Autor Wątek: Pomoc w wyborze. Alternatywa dla Ascaso I-1.  (Przeczytany 4813 razy)

Offline quest

• Ekspres: Dream
Pomoc w wyborze. Alternatywa dla Ascaso I-1.
« dnia: 25 Marzec 2015, 11:16:51 »
Witam szanownych forumowiczow.

Kupiłem na testy zestaw Ascaso Dream + Ascaso I-1.

Troche sobie o mlynkach poczytalem i moj wybor chyba nie do konca byl przemyslany.

Zastanawiam sie wiec nad oddaniem I-1 i zakupem ktoregos z listy.

Eureka Mignon
Macap M2M
Graef CM95

Budzet to ok 1400zl. Nie musi byc nowy, jesli uzywany bylby lepszy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomoc w wyborze. Alternatywa dla Ascaso I-1.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2015, 11:19:54 »
Compak K3/Wega 5.8 On Demand - nowa w tym budżecie ma - chyba - twoje propozycje pod sobą.

Używki - zajrzyj na naszą forumową giełdę i/lub szukaj czegoś z 64mm żarnami :)
LMWDP #469

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2015, 21:24:49 »
Compak K3/Wega 5.8 On Demand - nowa w tym budżecie ma - chyba - twoje propozycje pod sobą.

Podepnę się troszkę może pod temat, gdyż też szukam lepszego młynka, z tym że do nowiutkiej Bezzery bz10.
Budżet podobny (ok 1600 pln), pod espresso wykorzystywane głownie w kawach mlecznych, wybór w kolejności chęci zakupu:
1. Mahlkoning Vario Home 2015- (zakup gdzieś w UE)-zalety wg użytkowników: nieduży,cichy, łatwość regulacji, czysty (ilośc kawy na wejściu zbliżona do tego co na wyjściu)

2. Wega 5.8 On Demand- duże żarna, dobra cena, natomiast z tego co widziałem dostępny jest w PL tylko w kolorze czarnym, a nie bardzo mi on pasuje do nierdzewki ekspresu (kolor młynka nr 1 już bym zaakceptował....).

Jak się ma jego praca do VArio Home jeśli chodzi o czystość i hałas? Czy jakość zmielonej kawy będzie zbliżona mimo różnic w wielkości żaren?
Wega ponoć jest bratem bliźniakiem Compak K3 Touch- ewentualnie wziąłbym go w wersji Chrom

3. mój początkowy typ- Macap M2D Chrom- nieduży i w chromie,ale ponoć niższa jakość zmielonej kawy...pewnie jego odpuszczę...

P.S czy Wegę/Compaka można gdzieś od razu kopić z mniejszym pojemnikiem na kawę? Wysokość prawie 50 cm jest trudna do zaakceptowania w moich warunkach kuchennych..

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo nowy ekspres robi lurę a nie kawę- trzeba go wspomóc nowym (nie chcę używanego) kompanem...

dziękuję i pozdrawiam

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2015, 21:32:31 »
P.S czy Wegę/Compaka można gdzieś od razu kopić z mniejszym pojemnikiem na kawę? Wysokość prawie 50 cm jest trudna do zaakceptowania w moich warunkach kuchennych.
Można. Tylko trzeba dopłacić około 120 zł.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2015, 18:46:35 »
Podpisuję się pod vegą - napisz do antonia.

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2015, 23:44:39 »
A więc "nadejszła wiekopomna chwiła"- dzięki kolegom mmorka, Edwin Jagger, Antonio i Metiu udało mi się wreszcie skompletować prawie cały sprzęt:ekspres z Hx-em, młynek, dopasowany do potrzeb tamperek i trochę świeżej kawy-dziękuję Wam jeszcze raz za pomoc przekazywaną w "kuluarach" tego forum. 

Nie da się zaprzeczyć, że m.in dzięki Wam znacznie przekroczyłem pierwotnie zakładany budżet  :ups:, ale już pierwsze próby kawowe wskazują na to, iż raczej nie będę żałować tych wyborów :taktak:

pozdr...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maj 2015, 06:29:07 »

dzięki Wam znacznie przekroczyłem pierwotnie zakładany budżet
Skąd ja to znam...
Z perspektywy czasu widzę, że i tak za słabo przekroczyłem - w efekcie po kilku latach musiałem zmieniać mały boiler na HX a zwłaszcza mały stożek na duży płaski.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi