Autor Wątek: Który czajnik polecacie - 5 różnych  (Przeczytany 8059 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Który czajnik polecacie - 5 różnych
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Sierpień 2025, 14:43:59 »
Tak, jest przewidywalne jeśli wlewasz tyle samo wody. 

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Sierpień 2025, 19:10:58 »
Korekta służy do tego, żeby czajnik nie wpadał w nieskończone grzanie, gdy na 2000 metrów ustawisz mu 94 stopnie, a on tej temperatury nie będzie mógł osiągnąć z racji wrzenia w 93 stopniach.

Tylko to jest dodatkowa komplikacja dla użytkownika, dochodzą jeszcze zmiany ciśnienia związane z pogodą (wyż, niż). Nie prościej automatycznie (jak i tak raczej jest jakiś prosty procesor)? Wystarczy wykryć wrzenie wody, czyli np. tradycyjna czujnik, brak przyrostu temperatury przy włączonej grzałce, jakiś mikrofon czy akcelerometr wykrywający bulgotanie... ;)

Ciężko powiedzieć jak to wygląda od strony technicznej. Na logikę, powinny być dwa mechanizmy w czajniku - w celach bezpieczeństwa.

Pierwszy mechanizm odcinania działa na zasadzie pomiaru temperatury - osiągasz zadaną, koniec. I tu potrzebna jest informacja np. o wysokości nad poziomem morza.

Drugi mechanizm działa z użyciem bimetalu. Jest para, koniec. Tu więcej informacji nie potrzeba.

Być może w niektórych konstrukcjach nie stosuje się 2 mechanizmów współgrających i trzeba podawać informacje korygujące.

Offline msz38

• Ekspres: v60
  • Młynek: Timemore Sculptor 078
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Luty 2026, 16:07:15 »
Kupiłem tego Timemora Fish Pro x.
Bardzo polecam, jeśli chodzi o temperaturę, to faktycznie jest bardzo, bardzo precyzyjny, tzn z małą poprawką, bo konsekwentnie przekłamuje o dokładnie 1 stopień, co nie jest problemem, bo to jest zawsze i w każdych warunkach 1 stopień, co powoduje pewien komfort, bo wiem, że mam wodę o dokładnie takiej temperaturze jak chciałem z dużą dokładnością. Co może brzmieć dość dziwnie, ale zauważyłem, że różne czajniki mają różne przekłamania w zależności od ilości wody, czasu wyłączenia grzałki etc. A tu ustawiam temp mniejszą o jeden stopień i za każdym razem mam to co chciałem.
On faktycznie jest bardzo sprytny, np dostosowuje moc grzania do aktualnej temperatury, i jak podjeżdża do zadanej temperatury to wyraźnie zmniejsza moc. Nawet jak gotuje do 100 st to robi to bez efektu gwałtownego wrzenia.
Wykonanie bardzo poprawne, wygoda ok, nie widzę powodu do narzekań, mógłby być wylew skalibrowany na trochę wolniejszy, bo przy ok 3ml/s zaczyna przechodzić w kropelki.  Obsługa logiczna, nie sprawia problemu. Na polski rynek jest bardzo krótki kabel, ale jest odłączany. (wtyczka standardowa jak do peceta)
Kupiłem z kodem za 570 i uważam, że to dobra cena jak za tak precyzyjne urządzenie. Postarali się.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Luty 2026, 18:27:29 »
Dzięki za opinię. Ja tymczasem zamówiłem Varię Aura, leci prosto z Chin.
Tchibo po 7 latach zaczyna wariować, coś nie styka, stwierdziłem że pora na zmianę.
Brałem pod uwagę Timemore, Fellowa itp., ale dyskwalifikacją jest dla mnie ekstremalnie wolny przepływ z wylewki. Varia ponoć potrafi chlusnąć bardziej niż inne, a to ważne gdy czajnik służy do innych rzeczy niż tylko dripy...

Offline msz38

• Ekspres: v60
  • Młynek: Timemore Sculptor 078
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Luty 2026, 19:42:39 »
Aha, i ma jeszcze jeden ciekawy mechanizm. Inne czajniki utrzymują temperaturę przez działanie podobne do termostatu, tzn jeśli spada poniżej pewnego poziomu, to podgrzewa, dlatego wykres temperatury w czasie przypomina sinusoide, a ten skubaniec sprawia wrażenie że podgrzewa stale trzymając idealnie zadaną temperaturę nie robiąc przy tym żadnego  hałasu, więc w praktyce nastawiam wodę trochę wcześniej z podtrzymaniem i mam ją w idealnej temperaturze w dowolnym momencie. Magia.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Marzec 2026, 10:27:18 »
Czajnik KT90 Pro w DOSKONAŁEJ cenie na AliExpress - jedynie 109/101 zł, z monetami pewnie jeszcze taniej.
W tej cenie absolutny hit moim zdaniem:

- https://s.click.aliexpress.com/e/_EGouuFa (109)
- https://s.click.aliexpress.com/e/_Eyq9Otm (101)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2026, 10:29:33 wysłana przez DoreK »

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Marzec 2026, 11:16:11 »
Czajnik KT90 Pro w DOSKONAŁEJ cenie na AliExpress - jedynie 109/101 zł, z monetami pewnie jeszcze taniej.
W tej cenie absolutny hit moim zdaniem:

- https://s.click.aliexpress.com/e/_EGouuFa (109)
- https://s.click.aliexpress.com/e/_Eyq9Otm (101)

Zamówione, dzięki za podesłanie linku. Wyszło u mnie 99 zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi