Autor Wątek: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria  (Przeczytany 6508 razy)

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Wrzesień 2025, 11:54:49 »
Odesłałam ekspres Lelit Victoria do Konesso na naprawę gwarancyjną, ponieważ były jakieś zaburzenia z elektroniką, ekspres sam się wyłączał,diody migotały, z pary przełączał się w tryb parzenia i tak w kółko. Dostałam informację z serwisu o warunkowej naprawie oraz zaproponowali mi czyszczenie i odkamienianie profesjonalne ekspresu z wymianą sitka w cenie 522 zł [...]
Napisali też że jeśli po wyczyszczeniu i odkamienianiu okaże się że grzałka nie będzie prawidłowo funkcjonować, to należy dopłacić ponad 200 zł za wymianę nowej grzałki.
Co mam teraz z tym zrobić. Uważam, że to co pisze do mnie Konnesso jest nie do końca zgodne z tym co w instrukcji i nie mają prawa oczekiwać zapłaty.
Ekspres użytkowany 1,5 roku i takie rzeczy.
Z Twojej wypowiedzi nie wynikało że odebrałaś ekspres naprawiony i nic za to nie zapłaciłaś. Można odnieść wrażenie że naprawa ma się odbyć po zgodzie na poniesienie kosztów w kwocie 522zł + ew. ponad 200

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Wrzesień 2025, 11:55:31 »
Można publikować(choć nie zawsze). Ale mieszasz tu dwie sprawy - naprawę gwarancyjną, która została wykonana oraz PROPOZYCJĘ dodatkowej usługi czyszczenia, nie mającą związku z gwarancją. Wyszło to przy okazji w trakcie naprawy gwarancyjnej, więc gwarancji nie stracisz, a jeśli mówisz o demontażu tych elementów samemu - skomplikowana sprawa.

A tak już poza tym, biorąc pod uwagę to, co widziałem... Jeden backflush raz na jakiś czas nie wystarczy, jeśli proponują wymianę prysznica to prawdopodobnie nie jest to ich fanaberia i backflush go nie wyczyści(i zgaduję, że kąpanie w środku typu Cafiza też już nie da rady). I tak, widziałem ekspresy tak usyfione, że nie dało się tego wyczyścić.

Uważam że zostałam postawiona w sytuacji patowej.
Roszczenie gwarancyjne zostało uznane, naprawa wykonana a do tego zaproponowano Ci osobną usługę, płatną, niezwiązaną z gwarancją. IMO miło ze strony serwisu, że zapalili Ci lampkę ostrzegawczą, że ekspres wymaga(tutaj będzie trochę naciągane, w pewnym sensie) okresowego przeglądu. A że instrukcja jest napisana tak, jak jest... No cóż, @Michał może warto coś podziałać o dopisaniu np. o odkręceniu prysznica i wykąpaniu go w Cafizie raz na jakiś czas, albo wymogach co do wody. Nawet dla własnych klientów.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2025, 12:00:50 wysłana przez siewcu »

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Wrzesień 2025, 12:19:10 »
Fakt, skupiłam się na tym czyszczeniu, że nie podałam że już naprawiony, nie było to celowe. Ale wciąż nikt nie odniósł się do ingerencji w urządzenie na gwarancji.

Podkreślam, że woda używana była z filtra i backflash robiony 1x na miesiąc, ekspres nie był zaniedbany. Nie miałam informacji że mam go odkamieniać i czyścić przez odkręcanie elementów. Czy to nie jest jasne, co piszę?

Rozumem, że mam ekspres przyjąć i w domu sobie go rozkręcić i wyczyścić, a iw przypadku jakiejś naprawy gwarancyjnej nikt się nie przyczepi że ingerowałem w urządzenie na gwarancji, wymienialam sitko itp, wciąż nie wiem jak należy ekspres serwisować w domu oprócz backflash i wody z filtra, jak go należy odkamieniać, i czym i czy w ogóle go należy odkamieniać i o to mi chodziło w mojej wypowiedzi, że firma chce pieniądze za coś co może być skutkiem braku precyzyjnej informacji w. Instrukcji, po przyjęciu ekspresu do domu wciąż nie mam wiedzy co mogę a czego nie mogę, ŻEBY NIE UTRACIĆ GWARANCJI

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Wrzesień 2025, 12:30:49 »
Uważam że zostałam wprowadzona w błąd ponieważ:

1. pani przyjmująca moje zgłoszenie powiedziała, że nie muszę oddawać wyczyszczonego ekspresu -po backflashu, co z pewnością miałby wpływ na stan elementów po ivh demontażu

Ale gdzie tu wprowadzanie w błąd? Naprawili w ramach gwarancji jaki był, a tylko zaproponowali wyczyszczenie, na co nie musisz się zgadzać... Możesz sobie sama wyczyścić po odbiorze (ale raczej łatwiej odkamienić rozkręcony, czego raczej w domu się nie uda zrobić, tylko jakiś odkamieniacz... rozkręcanie całości pewnie może spowodować utratę gwarancji)

2. W serwisie wszystkie elementy zostały rozkręcone, czy takie rozkręcenie elementów ekspresu nie spowoduje utraty gwarancji? Gdyby to nie groziło utratą gwarancji,  wykonałabym tę czynność niezwłocznie, nie odważyłam się tego zrobić ponieważ potem zarzucono by mi że ingerowałam urządzenie,  do tej pory nie uzyskałam informacji czy mogę to zrobić?

Stawiam, że autoryzowany serwis może rozkręcać (a nawet często musi ;) ), żeby naprawić. Prysznic pewnie można bez śladów odkręcić samemu...  ale prościej dbać o czystość... Ja np. robię backflush samą wodą przed każdym wyłączeniem (po ostatniej kawie), dodatkowo używam puck screen, więc prysznic jest generalnie czysty... (No i u mnie wyciąga się bez odkręcania, narzędzi itp... jest na wcisk)

jak go należy odkamieniać

« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2025, 12:35:15 wysłana przez WS5 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Wrzesień 2025, 12:46:13 »
Podkreślam, że woda używana była z filtra
U mnie w firmie też do czajnika jest wlewana tylko woda z filtra, i co? Jak dla mnie co miesiąc do odkamienienia się kwalifikuje. I to filtr do twardej wody. A ekspresu rozbierać nie trzeba, tylko zwyczajnie jest to łatwiej zrobić i wyjdzie to ciut lepiej.

Offline Furgalad

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Wrzesień 2025, 14:21:27 »
U mnie w firmie też do czajnika jest wlewana tylko woda z filtra, i co? Jak dla mnie co miesiąc do odkamienienia się kwalifikuje. I to filtr do twardej wody. A ekspresu rozbierać nie trzeba, tylko zwyczajnie jest to łatwiej zrobić i wyjdzie to ciut lepiej.

A gdzie w instrukcji jest napisane kiedy i jak odkamieniać ekspres Lelit Victoria? skąd miałam wiedzieć że jest taka konieczność?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Wrzesień 2025, 14:26:52 »
Zasada jest taka, że jeżeli w instrukcji nie ma zaleceń co do odkamieniania, to konsument nie musi mieć szerszej wiedzy w tym temacie.
Instrukcja jest dodawana właśnie po to, aby zagwarantować użytkowanie zgodnie z warunkami zapewniającymi gwarancję.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2025, 14:29:21 wysłana przez Ramkan »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Wrzesień 2025, 14:30:43 »
Instrukcja jest dodawana właśnie po to, aby zagwarantować użytkowanie zgodnie z warunkami zapewniającymi gwarancję.
Coś jak wymieniaj olej co 20tys km, w trakcie gwarancji nic się nie stanie :)

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Wrzesień 2025, 01:08:59 »

Dokładnie ;), statystycznie okres gwarancji przeżyje bezproblemowo opłacalny dla producenta procent...
Jeśli komuś zależy na dłuższym użytkowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na zdobycie podstawowej wiedzy i zazwyczaj coś ekstra zrobić...

A gdzie w instrukcji jest napisane kiedy i jak odkamieniać ekspres Lelit Victoria? skąd miałam wiedzieć że jest taka konieczność?
W tej podlinkowanej wcześniej instrukcji to wprost nie mówią o konieczności odkamieniania, tylko każą regularnie wymieniać filtr w zbiorniku

"Aby ograniczyc stopien odkładania sie kamienia zalecamy, aby stosowac filtry wody Lelit (Mc747 lub
MC747PLUS)."

Wg googla pierwszy jest na ~35 litrów wody, drugi na 70 - wiadomo, zależy to od składu, twardości wody, ale pewnie w ponad 99.9% przypadków wystarcza, żeby te 2 lata działało...

Ja przy ~3 podwójnych espresso dziennie dolewam z litr wody, czyli musiałbym te mniejsze co ~miesiąc zmieniać...

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Wrzesień 2025, 08:37:47 »

Dokładnie ;), statystycznie okres gwarancji przeżyje bezproblemowo opłacalny dla producenta procent...
Jeśli komuś zależy na dłuższym użytkowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na zdobycie podstawowej wiedzy i zazwyczaj coś ekstra zrobić...

Statystycznie więc w instrukcjach ekspresów tego typu nie ma wątków od odkamienianiu?

W tej podlinkowanej wcześniej instrukcji to wprost nie mówią o konieczności odkamieniania, tylko każą regularnie wymieniać filtr w zbiorniku

Zalecają. Sformułowania niejasne interpretuje się na korzyść konsumenta.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2025, 08:49:37 wysłana przez Ramkan »

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Wrzesień 2025, 10:03:31 »
Statystycznie więc w instrukcjach ekspresów tego typu nie ma wątków od odkamienianiu?

Pewnie zależy od firmy... Lelit jak widać preferuje sprzedaż filtrów ;)

Zalecają. Sformułowania niejasne interpretuje się na korzyść konsumenta.

Obowiązek trudno by było wyegzekwować, po np. nie ma licznika przepływu, więc jak ktoś się uprze, to powie, że robi 3 espresso dziennie, ze 40ml jedno (licząc pozostałą wodę w ciastku), czyli taki filtr na 35 litrów wystarcza spokojnie na ~10 miesięcy i pierwszy (1, może 2? nie pamiętam już) jest w zestawie z ekspresem.

Michał nie odpisał na pytanie o naprawę gwarancyjną zakamienionego ekspresu, ale stawiam, że większość firm bierze koszt na siebie... nie chcą problemów i antyreklamy w necie ;) Zwłaszcza, że zapchanie domowo używanego eks. kamieniem w ciągu 2 lat jest mało prawdopodobne.

Jeśli już ktoś ma super twardą wodę, to raczej sam zwraca na to uwagę, mając doświadczenie np. z czajnikami... Ja np. na wsi nie odkamieniam, bo leję kranówka ~2/3 + nano filtrowana ~1/3, a mam miękką. Do czajnika tylko kranówka, lekki osad na dnie usuwam (bardziej dla przyzwoitości i estetyki) raz na ~rok, a wody gotuje zdecydowanie więcej niż ekspres... 

Offline Furgalad

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Wrzesień 2025, 10:16:38 »
Otrzymałam taką odpowiedź od pana Michała

",Na ten moment ekspres jest naprawiony i sprawny jednak Serwisanci przy rozkręceniu zauważyli dość duże zanieczyszczenie wynikające z braku regularnej konserwacji lub używania niestosownych do tego środków - ilość urządzeń które serwisanci widzieli pozwala na realne ocenienie sytuacji i postawienie takiej diagnozy.
 Nie ma Pani konieczności korzystania z naszych usług, może Pani konserwację wykonać na własną rękę. Zaznaczę jednak, że rozkręcić urządzenia Pani nie może samodzielnie, takie działania wykonać może tylko serwis gwarancyjny. Pani natomiast może wykonać samodzielnie standardowe procesy konserwacji po stronie użytkownika.
Tak jak koledzy radzą w wątku można odkręcić sitko i je wymoczyć to akurat nie jest problem, ale problem kamienia jest problemem wynikającym ze złych parametrów wody/braku jej filtracji"

Czyli, brak informacji w instrukcji o odkamienianiu, czyścić przez rozkręcenie nie można, podkreślam, że nie był wykonany zwyczajny backflash przez odesłaniem, co mogło mieć wpływ na odbiór serwisantów, jeśli się nie zgodzę, na usługę serwisu, to skręcą mi brudne części, których w domu i tak nie mogę rozkręcić, żeby je samodzielnie dobrze oczyścić??

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Wrzesień 2025, 11:20:37 »
Czyli, brak informacji w instrukcji o odkamienianiu, czyścić przez rozkręcenie nie można

Film pokazujący jak odkamieniać w domu wrzuciłem w tym wątku (oficjalny, Lelita...)
Na pewno chcesz rozkręcić całość do odkamienienia? Raczej nikt tego nie robi nawet po gwarancji... przecież do demontaż 2/3 ekspresu ;) wyjęcie bojlera, wykręcenie z niego grzałki... Raczej się to robi jak padnie, do naprawy, odkamienianie przy okazji (tak, jak proponują)

Michał potwierdził, że prysznic możesz odkręcić bezproblemowo (wyczyścić lub kupić sobie jakieś nowy, lepszy...), przy okazji wyczyścić grupę od środka...

Offline ikpara

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Wrzesień 2025, 11:30:03 »
wynikające z braku regularnej konserwacji lub używania niestosownych do tego środków
Muszę powiedzieć, że po przeczytaniu wcześniej instrukcji obsługi ekspresu to ten fragment wypowiedzi brzmi wyjątkowo bezczelnie i konfrontacyjnie - i to nawet wtedy, kiedy klient był bez krawata, tzn. awanturujący się. Świetny powód na odstąpienie od umowy kupna.
Mimo całej sympatii dla serwisu i rzeczywistości gwarancyjnej/reklamacyjnej to tego typu teksty nie powinny się pojawiać.
I pomyśleć, że kiedyś  chciałem kupić sobie Lelita... bo nie trzeba go odkamieniać.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Wrzesień 2025, 12:58:58 »
I pomyśleć, że kiedyś  chciałem kupić sobie Lelita... bo nie trzeba go odkamieniać.

Bez podtekstu czy złośliwości, spytam a co w takim razie kupiłeś?

A żeby było tematycznie, to przyznam się bez bicia :redface: że miałem jakiś czas ekspres z tego tematu.
Bardzo miło go wspominam, miałem też jakąś tam gwarancje na niego, ale i miałem swój rozum, czytając wnikliwie to forum, może nie wprost ale miedzy 'literkami", wywnioskowałem by go sobie co jakiś czas okamieniać, co robiłem.
Nie wspominając o czyszczeniu prysznica i tego wszystkiego co tam jest, włącznie z wymianą tego prysznica na inny (zbędny wydatek)

Otrzymałam taką odpowiedź od pana Michała

Zastanawiam się co autorka tematu, oczekuje od nas, od tego forum, po tym co odpowiedział, jest serwis.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi