Autor Wątek: Który czajnik polecacie - 5 różnych  (Przeczytany 8044 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Który czajnik polecacie - 5 różnych
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpień 2025, 00:15:33 »
Czekaj, ale ustawiasz 94. Dobija do 94 i się wyłącza ( bo piszesz, że dokładny pomiar). Bezwładność grzałki dodaje jeszcze 2 stopnie. Podnosisz i odstawiasz, aby pokazało aktualną temp.wody i nie pokazuje 96? Czy pokazuje, ale chodzi Ci o to, że bez podnoszenia po zagrzaniu odwieża licznik dopiero po opadnieciu temp. ponizej początkowo zadanej?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpień 2025, 08:02:57 »
Jest jeszcze efekt ciśnienia atmosferycznego, związanego z wysokością n.p.m. Jeden z moich chińskich czajników ma procedurę korekty tego efektu.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpień 2025, 08:36:26 »
Hm, to znaczy co koryguje? Zwiększa ciśnienie, żeby temp wrzenia miała 100 stopni? ;) Czy wylicza temp. wrzenia (która i tak zależy jeszcze np. od składu wody) i nie "czeka" na 100 stopni?

BTW wg mnie z aptekarską dokładnością toto nie może grzać, bo już sama woda w czajniku ma temp. o jakimś tam rozkładzie w objętości... grzeje od dołu, cieplejsza idzie do góry i się sama miesza, ale na pewno nie jest to stałą temp. w całej objętości... mieszadło powinni dołożyć jeszcze ;)

No i dochodzą poprawki na alg. sterowania - w najprostszej wersji grzałka włącza się /wyłącza z jakąś tolerancją od zadanej temp.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpień 2025, 09:10:41 »
Nie wiem co tam dokładnie robi, ale przed użyciem wykonałem procedurę, mającą na celu uwzględnienie wysokości n.p.m. ;). Wiadomo, że woda wrze w różnych temperaturach, w zależności od wysokości: im wyżej, tym mniejsza temperatura wrzenia. Pewnie teraz wskazanie wynosi 100, gdy woda wrze, choć de facto jest to 99 ;). Może ma to jakiś wpływ na algorytm pracy grzałki...

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpień 2025, 09:50:26 »
Niby mogło by służyć do wyłączania po zagotowaniu, jeśli nie ma standardowego wyłącznika, tylko sam czujnik temp. Pewnie inaczej też się da, np. sprawdzenie, że nie rośnie już temperatura...
Bo "oszukiwanie" na wyświetlaniu temp. jak dla mnie większego sensu nie ma...

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpień 2025, 13:44:43 »
Wagi Hario kalibruje się również dla różnych obszarów gdzie pracują, bo oddziaływanie grawitacyjne nie jest stałe na Ziemi tak jak i siła odśrodkowa. Dlatego mam dla nich szacunek ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpień 2025, 14:06:49 »
Jeden z moich chińskich czajników ma procedurę korekty tego efektu.
Wiesz, u mnie w instrukcji też coś takiego jest podane, ale bez szczegółów jak jest realizowane. Rzeczywiście coś jest na rzeczy. Bo dziś podgrzewałem wodę jakoś 3/4 czajnika i zagrzał idealnie do temperatury 92°C.

Jednak im mniej wody i niższa temperatura nastawiona tym gorzej sobie radzi. Wczoraj nalałem niedużo wody i ustawiłem na 50°C. Po wyłączeniu grzania woda miała ponad 60°C. Związane jest to na pewno z bezwładnością cieplną grzałki.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2025, 14:28:02 wysłana przez krystians »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpień 2025, 19:11:09 »
Niestety ma. Ludzie potem zgłaszają że czajnik jest zepsuty bo nie potrafi dogotować wody i przestaje zbyt wcześnie i boją się o zdrowie. Serio. To nie jest niestety dowcip.

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sierpień 2025, 00:06:19 »
Niestety ma. Ludzie potem zgłaszają że czajnik jest zepsuty bo nie potrafi dogotować wody i przestaje zbyt wcześnie i boją się o zdrowie. Serio. To nie jest niestety dowcip.

W sumie wszystkiego można się spodziewać ;) choć jeśli ma tradycyjny wyłącznik (bimetaliczny, podgrzewany parą) to kilka sekund się gotuje, w sensie słychać i widać wrzącą wodę, więc nie powinni narzekać.
Już bardziej na termometr, bo przecież "temp. wrzenia H2O to 100 stopni" ;)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sierpień 2025, 00:54:47 »
Naprawdę widziałem komentarz (amazon? allegro?), gdzie ktoś dał mniej gwiazdek bo czajnik z wyświetlaną temperaturą nie dogotywuje wody do 100C tylko nieprawidłowo wyłącza się wcześniej.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpień 2025, 12:04:12 »
Niestety, zarówno nowoczesne technologie jak i sytuacja po kowidzie, zdają się działać niekorzystnie dla społeczeństwa. Jesteśmy coraz bardziej odosobnieni i atakowani różnymi często celowo dezinformacyjnymi, spiskowymi teoriami. W odosobnieniu łatwo wpaść w różne królicze nory i umysłowe ślepe uliczki. Potem, niektórzy gotowi są podejrzewać wszystkich o wszystko. Smutna rzeczywistość, dlatego lepiej gotować dużo wody i robić kawę dla znajomych. Korzyść jest wieloraka, bo czajnik lepiej działa, jest przyczynek do spotkania i radość wspólna. :)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Sierpień 2025, 18:44:15 »
Czajnik sam nie wykazuje przegrzewania, odczyt zatrzymuje na wyznaczonej temperaturze. Dopóki nie zdejmiesz z podstawy na kilka sekund i nie odłożysz, to się nie dowiesz jaka jest faktyczna temperatura

Dla pewności, żeby dobrze zrozumieć. Przegrzewa, bo odczyt na liczniku ma machnięty o 2 stopnie w stosunku do termometru referencyjnego, czy bo po wyłączeniu bezwładność grzałki jeszcze dogrzewa wodę?

Czy woda zaczyna wrzeć już przy 98 stopniach jego wbudowanego pomiaru?

odłącza grzałkę dopiero gdy osiągnie cel.

Mierzy dobrze, tylko z małą częstotliwością i do momentu zagrzania wody.  Sprawdzę jeszcze czy jak spadnie temperatury poniżej zadanej czy wykazuje.

EDIT: Żeby było śmieszniej, gdy spada to aktualizuje pomiar, ale do przekroczenia temperatury nie chce się przyznać :)
Właśnie wykonałem testy i w pełni potwierdzam Twoje spostrzeżenia.
Przy zalaniu około 500ml i podgrzaniu do 85 stopni, multimetr od razu po zakończeniu podgrzewania pokazał 88 stopnie. Ten sam przypadek - po odłożeniu czajnika i ponownemu postawieniu na podstawce pokazała się rzeczywista temperatura (87 stopni).
Wykonałem także dodatkowy test funkcji podtrzymywania temperatury i tutaj jest już nieco lepiej, wahania są +/- 1 stopień.
Faktycznie im więcej wody tym poprawniejszy rezultat. Mimo wszystko i tak uważam, że jak na tę cenę - jest OK.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2025, 18:46:17 wysłana przez DoreK »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Sierpień 2025, 19:11:54 »
Niby mogło by służyć do wyłączania po zagotowaniu, jeśli nie ma standardowego wyłącznika, tylko sam czujnik temp. Pewnie inaczej też się da, np. sprawdzenie, że nie rośnie już temperatura...

Zgadza się, ustawienia ciśnienia / wysokości nie służą do korekt temperatur poniżej punktu wrzenia, bo to kompletnie bezsensowne.
Korekta służy do tego, żeby czajnik nie wpadał w nieskończone grzanie, gdy na 2000 metrów ustawisz mu 94 stopnie, a on tej temperatury nie będzie mógł osiągnąć z racji wrzenia w 93 stopniach.

Jesteśmy coraz bardziej odosobnieni i atakowani różnymi często celowo dezinformacyjnymi, spiskowymi teoriami. W odosobnieniu łatwo wpaść w różne królicze nory i umysłowe ślepe uliczki

Wyjątkowo dyplomatyczne. ;) Niemniej osoba odznaczająca się pewnym stopniem błyskotliwości jest mniej podatna na dezinformację, ponieważ Internet zapewnia również zaufane źródła informacji.

EDIT:
*I tak, wiem, że taka treść miała spełniać podstawę pod zabawny wniosek o większej ilości wody, ale wewnętrzny zgrzyt po wieloletnim czytaniu komentarzy w Internecie - był dla mnie zbyt silny. ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2025, 21:43:27 wysłana przez krystians »

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Sierpień 2025, 13:31:12 »
Korekta służy do tego, żeby czajnik nie wpadał w nieskończone grzanie, gdy na 2000 metrów ustawisz mu 94 stopnie, a on tej temperatury nie będzie mógł osiągnąć z racji wrzenia w 93 stopniach.

Tylko to jest dodatkowa komplikacja dla użytkownika, dochodzą jeszcze zmiany ciśnienia związane z pogodą (wyż, niż). Nie prościej automatycznie (jak i tak raczej jest jakiś prosty procesor)? Wystarczy wykryć wrzenie wody, czyli np. tradycyjna czujnik, brak przyrostu temperatury przy włączonej grzałce, jakiś mikrofon czy akcelerometr wykrywający bulgotanie... ;)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Sierpień 2025, 14:40:40 »
Czy można założyć, że ta bezwładność grzałki przy w połowie zapełnionym czajniku jest mniej więcej stała? To znaczy jeśli ustawię zadaną temperaturę 73 stopnie to po piknięciu będę miał 75? Albo do dripa jak ustawię 93 to po wyłączeniu będzie 95?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi