Od jakiegoś czasu, pod wpływem tematów poruszanych w innych zakamarkach forum, kiełkuje mi w głowie projekt, który roboczo nazwałem "Ekspres z wifi"
Co chcę zrobić?
W dużym uogólnieniu dodać do "zwykłego" ekspresu trochę funkcji smart, np. włączanie i wyłączanie o określonej porze; wspominany gdzieniegdzie stoper; odczyt z czujników temperatury, ciśnienia; pid...
Oczywiście nie wszystko na raz, zacznę od 1-2 prostych funkcjonalności nie mających bezpośredniego wpływu na działanie ekspresu
Pierwszym pacjentem będzie Astoria CKE, jednak od początku będę starał się, żeby całość była możliwie uniwesalna
Sercem projektu będzie minikomputerek typu raspberry pi lub routerek z openwrt i to powinien być najdroższy element układanki, będę minimalizował koszty jak tylko się da

To co uda mi się wytworzyć udostępnię wszystkim chętnym, postaram się też maksymalnie uprościć instalację software, tak, żeby jak najwięcej osób mogło sobie poradzić.
Kiedy?
Pierwsze działania zacznę pewnie po świętach, po kilku tygodniach mam nadzieję mieć coś działającego. Będę dłubał w ramach wolnego czasu, także postępy prac będą nieregularne i niepewne

Nie przewiduję daty zakończenia projektu - zawsze znajdzie się coś do poprawienia, dorobienia...

Co teraz?
Teraz liczę na wasze opinie. Jakie funkcje chcieli byście zobaczyć? Jak wyobrażacie sobie integrację modułu z ekspresem? Jak moduł miałby komunikować się z użytkownikiem?