Autor Wątek: Który czajnik polecacie - 5 różnych  (Przeczytany 8062 razy)

Offline Jurek1337 Mężczyzna

• Kawiarnia przy kolejce
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo, Saeco M50, Fellow Ode 2
Który czajnik polecacie - 5 różnych
« dnia: 22 Sierpień 2025, 15:43:37 »
Cześć, który czajnik polecacie pod alternatywne metody?

od najtańszego:
1. Timemore Fish Smart 600 ml
2. GRAEF GK502EU 900ml
3. Varia AURA Smart Kettle 800ml
4. Hario V60 Power Buono Kettle 800ml
5. Timemore Fish Smart Pro 900 ml

Nie ukrywam że skłaniam sięnajbardziej do pozycji 5 - możliwość zmiany temperatiry o 0,1c
polecacie coś innego?

Ramkan

• Gość
Odp: Który czajnik polecacie - 5 różnych
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2025, 19:09:45 »
możliwość zmiany temperatiry o 0,1c

Bądźmy szczerzy, nawet gdyby jakimś cudem (A wątpię bardzo. Bardzo) woda uzyskiwała ustawioną temperaturę 93,3 stopnia, to:
a) przepływ wody przez szyjkę już obniża temperaturę
b) temperatura na samej kawie może być inna w zależności od dripa i jego budowy
c) do robienia przelewu dokładność 0,1 stopnia to absurd ;)

@krystians brał ostatnio czajnik z Ali
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15732.msg316296#msg316296
i jest zadowolony.

No chyba, że nie masz co robić z pieniędzmi.

« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2025, 19:12:02 wysłana przez Ramkan »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpień 2025, 19:39:40 »
Precyzyjną regulację temperatury od razu można sobie odpuścić bo zwyczajnie nie jest to potrzebne, serio. W przypadku wszelkich alternatyw regulacja co 1 stopnień w zupełności wystarczy.

Jeszcze niedawno dość sztywno podchodziłem do temperatury i pomiędzy zalaniami odstawiałem czajnik aby woda się dogrzała. Dzisiaj ustawiam sobie temperaturę początkową i tyle. Przez tą chwilę gdy robimy kawę woda i tak nie ostygnie na tyle żeby miało to jakieś duże znaczenie.

Wybierając dzisiaj czajnik skupiłbym się na tym żeby miał możliwie dużą pojemność bo wtedy woda wolniej stygnie, wygodny sposób regulacji temperatury, im prościej tym lepiej. Dobrze wyprofilowana wylewka też ważna sprawa. No i cena, nie ma co przepłacać ;)

• Kawiarnia przy kolejce
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpień 2025, 19:43:30 »
@krystians brał ostatnio czajnik z Ali
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15732.msg316296#msg316296
i jest zadowolony.

No mega wygląda ten czajnik z Ali, dzięki!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2025, 23:15:15 »
Wygląd zerżnęli z Fellow Stagg, ale nie tylko oni. Używa się wygodnie - rączka i wylewka wygodne i precyzyjne. Dla mnie nic więcej nie potrzeba. Byle się nie psuł, ale to czas pokaże. W odniesieniu do Fellowa, z którym miałem do czynienia, to Stagg zapamiętuje ostatnie ustawienie, dokładniej podgrzewa do zadanej temperatury. Pokazuje temperaturę zadaną i obecny pomiar, a KT90 Pro tylko jedną. O tych Timemore słyszałem dobre opinie, ale nie używałem. Cena do jakości tego Kt90 Pro moim zdaniem bardzo dobra.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2025, 12:42:16 wysłana przez krystians »

• Kawiarnia przy kolejce
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpień 2025, 16:07:08 »
Niestety, cena czajnika poszła w górę :(

Najtańsza opcja z darmową przesyłką 184 zł - nadal taniej jak powyższe moje zestawienie, także nie jest źle. koniec sierpnia będę testował

« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2025, 16:27:55 wysłana przez Jurek1337 »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpień 2025, 00:25:29 »
Co do czajnika z Ali tutaj więcej szczegółów, gdyby ktoś jeszcze potrzebował info:

W skrócie - przyzwoita jakość, precyzja kontroli temperatury na dobrym poziomie, nie ma co narzekać.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpień 2025, 12:40:17 »
Generalnie nagranie pokazuje stan faktyczny, ale:
- Nie pokazuje np. kwestii zbyt późnego odłączania grzania, co powoduje przegrzanie wody do wyższej temperatury niż zadana. 
- Wyświetlacz zatrzymuje pomiar na zadanej temperaturze i dopiero gdy zdejmie się czajnik z podstawy i odłoży, to odczytuje aktualną - wyższą temperaturę.
- Im mniej wody w czajniku tym bardziej ją przegrzewa.  Więc do zielonej herbaty dobrze jest podnieść i odłożyć czajnik, żeby sprawdzić faktyczną temperaturę. Ewentualnie nastawiając temperaturę wody można ustawić kilka stopni mniej - ja tak robię.
- Pokrywka jest z powlekanej stali, a nie z nierdzewki.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2025, 13:59:18 wysłana przez krystians »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpień 2025, 14:07:39 »
Dzięki krystians za to co piszesz, w moim przypadku to jest dyskwalifikujące.
Mój obecny Tchibo był - no jeszcze dycha - ale podgrzewa do zadanej temperatury bardzo precyzyjnie.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpień 2025, 18:02:54 »
Nie pokazuje np. kwestii zbyt późnego odłączania grzania, co powoduje przegrzanie wody do wyższej temperatury niż zadana. 

Podejrzewam, że grzeje dokładnie do zadanej temperatury, odłącza, a bezwładności temperaturowa grzałki powoduje jeszcze delikatny wzrost. Typowe, miałem tak też w innych tego typu czajnikach. Ustawiając 3 stopnie mniej i mając monitoring temperatury rzeczywistej, zawsze trafiałem.

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpień 2025, 19:01:27 »
@krystians nie odnotowałem raczej u siebie przegrzewania, ale w wolnej chwili wykonam pomiary i podzielę się wynikami ???

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpień 2025, 21:05:37 »
Czajnik sam nie wykazuje przegrzewania, odczyt zatrzymuje na wyznaczonej temperaturze. Dopóki nie zdejmiesz z podstawy na kilka sekund i nie odłożysz, to się nie dowiesz jaka jest faktyczna temperatura. Ja sprawdzałem zewnętrznym termometrem z pomiarem co 0,1 °C i zawsze przegrzewa przynajmniej 2°C. Tak samo odczyt po zdjęciu czajnika i odłożeniu wskazuje. Nie ma tragedii, słychać, że zmniejsza intensywność grzania gdy temperatura jest w odległości 10°C do celu, ale odłącza grzałkę dopiero gdy osiągnie cel.

« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2025, 21:10:00 wysłana przez krystians »

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpień 2025, 21:30:14 »
Dlatego napisałem, że wykonam pomiary... Chyba nie wpadłeś na to, że pomiary będę wykonywał na podstawie odczytów czujnika wbudowanego w czajnik? ;) Do tego mam całkiem spoko multimetr, chociaż jest on z pomiarem co 1 stopień. Jeśli natomiast różnice są o 2 stopnie lub więcej to bez problemu to odnotuję.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpień 2025, 22:52:37 »
Czajnik sam nie wykazuje przegrzewania, odczyt zatrzymuje na wyznaczonej temperaturze. Dopóki nie zdejmiesz z podstawy na kilka sekund i nie odłożysz, to się nie dowiesz jaka jest faktyczna temperatura. Ja sprawdzałem zewnętrznym termometrem z pomiarem co 0,1 °C i zawsze przegrzewa przynajmniej 2°C. Tak samo odczyt po zdjęciu czajnika i odłożeniu wskazuje. Nie ma tragedii, słychać, że zmniejsza intensywność grzania gdy temperatura jest w odległości 10°C do celu, ale odłącza grzałkę dopiero gdy osiągnie cel.

Dla pewności, żeby dobrze zrozumieć. Przegrzewa, bo odczyt na liczniku ma machnięty o 2 stopnie w stosunku do termometru referencyjnego, czy bo po wyłączeniu bezwładność grzałki jeszcze dogrzewa wodę?

Czy woda zaczyna wrzeć już przy 98 stopniach jego wbudowanego pomiaru?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpień 2025, 22:58:35 »
Czajnik sam nie wykazuje przegrzewania, odczyt zatrzymuje na wyznaczonej temperaturze. Dopóki nie zdejmiesz z podstawy na kilka sekund i nie odłożysz, to się nie dowiesz jaka jest faktyczna temperatura

Dla pewności, żeby dobrze zrozumieć. Przegrzewa, bo odczyt na liczniku ma machnięty o 2 stopnie w stosunku do termometru referencyjnego, czy bo po wyłączeniu bezwładność grzałki jeszcze dogrzewa wodę?

Czy woda zaczyna wrzeć już przy 98 stopniach jego wbudowanego pomiaru?

odłącza grzałkę dopiero gdy osiągnie cel.

Mierzy dobrze, tylko z małą częstotliwością i do momentu zagrzania wody.  Sprawdzę jeszcze czy jak spadnie temperatury poniżej zadanej czy wykazuje.

EDIT: Żeby było śmieszniej, gdy spada to aktualizuje pomiar, ale do przekroczenia temperatury nie chce się przyznać :)
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2025, 23:15:56 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi