Autor Wątek: Quick Mill Pop‑Up lub coś rownie szybkiego ?  (Przeczytany 1499 razy)

Offline pieczyk111

• Ekspres: ..........
  • Młynek: DF 64 / SSP Espresso HU
Quick Mill Pop‑Up lub coś rownie szybkiego ?
« dnia: 24 Wrzesień 2025, 16:14:30 »
Planuję przesiadkę na „lepszy sprzęt”, budżet maksymalnie ~1000 €, chociaż wolę wydać mniej jeśli się uda. Mój Bambino Plus już nie chcę parzyć dobrej kawy.

Podoba mi się koncepcja Quick Mill Pop‑Up, zwłaszcza regulacja zaworem. Tylko że nie podoba mi się słaby dostęp do spieniania mleka, może to być uciążliwe w moim przypadku, ostatecznie wymyśle jakąś podstawkę.
Mega zależy mi na szybkim nagrzewaniu, więc termoblok lub coś bardzo podobnego byłoby idealne. Marzy mi się nowy Ascaso Dual, ale nie teraz, budżet nie ten, miejsca też nie mam.
    Co jeszcze możecie polecić, coś bardzo zbliżonego do mojej propozycji? Mocno praktykuje espresso no i zupy.

Btw. Obecny Bambino Plus nagle przestał dogrzewać jak należy, pierwsze lanie wychodzi około ~80 °C, potem już słabo, ledwo 70 °C lub mniej, kawa wychodzi bardzo słona i w ogóle w złym smaku.
Podejrzewam uszkodzony czujnik temperatury albo grzałkę? Wcześniej wszystko było ok. Ktoś miał podobne problemy ? Warto było by wiedzieć co, planuje sprzedać jako uszkodzony.

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
Odp: Quick Mill Pop‑Up lub coś rownie szybkiego ?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrzesień 2025, 19:15:46 »
O ile mi wiadomo,  Quick Mill Pop-Up nie posiada termobloku. Z termoblokiem jest inna jego wersja - Quick Mill Pop (bez Up). Proponuję dokładnie sprawdzić tą informację

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrzesień 2025, 19:37:08 »
Profitec Go ma opcję szybkiego nagrzewania. To jest bojler

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrzesień 2025, 20:13:06 »
O ile mi wiadomo,  Quick Mill Pop-Up nie posiada termobloku. Z termoblokiem jest inna jego wersja - Quick Mill Pop (bez Up). Proponuję dokładnie sprawdzić tą informację

Dokładnie tak właśnie jest, źle się wyraziłem, termoblok był by najlepszą opcją jak w nowym Ascaso lub ekspresach Sage ale te znowu nie maja kontroli ciśnienia...

Profitec Go ma opcję szybkiego nagrzewania. To jest bojler

Z tego dwojga to już wole QM Pop-Up

Offline MichałCz

• Ekspres: AVX DB1 X
  • Młynek: AVX DF 64 v2
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2025, 08:41:58 »
Hej mam i polecam AVX DB1 Hero X. Szybko się nagrzewa (max 15 minut) i ma termoblok do spieniania mleka. Budżet ~2200 PLN. I ma regulację zawaru. Poszukaj na forum o QuickMill. Ktoś kupił jeden z tych wskazanych przez Ciebie i były jakieś problemy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrzesień 2025, 11:19:36 »
To ja przy tym budżecie proponuję pójść oczko wyżej - AVX DB1 PRO. Ten może jednocześnie robić kawę i spieniać mleko.

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-db1-pro-czarny/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrzesień 2025, 13:05:39 »
AVX DB1 Hero X. Szybko się nagrzewa (max 15 minut)
15 min to jest szybko ? Szybko to jest minuta po włączeniu, ja się poważnie zastanawiam czy aby na pewno te 5 min w Qiuck Mill dam rade znieść... Druga sprawa że trochę te AVX to dla mnie wynalazki jakieś, zdecydowanie preferuję pewne konstrukcje z długim stażem na rynku. Niestety lepszej opcji nie widzę niż ten Pop-Up, jeszcze zastanawiam się czy poczekać do październikowych targów w Milanie? choć konkretnych przecieków też nie mogę trafić. Co do problemów to w pierwszej partii trzeba było zaktualizować soft, nic więcej.

Co do spieniacza to czy są jakieś patenty aby zwiększyć mobilność ? Może jakieś inne kraniki które pasują ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Wrzesień 2025, 13:31:59 »
Jeśli chcesz szybciej i do tego ze sprawdzoną marką to chyba będziesz musiał nieco dołożyć albo zrezygnować z układu PID oraz z dwóch niezależnych układów grzewczych. Wówczas z ekspresów ASCASO będziesz miał DREAM ONE oraz UNO Black. No i nowość - ESSENZA Nina. A jeśli dołożysz to ASCASO DREAM PID, UNO PID lub ESSENZA Modena. Wszystkie te ekspresy szybko się nagrzewają.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrzesień 2025, 15:31:50 »
No i nowość - ESSENZA Nina
Tak jest to opcja która rzuciła mi się gdzieś w oczy, przepiękna opcja, zwłaszcza te zielone zegary ale ze względu na zupy chciał bym mieć kontrole nad ciśnieniem... Ascaso na razie nie wchodzi w grę! Zbyt duży no i kasa również.

Tak mi przechodzi przez głowę myśl, czy może nie spojrzeć na Flair 58. Nigdy nie miałem okazji spróbować espresso z dźwigniowej maszyny, recenzje jakie czytam, że ci co pokupili maszyny za grube tysiące, jak tylko zaczęli z dźwigni, odtąd tylko ekspresy do spieniania mleka używają. Czy to prawda ? Czy różnica jest aż tak powalająca ?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Wrzesień 2025, 15:59:35 »
Mam wystawioną na Pchlim targu mini Gaggię, to jest dźwignia na sprężynie z PIDem

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2025, 15:14:51 »
Przejrzałem już chyba wszystkie możliwe produkty dostępne w europie i nawet te w USA. Nic lepszego pewnie nie znajdę w tych pieniądzach. Doszukałem się informacji że najnowsza wersja Pop Up została już poprawiona: błąd Error już nie występuje, kosze prysznicowe są lepszej jakości niż w pierwszym 02044 no i dysza pary również zmodyfikowana, bardziej wygięta w S" co sprawia że jest krótsza. Chociaż znalazłem niezłe patenty na Reddicie, wymiana podnóżków na wyższe, antywibracyjne lub drewniane pod kolor pokrętła pary co też eliminowało defekt ale również dodaje fajny efekt wizualny. Nowe wersje są juz w niemieckich sklepach za okoł 890e. Pomysł z Flair odkładam na później.

Wyczytałem też że porta‑filtre Nomcore 58 i inne pasujące do E61 można używać zamiennie, więc finalnie da się dużo zrobić w drewnie. Muszę jeszcze pomyśleć i poszukać czym fajnym i praktyczniejszym zastąpić zawór regulacji ciśnienia, ale to pokombinuję jak maszyna przyjdzie. Chyba że macie jakieś ciekawe pomysły?

Zastanawiam się też nad doborem koszyka, do tej pory używałem IMS a ostatnio BigBang i z tego średnio jestem zadowolony. Poszukam czegoś nowego, jakie wy koszyki lubicie najbardziej?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrzesień 2025, 09:11:24 »
15 min to jest szybko ? Szybko to jest minuta po włączeniu, ja się poważnie zastanawiam czy aby na pewno te 5 min w Qiuck Mill dam rade znieść...

5 minut to jest zapewne czas nagrzewania się wody w bojlerze. Ascaso nagrzewa się w 1,30 min. Ale to nie są czasy gotowości maszyny do przygotowania espresso.
Producenci zazwyczaj podają czas nagrzewania się układu grzewczego ale musisz do tego czasu dodać przynajmniej 10 minut aby wygrzał się cały układ czyli grupa kawowa + kolba.

Osobiście nie znam maszyny która byłaby gotowa przygotować prawidłowe espresso po 5 minutach od włączenia.
Chyba że jak tylko bojler / termoblok się wygrzeje zaczniesz przepuszczać wodę przez grupę i kolbę aby szybciej je dogrzać.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2025, 09:13:36 wysłana przez Gmtb »

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2025, 11:28:03 »
Chyba że jak tylko bojler / termoblok się wygrzeje zaczniesz przepuszczać wodę przez grupę i kolbę aby szybciej je dogrzać.

Dokładnie w takie sposób zawsze nagrzewam to co najważniejsze. Do podgrzania kolby, a bardziej tylko sitka, mam podgrzewacz który szybko sobie z tym radzi, ostatecznie przepuszczam wodę. Co do nagrzania reszty to również kilka sekund przelatującej cieplej wody robi swoje, co daje kolejne plusy bo woda w bojlerze częściej się wymienia.

Co do sitek to stoję przed wyborem Pullman 876 czy VST ? Na te za 200 dolców może przyjdzie czas później, jeszcze interesująco wygląda to precyzyjne od Normcore ale nie ma nigdzie recenzji. Ktoś miał doświadczenie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi