Autor Wątek: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria  (Przeczytany 6526 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:33:00 »
Słuchajcie, może wykorzystajmy pozytywną moc internetu i zróbmy wspólnie listę zabiegów konserwacyjnych, których nie ma w linkowanej instrukcji. Zdaje się że niektórzy forumowicze serwisują różne sprzęty, więc razem możemy stworzyć listę, która pomoże zwykłym użytkownikom utrzymać sprzęt w jak najlepszym stanie. Taka lista dobrych praktyk, a ja potem wydzielę to jako osobny temat.

Offline ikpara

« Odpowiedź #61 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:48:23 »
Taak, ja miałem na myśli sitko portafiltra - ono jest bardziej wrażliwe na zatkanie. Jeżeli chodzi zaś o sitko prysznica to zatkanie tego sitka według mnie jest ciężkie do osiągnięcia. Owszem może być gdzieś tam brudne, ale zatkane? Swoją drogą ja rozkręcam też bebechy "od dołu" właśnie tak raz na miesiąc i czyszczę wszystko w kąpieli i nigdy nie widziałem zatkania. Może zdjęcia coś więcej by powiedziały?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:51:32 »
Ach sitko portafiltra, to oczywista oczywistość, że się myje i portafilter w środku, o tym mówi nawet instrukcja.

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:53:40 »
Sitko portafiltra i portafiltr są u mnie w domu

Offline ikpara

« Odpowiedź #64 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:00:51 »
Słuchajcie, może wykorzystajmy pozytywną moc internetu i zróbmy wspólnie listę zabiegów konserwacyjnych, których nie ma w linkowanej instrukcji. Zdaje się że niektórzy forumowicze serwisują różne sprzęty, więc razem możemy stworzyć listę, która pomoże zwykłym użytkownikom utrzymać sprzęt w jak najlepszym stanie. Taka lista dobrych praktyk, a ja potem wydzielę to jako osobny temat.

Takie GMP - Good Maintenace Procedures, ale chyba bardzo ogólne + ewentualne przestrogi typu nie wykręcaj tej śrubki bo wszystko pójdzie w drobną kaszkę. Natomiast szczegóły to już należą do sprzedawcy danego modelu i instrukcji obsługi. Poza tym zobaczcie forum - ktoś zadaje pytanie i za chwilę są konkretne porady.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:02:52 »
Tak, chodzi właśnie o takie dobre praktyki, o których nie koniecznie wspomina każda instrukcja, a nie wpływają także na gwarancję.

Offline ikpara

« Odpowiedź #66 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:03:35 »
Sitko portafiltra i portafiltr są u mnie w domu
Czyli sitko prysznica? Mimo wszystko dziwne.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:14:08 »
Jeżeli chodzi zaś o sitko prysznica to zatkanie tego sitka według mnie jest ciężkie do osiągnięcia.

O jakże się mylisz, widziałem w necie obrazki z takimi uwalanymi prysznicami, że nic nie chciało pomóc.
U mnie już po leżakowaniu w chemii przez całą noc, jeszcze widać brud.

20220616_200317.jpg

Cytat: Furgalad [/quote
Ty masz tam tak to wszystko zdejmować, aż nie zobaczysz takiego czegoś, dobrze jest nagrywać sobie filmik, robić fotki.

20220616_200253.jpg

Przydaje się plaski mały śrubokręt, i szydełko.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:21:28 »
Jeżeli chodzi zaś o sitko prysznica to zatkanie tego sitka według mnie jest ciężkie do osiągnięcia.

O jakże się mylisz, widziałem w necie obrazki z takimi uwalanymi prysznicami, że nic nie chciało pomóc.
U mnie już po leżakowaniu w chemii przez całą noc, jeszcze widać brud.

[ Invalid Attachment ]

Cytat: Furgalad [/quote
Ty masz tam tak to wszystko zdejmować, aż nie zobaczysz takiego czegoś, dobrze jest nagrywać sobie filmik, robić fotki.

[attachment id=2 msg=317036]

Przydaje się plaski mały śrubokręt, i szydełko.

Jka

Jka dzięki,

Ja raczej jestem z tych co grzebią, rozkręcają, umiem trzymać śrubokręt 😃
Myślałam, że jak się skończy gwarancja, to sobie wszystko ogarnę z pomocą użytkowników forum i wyczyszczę, wymienię to co trzeba, ale niestety ekspres nie doczekał mojego serwisu..

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Wrzesień 2025, 22:36:24 »
Jak widzisz, ja nie bałem się utraty gwarancji, wszystko to wyczytałem tutaj na forum.
Sam go okamieniałem - tz. syn mi to robił, używał kwasku cytrynowego, w jakiejś tam proporcji, filtry regularnie wymieniałem i było to z tego co pamiętam często, pojemnik na wodę też często myłem, z tym że zawsze przynajmniej przez godz, trzymałem z nim letnią wodę a w niej była rozpuszczona soda oczyszczona, zbiornik myłem z wyjętym filtrem.

Więcej grzechów nie pamiętam, ekspres sprzedałem już jakiś czas temu, wiem że u kolego co go kupił dalej sprawuje się wyśmienicie.
Acha do niego lałem wodę z dzbanka filtrującego.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Wrzesień 2025, 09:04:04 »
Prysznic normalnie można odkręcić, kupa ludzi ma w swoich ekspresach wymienione na inne - maszyny na gwarancji. Tylko że jak wspomniane było, backflush wodą to codziennie, raz na tydzień to Cafiza albo coś podobnego. I z grubsza - odkręcasz prysznic, bierzesz jego i to, co wypadło przy okazji(warto zwracać uwagę na kolejność), wrzucasz do pojemnika z Cafizą - kolbę też, ale wyjmij sitko, zalewasz wrzątkiem. Lepiej nie wdychać oparów. Ale jeśli miałaś od początku powiedziane, że wodą raz na tydzień to generalnie Twoja wina, ale tylko pozornie, tak naprawdę to zwyczajnie osoba osoba, która robiła instrukcję dała d.py. Niestety na to nie ma rady, jeśli sklep nie przygotuje swojej, lepszej to zostajemy z problemem. Bo nawet odchodząc od kamienia kotłowego(element z testami grzałki), to masz jeszcze osady z kawy - na które jest Cafiza. Myk w tym, że one nie są ze sobą połączone i obecność jednego nie wpływa na drugie. Ale Krystian miał dobry pomysł, może znowu coś napiszę :D

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Wrzesień 2025, 09:41:56 »
Uważam, że odkamienianie nie jest trywialne i może poczynić również szkody, dlatego w (większości?) ekspresach proces nie jest opisany w instrukcji. Najlepiej używać wody, która ekspresu ani nie zakamieni, ani nie skoroduje, ale będzie smakować - i można wybrać tylko dwa z tych trzech ;) Najlepiej zapobiegać, lecz dobranie filtra to też sztuka - te same filtry dadzą różny efekt końcowy w zależności od składu filtrowanej wody. A na końcu możemy walczyć z kamieniem kotłowym lub osadzonymi minerałami i trzeba wiedzieć co, czym i czy w ogóle można usunąć. Temat rzeka na poradnik.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Wrzesień 2025, 10:30:16 »
Z grubsza wystarczy woda z kwaskiem cytrynowym, nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby wyrządziło to szkody - co najwyżej nie doczyści. Jak często? To już w sumie zgadywanka...

Offline ikpara

« Odpowiedź #73 dnia: 09 Wrzesień 2025, 12:58:04 »
@Jka57 tak brudnego prysznica to ja chyba nigdy nie widziałem. U mnie po miesiącu (ok. 40 - 50 kaw) ma dosłownie  naloty najczęściej gdzieś na krawędziach i tyle, jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia przy okazji czyszczenia. Zresztą mam pomysł dlaczego on się tak brudzi, ale muszę to sprawdzić. Swoją drogą jak moczenie nie daje rady do może użyć myjki ultradźwiękowej.  U mnie najbardziej brudzi się dno portafiltra i dużo mniej okolice uszczelki grupy.
A wracając do odkamieniaczy to najlepiej mi pasuje na bazie kwasu mlekowego, ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Wrzesień 2025, 17:24:27 »
To bardzo zależy ile się kawy do sitka sypie. Jak kiedyś ciut za dużo sypałem bo jak sitko 15 to 15 sypie, nie ważne jakiej kawy, to miałem taki prysznic po tygodniu/dwóch w ascaso arc.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi