Autor Wątek: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy  (Przeczytany 14730 razy)

Offline MarekPozostal

"Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy
« dnia: 30 Wrzesień 2025, 15:57:25 »
Cześć!
Chciałbym kupić pierwszy i docelowy ekspres kolbowy do użytku domowego.
Na ten moment parzę kawę w aeropressie i kawiarce spieniając mleko trzepaczko-długopisem. Kawę mielę młynkiem z stalowymi żarnami xeoleo. Nie ukrywam chce przejść na coś przynajmniej kilka poziomów wyżej, żeby uzyskać kawę jak z lepszej kawiarni. Kawę zamawiam głównie ze świeżopalonej.
Chciałem kupić Lelit Anita, ale z grupy wyczytałem, że warto kupić młynek i ekspres osobno. Budżet na ten zakup myślę mam 4-5tys.
Mam mało miejsca na blacie w kuchni, więc nie ukrywam chciałbym coś MAŁEGOi zgrabnego.
Co co kaw, to dziennie robimy 2-4kawy (zwykle 2 podwójne espresso i 2 mleczne np cappuccino/latte). Czasem więcej jak są goście. Ekspres powinien miec dysze do spieniania mleka.
Na co zwrócić uwagę i co warto kupić dla ambitnego amatora-foodgeeka? Może w przyszłości na jakiś kurs dla baristy bym się zapisał, dlatego chce trochę lepszy sprzęt.
Jak wygląda kwestia serwisowania ekspresu i młynka, oddaje się to w jakieś miejsca czy można to wykonać samodzielnie?

PS: wyczytałem z forum masę postów, ale czym więcej czytałem tym mniej wiedziałem  :sciana: także proszę o jakieś sugestie i pomoc, bo wydatek jest nie ukrywam spory i nie chce wtopić  ;)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2025, 18:29:15 »
Chciałbym kupić pierwszy i docelowy ekspres kolbowy do użytku domowego.
Tak się nie da. Jak jest pierwszy to nie wiesz czego chcesz od ekspresu. I ile to jest dla ciebie warte.  Ja już wiem np. że mój spełniał moje wymagania jak go kupowałem. Nadal bardzo dobrze je spełnia. Ale teraz może bym coś innego kupił bo pojawiły się myśli jakich nie miałem dwa lata temu.
Z młynkiem chyba ostatnio jest prosto - na start DF64 gen2 i wiesz że może nie jest najlepszy, ale jest wystarczająco dobry.
Dobry kurs jest chyba ważniejszy niż lepszy ekspres - ja się od 2 lat nie mogę zebrać, ale nadal czuję że powinienem. Na 90% lepsza kawa będzie po kursie niż z lepszego ekspresu. Na pewno dużo czasu zaoszczędzisz. Jak wyceniasz rok/dwa/trzy gorszej kawy?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2025, 18:40:57 »
Z naszej oferty jeśli chodzi o ekspresy to od najdroższego do najtańszego (ale dobrze już sprawdzonego) proponuję ASCASO UNO PID lub DREAM PID a następnie AVX DB1 PRO oraz AVX DB1 HERO X.
Młynki odwrotnie aby dobrze mieściły się w budżecie tj. od najtańszego do droższego (nie najdroższego) - AVX CG301 Silver, DF54, DF64 Gen. II, DF64VS.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2025, 19:51:47 »
Na pewno nie brałbym najtańszego młynka, bo od niego w dużej mierze zależy powtarzalność i jakość kawy, więc jakbyś chciał coś bardziej docelowego to taki DF83V  jest super za te pieniądze i chyba większości osób nie trzeba nic lepszego.

Tak jak pisze Wiszczu, warto się przeszkolić, bo oszczędzi Ci to wielu nerwów i zmarnowanej kawy. W kwestii kursu, to najlepiej pogadaj z jakimś kumatym baristą żeby zrobił Ci szkolenie w domu na Twoim sprzęcie.  Janusz chyba robi podstawowe szkolenie klientom w sklepie.

Ja to lubię ekspres szybko się nagrzewa i ma sterowanie temperaturą zaparzania, jeśli lubi się zmieniać kawy. To chyba spełniają wszystkie tu wymienione. Do tego warto mieć jakieś narzędzia do przygotowywania kawy w sitku, typu umikot i dobry tamper może być samopoziomujący albo jakieś narzędzie poziomujące. Od tego też więcej zależy niż od ekspresu. 

Ja bym zwrócił uwagę na takie rzeczy  -> dobre ziarna do nauki coś niezbyt drogiego, ale nie byle co z rozsądnej palarni jakaś np. Gwatemala, Kolumbia do espresso -> dobry młynek -> dobre, powtarzalne przygotowanie kawy w sitku -> dobra woda o twardości KH ok. 70 PPM CaCo3 i Całkowitej mineralizacji ok. 100 - 150 PPM (TDS) -> odpowiednia temperatura zaparzania -> utrzymanie sprzętu (grupy, sitka, kolby) w czystości.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2025, 19:59:55 wysłana przez krystians »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2025, 09:35:55 »
Janusz chyba robi podstawowe szkolenie klientom w sklepie.

Potwierdzam - klient odbierający sprzęt osobiście w naszej firmie ma gwarantowane gratisowe przeszkolenie.

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Październik 2025, 21:54:05 »
Z naszej oferty jeśli chodzi o ekspresy to od najdroższego do najtańszego (ale dobrze już sprawdzonego) proponuję ASCASO UNO PID lub DREAM PID a następnie AVX DB1 PRO oraz AVX DB1 HERO X.
Młynki odwrotnie aby dobrze mieściły się w budżecie tj. od najtańszego do droższego (nie najdroższego) - AVX CG301 Silver, DF54, DF64 Gen. II, DF64VS.

Między AVX a ASCASO  jest duża przepaść przy espresso? Czy raczej mało zauważalne różnie? Nie ukrywam AVX jest znacznie tańszy i zastanawiam się czy warto dopłacać aż tyle kasy do ASCASO 

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2025, 13:54:34 »
Moim zdaniem na początek warto zawsze brać jak najlepszy młynek, a ekspres, żeby był wystarczający. Z czasem okaże się czy coś Ci bardziej lub mniej w nim doskwiera. Wtedy kolejny można dobrać pod już wypracowane potrzeby.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Październik 2025, 14:58:24 »
Między AVX a ASCASO  jest duża przepaść przy espresso? Czy raczej mało zauważalne różnie? Nie ukrywam AVX jest znacznie tańszy i zastanawiam się czy warto dopłacać aż tyle kasy do ASCASO

Nie chcę się wypowiadać w tym temacie aby nie być posądzonym o nieobiektywny osąd. Jeśli i tak się przymierzasz do przyjazdu do nas to najlepiej będzie jak sam to ocenisz na miejscu.

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2025, 20:01:22 »
Na pewno nie brałbym najtańszego młynka, bo od niego w dużej mierze zależy powtarzalność i jakość kawy, więc jakbyś chciał coś bardziej docelowego to taki DF83V  jest super za te pieniądze i chyba większości osób nie trzeba nic lepszego.

Tak jak pisze Wiszczu, warto się przeszkolić, bo oszczędzi Ci to wielu nerwów i zmarnowanej kawy. W kwestii kursu, to najlepiej pogadaj z jakimś kumatym baristą żeby zrobił Ci szkolenie w domu na Twoim sprzęcie.  Janusz chyba robi podstawowe szkolenie klientom w sklepie.

Ja to lubię ekspres szybko się nagrzewa i ma sterowanie temperaturą zaparzania, jeśli lubi się zmieniać kawy. To chyba spełniają wszystkie tu wymienione. Do tego warto mieć jakieś narzędzia do przygotowywania kawy w sitku, typu umikot i dobry tamper może być samopoziomujący albo jakieś narzędzie poziomujące. Od tego też więcej zależy niż od ekspresu. 

Ja bym zwrócił uwagę na takie rzeczy  -> dobre ziarna do nauki coś niezbyt drogiego, ale nie byle co z rozsądnej palarni jakaś np. Gwatemala, Kolumbia do espresso -> dobry młynek -> dobre, powtarzalne przygotowanie kawy w sitku -> dobra woda o twardości KH ok. 70 PPM CaCo3 i Całkowitej mineralizacji ok. 100 - 150 PPM (TDS) -> odpowiednia temperatura zaparzania -> utrzymanie sprzętu (grupy, sitka, kolby) w czystości.

Niestety mam malutko miejsca w kuchni.. DF83V chyba jest za duży do mojej kuchni , natomiast DF64 Gen 2 wygląda na całkiem kompaktowy.
Duża jest przepaść między DF64 a DF83V?

Czym się różnią te dwa młynki? Uważasz, że nie są warte kupna?
Młynek do kawy G-IOTA DF64VS (gen.2) – Black -> 2490,00 zł
Młynek do kawy G-IOTA Gen.II ( DF64 Gen.II ) – Czarny - 1700zł

Ew coś jeszcze coś innego warto rozważyć?

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2025, 20:07:17 »

Nie chcę się wypowiadać w tym temacie aby nie być posądzonym o nieobiektywny osąd. Jeśli i tak się przymierzasz do przyjazdu do nas to najlepiej będzie jak sam to ocenisz na miejscu.

Jestem z Krakowa, niestety w najbliższym czasie nie ma szans na wyjazd do Łodzi.. Musze to wybrac i kupić online albo gdzieś w Krakowie przetestować.
jestes w stanie mi coś podpowiedzieć? Na ten moment jestem laikiem z kawiarką. Ale marzy mi się espresso jak z dobrej knajpy i dobre latte. 
Zalezy mi na dobrej jakości kawy. Mleko moge spieniać dopiero po zrobieniu dwóch espresso, nie musi byc to w tym samym czasie. Sprzęt jest do uzytku domowego więc dodatkowe "2minuty" mnie nie zbawi :)
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2025, 20:09:32 wysłana przez MarekPozostal »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Październik 2025, 15:34:48 »
Między DF64 a DF83 różnica jest w średnicy żaren a co za tym idzie w szybkości mielenia kawy i dokładności - równomierności przemiału. W warunkach domowych ta szybkość nie jest tak istotna jak w gastronomii.
Młynek do kawy G-IOTA DF64VS (gen.2) – Black -> 2490,00 zł ma regulowaną prędkość obrotową i płaskie żarna z powłoką DLC — żarna o średnicy 64 mm wzmocnione powłoką Diamond-Like-Carbon dla dłuższej żywotności.
Młynek do kawy G-IOTA Gen.II ( DF64 Gen.II ) – Czarny - 1700zł ma stalowe żarna 64 mm i większą średnicę obudowy. Obydwa mają w wersji Gen. II generator plazmy. Obydwa warte są uwagi.
Jeśli możesz pogodzić się z czekaniem na parę i z koniecznością ostudzenia termobloku po spienianiu mleka (co nie jest problemem przy 2 - 4 kawach mlecznych) to polecałbym ekspres DREAM PID lub UNO PID. Solidne hiszpańskie wykonanie poparte wieloletnią naszą współpracą z firmą ASCASO. Wbrew opinii @krystians jeśli jest ograniczenie w budżecie to ja wybrałbym ekspres z ASCASO i do niego tańszy młynek - np. AVX CG301 (też z żarnami 64 mm).

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Październik 2025, 23:32:14 »
DF83V chyba jest za duży do mojej kuchni
Ten młynek różni się od większości ustawieniem silnika i żaren. W związku z tym jest głębszy, ale mieląc ziarna spadają grawitacyjnie w dół w związku z czym spędzają mniej czasu w komorze mielącej. Co daje bardziej powtarzalne i równomierne mielenie oraz małą retencję.

DF64 i 83 w wersji pionowej jest ok, ale wcale nie są bardzo małe. Dopiero DF64VS jest mniejszy i bardziej dopracowany.

Nie mówię, że ten AVX CG301 jest zły.  Po prostu nie miałem z nim do czynienia. Jednak z mojego doświadczenia, im lepszy młynek, tym mniej problemów z zaparzaniem kawy. Z większością sprzętu da się znaleźć jakąś drogę do celu. Kwestia, żeby było Ci jak najprzyjemniej to robić na co dzień.

Tak sobie teraz myślę, że może w Twoim przypadku coś ze zbiornikiem (hopperem) na kawę jak CG301 może być wygodniejsze. Większości osób nie chce się odważać za każdym razem kawy i wsypywać pojedynczych dóz do młynka - przypadek młynków DF.  Tylko czy akurat ten młynek AVX to nie wiem, bo nigdy nawet przy nim nie stałem.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2025, 23:41:17 wysłana przez krystians »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2025, 11:01:48 »
Tylko czy akurat ten młynek AVX to nie wiem, bo nigdy nawet przy nim nie stałem.
To podjedź do nas do Zgierza. Postoimy razem. :-)

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2025, 21:19:15 »
Lelit Anita jest bardzo mały jak na 2w1. Opinia o osobnym młynku jest na wyrost, dlatego ze źle się kojarzy snobistycznie - z budzetowością sprzętu. Moim zdaniem to głupota. Anita jest bardzo dobra na początek. Znudzi Ci się - sprzedasz z niewielką stratą. Serwisować możesz sam, bo budowa jest prosta jak drut. Zawsze ktoś Ci powie ze lepiej lepszy, droższy i tak bez końca. Tylko po co skoro z dobrego i niedrogiego ekspresu, przy odrobinie wprawy zrobisz idealne espresso. Z droższego ekspresu nie będzie lepiej smakować.
Ps. Co do młynka i tego, że nie warto kupować najtańszego ze względu na powtarzalność: młynek w Anicie to to samo co Ascaso I2 mini, Lelit Fred, Iberital Challenge. Mielę tym w domu z 10 lat (Iberital Challenge, teraz Anita) i zero problemów z powtarzalnością. Gdzie wady?
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2025, 21:24:37 wysłana przez lomax »

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2025, 22:03:19 »
Między DF64 a DF83 różnica jest w średnicy żaren a co za tym idzie w szybkości mielenia kawy i dokładności - równomierności przemiału. W warunkach domowych ta szybkość nie jest tak istotna jak w gastronomii.
Młynek do kawy G-IOTA DF64VS (gen.2) – Black -> 2490,00 zł ma regulowaną prędkość obrotową i płaskie żarna z powłoką DLC — żarna o średnicy 64 mm wzmocnione powłoką Diamond-Like-Carbon dla dłuższej żywotności.
Młynek do kawy G-IOTA Gen.II ( DF64 Gen.II ) – Czarny - 1700zł ma stalowe żarna 64 mm i większą średnicę obudowy. Obydwa mają w wersji Gen. II generator plazmy. Obydwa warte są uwagi.
Jeśli możesz pogodzić się z czekaniem na parę i z koniecznością ostudzenia termobloku po spienianiu mleka (co nie jest problemem przy 2 - 4 kawach mlecznych) to polecałbym ekspres DREAM PID lub UNO PID. Solidne hiszpańskie wykonanie poparte wieloletnią naszą współpracą z firmą ASCASO. Wbrew opinii @krystians jeśli jest ograniczenie w budżecie to ja wybrałbym ekspres z ASCASO i do niego tańszy młynek - np. AVX CG301 (też z żarnami 64 mm).

Zakładałem budżet na poziomie max 4-5k. Tutaj już idę bliżek 6-7k, czego żona mi chyba nie wybaczy :D
A czym się różnią ASCASO DREAM PID od UNO PID? Może tutaj bym trochę nadrobił budżetu.
Rozumiem, że DREAM ONE ze względu na brak PID lepiej sobie odpuścić?

Młynek z opcja single dose brzmi lepiej ze względu, że używam różnych mieszanek kaw w zależności od smaka. Poza tym kawa nie wietrzeje. Ale jeśli mogę tam wsypywać po np 72g (4x18g? nie wiem ile wchodzi kawy do sitka w tej kolbie) to mógłbym uzupełniać to codziennie inna świeżą kawą co jest dla mnie ok.

Jakieś alternatywy np te AVX lub któryś Lelit np Anna widze jest w wersji z PID, ew Sage albo inny? Widze że macie w sklepie większy wybór ekspresów, inne marki poza AVX i ASCASO nie sa warte uwagi?
Patrząc na cene, AVX wydaje się kuszący widziałem że to nowy sprzęt, ale pewnie patrzyliście co jest w środku i juz jakieś serwisy pewnie sie pojawiły, macie jakieś spostrzeżenia ?

Ostatnio zdałem sobie sprawę, że jak robię 2-6 kaw na raz to najpierw robię espresso, a potem spieniam większa ilość mleka i rozlewam na te 2-6 kaw.
 Jak mówiłem przyjazd nie bardzo wchodzi teraz w grę bo jestem z Krakowa i nie mam samochodu, ale jeśli byłaby opcja rozmowy telefonicznej/video rozmowy na Zoom to chętnie bym skorzystał :) Ogólnie ASCACO wydaje mi się najbezpieczniejszym wyborem, ale nie ukrywam, trochę kosztuje :/
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2025, 22:19:05 wysłana przez MarekPozostal »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi