Autor Wątek: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy  (Przeczytany 14759 razy)

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
Odp: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Październik 2025, 22:41:55 »
Nikt tu chyba nie wyraził się, że "Anita nie bo nie"
No kolega siewcu napisał, że Anita nie, bo "przede wszystkim młynek". I OPV, którego niby nie ma a jednak jest. Poziom argumentacji ten sam - dlatego kolegę dopytałem. Mam nadzieję, że napisze cos więcej jak się pojawi. Może się uda rozwikłać tą zagadkową tezę.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Październik 2025, 08:04:28 »
Myślę, że lepiej byłoby nie przepychać się zbyt osobiście i emocjonalnie oczywistymi zagadnieniami. W końcu to tylko kawa, espresso = ziarna, ekspres, młynek, barista (przypomniała mi się ta oczywistość znana z Italii jako 4M). Ilość kombinacji jest pewnie nieskończona, a każdy z nas ma jakieś własne doświadczenia, również entuzjazmy i ograniczenia, takie i owakie spostrzeżenia. Warto po prostu słuchać różnych opinii. @siewcu ma swoje zdanie, Ty masz własne, a ja tu tylko się przyglądam i buduję kolejne refleksje, popijając sobie z 4 filiżanek podwójne espressi ;).

Offline lomax Mężczyzna

« Odpowiedź #62 dnia: 26 Październik 2025, 09:41:43 »
Mi nie chodzi o przepychanki tylko o argumenty. Każdy ma swoje zdanie, ale skoro kolega glosi pewien pogląd (do czego oczywiście ma prawo bo jesteśmy na forum) to ja mam proszę o  uzasadnienie konkretnymi argumentami. Może też ja o czymś nie wiem? Nie wykluczam przeciez takej możliwości.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Październik 2025, 08:56:36 »
Myślę, że lepiej byłoby nie przepychać się zbyt osobiście i emocjonalnie oczywistymi zagadnieniami. W końcu to tylko kawa, espresso = ziarna, ekspres, młynek, barista (przypomniała mi się ta oczywistość znana z Italii jako 4M). Ilość kombinacji jest pewnie nieskończona, a każdy z nas ma jakieś własne doświadczenia, również entuzjazmy i ograniczenia, takie i owakie spostrzeżenia. Warto po prostu słuchać różnych opinii. @siewcu ma swoje zdanie, Ty masz własne, a ja tu tylko się przyglądam i buduję kolejne refleksje, popijając sobie z 4 filiżanek podwójne espressi ;).
Ale powinieneś doskonale wiedzieć, że na takim sprzęcie nie ma szans na idealne espresso.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Październik 2025, 09:17:35 »
Idealnego może nie -- ale wystarczająco dobre dla @lomax chyba tak?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #65 dnia: 27 Październik 2025, 09:22:18 »
No widzisz, a mowa była o idealnym od początku.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Październik 2025, 11:01:20 »
Różne są ideały. Z espresso też bywa różnie. Mój ideał rano różni się od ideału wieczorem; wiosenny ideał różni się od jesiennego itp. Mój ideał różni się od ideału sąsiada itd.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Październik 2025, 11:41:14 »
Ale wiesz dobrze, że bez porządnego młynka tego nie zrobisz. Pomijając ziarno, to właśnie on jest podstawą, a tu mowa o była o młynkach podstawowych.

A OPV - fakt, nie sprawdziłem, choć to było dopisane trochę na siłę. Największym problemem jest młynek i brak równego przemiału - i nie chodzi tu konkretną markę, bo wszystkie stożki zbudowane są podobne i różnice w przemiale będą minimalne. Wiem po prostu jaką różnicę czułem przy zejściu z Mazzera Super Jolly na taki stożek, efektów nie udało mi się powtórzyć. Rozmawiałem za to z wieloma osobami, które podobne manewry przerabiały(w jedną lub w drugą stronę) i wszyscy jak jeden mąż - im lepszy młynek, tym lepsze espresso i na małych stożkach(czyli np. taki, jak jest w Anicie) dobre espresso jest kwestią losową. Widziałem również wykresy pomiaru frakcji przemiału, niestety tylko w odniesieniu do C40. Znajomych z dostępem do sprzętu pomiarowego niestety nie mam(nie ten wydział PWr), żeby pokazać Wam różnicę czarno na białym, ale widząc, że robię kilka shotów pod rząd z młynka z płaskimi 64mm wszystkie wychodzą takie same, a stożki muszę przestawiać - wnioski nasuwają się same.Tak już jest, że młynek(zaraz za ziarnem) to drugi najważniejszy element układanki przy robieniu kawy...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Październik 2025, 11:44:57 »
Pewnie jest to prawdą i pewnie masz rację. Wiesz, niedawno kupiłem sobie stożkowy, maleńki Starseeker E55. I nie narzekam na efekty jego pracy. Espresso z płaskich żaren 83mm jest super, jest gęste i bardziej okrągłe. Ale nie potępiałbym stożkowych młyneczków w czambuł -- bo działają i espresso z nich też ma swoje pozytywne strony. Jest inne, ale jest OK. Specyfika "cięcia" ziaren jest zupełnie inna, ale wiemy o tym od zawsze. Wg włoskiej szkoły, młynki stożkowe nie za bardzo się nadają do espresso, ale gdy się nie ma co się lubi, to co?

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Październik 2025, 11:52:09 »
czesc, uzytkuje Lelit Kate, młynek jak w Anicie, prze dłuższy czas byłem zadowolony jednak po kursie baristycznym zrobionym pod wplywem forum na sprzecie Ceado i po próbach na swoim sprzecie na mieszance ze szkolenia przeszedlem na Cunilla z plaskimi zarnami. Róznica bardzo zauważalna, długo ignorowałem pojawiające się tu sugestie o wyższosci płaskich żaren aż sam dostałem nauczke na własnych kubkach i filizankachsmakowych

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #70 dnia: 27 Październik 2025, 12:16:22 »
Wiesz, niedawno kupiłem sobie stożkowy, maleńki Starseeker E55. I nie narzekam na efekty jego pracy.
Tylko widzisz, on nie ma typowych 38mm stożków :) To też sporo zmienia.

Offline ikpara

« Odpowiedź #71 dnia: 27 Październik 2025, 12:47:04 »
niedawno kupiłem sobie stożkowy, maleńki Starseeker E55. I nie narzekam na efekty jego pracy.
Czy warto to kupić? Jak to wygląda jeśli chodzi o jakość wykonania? Ja rozglądam się za młynkiem bardziej pod drippery i FP.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Październik 2025, 12:59:24 »
Myślę, że warto: -->> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15909.msg316721#msg316721. Na pewno fajniejsze to maleństwo niż np. Arco (droższy i ręczny, i trzeba non stop pędzelkować wylot).
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2025, 13:07:51 wysłana przez Antonio »

Offline lomax Mężczyzna

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Październik 2025, 09:27:27 »
Wiem po prostu jaką różnicę czułem przy zejściu z Mazzera Super Jolly na taki stożek, efektów nie udało mi się powtórzyć. Rozmawiałem za to z wieloma osobami, które podobne manewry przerabiały(w jedną lub w drugą stronę) i wszyscy jak jeden mąż - im lepszy młynek, tym lepsze espresso i na małych stożkach(czyli np. taki, jak jest w Anicie) dobre espresso jest kwestią losową.
To już jest jakiś argument na poparcie tezy.

Ale powinieneś doskonale wiedzieć, że na takim sprzęcie nie ma szans na idealne espresso.
Mam jeszcze takie pytanie podsumowujące (do kolegi siewcu): jaki zestaw (ekspres + młynek) twoim zdaniem jest w stanie zrobić idealne (twoim zdaniem) espresso?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Październik 2025, 11:04:11 »
długo ignorowałem pojawiające się tu sugestie o wyższosci płaskich żaren
Nie ma wyższości żaren według rodzaju. Wszystko zależy co się chce uzyskać, jakie napary się robi, z jakiego palenia kawy, geometrii, średnicy żaren, prędkości obrotów w danym młynku itd. Nic nie jest tak proste że można uznać ogólnikowo że jedno jest lepsze od drugiego, jak już to można porównywać konkretne żarna w konkretnych młynkach, co nie zmienia faktu że młynek w Anicie jest słaby i nie ma się co oszukiwać że wyjdzie z niego jakieś wybitne espresso.😉
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2025, 11:26:22 wysłana przez Artisz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi