funkcjonalność i użyteczność(?). Tyle tylko, że szukając testów, rozbebeszania maszynek itd. znajdziemy niewiele, niemal nic. Mam dziwne wrażenie, że takie ekspresy jak AVX itd., tak szybko znikną z rynku, jak szybko się pojawiły (+ jakiś okres serwisowy). I części do nich też. Jeśli jednak przyjmie się, że kupujemy coś na krótko i pogodzimy się z tym, że za 2-3 lata wywalimy takie urządzenie na szrot i kupimy coś nowszego - to nie bałbym się zakupu "chińczyka". Tak, oni robią coraz lepsze urządzenia, odrabiają lekcje, ale średnio przejmują się przetrwaniem marki. Tego zadania jeszcze nie odrobili. Koncerny typu XIAOMI są tu wyjątkiem, zresztą takie koncerny i tak produkują urządzenia pod różnymi markami, które za chwilę znikną lub już zniknęły.

super to opisałeś - mam takie same odczucia - bajerancki ekspres, ale za 2/3 lata może być do wyrzucenia (może nie:) Ten Lance zagląda do środa i w sumie po tym filmiku odpuściłem ten ekspres. AVX chwali się, że współpracują z Chinczykiem i coś tam poprawili - pytanie czy zależy im na rozwoju tej marki czy za 2/3 lata ta marka zniknie z rynku jak zaczną się problemy z ekspres. Natomiast jeśli chodzi o Gaggie jest mnóstwo filmików dzięki którym można coś samemu podziałać z naprawą.

Mam już zamówiony GCP e24 :)

teraz tylko poszukiwanie reszty - tamper, dystrybutor i sitko (tu chyba wybiore IMS 16-20 g B682TH24.5M)

Ja chyba też zdecyduje się na Gadzinę 😉 niby lelit ma więcej bajerów, ale design gaggia, szczególnie w tym czerwonym kolorze kupił moje serce 😉

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopad 2025, 12:59:44 »
Trochę nie rozumiem ten nagonki na serwisowanie AVX. Te maszyny można kupić w oficjalnej polskiej dystrybucji z dwuletnią gwarancją/rękojmią. Skoro dystrybutorzy muszą te sprzęty serwisować w ramach gwarancji to chyba da się z nimi pracować i części zamienne są dla nich dostępne. No chyba, że działają jak Parkside z lidla, że jak się zepsuje wiertarka to wysyłają nową. Tutaj trzeba zaprosić do dyskusji osoby które te urządzenia sprzedają.
@Michał
@Gmtb
@Janusz

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopad 2025, 13:32:48 »
To nie nagonka, to zwykłe obawy.
Sprzęt (AVX) może być ok, ale gwarancja w pewnym momencie dobiegnie kresu. Jeśli globalna, czy bardziej europejska sprzedaż będzie spora, na pewno baza serwisowa będzie uzupełniana (dostępna), ale jak projekty/modele będą szybko umierać, będzie trzeba traktować takie urządzenia jako dwuletni sprzęt. Tak jest przecież ze smartfonami, które już w naturalny sposób mają swój okres żywotności. Ekspresy kolbowe znane są z długowieczności, bo mają prostą konstrukcję. Jeśli dojdą do tego dobrej jakości surowce + wykonanie, to długowieczność murowana. Chińczykom raczej nie zależy na długowieczności, a na efekcie WOW za nieduże pieniądze + duża sprzedaż, najlepiej żeby ten sam konsument kupił za chwilę coś lepszego (więcej bajerów). Sam mam już 3 ekspresy (kolba, dźwignia, automat) i rozważam, czy nie kupić Chińczyka. Kusi (PID itd.). Jednak gdyby mi zależało na dobrym espresso i nie miałbym żadnego ekspresu, kupiłbym coś dobrze sprawdzonego na rynku.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Grudzień 2025, 08:14:50 »
Hej, wywołany do tablicy powiem szczerze że z naszego punktu widzenia nie powinno być żadnych problemów z naprawami tych urządzeń - inaczej nie weszlibyśmy w ich dystrybucję :)
Kupując w Konesso to my jesteśmy ich gwarantem i mamy sporą bazę części zamiennych u siebie, oczywiście może się wydarzyć tak że akurat czegoś nie będziemy mieli i trzeba będzie nieco dłużej poczekać na naprawę, ale generalnie wszystkie najważniejsze podzespoły staramy się ściągać do siebie na bieżąco.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudzień 2025, 12:27:40 »
Dołączam do przedmówcy :)
I nie wydaje mi się aby marka AVX miała zniknąć z rynku. Po pierwsze AVX to nie tylko chińskie ekspresy. Jest to dość duża firma którą odwiedziłem na początku tego roku.
Właściciel Bella jest miłośnikiem kawy,  posiada nawet całkiem pokaźny zbiór / muzeum ekspresów do kawy i jest zdeterminowany do rozwoju marki AVX pod kątem współpracy z różnymi chińskimi producentami aby móc dostarczać dobrej jakości sprzęt za rozsądne pieniądze.

Wydaje mi się że to chiński producent musiałby z jakiegoś powodu zakończyć produkcję tych modeli aby zniknęły z rynku, a raczej tego nie zrobi póki są chętni na zakup.   

Offline ikpara

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudzień 2025, 13:50:35 »
Wydaje mi się że to chiński producent musiałby z jakiegoś powodu zakończyć produkcję tych modeli aby zniknęły z rynku, a raczej tego nie zrobi póki są chętni na zakup.   
W Chinach znikanie pośredników i producentów (szczególnie mniejszych) jest dość powszechne...

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudzień 2025, 14:48:23 »
Tyle że AVX to firma europejska a producent ekspresów z tego co się orientuje mały nie jest (choć skala biznesu w Polsce a w Chinach też jest różna)

Offline ikpara

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudzień 2025, 15:07:41 »
Właśnie tacy chińscy dostawcy (pośrednicy i producenci) niestety znikają najczęściej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi