Autor Wątek: Sklep wysłał mi używaną kolbę  (Przeczytany 2009 razy)

Offline Baylon

• Ekspres: Lelit Anita PL042TEMD
Sklep wysłał mi używaną kolbę
« dnia: 13 Sierpień 2025, 20:39:16 »
Cześć, na wstępie chciałem się przywitać, to mój pierwszy post  :bry:

Od jakiegoś czasu czytałem forum i zdecydowałem się zacząć przygodę kawową od Anity.

No, ale mniejsza z wyborem. Zamówiłem nową Anitę ze sklepu Przyjaciele Kawy.

Dzisiaj przyszła, odpakowałem ją, i moim oczom ukazały się takie kwiatki, jak poniżej na zdjęciach.

Co wy o tym sądzicie? Widziałem w opiniach na ich wizytówce na Google'u, że komuś też wysłali kiedyś używany ekspres, a w odpowiedzi tłumaczyli się że "każdy ekspres wychodzący z fabryki jest sprawdzany pod kątem prawidłowego działania, stąd pozostałości po kawie".

Czy w waszej ocenie takie ślady świadczą o tym, że to są ślady po testowaniu w fabryce, czy faktycznie to jest jakiś leżak po zwrotach? Przecież na sitku w tej grupie widać normalnie okrąg z kamienia przy krawędzi...

Jestem - delikatnie mówiąc - co najmniej wkurzony, czuję się oszukany.

Dodatkowo wysłali mi model z innym logo, niż na zdjęciach produktu (powinno być klasyczne czerwone LELIT, na stronie producenta nie znalazłem nawet wersji Anity z nowym logo):

Jutro się będę z nimi kontaktował i robił aferę, ale chciałbym zasięgnąć rady speców już do tej pory.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sklep wysłał mi używaną kolbę
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2025, 21:27:58 »
Oj, chyba nie widziałeś używanego ekspresu ;). Nie wiem jak sprawa z logo i aktualnością modelu, który kupiłeś, ale poza tym nie panikowałbym i nie robił awantur ;).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2025, 21:37:31 »
Bez przesady Antonio, jak ktoś kupuje nowy ekspres, to oczekuje nieużywanego sprzętu. Tu niektóre elementy wyglądają na  niezgodne z umową, więc taki sprzęt prawo przewiduje że można wymienić bądź żądać zwrotu pieniędzy.  Nie wiadomo czy to sklep, czy producent/dystrybutor zawinił. Na magazynach różne rzeczy się dzieją.  Ja bym na spokojnie rozmawiał ze sprzedawcą i dał szansę zaproponować rozwiązanie. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2025, 21:53:29 »
Z tych fotek nie wynika jakoby ekspres na nich widoczny był bardzo używany. Rzekłbym, że jest nieużywany, choć może nie jest nietknięty i niepokalany. Moim zdaniem nie ma powodu do paniki, ale zgodnie z prawem, można zrobić to wszystko o czym napisałeś, można oddać to z powrotem i tyle ;).

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpień 2025, 22:12:13 »
Zastanawia mnie to chromowanie grupy od środka i  te sitka, to ślepe jakby ktoś na nim jeździł, niby w czyszczeniu nie ma znaczenia, ale to do zaparzania wygląda jakby coś na maszynie się obsunęło. Część otworów nie dowiercona? To zdaje się pojedyncze, więc ja bym i tak go nie używał, jednak przecież Baylon może chcieć kiedyś odsprzedać sprzęt, a wtedy tłumaczy ćsię będzie co się stało z sitkami?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpień 2025, 22:50:01 »
Wygląda to jak normalne chyba wady albo raczej ślady produkcyjne -- na fotkach bardzo uwydatnione. Normalnie nie przyglądamy się otworkom w sitkach z takiej perspektywy, robiąc sobie kawę... Tak czy owak, warto zwrócić machinę sprzedawcy, by do końca życia nie bić się z myślami o pierwszej nocy z dziewiczym ekspresem. Może warto się zwrócić do producenta w kwestii tych logotypów?
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień 2025, 22:52:07 wysłana przez Antonio »

Offline Baylon

• Ekspres: Lelit Anita PL042TEMD
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpień 2025, 22:51:50 »
Dziękuję Panowie @krystians i @Antonio za szybkie odpowiedzi.

Do sklepu już napisałem. Zobaczymy czy jutro uda im się odpisać jeszcze przed długim weekendem.

Może trochę paniki po mojej stronie jest, ale to dlatego, że uznałem że nawet z samym zwrotem byłby problem, bo dla sklepu może to wyglądać jakby to była moja sprawka.

Na ten moment na pewno chciałbym lekko przestrzec użytkowników forum przed zakupami tam. Może jeszcze swoje zdanie zmienię, ale na razie człowiek się napalił na tę kawkę, a tu być może będzie się trzeba męczyć z wymianami. To, że gdzieniegdzie są ślady po kawie to tam dla mnie nie jest żaden problem. Porysowane sitka też nie. Najbardziej martwi mnie ta grupa właśnie, a nawet nie mam śrubokrętu z takim gwintem żeby odkręcić sitko (czy jakkolwiek się to nazywa) i sprawdzić co się tam dzieje :sciana:

Dla zainteresowanych - w sprawie tego logo zrobiłem drobny research i ktoś 2 miesiące temu na reddicie Lelita miał ten sam problem. Lelit po prostu zmienił po cichu logo (zapewne jakaś drobna oszczędność w produkcji) i puszczają takie modele do sklepów.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpień 2025, 22:58:58 »
Rozumiem emocje, nie mam doświadczeń z tą firmą, ale powinno im zależeć żebyś był zadowolony. Także trzymam kciuki.

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpień 2025, 23:11:23 »
Jak przyszedł mój to miałem nawet odhaczoną check listę z fabryki z datą i podpisami pracownika ale nie posiadał absolutnie żadnych śladów użytkowania a już tym bardziej kawy czy jakichś osadów. Może Ci wysłali jakiś model z prezentacji ? Przykra sprawa i rozumiem frustrację. Nie po to się kupuje nowy żeby nie mieć tej radości z jego "dziewictwa". Zapewne to kilkukrotne użycie nie skróciło jego życia i jest sprawny jak nowy ale powinieneś się domagać rekompensaty albo zwrócić żeby codziennie patrząc na niego nie czuć się trochę na zrobionego na szaro.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpień 2025, 23:48:26 »
Ja tam u nich kupiłem ze 4 ekspresy i zawsze było dobrze.
A pokaż nam ta ofertę, bo może to jest ekspres po jakiejś przecenie, po wystawowy itp.
Trochę bym zgonił na jakoś fotek, "makro" nie jest najlepszym wyborem w takim przypadku.
Lepiej zobaczyć wpierw całość, a dopiero później fragment.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2025, 04:00:04 »
Krótka piłka, albo ekspres jest używany, albo nie. Jeżeli kupijesz nowy, płacisz jak za nowy, to oczekujesz nowego.

Jeżeli jest z dużej przeceny, to już możesz pomyśleć, czy warto zwracać Niemniej sprzedawca powinien w przypadku swojego błędu się "zreflektować" jakoś.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2025, 13:25:17 »
Sorry ale to wygląda na coś więcej niż testy w fabryce, zwłaszcza patrząc na stan gumowych elementów, sitek i ogólnie resztki kawy...
Jeśli kupiłeś poza lokalem/na odległość, to art. 27 u.p.k. Cię chroni, masz prawo do odstąpienia od umowy i Sprzedawca "guzik" może Ci zrobić, bo zwracasz to, co dostarczył.
Nie ma co się obawiać.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpień 2025, 15:31:39 »
Można oddać kupiony towar  poza siedzibą sprzedawcy, np. zdalnie, ale wtedy (jeśli umowa nie była inna) to ponosi się koszty zwrotnej przesyłki... zwrot towaru "niezgodnego z umową" powinien być chyba pokryty przez sklep (?)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpień 2025, 16:14:30 »
Teraz sklep może odmówić przyjęcia sprzętu, twierdząc iż był używany ;)

Mój ekspres był fabrycznie nowy, co widać na zdjęciach w wątku. Janusz nawet zapytał, czy może rozpakować sprzęt i zrobić fotki. Ale zakupu dokonywałem u renomowanego sprzedawcy :)

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpień 2025, 19:41:26 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi