Autor Wątek: Esperto, czy może coś innego?  (Przeczytany 3615 razy)

Offline kal800

• Ekspres: La Pavoni Stradivari Pro Lusso
  • Młynek: San Marco SM97
Esperto, czy może coś innego?
« dnia: 28 Październik 2025, 17:21:06 »
Hejka, serdecznie pozdrowienia od miłośnika espresso z Trójmiasta, pierwszy raz na forum.

Od dwunastu lat dosyć intensywnie użytkuję moje La Pavoni Stradivari Professional. Początki były trudne, ale wszystkiego człowiek jest w stanie się nauczyć i od dłuższego już czasu kawa w mieście jest ostatecznością, jak jestem totalnie poza zasięgiem mojej maszynki. Niestety, wszystko się zużywa i mój ekspres się zestarzał i tu i ówdzie wychodzą większe lub mniejsze mankamenty, zarówno mechaniczne, jak i wizualne. Postanowiłem zatem, że go trochę odświeżę kupując nowy.

Naturalnie wybór padł na kolejne La Pavoni, konkretnie Esperto w wersji Abile - manometr oraz termometr przy grupie mogą być pomocne, żeby bardziej zapanować nad procesem, zwłaszcza, że od pewnego czasu staram się trzymać 2-3 rodzajów kawy, aby uzyskać powtarzalność. I tu się pojawiają pytania - po pierwsze chciałem zapytać, czy poszczególne wersje modelu Esperto się różnią tylko kwestiami wizualnymi, czy są też jakieś różnice, które mogą wpłynąć na obsługę urządzenia? Competente i Edotto są jak dla mnie delikatnie mówiąc przegięte w stylistyce, żeby nie powiedzieć cygańskie, ale być może to nie wszystko. Kształt grupy jest inny z tego co zauważyłem, ale trudno cokolwiek wyczytać z dokumentacji handlowej na stronach. No i druga sprawa - trochę mnie korci, żeby sprobować czegoś innego. Zdecydowanie chcę zostać przy dźwigni, zwłaszcza, że w 90% parzę espresso, ewentualnie zalewana potem wodą, mleko idzie naprawdę od wielkiego dzwonu - natomiast się zastanawiam, czy może nie spróbować czegoś innego - jak Bezzera albo Izzo, Olympia chyba nie jest u nas dostępna z tego co widzę, ale z drugiej strony już mam całkiem niezłego skilla na La Pavoni i nie wiem, czy po zmianie nie będę musiał poświęcić sporo wysiłku, aby dojść do tych samych wyników, i nie koniecznie lepszych. Proszę o konstruktywne porady

pozdrawiam

PS - Mam jeszcze pytanie młynkowe. Mam San Marco SM97 i zacząłem się zastanawiać jak wygląda resurs żaren - co jaki czas należy wymienić i jak można określić, czy już jest na to czas?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Esperto, czy może coś innego?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Październik 2025, 18:42:48 »
No i druga sprawa - trochę mnie korci, żeby sprobować czegoś innego. Zdecydowanie chcę zostać przy dźwigni, zwłaszcza, że w 90% parzę espresso…. już mam całkiem niezłego skilla na La Pavoni i nie wiem, czy po zmianie nie będę musiał poświęcić sporo wysiłku, aby dojść do tych samych wyników, i nie koniecznie lepszych.

Jeżeli chcesz wypróbować czegoś nowego a jesteś świadom swoich możliwości, to możesz wybrać coś spośród podobnych dźwigni do twojej. Izzo i Bezzera działają inaczej, wbudowane sprężyny wymagają mniej wysiłku przy parzeniu kawy, ale espresso jest bardziej powtarzalnie.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2025, 20:46:45 »
A może mini Gaggie? Mam wystawioną z PID i dołożoną sprężyną. Bardzo smaczne espresso wychodzi.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2025, 21:04:57 »
Wersje Abile różnią się raczej tylko kolorem, mam i używam na co dzień bez większych uwag, Stradivari Professional jest dość podobny, nie sądzę, żebyś odczuł większą różnice, co ciekawe po ostatnim użyciu zwykłej LP Europicolla stwierdziłem że kawa jest bardziej owocowa i kwaskowa ale pewnie też nagrzewałem go chwilę krócej. Odradzam Ararexa Caravell to była prawdziwa perwersja jeśli chodzi o powtarzalność, kanałowanie, prosty i śliczny ale mega problematyczny ;-)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Październik 2025, 09:29:12 »
Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie innego to mamy na wzorcowni ekspres NURRI L-TYPE. Można do nas podjechać i wypróbować to cudo. Ekspres z ekspozycji przeceniony z 24800,00 zł na 16990,00 zł. Kilka razy użyty na Targach.
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-nurri-l-type-leva-s-a-bialy-drewno/

Dźwignię IZZO możemy ściągnąć z Włoch w ciągu 2 tygodni.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kal800

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2025, 12:10:16 »
Dzięki Wam bardzo za wskazówki. Takich parę przemyśleń - nie wiem czy celnych. Z tego co widzę, to bardziej zaawansowane konstrukcyjnie maszyny dźwigniowe mogą mi dać:

1. Większy bojler - robię 2-3 espresso dziennie, dolewam wodę 1-2 razy w tygodniu
2. Podłączenie do wodociągu - jak wyżej - za mała skala, poza tym twardą wodę z kranu najpierw przepuszczam przez filtr zanim wleję do ekspresu
3. Podwójny boiler/boiler z wymiennikiem ciepła - nie piję kawy z mlekiem, co najwyżej raz na ruski rok robię dla gościa jak się taki znajdzie co lubi kawę mlekiem zanieczyścić   ;)
4. Kontrolowany sprężyną proces ekstrakcji - no właśnie. Czy to jest tylko wspomaganie, czy może mamy do czynienia z pewnym zafiksowaniem procesu, co sprawia, że mam mniejszą kontrolę modulacji nacisku na dźwignie oraz w efekcie ciśnienia wody, która przechodzi przez ciastko?

5. Precyzyjna kontrola temperatury wody w bojlerze oraz grupy.

Tutaj bym się na chwilę zatrzymał, bo nie wiem, czy dobrze cały proces zrozumiałem. W La Pavoni temperatura jest regulowana presostatem, który wyłącza/załącza grzałkę przy przejściu przez zadany poziom ciśnienia. Układ jest bezwładny, więc mamy do czynienia z histerezą, w efekcie czego, temperatura faluje w dosyć szerokim kanale wartości, co wpływa na powtarzalność procesu i właściwości smakowe naparu. Druga kwestia jest taka, że grupa się nagrzewa bezpośrednio od bojlera i po pewnym czasie temperatura wzrasta ponad poziom dający dobre efekty smakowe. Mamy wówczas większą bezwładność termiczną i głęboką histerezę, więc albo czekamy, aż się grupa sama schłodzi, albo jakoś to ciepło odbieramy.

Zatem, jeżeli powyższe dobrze zrozumiałem, zaleta bardziej zaawansowanych modeli polega na tym, że maszynę włączam i po osiągnięciu optymalnej temperatury jestem w stanie wyciskać ile wlezie, aż się skończy woda (bądź nie, jeżeli podłączę rurę) i nic się w smaku nie popsuje, a w La Pavoni mam z jednej strony pełną kontrolę nad procesem, ale muszę brać pod uwagę kwestię bezwładności termicznej i zmieścić się w okienku czasowym.

Minusem większych maszyn jest gabaryt, cena oraz większa komplikacja, a więc podatność na awarie.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników Esperto - czy ten manometr na grupie jest na tyle precyzyjny, że umożliwi monitorowanie ekstrakcji, czy jest to tylko efektowna błyskotka?

pozdro

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Październik 2025, 16:23:34 »
Jeżeli zależy Ci na stabilności temperatury przez dłuższy czas a zarazem w dalszym ciągu chcesz dosyć prostą dźwignię z mniejszymi gabarytami to popatrz jeszcze na Ponte Vecchio Lusso z grupą z termosyfonem. Nagrzewa się dosyć szybko i później jest stabilna, sam właśnie ściągam taką okazyjnie z Włoch i za około tydzień zacznę testować. ;)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Październik 2025, 17:52:32 »
Wiem, że mowa jest o wiele droższych ekspresach, na które masz budżet.
Ale wygląda na to, że mini Gaggia spełnia Twoje warunki i eliminuje obawy. Brak dyszy pary, mały bojler. Grupa jest połączona z bojlerem, szybko się nagrzewa i trzyma temp bojlera. Jest PID, odpada bezwładność. Grupa 58mm. Jest sprężyna, więc puszczasz i się nie martwisz ale możesz też przytrzymać i albo pomóc dźwigni i zwiększyć ciśnienie. Czyli można profilować. Ekspres jest bardzo mały, 3/4 wysokości baniaka wody? Podrzucę link do aukcji
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15681.0

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Październik 2025, 19:54:15 »
LP Abile ;-) ma manometr który reaguje w czasie rzeczywistym, widzisz ile ciśniesz i możesz profil osiągnąć jaki sobie zamarzysz, nwm na ile to poprawny pomiar ale jest ;-)

Offline kal800

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopad 2025, 12:06:02 »
Hej,

No i wybrałem - LP Esperto Abile - maszyna będzie do odebrania w poniedziałek. Generalnie moje powyższe przemyślenia uświadczyły mnie w przekonaniu, że przy mojej specyfice, wszelkie potencjalne bolączki nie mają większego znaczenia, a dodatki w postaci termometru grupy i manometru troszkę podniosą jakość produktu końcowego.

Mam pytanie - możecie mi polecić dodatkowy szpej - dystrybutor, WDT i wagę z timerem? Pamiętam, że z tamperem miałem problem, bo musiałem kupić La Motta i potem u ślusarza dotoczyć do odpowiedniej średnicy. Resztę robiłem na wyczucie, ale może przy okazji się trochę przyłożę do procesu.

pozdrawiam

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Listopad 2025, 23:58:29 »
@kal800
Gratuluję zakupu, LP wygląda świetnie.
Na co dzień używam ekspresu Superkop, też pijam tylko espresso.
Ale gdybym miał kupić następny ekspres do kawy, to tylko: https://www.strietman.net/ct2

Pozdrawiam.
Cezary

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopad 2025, 17:46:32 »
pozdrawiam

Waga nie ma się chyba mieścić na tacy ociekowej? Jest tego masa, u mnie Timemore, widze że CD ma teraz sporą promocję. Do WDT używam umikota i jest naprawdę dobry, nie brudzi blatu, nie świni tylko trzeba właściwie określić wymiary itd. Tamper mam standardowy, ten z zestawu jest świetny jako przycisk do papierów ;-)   

Offline kal800

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2025, 20:50:09 »
No dobra, Orzeł wylądował. Prezentuje się bardziej okazale - w końcu nówka sztuka, wiadomo. Do tego dokupiłem Timemore, nowy tamper od Kazaka, WDT i dystrybutor AVX - wybór taki se, bo jednak te niecałe 52 mm to jest mało popularna średnica filtra. Pierwszy szot wypity i miłość od pierwszego wejrzenia jeżeli chodzi o otwarty portafilter - ten widok jest obłędny. Natomiast wszystko musi się jeszcze wyrobić - sitka, wajcha, manometr - wszystko mega niedotarte. Mam problem z wyjęciem dyszy do spieniacza - nie chce się odkręcić w górę, żeby zwolnić bagnet. Nie chcę na siłę, żeby niczego nie urwać...

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopad 2025, 06:33:43 »
Do NPFa konieczne lusterko baristyczne to poprawia widok :-)  Gratulacje i dobrego użytkowania.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi