Autor Wątek: Ekspres z wifi  (Przeczytany 16212 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Ekspres z wifi
« dnia: 25 Marzec 2015, 13:38:44 »
Od jakiegoś czasu, pod wpływem tematów poruszanych w innych zakamarkach forum, kiełkuje mi w głowie projekt, który roboczo nazwałem "Ekspres z wifi"

Co chcę zrobić?
W dużym uogólnieniu dodać do "zwykłego" ekspresu trochę funkcji smart, np. włączanie i wyłączanie o określonej porze; wspominany gdzieniegdzie stoper; odczyt z czujników temperatury, ciśnienia; pid...
Oczywiście nie wszystko na raz, zacznę od 1-2 prostych funkcjonalności nie mających bezpośredniego wpływu na działanie ekspresu

Pierwszym pacjentem będzie Astoria CKE, jednak od początku będę starał się, żeby całość była możliwie uniwesalna

Sercem projektu będzie minikomputerek typu raspberry pi lub routerek z openwrt i to powinien być najdroższy element układanki, będę minimalizował koszty jak tylko się da :)

To co uda mi się wytworzyć udostępnię wszystkim chętnym, postaram się też maksymalnie uprościć instalację software, tak, żeby jak najwięcej osób mogło sobie poradzić.

Kiedy?
Pierwsze działania zacznę pewnie po świętach, po kilku tygodniach mam nadzieję mieć coś działającego. Będę dłubał w ramach wolnego czasu, także postępy prac będą  nieregularne i niepewne ;)
Nie przewiduję daty zakończenia projektu - zawsze znajdzie się coś do poprawienia, dorobienia... :)

Co teraz?
Teraz liczę na wasze opinie. Jakie funkcje chcieli byście zobaczyć? Jak wyobrażacie sobie integrację modułu z ekspresem? Jak moduł miałby komunikować się z użytkownikiem?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ekspres z wifi
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2015, 13:41:20 »
 :ok:
Zacna idea  :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2015, 13:55:33 »

Sercem projektu będzie minikomputerek typu raspberry pi lub routerek z openwrt i to powinien być najdroższy element układanki

Tu bym się nie zgodził. Najdroższym elementem układanki będzie Twoja wiedza i poświęcony czas. Chip to tylko klamot, bez myśli jest niczym.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marzec 2015, 14:07:12 »
Jakie funkcje chcieli byście zobaczyć? Jak wyobrażacie sobie integrację modułu z ekspresem? Jak moduł miałby komunikować się z użytkownikiem?

Może timer pod młynek też by się dało w to upchnąć? Wszystko w pudełku "po butach" kilka wejść i wyjść do podpinania czujników/urządzeń? Kiedyś tak PIDa chciałem zintegrować w jedna obudowę z timerem, itp. No właśnie - PID, w sumie to tylko funkcja więc jak by ją zaimplementować to wielu by skorzystało.

Twoja lista funkcji jak dla mnie wyczerpuje temat  :ok:

Największa zabawa to chyba jakiś w miarę oględny interfejs. Może jakiś mini wyświetlacz pokazujący status, a szczegóły i konfig via appka na telefonie?
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marzec 2015, 14:33:48 »
Tu bym się nie zgodził. Najdroższym elementem układanki będzie Twoja wiedza i poświęcony czas. Chip to tylko klamot, bez myśli jest niczym.

Nazwijmy to listą zakupów ;) Chodzi o to, żeby cena części nie odstraszała.

Wszystko w pudełku "po butach"

W przypadku astorii pewnie zapakuję wszystko do środka, w mniejszych maszynkach to może być jedyne wyjście. Chociaż rozmiarowo to będzie raczej paczka papierosów niż pudełko po butach.

No właśnie - PID, w sumie to tylko funkcja więc jak by ją zaimplementować to wielu by skorzystało.

Tak, są dostępne gotowe, opensourceowe algorytmy, dodatkowy koszt to tylko ssr i czujnik temperatury lub ciśnienia.

Twoja lista funkcji jak dla mnie wyczerpuje temat 

Tak nie wolno myśleć ;) Co byś powiedział np. na profilowanie ciśnienia? 8) Nie mówię, że się da ale czemu nie rzucić pomysłem i nie przemyśleć? :jezyk:

Największa zabawa to chyba jakiś w miarę oględny interfejs. Może jakiś mini wyświetlacz pokazujący status, a szczegóły i konfig via appka na telefonie?

Do interfejsów są na szczęście gotowe frameworki, na pisanie od 0 szkoda życia ;)
Na tą chwilę mam w głowie interfejs www + opcjonalnie mały wyświetlacz typu mono ze starej nokii albo ~2" kolor z mini ramki cyfrowej.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marzec 2015, 14:44:43 »
Ja to bym zamknął zakres na wersję startową:
- timer do uruchamiania maszyny
- stoper pokazujący czas pracy pompy
- odczyt dwóch czujek temperatury

I dopóki to nie będzie zrobione to w nic więcej bym się nie bawił :P A będzie to już konkretny projekt.
Jak jeszcze wyświetlacz pokaże przebieg temperatury ekstrakcji w funkcji czasu to już całkiem czad będzie.

Nad V2 można myśleć jak V1 wystartuje :P
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marzec 2015, 14:54:35 »
Jak jeszcze wyświetlacz pokaże przebieg temperatury ekstrakcji w funkcji czasu to już całkiem czad będzie.

Czemu nie? Tylko może to nie za ciekawie wyglądać na maleńkim 128x128.
Temperatury gdzie chciałbyś mierzyć?

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marzec 2015, 15:07:52 »
Miejsce pomiaru zostawiłbym do decyzji dla końcowego odbiorcy. Jedna czujka T1 w PFie tak żeby widzieć temp wody wylatującej, a druga T2 wewnątrz w poszukiwaniu miejsca gdzie delta T1 i T2 będzie najmniejsza. Tak żeby sobie pod PIDa w V2 przygotować a jednocześnie wiedzieć gdzie T2 daje najbardziej rzeczywisty pomiar.
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marzec 2015, 15:47:48 »
Nad V2 można myśleć jak V1 wystartuje

Nie do końca...
Na etapie "projektowania" warto mieć w głowie wszystkie możliwe w przyszłości funkcje, żeby pozorną oszczędnością kilku złotych nie skazać się potem na wymianę jakiegoś podzespołu ograniczającego funkcjonalność v2

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marzec 2015, 16:39:00 »
Zaproponuję automat do czyszczenia. 5×(10s. start + 10s. stop).

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marzec 2015, 17:38:58 »
To jest całkiem złożone zagadnienie, przynajmniej w maszynie z dozowaniem - trzeba jakoś ominąć jednostkę kontrolną...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marzec 2015, 17:41:29 »
Tylko może to nie za ciekawie wyglądać na maleńkim 128x128.
Przecież ma mieć WiFi - wykres dostępny przez stronę urządzenia, np. na telefonie, pececie...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marzec 2015, 18:00:12 »
To jest całkiem złożone zagadnienie, przynajmniej w maszynie z dozowaniem - trzeba jakoś ominąć jednostkę kontrolną...
Z jakim dozowanie? Z dozowaniem wody na przyciskach? Jeśli tak, to nie trzeba, bo na ślepym sitku i tak nie wyda wody i będzie działać do oporu (przynajmniej tak myślę).

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marzec 2015, 18:06:42 »
Przecież ma mieć WiFi - wykres dostępny przez stronę urządzenia, np. na telefonie, pececie...
Tak, jednak mi by się nie chciało za każdym razem wyciągać telefonu z kieszen :)

@donkiszot
Słuszna uwaga, trzeba się w takim razie tylko pod przyciski podpiąć.
Kolejny pomysł - szybkie zbijanie temperatury flushem do zadanego poziomu.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marzec 2015, 20:26:12 »
Możesz jeszcze wagę ustawić pod filiżankę i podpiąć pod komputer. Za chwile okaże się ze malinka za mała i trzeba jabłko ugryźć ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi